Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Man död efter polisinsats vid inbrott i matbutik

En man i 20-årsåldern har dött efter en polisinsats i en matvarubutik i Östhammars kommun under måndagen, rapporterar flera medier. Polisen larmades om ett inbrott i butiken tidigt på morgonen. Tre personer greps på bar gärning och en fjärde person greps i anslutning till brottsplatsen.

Den avlidne fick hjärtstillestånd på väg till polisstationen. Polisen försökte med hjärt-lungräddning och mötte upp ambulans som tog över, men mannens liv gick inte att rädda.

Östhammar

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
En ambulanssjukvårdare visar upp ett provtagningskit/Ambulans i Stockholm. Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Uppgift: Läkare smittad av coronaviruset – vårdas i respirator i Stockholm

En läkare som arbetar i en akutläkarbil i Stockholm har smittats av coronaviruset, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt tidningen har mannen drabbats allvarligt och vårdas just nu i respirator.

Även flera ambulansanställda misstänks ha drabbats av viruset.

Arbetsgivaren Capio läkarbilar, som arbetar på uppdrag av Region Stockholm, har inte bekräftat uppgifterna.

2 tim
Stefan Löfven. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven: Är inte aktuellt nu, men vi kan inte utesluta att sätta Stockholm i karantän

Det är i nuläget inte aktuellt att sätta Stockholm i karantän, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

– Det är inget som diskuteras, men man kan aldrig utesluta det om det skulle bli en väldigt svår situation, säger Löfven i intervjun.

– Det kan komma en sådan situation. Eller andra geografiska områden, fortsätter han.

En sådan bestämmelse skulle vara oerhört svår att efterleva, enligt Löfven. Samtidigt menar han att han har ”full respekt” för det beslut som Finland har fattat, som handlar om att spärra av regionen Nyland där Helsingfors ligger.

3 tim
Thomas Wahlberg/fältsjukhus i Göteborg.  TT.
undefined

Smittskyddsläkare: Nu har vi chans att minska smittan

Göteborgarna får inte slappna av och tro att det bara är i Stockholm coronasituationen är illa, enligt Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

– Med tanke på hur snabbt det kan gå, i Stockholm till exempel, tänker vi: Är det någon gång vi verkligen ska slå så hårt vi kan för att alla ska ta ansvar för att undvika att sprida smittan (...) är det nu, säger han till GP.

Samtidigt menar han att restriktionerna inte kan fortgå ”månad ut och månad in” men att det är nu chansen att minska smittspridningen finns.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Infektionskliniken i Kalmar och Uppsala. TT
Coronaviruset Svenska vården

Skyddsutrustningens krav sänkta i landets regioner

Landets regioner har sänkt kraven på den skyddsutrustning som används när covid-19-sjuka patienter vårdas, rapporterar Ekot. Personalen ska nu i princip ha samma utrustning som vid vård av influensasjuka.

Andningsskydd ska användas vid vissa tillfällen, som när man suger en patients luftvägar. Enligt SR misstänker många att det är bristen på utrustning som ligger bakom ändringen.

– Om det är så att det skulle finnas helt obegränsat med skyddsutrustning (...) skulle inte den här diskussionen om ändrade riktlinjer kommit upp, säger sjuksköterskan Mia Lehtonen, som också är förtroendevald för Vårdförbundet.

31 min
Andningsmasker.  ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddstillverkaren: ”Panik – folk ringer och gråter”

Företaget Mölnlycke Benelux som distribuerar bland annat andningsmasker och skyddsmasker till sjukhus världen över larmar om högt tryck i spåren av coronautbrottet, rapporterar Expressen.

Företaget har ökat sin produktion men enligt vd:n Niclas Holmquist försvåras leveranserna av EU-ländernas nya exportrestriktioner.

– Jag får 15 samtal om dagen från olika sjukhus. Folk ringer och gråter. Det är panik, säger han.

15 min
Vårdpersonal måste testas, anser vårdförbundet. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vårdfacket: Har inte råd att inte testa vårdpersonal

I längden är det inte hållbart att alla anställda inom vården håller sig hemma bara på grund av symptom på förkylning och influensa. Det säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till SVT Nyheter.

Mon menar att personalen måste börja testas så att de som inte är sjuka i covid-19 kan gå till jobbet.

– Vi har inte råd med annat, säger Ribeiro.

Hon säger också att de största oron bland hennes medlemmar är otydligheten när det gäller skyddsutrustning. Hon är också orolig för en situation där viruset får fäste inne på sjukhusen.

Igår 20:55
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare vill masstesta för att rädda svensk ekonomi

Testa alla som är osäkra på om de har covid-19 och som inte kan gå till jobbet eller konsumera olika varor. Den åtgärden skulle kunna vara värd 50 miljarder kronor, skriver ekonomiforskare från flera universitet i en ny rapport enligt SVT.

Forskarna vill att regeringen ska ta hjälp av bolag som tillverkar medicinsk utrustning och snabbt få igång en stor produktion.

Testerna krävs för Sveriges ekonomi att återgå till ”något slags normalläge”, säger nationalekonomen Daniel Spiro till SVT.

– Så att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet.

6 tim
Migrationsverket.  Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsverket pausar delar av sin verksamhet

En anställd på Migrationsverket i Sundbyberg misstänks vara smittad av coronaviruset, rapporterar Expressen. Enligt tidningens uppgifter vårdas personen på sjukhus.

Myndigheten kommer nu att pausa muntliga utredningar i olika asylärenden i två veckor. Även ytterligare åtgärder kommer att utredas, enligt presschef Per Ek.

Myndigheten har tidigare kritiserats både av asylrättsadvokater och personal för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder.

Igår 21:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Emma Frans, Agnes Wold och Johan von Schreeb.  TT
Coronaviruset Fakta om smittan

Experterna guidar: Hur ska man leva i dessa virustider?

Hur ska man leva sitt liv i dessa coronatider? Flera medier guidar till vanliga vardagssituationer.

Epidemiologidoktorn Emma Frans och professorn Agnes Wold säger till Expressen att man kan gå till gymmet, men att man bör hålla avståndet till andra. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten menar att man kan byta om hemma.

Att handla, äta på restaurang och besöka frisören fungerar bra, framför allt för friska och unga personer som inte tillhör en riskgrupp. Men rådet lyder fortsatt att hålla avstånd till andra människor och stanna inne för den som har symptom. Experterna menar att det är gränsfall att åka i kollektivtrafiken.

Även SVT ger flera råd i en guide. Jobba hemifrån om möjligt, hälsa inte på äldre och sjuka, tvätta händerna noga och vidrör inte ditt eget ansikte i onödan.

Var och en måste prioritera kring vad som är viktigt i livet och ta sitt ansvar. Det säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, i DN:s guide.

– Som ung och frisk individ så är ens stora uppgift att skydda de gamla, sammanfattar han.

1 tim
WHO
undefined

En halv miljon människor nu smittade av viruset – över 23 000 döda världen över

Efter totalt 46 484 nya konstaterade coronafall det senaste dygnet är den officiella siffran på antalet smittade uppe i 509 164, visar WHO:s senaste dygnsrapport. De flesta som har smittats har tillfrisknat eller är bara lindrigt sjuka.

23 335 personer har dött i sjukdomen världen över, vilket är en ökning med 2 501 personer under det senaste dygnet.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 27 mars. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades 28 mars klockan 06.10.

Idag 05:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Poliser bevakar att karantänen i Sydafrika upprätthålls. Jerome Delay / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Köande sydafrikaner beskjutna med gummikulor

Uppemot 300 sydafrikaner som köade utanför en stormarknad i Johannesburg blev på lördagen beskjutna med gummikulor, skriver AFP.

Sedan i torsdags är landet i karantän och en av få tillåtna aktiviteter är att handla mat. Man måste också hålla avstånd till varandra, så när trängsel uppstod bestämde sig polisen för att ta i med hårdhandskarna för upprätthålla de nya reglerna.

Viss panik utbröt där människor trampade på varandra. Poliserna använde senare även läderpiskor för att få människor att hålla avståndet.

12 min
Illustrationsbilder.  TT.
undefined

”Hostattacker” har blivit ett vapen över hela världen

Världen över rapporteras om hur personer som säger sig vara smittade med covid-19 hostar på andra människor, enligt en genomgång som TT har gjort. En man i New Jersey har anklagats för terrorbrott efter att ha hostat på personal i en mataffär, har The New York Times rapporterat. The Guardian skriver om en våg av hostattacker i Storbritannien.

En kvinna som hostade på bland annat bröd och kött i en matbutik i Pennsylvania i veckan anklagas även hon för flera olika brott.

1 tim
Biståndsminister Peter Eriksson (MP). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige ger 100 miljoner till FN för virusåtgärder

Sverige har klubbat ett extra anslag på 100 miljoner kronor till FN för att motverka spridningen av coronaviruset i sårbara länder och områden, skriver TT.

FN har efterlyst drygt två miljarder kronor från medlemsländerna.

Pengarna ska enligt biståndsminister Peter Eriksson (MP) betalas ut snabbt till specifika verksamheter som arbetar med exempelvis hälsa och sanitet i flyktingläger, samt logistik för att få fram sjukvårdsmaterial.

– Det här är en global kris, den kommer inte att kunna lösas genom att alla bara ser till sitt eget, säger Eriksson till nyhetsbyrån.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Busshållplats i Gårdsten/Stefan Löfven. TT
Coronaviruset Röster om viruset

BBC: Svenska livsstilen kan vara räddningen i krisen

Svenskarnas sociala koder kan hjälpa oss att stävja coronakrisen, enligt ett långt reportage från BBC. ”Det är norm att undvika att sitta nära andra i kollektivtrafiken och ovanligt att småprata med främlingar i affärer och på kaféer”, står det bland annat.

Författaren Lola Akinmade Åkerström är en av de intervjuade.

– När det kommer till att hålla avståndet gav svenskarna varandra mängder med fysiskt utrymme redan långt före coronapandemin slog till, säger hon.

Sveriges strategi för att minska virusets spridning har varit ett ämne för diskussion även i andra internationella medier på senaste tiden. I en intervju med TV4 kommenterar statsminister Stefan Löfven debatten:

– Jag tror att vi ska avvakta med utvärderingarna av allt detta tills det är över.

2 tim
Illustrationsbilder från Tyskland och Storbritannien.  TT
undefined

Utländska medier: Svenska strategin är inspirerande – men också experimentell

Sveriges strategi för att minska coronavirusets spridning fortsätter att förundra i internationella medier. I en analys för Bloomberg skriver Lionel Laurent att Sverige är ett av världens friaste länder och att de politiskt oberoende myndigheternas ord väger tungt när de säger att karantän inte krävs. Laurent menar att det är en inspirerande men riskfylld strategi.

”Vissa svenskar verkar mer oroade över att ordningen ska braka samman om skolor stängs. (...) Man har tillit till regeringen, men också till att andra medborgare ska göra det rätta”, skriver han.

I ett reportage i Financial Times i veckan kallas den svenska strategin ”experimentell” och man betonar kritiken från experter som professor Joacim Rocklöv.

Idag 06:09
Gondolliften på väg upp mot Åreskutan. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Låt svenskarna resa i påsk – viruset redan spritt

Opinion Alla pratar om coronavirusets effekter på samhället, så även Sveriges ledarskribenter. Den fria rörligheten måste värnas i påsk, tycker DI:s Lotta Engzell-Larsson. Dessutom borde gymnasieskolorna slå upp portarna för sistaårseleverna och Sveriges yttre och inre gränser hållas öppna.

”Man måste acceptera att viruset redan är spritt i vårt land. Att isolera stora grupper friska människor är inte meningsfullt”, skriver hon.

SvD:s Lydia Wålsten ser i stället hur Sverige steg för steg följer andra länders exempel. Hon konstaterar att kritiker velat dra i handbromsen tidigare.

”Sett till utvecklingen för slutenvård i Stockholm verkar det ligga något i det”, skriver hon.

Från Göteborg blickar Adam Cwejman utanför landets gränser. I GP skriver han att Taiwan genom koordinerade insatser och omfattande åtgärder har varit ett föredöme i att stoppa virusspridningen.

Idag 06:30
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Desinficering i Moskva. ALEXANDER NEMENOV / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

”Arbetsfri vecka” – men ingen pratar om epidemi

Under helgen har Ryssland inlett en så kallad arbetsfri vecka som bland annat innebär att samtliga affärer och restauranger i landet stängts. De enda butiker som håller öppet är apotek och livsmedelsbutiker. Planen är att de åter ska öppna om en vecka men ryska myndigheter har i uttalanden börjat antyda att nedstängningarna kan förlängas, rapporterar BBC.

Över 1 000 ryska medborgare har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset men Kremls talespersoner vill inte använda ord som epidemi för att beskriva spridningen.

Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén skriver hur ekonomen Sergej Guriev och andra ryska akademiker i utlandet riktat hård kritik mot hur landet hanterar virusspridningen och i stället efterlyser hårdare karantänsregler.

15 min
Pedro Sánchez/bild från veckans toppmöte. TT
undefined

Källor: Splittring i Europa – toppmötet ett av de mest dramatiska i modern tid

Torsdagens EU-toppmöte om coronavirusets spridning var ett av de mest dramatiska toppmötena i modern tid. Den bilden målar flera källor upp för den spanska tidningen El País, som med hjälp av källorna har återskapat de hätska samtalen som ägde rum.

Det var ett mycket splittrat Europa som träffades under en videokonferens. På ena sidan stod Spanien och Italien, som krävde mer långtgående åtgärder. Ytterligare sju länder, däribland Frankrike, stod på deras sida.

Bland kritikerna stod Tysklands Angela Merkel i första ledet. Tidningen skriver att den spanske premiärministern Pedro Sánchez hotade att lämna mötet efter att de presenterade åtgärderna varit otillräckliga och oacceptabla. ”Du har fel”, svarade Merkel, som enligt tidningen blev märkbart irriterad.

4 tim
Statshuset i Belfast. JASON CAIRNDUFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utegångsförbud i Irland – premiärministern vädjar

Irland är senaste europeiska land att beordra sina invånare att hålla sig hemma för att stoppa virussmittan, skriver AFP.

– Jag vädjar till varje man, kvinna och barn att göra dessa uppoffringar för kärleken till varandra. Visa att du bryr dig om din familj och dina vänner. Stanna hemma, sa landets premiärminister Leo Varadkar på en presskonferens på fredagen.

Restriktionerna gäller i ett första skede fram till 12 april. Irländarna får bara lämna hemmet för samhällsnödvändigt arbete, för att köpa mat eller besöka vården.

Landet har drygt 2 100 konstaterade fall och 22 dödsfall.

Igår 23:03
Läs mer om Coronaviruset