Stephen Lam / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Facebook

Mark Zuckerberg bryter tystnaden om skandalen: ”Har svikit ert förtroende”

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg bryter tystnaden om Cambridge Analytica-skandalen i en statusuppdatering. Där medger han att misstag har gjorts i bolagets historia och lovar förändring framåt. ”Jag grundade Facebook och är till syvende och sist ansvarig vad som händer på plattformen”.
Zuckerberg hänvisar till stora förändringar 2014 men skriver att det ska bli svårare för tredje part att skörda information om användare och lättare för användare att se och begränsa hur information används.
Bland annat ska alla appar som har stor tillgång till information undersökas och utredas vid misstänkt missbruk. Datatillgången ska dessutom begränsas ytterligare för att stävja missbruk. Det ska även bli tydligare för användare vilka appar som får tillgång till personlig information. Ett verktyg, som sedan tidigare funnits undangömt i inställningarna, ska synliggöras över vilka appar som har fått tillgång till personlig information, skriver Zuckerberg.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matfusket

Tillslag mot matbranschen: 1,5 ton kött fraktades direkt på golvet i en lastbil

3 620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck har stoppats på den internationella marknaden efter en operation gjord av bland annat Interpol, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande. I Sverige upptäcktes bland annat 86 ton godis som utsatts för råttor och 1,5 ton kött som transporterats direkt på golvet i en lastbil.
Operationen, som går under namnet Opson, har riktat in sig på fusk och kriminalitet i livsmedelsbranschen från december 2017 till mars 2018.
Enligt Livsmedelsverket misstänks ett företag i södra Sverige för att systematiskt ha fuskat med datummärkningen, skriver TT. Dessutom utreds flera företag för att ha fuskat med bland annat godis, kött och sprit.
I nuläget riskerar livsmedelsfuskare bara böter, men från och med årsskiftet skärps lagen och det blir möjligt att dömas till upp till två års fängelse.

35 min
Sven-Erik Bucht (S). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Matfusket

”Förkastligt att fusket sker i sådan utsträckning”

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) tycker att jättefusket där 3 620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck stoppats på den internationella matmarknaden är ”förkastligt”. Det säger han till TT.
I Sverige stoppades bland annat 86 ton godis som utsatts för råttor och 1,5 ton kött som transporterats direkt på golvet i en lastbil.
– Det är förkastligt att fusket sker i en sådan utsträckning. Den internationella brottsligheten jobbar över gränser och därför är det viktigt att samordna sådana här insatser, säger Sven-Erik Bucht till nyhetsbyrån.

23 min
Läs mer om Matfusket
MICHAELA REHLE / TT NYHETSBYRÅN
Champions League 17/18

Just nu: Marcelo kvitterar för Real med kanonskott

BAY 1–1 RMA | Det är utjämnat i Champions League-semifinalen mellan Bayern Münche och Real Madrid. Strax före halvtid kvitterade Marcelo för Real med ett stenhårt volleyskott.
Bayern har haft de flesta lägena i matchen och tog ledningen efter 27 minuters spel när högerbacken Joshua Kimmich fick fritt fram efter en misslyckad offsidefälla från. Real-målvakten Keylor Navas väntade sig ett inlägg men Kimmich sköt i stället i mål.
Efter målet hade Franck Ribery och Thomas Müller jättelägen att utöka tyskarnas ledning.
Bayern drabbades av tunga avbräck i första halvlek. Både Arjen Robben och Jerome Boateng tvingades lämna planen på grund av skador.
Matchen pågår. Följ den i TV6 eller via länkarna nedan.

44 min
Bayern München tränar inför matchen mot Real. CHRISTOF STACHE / AFP
Champions League 17/18

Bayern ska försöka bryta mardrömssviten mot Real

Tyska FC Bayern har åkt ur Champions League mot spanska lag fyra år i rad. I dag ska klubben ta första steget mot att bryta mardrömssviten när Real Madrid kommer till München för den första Champions League-semifinalen av två.
Bayerns 72-årige tränare Jupp Heynckes säger att han har stor respekt för Real Madrid, men tonar ner frågorna om hur hans lag ska stoppa Cristiano Ronaldo.
– Jag kan lika gärna ställa frågan hur de ska stoppa Robert Lewandowski, säger han enligt The Guardian.

3 tim
Läs mer om Champions League 17/18
Hassan Rouhani, Emmanuel Macron och Donald trump.  TT
Kärnavtalet med Iran

Irans president om Trump: Hur ska han bedöma?

Irans president Hassan Rouhani ifrågasätter vilken rätt USA och Frankrike att ändra i kärnavtalet med Iran. Det efter att USA:s president Donald Trump under tisdagen kallade avtalet ”sinnessjukt” och ”löjligt”.
– Du har ingen expertis inom politik, inte inom lag, inte om internationella överenskommelser. En handelsman, en affärsman, en byggnadskonstruktör, hur ska han kunna bedöma globala frågor? frågade Hassan Rouhani i ett tal på onsdagen enligt AFP.
Han betonade att avtalet som redan finns är det avtalet som gäller.
– Antingen håller det eller inte. Om vi har kvar JCPOA, (det tekniska namnet på avtalet reds. anm.) har vi kvar det helt och hållet.

1 tim
TT
Kärnavtalet med Iran

EU: Kärnavtalet med Iran ska inte omförhandlas

EU stöder det avtalet med Iran som finns. Det betonade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på onsdagen i en kommentar efter utspelen från Donald Trump och Emmanuel Macron om att förhandla fram ett nytt avtal, rapporterar TT.
– Det är inte fråga om att omförhandla kärnavtalet med Iran. Det är inte det som de två presidenterna talade om. President Macron har i Washington återigen uttalat att hela EU står bakom ett fullständigt uppfyllande av avtalet, sade Mogherini på en presskonferens i Bryssel.

5 tim
Läs mer om Kärnavtalet med Iran
Börshuset/Carl-Henrk Heldin. TT
Krisen inom Svenska Akademien

Nobelstiftelsen bekräftar: Diskussion om priset pågår

Det pågår en diskussion om Nobelpriset i litteratur ska delas ut i år eller inte, bekräftar Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin för Kulturnyheterna.
Källor till Kulturnytt har uppgett att Svenska Akademien diskuterar att dra tillbaka Nobelpriset för i år och i stället dela ut två nästa år. Detta skulle vara ett steg för att återvinna förtroendet och reparera skadorna som krisen inom Akademien orsakat, enligt SR.
Akademieledamoten Per Wästerberg skriver till SVT att han inte kan ge något besked om Nobelpriset förrän om ”någon torsdag eller två”.

3 tim
Anders Olsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien överväger att inte dela ut Nobelpriset i år

Svenska Akademien överväger att inte dela ut Nobelpriset i litteratur i år, erfar SR:s Kulturnytt. Enligt uppgifter finns det de inom Akademien som kommer att föreslå att man delar ut två priser nästa år i stället.
En källa inom Nobelkommittén säger till Kulturnytt att Svenska Akademien måste dra sig tillbaka och försöka återvinna förtroendet. Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag säger till Kulturnytt:
– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år.
Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger att man är mitt uppe i en diskussion:
– Vi håller på med den just nu. Vi återkommer i frågan. Du får snart besked, säger han till SR.

5 tim
Göran Malmqvist. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Ledamoten förnekar: ”Inte orolig för Nobelpriset”

Akademieledamoten Göran Malmqvist tillbakavisar Kulturnytts uppgifter om att Nobelpriset i litteratur kan stoppas nästa år, skriver DN. Till tidningen säger han att ledamöterna inte ligger i tidsnöd på grund av rådande kris och att han inte ”är det minsta orolig” för att priset inte kan delas ut.
– Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen, säger han till DN.
Ledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till tidningen att man inte har diskuterat frågan om att skjuta upp priset.

4 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Oscar Linnér. Arkivbild. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Skadekris i AIK: Linnér borta resten av våren

AIK:s skadekris blir bara värre. I går meddelade klubben att ytterbacken Robert Lundström missar resten av säsongen på grund av en korsbandsskada och i dag skadades målvakten Oscar Linnér på träning.
Linnér har drabbats av en knäskada och kommer inte att spela mer under vårsäsongen, skriver klubben på sin hemsida.
– Det känns givetvis helt värdelöst att kliva av skadad nu, men jag tänker inte titta i backspegeln utan ska lägga mitt fokus på att så snart som möjligt ta mig tillbaka, bli skadefri och starkare än någonsin, säger Oscar Linnér.
AIK har börjat fotbollsallsvenskan övertygande, trots skador på Tarik Elyounoussi, Jesper Nyholm och Joel Ekstrand. Även Stefan Silva tvingades lämna söndagens match mot IFK Göteborg på grund av skada.

1 tim
Max Markusson. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Bekräftat: IFK Göteborg får ny klubbdirektör

IFK Göteborgs tillförordnade klubbdirektör Mats Palmgren lämnar sin post, rapporterar flera medier. Han ersätts av Max Markusson som närmast kommer från jobbet som evenemangschef på Göteborg & Co.
– Det känns fantastiskt, jätteinspirerande och superroligt, säger Markusson till GP.
Mats Palmgren som egentligen var kommersiell chef för klubben fick utökade befogenheter som tillförordnad klubbdirektör förra året. Anledningen var bland annat att klubbens sportchef Mats Gren skulle kunna fokusera mer på sitt huvuduppdrag.
Enligt uppgifter till GP ska Mats Palmgren ha haft svårt att komma överens med Mats Gren. Detta förnekas dock av Palmgren.

Idag 09:59
Läs mer om Herrallsvenskan 2018

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.