Theresa May i parlamentet i dag. parliament tv / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Mays brexitplan fick hård kritik i parlamentet

Oppositionen var inte imponerad när Storbritanniens premiärminister Theresa May informerade parlamentet om det brittiska EU-utträdet i dag.

May försäkrade att avtalet ”till 95 procent är klart” men medgav att den stora stötestenen, frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland, inte är löst ännu. Labourledaren Jeremy Corbyn kritiserade premiärministern för att avtalet har dragit ut på tiden och krävde svar på frågan om övergångsperioden kan förlängas och vad det i så fall kostar Storbritannien per dag.

– Det konservativa partiet har ägnat två år åt att bråka inbördes i stället för att agera i allmänhetens intresse, sa Corbyn enligt TT.

Om utträdesavtalet

Den 29 mars lämnar Storbritannien EU, med eller utan ett så kallat utträdesavtal. Det är en uppgörelse om allt från rent ekonomiska frågor till vad som händer på utträdesdagen och hur de framtida relationerna ska se ut.

Kommer man överens om ett avtal inleds en 21 månader lång övergångsperiod då allt egentligen är som förut. Lyckas man inte enas riskerar den 29 mars bli en kaotisk dag där landet, dess invånare och företag kastas ut i ett ”juridiskt limbo”, enligt Financial Times.

För brittiska företag blir det för varje dag mer angeläget att säkra övergångsperioden och ta del av detaljerna i uppgörelsen, skriver Bloomberg.

Toppnyheter

Bild inifrån en av kyrkorna / Vakter utanför en av kyrkorna som drabbats.  TT
Explosionerna i Sri Lanka

Sex explosioner i Sri Lanka – minst 156 personer döda och över 400 skadade

Minst 156 personer har dödats i totalt sex explosioner i Sri Lanka, uppger polisen enligt AFP. 35 av de döda uppges vara utländska medborgare och över 400 personer har skadats.

Tre av explosionerna skedde i kyrkor samtidigt som påskfirandet pågick. Den ena kyrkan som attackerades, St Anthony’s Shrine, ligger i huvudstaden Colombo och besöks ofta av utländska turister, skriver AP. De andra attackerade kyrkorna ligger i Negombo, en stad med katolsk majoritet norr om huvudstaden, och Batticaloa på landets östra sida.

Det har även skett explosioner på tre femstjärniga hotell i huvudstaden Colombo: The Shangri La, Cinnamon Grand och Kingsbury hotels, men en majoritet av offren dödades i kyrkattackerna.

3 tim
En äldre kvinna får hjälp bort från en av explosionsplatserna.  Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
Explosionerna i Sri Lanka

Polischefen varnade för attacker under förra veckan

Sri Lankas polischef gick för tio dagar sedan ut och varnade om att självmordsbombare planerade att attackera kyrkor i landet, skriver AFP med hänvisning till ett dokument som nyhetsbyrån tagit del av.

Informationen om attackplanerna kom från en utländsk underrättelsetjänst och enligt den ska dådet ha planerats av National Thowheeth Jama'ath, som beskrivs som en radikal islamistisk grupp.

Totalt uppges minst 156 människor ha dödats i de sex explosioner som inträffat i landet under påskdagen.

2 tim
Ambulans utanför St. Anthony's Shrine i Colombo.  ISHARA S. KODIKARA / AFP
Explosionerna i Sri Lanka

UD undersöker om det finns drabbade svenskar

UD undersöker om det finns svenskar bland offren för explosionerna i Sri Lanka, uppger SVT i sin livesändning. 35 av de döda är utländska medborgare, enligt AFP.

Det finns ännu inga uppgifter om drabbade svenskar och till TT säger UD:s presstjänst att ambassaden i New Delhi och konsulatet i Colombo är i kontakt med lokala myndigheter i Sri Lanka.

– Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala medier, säger UD:s presstjänst för TT.

3 tim
Läs mer om Explosionerna i Sri Lanka
Bild från en av attackplatserna / Hans Brun.  TT
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Terrorexpert: Ovanligt stor och välorganiserad attack

Terrorforskaren Hans Brun säger till SVT att explosionerna i Sri Lanka är en ovanligt stor och välorganiserad attack.

– Det var länge sedan vi såg den här typen av simultana attacker utanför Mellanöstern och Afghanistan, säger han.

Han poängterar att det ännu är oklart vilka som vara ansvariga för dåden, men menar att måltavlorna i form att kyrkor och turistindustrin pekar mot att jihadistiska grupper med koppling till området kan ligga bakom.

De tamilska tigrarna, som tidigare genomfört flera uppmärksammade terrordåd, tror han inte längre har kapacitet att utföra en attack som den i dag.

1 tim
Ranil Wickremesinghe med sin fru Maithree under ett besök i Colombo i december. Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Premiärministern: ”Fega attacker – förbli starka”

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe fördömer ”de fega attackerna på vårt folk”, skriver han i ett inlägg på Twitter.

”Jag uppmanar alla lankeser att förbli förenade och starka under denna tragiska stund. Undvik att sprida overifierade rapporter och spekulationer”, skriver han i inlägget.

Han skriver också att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att hantera situationen.

1 tim
Jakob Forssmed och Amanda Lind. TT
Reaktioner på dåden i Sri Lanka

Svenska politiker om dåden: ”Dödens ondska”

Flera svenska politiker reagerar på de dödliga attentaten i Sri Lanka. Fruktansvärda nyheter, skriver kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) på Twitter.

”Mitt under påskmässan, på påskdagen – en högtid för glädje och liv. Mina tankar är med alla döda, skadade och deras anhöriga”, skriver hon.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed reagerar också starkt på nyheten.

”Människor som på påskdagen skulle fira Kristi uppståndelse drabbade av dödens ondska. Vi tänker på offren. Och skärper kampen mot terrorn”, skriver han.

36 min
Läs mer om Reaktioner på dåden i Sri Lanka
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Heléne Fritzon. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Fritzon: EU:s extremhöger bör isoleras som i Sverige

Extremhögern borde hållas borta från makten i EU på samma sätt som i Sverige. Det säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet, till Sydsvenskan.

– Det har man hittills inte klarat fullt ut ute i Europa. I många medlemsstater sitter högerextrema partier vid regeringsmakten, säger hon.

Fritzon ser naturliga samarbeten med både den liberala och den gröna gruppen i parlamentet och tror att grupperna kan enas i flera sakfrågor. I parlamentet säger hon att hon vill skärpa politiken på tre områden: jobben, klimatet och värderingarna.

1 tim
Karin Karlsbro (L) Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-parlamentsvalet 2019

L:s toppkandidat: Länder ska kunna uteslutas ur EU

Liberalernas toppkandidat i EU-valet Karin Karlsbro öppnar för att länder ska kunna uteslutas ur EU.

– Ja, på sikt ska man kunna utesluta länder, men det viktiga är att EU fungerar som en hemmahamn för demokratin i en stormig värld, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon menar att samtidigt som det finns människor som driver en politik med populistisk mix så finns det processer i Europa som går åt andra hållet, med till exempel Emmanuel Macron i Frankrike och liberala Kaja Kallas som rönte framgångar i valet i Estland.

– Det finns också en annan kraft i Europa.

Igår 21:48
Arkivbild: Stefan Löfven i Bryssel Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-parlamentsvalet 2019

Svenskar mer EU-vänliga: Nio av tio vill stanna kvar

Svenskarna har blivit mer positiva till att Sverige ska vara kvar i EU, enligt en mätning från Expressen/Demoskop.

Vid EU-valet för fem år sedan svarade 75 procent att de vill att Sverige ska vara kvar. Vid årets mätning hade den siffran stigit till nära 90 procent.

Även när det gäller hur många som svarar att de är ganska eller mycket positiva till EU så stiger andelen.

Peter Santesson på Demoskop säger till Expressen att man tidigare kunde se mer av att EU-medlemskapet sågs som ett nödvändigt ont.

– Men den opinionen har avtagit och i dag är det en majoritet som uppfattar medlemskapet som positivt för Sverige.

Igår 18:57
Läs mer om EU-valet
Volodymyr Zelenskij /vallokal i Ukraina.  TT
Presidentvalet i Ukraina

Komikern ser ut att gå mot en jordskredsseger i valet

Vallokalerna i Ukraina har öppnat och inför den andra och avgörande omgången i presidentvalet verkar komikern Volodymyr Zelenskij av allt att döma gå mot en jordskredsseger, skriver AFP.

När Zelenskij på nyårsafton meddelade att han skulle utmana den sittande presidenten Petro Porosjenko tog många det som ett skämt, eftersom han är mest känd för att spela ofrivillig president i en komediserie. Men nu kan han alltså få uppdraget i verkligheten, trots att många ställt sig frågan om vad han står för som politiker.

Vallokalerna stänger klockan 19 i kväll svensk tid, och de första preliminära resultaten väntas några timmar senare.

2 tim
Volodymyr Zelenskij. Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Presidentvalet i Ukraina

”Han lär vinna – men ingen vet hur han tänker styra”

Efter Majdanupproret hoppades många i Ukraina att Porosjenko skulle stå för förändring – men det gamla systemet hävdade sig snart igen, skriver The Guardians Shaun Walker i en analys inför presidentvalet.

”När få invånare fem år senare känner att de lever på det nya sätt som utlovades, ser det nästan säkert ut som att Porosjenko kommer att förlora söndagens val.”

Walker skriver att utmanaren Volodymyr Zelenskijs framgångar beror på att han varit som ett tomt ark som folk har kunnat projicera sina besvikelser på – men att frågan om hur han skulle styra landet kvarstår.

Även CNN:s Nathan Hodge menar att utmanaren är ett ”oskrivet blad politiskt” och han vänder sig till tv-serien där Zelenskij spelar en ofrivillig president för ledtrådar till hans åsikter. Där hittar han bland annat en vision om ett Ukraina som strävar efter att vara som ett ”normalt” europeiskt land, fritt från korruption och med en fungerande demokrati.

Igår 13:12
Läs mer om Presidentvalet i Ukraina

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Helg Långläsning
Gutenbergs bibel. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Han stal Gutenbergs bibel – blev sedan känd porrstjärna

Det är mitt i natten, en tisdag år 1969. Vido K Aras är 20 år gammal och hänger i ett rep 15 meter ovanför marken utanför Harvarduniversitetets bibliotek. I sin ena hand håller han boktryckarkonstens faders Johann Gutenbergs ovärderliga bibel. När polisen hittar honom med stöldgodset morgonen efter ligger han medvetslös på betongen efter ett hårt fall.

Än i dag vet vi inte mycket om tjuven, skriver The Daily Beast-journalisten Aarron Skirboll, som bestämde sig för att följa i mannens märkliga fotspår. Bibeltjuven blev sedan den uppmärksammade porrstjärnan Dr Infinity.

Men vem var egentligen Dr Infinity? I jakten på sanningen får han till slut tag på exfrun Conxita Pladevall, som sitter på flera av svaren.

– Han var en magisk person. Magnetism var hans superkraft, säger hon på telefon från Spanien.

Läs hela reportaget via länken nedan.

2 tim
Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Långläsning

Läkaren som vill sälja heroin i varuautomater

På senare år har de narkotikarelaterade dödsfallen i Nordamerika ökat kraftigt. I många fall beror dödsfallen på att missbrukare inte kommer över exempelvis heroin och då tvingas ta till farligare alternativ, exempelvis fentanyl.

I Kanada har man valt att möta den dystra utvecklingen genom att öppna särskilda mottagningar där missbrukare kan injicera heroin i en säker miljö.

I ett långt reportage berättar Wired om läkaren Mark Tyndall, som var med och drev på att mottagningarna skulle öppna. Nu vill han gå ett steg till, och börja sälja rena, säkra droger i varuautomater. Men förslaget har väckt het debatt.

Läs hela reportaget via länken nedan.

4 tim
Arkivbild.  JOEL SAGET / AFP
Helg Långläsning

Facebooks 15 månader av skandaler, bråk och avhopp

I början av 2018 lovade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg att fixa techjättens problem – sedan följde 15 månader fulla av skandaler, osämja och toppchefer som lämnade företaget.

I ett långt reportage i Wired ges en inblick i hur den senaste tiden sett ut bakom kulisserna – med intern kritik mot hanteringen av Cambridge Analytica-skandalen, konflikter mellan höga chefer och en kamp för att återfå användarnas förtroende.

Det skildras även hur det som var tänkt som lösningar ger upphov till nya problem. Till exempel gör tillsättandet av innehållsmoderatorer att frågan om vilket typ av innehåll som faktiskt ska vara otillåtet lyfts – och skapar svåra diskussioner. Samtidigt gör förändringarna i deras så kallade news feed, som var tänkta att stoppa falska nyheter och annat problematiskt innehåll, att de hamnar på kollisionskurs med de traditionella mediejättarna.

Läs hela texten via länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg