Malmö firar. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Europa League 19/20

MFF slipper svåraste lagen efter gruppsegern

Malmö FF slipper flera storlag i Europa Leagues 16-delsfinal, skriver flera medier. I och med segern mot FCK vinner MFF gruppen och kan därför bara ställas mot grupptvåor och lag som kom trea i sina Champions League-grupper.

Bland de lagen finns APOEL Nicosia, Getafe, Sporting Lissabon, Cluj, Eintracht Frankfurt, Bayer Leverkusen, Sjakthar Donetsk, Olympiakos och Club Brügge.

Ytterligare sex tvåor blir klara senare i kväll.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Dominic Raab, St Thomas' Hospital och Boris Johnson. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Källor: Johnsons tillstånd är fortsatt oförändrat

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas, skriver AFP.

Downing Street har inte gett någon ny offentlig kommentar kring Johnsons tillstånd under tisdagsmorgonen. Under måndagen fick han syrgasbehandling och enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

1 tim
10 Downing Street HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

2 tim
Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
undefined

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och ekonomiske politiske talesperson Elisabeth Svantesson (M) Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

M vill satsa 100 miljarder per månad för att stötta svenskt näringsliv i krisen

Moderaterna vill att Sverige ska byta ekonomisk strategi för att rädda jobben i coronakrisen.

Det säger partiledaren Ulf Kristersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson på en pressträff där man presenterar nya förslag kopplat till coronakrisen.

– Moderaterna vill att staten satsar 100 miljarder kronor per månad under den akuta fasen april och maj för att stötta näringsliv och arbetsmarknad, säger Kristersson.

Partiet vill att företagen ska slippa 100 procent av arbetsgivaravgifterna och kunna få upp till 100 procent stöd för korttidspermitteringar. Moderaterna vill också att staten tillfälligt ska täcka fasta kostnader för företag som tappar stora delar av sin omsättning

– Det här är något helt nytt som vi nu är med om och vi måste våga låta de här företagen övervintra, säger Elisabeth Svantesson.

8 min
Statsminister Stefan Löfven  MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven ser ingen möjlighet till heltidspermittering

Samhället står bättre rustat för att klara coronakrisen jämfört med finanskrisen för tio år sedan. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med Arbetet.

– Då var det främst tillverkningsindustrin som drabbades. Nu ser fler sektorer hur illa det kan gå. Därför omfattar korttidspermitteringarna en stor del av landets löntagare och det är brett mellan olika samhällssektorer, säger Löfven i intervjun.

I nuläget ser han dock ingen möjlighet till permitteringar på heltid.

När det kommer till frågan om möjligheten att permanenta de tillfälliga reglerna för a-kassan svarar Löfven att man ser behovet av en a-kassa som täcker fler löntagare, men att man ännu inte landat i hur detta kan se ut.

33 min
Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström (C) och Mats Persson (L), presenterar nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset, under en pressträff i Rosenbad.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stort intresse för stöd för korttidsarbete

Trycket väntas bli högt när ansökningstiden för stöd för korttidsarbete i dag öppnar.

Tanken är att företag i stället för att säga upp personal kan dra ner på arbetstiden för de anställda samtidigt som staten går in och betalar delar av lönekostnaden. Den anställde får behålla minst 90 procent av lönen.

Det är Tillväxtverket som har fått i uppdrag att administrera stödet och enligt dem har det varit omkring 40 000 sökningar om dagen på myndighetens webbplats.

Det är dock oklart hur snabbt företagen kan få stödet utbetalt.

– Jag vågar inte ge ett datum. Men vår ambition är att kunna betala ut pengarna till dem som är berättigade så snabbt som möjligt, säger Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Sjuksköterskor i USA, Iran och Zimbabwe. TT
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Världen saknar sex miljoner sjuksköterskor

Världen har sex miljoner för få sjuksköterskor, varnar WHO på tisdagen enligt AFP. I en ny rapport skriven tillsammans med kampanjen Nurses Now och International Nurses Council (INC) lyfter de fram sjuksköterskornas avgörande roll i vården, då de utgör mer än hälften av alla sjukvårdsarbetare världen över.

WHO pekar ut länder i Afrika, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Latinamerika där underskottet är som störst. I rapporten vädjar man till länder att identifiera om sjuksköterskor saknas och investera i utbildning och löner.

– Sjuksköterskor är ryggraden i alla vårdsystem, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

2 tim
Vård av covid-19-sjuka i Barcelona. PAU BARRENA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Symptomfria tros kunna smitta några dagar

Även personer som ännu inte uppvisar symptom tros kunna sprida det nya coronaviruset, uppger Världshälsoorganisationen (WHO) enligt NBC. Organisationen bedömer att smittan i vissa fall kan spridas en till tre dygn före det att den smittade själv uppvisar några symptom.

WHO säger också att ansiktsmasker inte är någon magisk lösning för att stoppa spridningen, men att det kan vara motiverat på platser där social distansering eller god handhygien kan vara svårt att upprätthålla, skriver AFP.

Organisationen varnar också för att en allmän användning av olika munskydd kan leda till brist inom vården där de gör störst nytta.

Igår 16:53
Eilish, McCartnet, Gaga. Arkivbilder. TT
undefined

Lady Gaga och WHO arrangerar gala tillsammans

Den 18 april ska artisten Lady Gaga vara med om att arrangera en gala till stöd för vårdpersonal, rapporterar flera medier. Konserten är en del av WHO:s initiativ Together at home. Syftet är att hylla och stödja vårdpersonal världen över.

Några av de andra artister som ska uppträda är Billie Eilish, Paul McCartney, Elton John, Kacey Musgraves, Stevie Wonder och Chris Martin.

Galan hålls utan publik men kommer att direktsändas på ett flertal plattformar, bland annat Facebook, Youtube, Instagram och Twitter.

Igår 19:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Torekov i Skåne.  Erik Johansen / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Regionrådet: Res gärna i påsk – men bara i Skåne

Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M) uppmanar skåningarna att inte lämna länet under den kommande storhelgen.

– Res gärna i påsk, men res bara inom Skåne, säger han enligt Sydsvenskan.

Skåne har än så länge klarat sig bättre och haft färre dödsfall i coronakrisen än exempelvis Stockholm och Köpenhamn. Sonesson betonar att besöksförbud inom den skånska äldrevården infördes flera veckor före regeringens förbud.

2 tim
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anders Tegnell vill se fler tester på äldreboenden

Det största bekymret när det gäller coronaviruset i Sverige just nu är situationen på äldreboenden. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell på sin presskonferens på måndagen, skriver TT.

Att smittan tagit sig in på många äldreboenden är huvudorsaken bakom många dödsfall. Enligt Tegnell är problemet mindre i Norge där fler ur personalen testats.

– Så vår linje är absolut att så fort vi kan testa fler, så är testning av personal och patienter på äldreboenden högt prioriterat, sa Tegnell enligt Expressen.

Däremot anser att han de åtgärder som införts i samhället i övrigt, framför allt i form av uppmaningar om vikten av att tänka på hygienen, tycks ha effekt. Ett tecken på detta är att utbrotten av såväl årets säsongsinfluensa som vinterkräksjukan stannat av.

Igår 14:09
Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kylrum för mat används som bårhus: ”Inte värdigt”

Det är trångt på landets bårhus under coronautbrottet, då många begravningar skjuts upp. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna har ett oanvänt kylrum för mat öppnats upp för att provisoriskt förvara kroppar, skriver Aftonbladet. ”Detta är inte värdigt”, säger en anonym anställd till tidningen.

Sjukhusets funktionschef Claes Ruth bekräftar för tidningen att de står inför en svår situation.

– Vi ser att inflödet av kroppar är större än utflödet. Det här gäller på alla sjukhusen, säger han och tillägger att man gör allt för att säkerställa en värdig hantering av de avlidna.

Igår 13:21
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
En tysk variant av ett antikropptest under utveckling. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Uppgifter: USA har börjat med antikroppstester

USA har börja ta blodprov över hela landet för att kartlägga hur omfattande coronavirusspridningen är, rapporterar AFP med hänvisning till källor. Testerna uppges spåra antikroppar och visar därmed både om en person är sjuk vid provtillfället eller har varit det tidigare.

Testerna ses som ett viktigt steg mot att kunna lätta på olika restriktioner eftersom de visar vilka som troligen har utvecklat immunitet mot smittan.

Igår 21:55
Nancy Pelosi och Kevin McCarthy. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Nytt krispaket för 1 500 miljarder tar form

Vita huset och kongressledamöter har signalerat till chefer på Wall Street att nästa stimulansrunda håller på att ta form och att den kan vara värd omkring 1 500 miljarder dollar. Det uppger källor för Fox Business.

Summan skulle i så fall adderas till det krispaket på 2 000 miljarder som Donald Trump signerade för några veckor sedan.

Enligt källorna finns det en samsyn över partigränserna om att det behövs mer stimulanser och nästa paket skulle kunna sjösättas så tidigt som mitten av maj.

Bland de planerade åtgärderna nämns bland annat direktstöd till medborgare och småföretag, samt infrastruktursatsningar.

3 tim
Illustrationsbild Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler än 10 000 döda i USA – men färre vårdas i New York

Totalt har nu över 10 000 dödsfall i covid-19 registrerats i USA, rapporterar Reuters som hänvisar till sina egna beräkningar.

Samtidigt kommer flera mer positiva tecken från New York.

– Antalet intagna på sjukhus minskar liksom antalet intensivvårdspatienter, säger guvernören Andrew Cuomo som menar att detta kan vara tecken på att kurvan börjat plana ut.

– Det kan fortsatt gå åt båda hållen. Det beror på vilka åtgärder vi vidtar.

Cuomo varnade för att alltför tidigt återgå till det normala. Tidpunkten för när skolor och förskolor åter ska öppna sköts fram till 29 april.

Under måndagen hade 4 758 dödsfall i covid-19 registrerats i delstaten.

Igår 16:26
Läs mer om Coronaviruset