Ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, Anders Larsson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Löneskillnaderna inom idrotten

Möte med Damkronorna bokat: ”Måste lösa det”

Anders Larsson, ordföranden i Svenska ishockeyförbundet, säger att förbundets operativa ledning med generalsekreteraren Tommy Boustedt i spetsen har bokat in ett möte med spelarfacket Sico senare i veckan. Även SDHL kommer finnas med.

– Vi är i en situation nu där det är ett allvarligt läge, jag är bekymrad som ordförande och vi måste lösa det här, säger Anders Larsson till TT.

Det var i onsdags i förra veckan som spelarna i Damkronorna gjorde gemensam sak och via sociala medier meddelade att de inte skulle ställa upp på landslagslägret i Stockholm med efterföljande turnering i Finland den här veckan. Spelarnas protest grundar sig i låg ersättning och vad de menar är bristande respekt.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild Mats Schagerström/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

500 har testat sig hittills – väntas snabbt öka

Snart har 500 personer testats för coronaviruset i Sverige, rapporterar TT. Omkring 100–150 analyser görs varje dag, så antalet provtagna väntas stiga snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Hittills har sju svenska fall bekräftats. Tre av dem är i Västra Götalandsregionen.

Ett provtagningstält kommer på fredagen att sättas upp upp utanför infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg, för att öka kapaciteten för provtagning. Sedan tidigare genomförs provtagning av symtomfria patienter utomhus genomförs sedan tidigare i Malmö och Lund, skriver DN.

15 min
Stefan Löfven/Infektionsklinik i Kalmar. TT
undefined

Löfven om virusutbrottet: Krishanteringsråd kallas in

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att regeringskansliets krishanteringsråd kallats in på måndag in ”för att informera sig om hur myndigheter krishanterar och samverkar med anledning av coronavirusets spridning”.

Han säger att regeringen har hög beredskap:

– Regeringen är beredd att fatta fler beslut och vidta extraordinära åtgärder om så skulle behövas, säger Löfven utan att konkretisera vilka åtgärder det kan bli tal om.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att drygt 500 svenskar hittills har testats för smittan.

3 tim
Arkivbild/Infektionskliniken på Östra sjukhuset i Göteborg. TT
undefined

Virussmittad man reste med tåget till Göteborg

Mannen som smittats av nya coronaviruset under en resa i norra Italien reste med tåg mellan Stockholm och Göteborg efter att han återvänt med flyg till Sverige, skriver GP. Han bedöms då ha varit smittsam.

Nu kartlägger smittskyddsläkare mannens rörelser på tåget och vilka han kan ha exponerat för smittan.

– Grundregeln är att man kontaktar personer som sitter intill eller runtom, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
CHINA DAILY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Verklig nedgång av sjukdomsfall i Kina

Kinas långtgående åtgärder för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset har gett resultat. Den rapporterade nedgången av nya fall av covid-19 är verklig, skriver världshälsoorganisationen WHO:s team på plats i landet i en färsk rapport.

De officiella och sjunkande kinesiska insjukningssiffrorna tas av många med en nypa salt, men teamet skriver att flera andra källor stödjer slutsatsen att det skett skarp nedgång i nya fall.

”En stor del av den globala gemenskapen är inte redo, varken mentalt eller fysiskt, att implementera de åtgärder som använts för att hindra covid-19 i Kina”, står det i rapporten.

1 tim
undefined

Bilsalongen i Genève ställs in till följd av förbud

2020 års upplaga av den årligen återkommande bilsalongen i Genève är det senaste stora evenemang som ställs in till följd av oro kring spridningen av coronaviruset. Att man väljer att ställa in mässan är resultatet av att den schweiziska regeringen har förbjudit folksamlingar med mer än 1 000 personer på grund av smittorisken. Det var den 90:e upplagan av bilsalongen som skulle ha invigts den kommande veckan.

För en tid sedan kom beskedet att årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress ställs in till följd av avhopp med hänvisning till coronavirusets spridning. Och sent igår kom Facebook med beskedet att man ställer in årets utvecklarkonferens F8 av samma anledning.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Kristersson, Bylund TT
Debatten om public service

Kritiken mot SD: ”Långt över det acceptabla”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ger sig nu in i debatten efter SD:s utspel om medier. Först ville partiets representant att Public service-chefer skulle kallas till kulturutskottet, sedan menade Linus Bylund (SD) att Granskningsnämnden ska kunna bestraffa journalister om dessa varit ”partiska”.

SD:s agerande går ”långt över det acceptabla”, skriver Kristersson på Facebook.

”Det finns mycket man kan kompromissa om i politiken. Men det finns inget utrymme för kompromisser när det kommer till grundläggande principer för mediernas frihet”, skriver han.

Tidigare har Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor fått kritik för att inte ha kritiserat SD-agerandet.

35 min
Amanda Lind (MP). TT
undefined

MP: Tystnaden från M och KD är skrämmande

Opinion Moderaternas och Kristdemokraternas tystnad skrämmer när Sverigedemokraterna vill kalla journalister till förhör, skriver Miljöpartiets Isabella Lövin och Amanda Lind på SvD Debatt.

Bakgrunden är nyheten om att SD vill kalla Public service-chefer till kulturutskottet, samt den Fokus-intervju där Linus Bylund (SD) säger att journalister personligen ska kunna bestraffas om man är partisk.

Debattörerna skriver att det vore önskvärt att Sveriges riksdagspartier markerar mot detta.

”Varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor har gått ut och kritiserat deras ansvarslösa agerande. Det är djupt oroande”, skriver de och avslutar med att fråga M och KD hur de kommer agera.

2 tim
Läs mer om Debatten om public service
Turkietstödda rebeller i Idlibregionen Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
Syrienkriget

Analyser: Nato måste ställa sig på Turkiets sida i Syrien

Inbördeskriget i Syrien och det parallella proxykriget, där flera stormakter försöker positionera sig mot varandra, håller på att smälta samman till en krutdurk vars explosion kan få påtagliga följder långt utanför Mellanöstern. Det skriver BBC:s Jonathan Marcus i en analys efter de senaste striderna mellan turkiska trupper och syriska regeringsstyrkor understödda av ryskt flyg i Idlibregionen. Att ryskt stridsflyg kan ha träffat styrkor från ett Natoland på uppdrag i Syrien understryker magnituden av det som pågår, skriver han.

Neil Hauer från kanadensiska The Globe and Mail skriver att Nato tydligt måste ställa sig på medlemslandet Turkiets sida i konflikten med Ryssland. Om inte det sker riskerar Rysslands allt mer aggressiva beteende i Idlibregionen att leda till en humanitär katastrof, skriver Hauer. Han hävdar samtidigt att Ryssland bär ansvaret för flera civila dödsfall i Syrien än Islamiska staten.

2 tim
Turkisk militär avfyrar en missil mot syriska regeringsmål. Ghaith Alsayed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Turkiet kräver flygförbud över Idlibregionen i Syrien

Turkiet uppmanar det internationella samfundet att införa ett flygförbud över Idlibregionen i Syrien, skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid presidentkansliet, på Twitter.

Kravet kommer efter att syriska regimstyrkor uppbackade av ryskt flyg sedan december återtagit delar av regionen, vilket tvingat nästan en miljon människor på flykt, skriver AFP.

Natos beslutande organ håller i dag, på Turkiets begäran, ett extrainkallat möte om situationen i nordvästra Syrien. På torsdagen dödades minst 33 turkiska soldater i ett luftangrepp i området.

4 tim
Läs mer om Syrienkriget
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Lyssna: Allt om USA-valet i Omnis nya podd ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

2 tim
Joe Biden. TT
undefined

Biden pumpar in pengar inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

5 tim
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund