NMR i Almedal Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Almedalsveckan Nazisternas medverkan

Näringslivet kan bojkotta Almedalen – vill se krafttag

Opinion Flera stora svenska näringslivsaktörer meddelar i en debattartikel i Dagens Samhälle att de kommer att skippa nästa års Almedalsvecka om inte arrangörer, kommun och polis tar krafttag mot nazisternas medverkan. De vill i god tid innan nästa politikervecka se en ”offensiv plan” för hur varje individ och organisation ska skyddas under politikerveckan.

De skriver att näringslivet sällan är direkta måltavlor för nazisterna. ”Samtidigt har även alla undertecknande företag medarbetare med olika bakgrunder som löper särskild risk att utsättas för angrepp om dessa extremisters närvaro förblir lika oinskränkt som den var i år”, skriver de.

Bland undertecknarna finns Nasdaq, Business Sweden, Livsmedelsföretagen, Nordic Capital och Sveriges Annonsörer.

Tidigare

Toppnyheter

Valet 2018 Löfvens regering
MP-språkröret Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Trots turbulens – små förändringar i opinionen

Trots en turbulent regeringsbildning har mycket lite hänt i opinionen. Det visar en ny opinionsmätning gjord av DN/Ipsos.

Störst är förändringen för S som backar cirka två procentenheter jämfört med mätningen i december. Partiet landar nu på 30 procent vilket ändå är över valresultatet på 28,3 procent.

Det är enligt Ipsos för tidigt för att säga om väljarna i det långa loppet kommer straffa S för uppgörelsen med MP, C och L.

För C och L noteras små uppgångar i opinionen jämfört med i december. Partierna landar på 8 respektive 5 procent. MP ligger i praktiken stilla på 4 procent.

– Det visar att det fanns ett stöd i opinionen för den här typen av mittenöverenskommelse, säger Nicklas Källebring till DN.

3 tim
Utbildningsminister Anna Ekström (S) Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

Anna Ekström (S): ”Staten ska ta ett tydligt ansvar”

Svenska skolan ska vara en plats där elever lär sig mycket och där likvärdigheten är stark. Det säger den nya utbildningsministern Anna Ekström när hon gästar Sveriges Radios ”Studio Ett”.

Under mandatperioden ska förutsättningarna för ett statligt huvudmannaskap i den svenska skolan utredas. Ett förstatligande av skolan är en av L:s hjärtefrågor och punkten fanns med i januariavtalet.

– Staten ska ta ett stort, tydligt och antagligen större ansvar för kvaliteten i den svenska skolan, det behövs för kunskapsresultaten och likvärdigheten, säger Anna Ekström i ”Studio Ett”.

Idag 17:14
Amanda Lind (MP) Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Löfvens regering

”Ska inte tacka ja om man inte är beredd på debatt”

Det har varit roligt att rivstarta ordentligt, säger kulturminister Amanda Lind som gästar Sveriges Radios ”Studio Ett”.

– Jag tror inte att man ska tacka ja till jobbet som kulturminister om man inte är beredd att det ska bli en debatt, säger hon i programmet.

Lind har fått kritik för sitt inlägg på Instagram där hon bland anat hyllade den kritiserade före detta ministern Mehmet Kaplan som avgick 2016.

– Det handlade om att jag lyfte fram samtliga gröna statsråd och all personal under förra mandatperioden. Sedan har jag tagit avstånd från det som Mehmet Kaplan gjorde och har tagit avstånd från hans agerande, säger hon i programmet.

Idag 15:16
Läs mer om Valet 2018
Delcy Rodriguez.  CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Venezuela

Venezuelas vicepresident: Pence uppmanar statskupp

Venezuelas vicepresident Delcy Rodriguez anklagar sin amerikanska motsvarighet Mike Pence för att öppet uppmana till en statskupp i landet, skriver AFP.

– Jänkare, åk hem! Vi kommer inte att låta dem blanda sig i vårt lands affärer, säger Rodriguez i en tv-sändning enligt nyhetsbyrån.

Landets kommunikationsminister Jorge Rodriguez har också kommenterat Pence uttalande, som han ser som en order till ”terrorister” att begå våldshandlingar under onsdagens demonstrationer.

1 tim
TT
Krisen i Venezuela

Pence till oppositionen i Venezuela: ”Vi är med er”

USA:s vicepresident Mike Pence uttrycker i ett videomeddelande sitt stöd till de venezuelaner som deltagit i protesterna mot president Nicolas Maduro.

– Jag vill å president Donald Trump och hela det amerikanska folkets vägnar uttrycka USA:s orubbliga stöd till det venezuelanska folket när ni nu höjer era röster för frihet, säger han i videon.

Pence har tidigare kallat Maduro en diktator som han menar inte har rätt till makten i landet, och USA har gett sitt stöd till oppositionsledaren Juan Guaido.

– Vi är med er, vi står tillsammans med er och vi kommer att stanna tills demokrati har återinförts, säger Pence vidare i videon.

Idag 17:03
Läs mer om Krisen i Venezuela
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump / Nancy Pelosi.  TT
Trumps USA USA:s framtid

Dödläget väntas fortsätta efter senatens omröstning

Den amerikanska senaten ska rösta om president Donald Trumps förslag för att få stopp på nedstängningen av delar av statsapparaten på torsdag. Det säger majoritetsledaren och republikanen Mitch McConnell, rapporterar CNN.

Men Trumps förslag ser inte ut att röstas igenom, eftersom demokraterna avfärdade det i helgen och har varit tydliga med att de inte kommer att gå med på att ge Trump pengar för att bygga muren mot Mexiko. För att förslaget ska ta sig genom senaten krävs det att sju demokrater röstar för det.

Demokraterna i representanthuset kommer under veckan att rösta igenom fler förslag i ett försök att få ett slut på nedstängningen, och talmannen Nancy Pelosi ber på Twitter Trump och McConnell att sluta stoppa dem.

Trump i sin tur har skrivit på Twitter att en mur är det enda sättet för USA att garantera säkra gränser, och avslutar med: ”Ingen kapitulation!”

3 tim
John Kerry.  JAMES LAWLER DUGGAN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Tidigare utrikesministern till Trump: ”Säg upp dig”

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry har inte uteslutit att ställa upp i presidentvalet 2020, berättar han för CNBC när han var på plats vid toppmötet i Davos.

Kerry kallar den pågående nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten ”fullständigt skamlig” och menar att den är pinsam för USA som land. När han fick frågan om vad han skulle ha för budskap till presidenten om han träffade honom svarade Kerry kort: ”Säg upp dig”.

2 tim
TT
Trumps USA USA:s framtid

Förbud mot transpersoner i militären får grönt ljus

USA:s högsta domstol tillåter president Donald Trumps breda restriktioner för transpersoner att tjänstgöra i den amerikanska militären, skriver Washington Post.

Beslutet gör att domarna i lägre instanser som stoppade Trumps förbud hävs, samtidigt som processen kommer att fortsätta.

Trump-administrationens policy gör undantag i förbudet för de hundratals transpersoner som nu tjänstgör i militären och även för de som är beredda att ”tjänstgöra utifrån deras biologiska kön”, skriver TT.

Idag 15:07
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Röster om regeringen
Statsminister Stefan Löfven fotograferas med sin nya regering/Stefan Löfvens skor. TT
Valet 2018 Röster om regeringen

Ledare: Statsministern borde lägga en sten i skon

Opinion Statsminister Stefan Löfven borde lägga en sten i sin ena sko. Det tycker socialdemokratiska Sydöstrans Mats Johansson, som skriver att hans kompis gör det för att inte njuta för mycket efter framgångar på jobbet. Det är viktigt att inte heller S-ledaren svävar iväg efter de lyckade regeringsförhandlingarna.

”Den stora uppgiften att renovera socialdemokratin väntar”, skriver Johansson.

Även regeringskollegan Miljöpartiet måste se över sin verksamhet, skriver Amanda Sokolnicki på DN:s liberala ledarsida. Att kultur- och demokratiminister Amanda Lind lyfte fram Mehmet Kaplan som en pionjär och hjälte menar hon inte var första gången som företrädare för partiet valde att ”lockas lite av auktoritär romantik”.

”Miljöpartiets kompass må vara grön, men i övrigt är den trasig”, skriver hon.

Idag 12:50
Amanda Lind och Mehmet Kaplan. TT
Valet 2018 Röster om regeringen

”MP blundar för islamism – klart värst av alla partier”

Opinion Miljöpartiet ser inte islamismen – det står återigen klart efter Amanda Linds (MP) uttalande om Mehmet Kaplan. Det skriver styrelsen för Doku, en nystartad stiftelse som granskar våldsbejakande islamism, på Aftonbladet debatt.

Den nytillträdda kulturministern tog med Kaplan på den lista över MP-politiker som hon kallade för hjältar och pionjärer i ett inlägg på Instagram. Linds uttalande kan verka bagatellartat, men det går inte att bortse från partiets tidigare snedsteg i frågan, skriver debattörerna.

”Inget svenskt parti har öppnat armarna för företrädare med åsikter som går i den här riktningen tillnärmelsevis lika mycket som just Miljöpartiet”, skriver de.

Idag 14:33
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Rysslandsutredningen
Rudy Giuliani.  Charles Krupa / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Giulianis förvirring – vet inte vad han talar om

Stora delar av Donald Trumps advokat Rudy Giulianis helg gick åt till att städa upp den röra han själv skapat, skriver Washington Posts Aaron Blake i en analys.

Det mest anmärkningsvärda med alltihop menar han är att det inte är första gången Giuliani rört till det – just i frågan om planerna på att bygga ett Trump Tower i Moskva. ”Det finns en hel del förvirring här. Frågan är om det är Giuliani själv som är förvirrad eller om han helt enkelt försöker sprida förvirring hos andra. Båda är helt sannolikt”, skriver Blake.

CNN:s Chris Cillizza säger att de som inte hänger med i svängarna är i gott sällskap – eftersom inte ens Giuliani själv verkar göra det. ”Han har uppgett så många olika versioner av vad Trump har vetat om Moskva-projektet vid olika tidpunkter att han inte verkar kunna komma ihåg vilken version han just nu berättar”, skriver Cillizza.

5 tim
Rudy Giuliani.  Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Giuliani backar nu från uttalande om Moskvabygge

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani backar från sitt uttalande om att Trump skulle ha haft samtal under slutet av presidentvalskampanjen om att bygga ett Trump Tower i Moskva, skriver CNN. Nu säger Giuliani att presidenten inte har någon minnesbild av om diskussionerna fortsatte fram till valet.

”Mina senaste uttalanden om samtal mellan Michael Cohen och dåvarande presidentkandidaten Donald Trump under kampanjen 2016 om ett potentiellt Trump-projekt i Moskva var hypotetiska och inte baserade på konversationer jag haft med presidenten”, säger Giuliani i sitt nya uttalande.

Igår 22:01
Läs mer om Trumps USA