Neil Gaiman. MAJA SUSLIN / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya Akademiens pris

Neil Gaiman: Någon skrev att jag borde avvisa priset

Fantasyförfattaren Neil Gaiman är glad över att ha nominerats till Nya Akademiens pris som tillkännages i dag. Han berättar för SVT:s Kulturnyheterna att någon skrev till honom på Twitter att han borde avvisa priset för att det är ett hån mot det riktiga Nobelpriset.

– Hur skulle jag kunna försvara att ta emot det? Jo, för att det kommer från 3 000 svenska bibliotekarier. Jag har mycket respekt för och kärlek till dem, säger Gaiman till SVT.

Nya Akademien startade till följd av krisen inom Svenska Akademien och delar ut sitt alternativa litteraturpris eftersom Nobelpriset i litteratur inte delas ut i år. I ett första steg fick svenska bibliotekarier nominera författare, sedan röstade allmänheten fram fyra finalister och därefter väljer juryn ut en pristagare.

De tre andra författare som nominerats är Haruki Murakami, Maryse Condé och Kim Thúy, men Murakami har avböjt nomineringen.

Toppnyheter

EU-valet Resultatet
Jan Björklund  SVT
EU-valet Resultatet

Jan Björklund om L:s låga siffra: Inte lyckats mota bort EU-kritiska vindar

L-ledaren Jan Björklund tror att den EU-skeptiska vinden som blåst över Europa är en av anledningarna till partiets låga valresultat.

– Jag tror att vi nådde ut med vårt budskap, men vinden blåste åt ett annat mer EU-skeptiskt håll. Vi har inte lyckats mota bort det, det är ett misstag, säger Björklund när han på morgonen gästar SVT:s Morgonstudion.

Centerpartiet ökade i EU-valet och Fredrick Federley, som även han gästade Morgonstudion, förklarar resultatet med att partiet har varit tydliga i värderingsfrågor och fokuserat på klimatet. Han säger också att han är glad att Liberalerna klarat sig över spärren.

– Vi kommer att börja förhandla med En Marche redan i eftermiddag om att blida en ny grupp, då är det viktigt att vi har Liberalerna med också.

29 min
Några av de svenska parlamentarikerna: Övre raden: Heléne Fritzon (S), David Lega (KD), Charlie Weimers (SD), Abir Al-Sahlani (C). Nedre raden: Alice Bah Kuhnke, Tomas Tobé (M), Malin Björk (V) och Karin Karlsbro (L).
EU-valet Resultatet

Parlamentarikerna som tar plats i Bryssel – flera nya

Socialdemokraterna får enligt det preliminära valresultatet behålla sina fem mandat i EU-parlamentet.

Förutsatt att ingen kryssar sig förbi kommer S att representeras av Heléne Fritzon, Johan Danielsson, Jytte Guteland, Erik Bergkvist och Evin Incir.

Moderaterna gick framåt enligt de preliminära siffrorna, vilket betyder att man ökat mandaten från tre till fyra i parlamentet. Parlamentarikerna som tar plats blir Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari.

Även SD ökar med ett mandat och landar nu på tre. SD-parlamentarikerna som tar plats blir med reservation för personkryss Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers.

Centerpartiet ökar enligt de preliminära siffrorna och går från ett till två mandat. Parlamentarikerna som ser ut att ta plats blir Fredrick Federley och Abir Al-Sahlani.

Likaså KD ökar från en till två mandat och kommer att representeras av Sara Skyttedal och David Lega.

MP tappar två mandat och representeras av Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren. V behåller ett mandat och deras parlamentariker blir Malin Björk. L tappar ett mandat och representeras av Karin Karlsbro.

2 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Nya EU-parlamentet
Weber, Vestager och Timmermans. TT
EU-valet Nya EU-parlamentet

Spetskandidater klev fram i natt: ”Maktmonopol över”

De traditionella partigrupperna backade i EU-valet medan EU-kritiska partier, liberaler och gröna gick framåt.

Nu är en av de stora frågorna vem som efterträder Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande och under valnatten bjöd kandidater till posten in olika partigrupper till förhandlingar.

Den danska liberalen Margrethe Vestager sa att hon är beredd att bryta kristdemokraters och socialdemokraters monopol på jobbet som kommissionsordförande. Vestager är kommissionär för konkurrensfrågor och den liberala gruppen Aldes kandidat.

– Maktmonopolet har brutits, sa Vestager efter att det preliminära valresultatet offentliggjorts, enligt Reuters.

De båda kandidaterna som betraktas som tyngst, den tyske kristdemokraten Manfred Weber och den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans, förklarade på pressträffar i natt att de är redo att förhandla om kommissionens arbetsprogram – och Weber bjöd in alla partigrupper utom extremhögern och extremvänstern.

3 tim
Joerg Meuthen, toppkandidat för tyska AfD när resultaten presenterades. CHRISTOPH SOEDER / DPA
EU-valet Nya EU-parlamentet

”Ytterhögern lyckades inte svämma över Europa”

Europas extremhöger gick framåt men inte så starkt som en del befarade, konstaterar flera politiska skribenter på måndagsmorgonen efter att det preliminära valresultatet blivit klart.

”Det är goda nyheter för Europas demokratiska partier och ännu bättre nyheter för EU”, skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys. Enligt honom har strategin från Europas centristiska politiska skikt – att utmåla valet som ett ödesval för Europa – mobiliserat väljarna. Att populisterna inte översvämmat EU är en seger för politiker som Angela Merkel och Emmanuel Macron, menar han.

SvD:s Teresa Küchler skriver att EU-valets resultat innebär en rejäl omskakning. EPP blir fortsatt största partigrupp men försvagas. Det är omskakande att ytterhögern fick framåt, skriver Küchler som samtidig noterar att valdeltagandet ser ut att landa på över 50 procent. ”EU-intresset har åtminstone fått sin renässans.”

2 tim
EU-valet Nya EU-parlamentet

EPP tappar stort men blir största grupp i parlamentet

Den konservativa EPP-gruppen ser ut att bli största partigrupp i EU-parlamentet trots att partiet på måndagsmorgonen tappat 56 mandat, visar parlamentets egen prognos.

Näst störst blir socialdemokratiska S&D med omkring 140 mandat, även de backar med omkring 50 mandat.

EPP och S&D har tidigare samlat en majoritet av platserna i parlamentet, men i och med gruppernas stora tapp kommer maktfördelningen nu att se annorlunda ut.

Även den nationalkonservativa gruppen ECR backar och ligger på 57 mandat i prognosen.

Bland de grupper som växer märks framför allt liberala Alde som enligt prognosen får 115 mandat, jämfört med 67 under förra mandatperioden. Detta förklaras till stor del med att Emmanuel Macrons parti En marche kommer att ansluta sig till gruppen.

Även den gröna gruppen går starkt framåt och ökar med 20 mandat till 70 enligt prognosen.

Igår 22:19
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Europaparlamentet
EU-valet Europa röstar

Rekordhögt valdeltagande – se grafiken land för land

Ett fragmenterat Europa där de två traditionellt stora grupperna, EPP och S&D, tappade mark – samtidigt som EU-skeptiska partier och gröna partier gick framåt. Det är resultatet av den preliminära rösträkningen i EU-parlamentsvalet.

Flera medier sammanfattar på måndagsmorgonen de viktigaste slutsatserna av valet och Politico publicerar grafik som gör det möjligt att utforska valresultatet land för land på egen hand. Bland annat kan man se att valdeltagandet var högst i Belgien och Luxemburg och lägst i Slovenien och Slovakien.

Enligt EU-parlamentets hemsida landar valdeltagandet på 50,9 procent. Det är första gången på 20 år som valdeltagandet är så högt i ett EU-val. I valet 2014 var deltagandet lägre än 43 procent.

Bedömare menar att populistpartiernas framgångar och en ökad medvetenhet om klimatfrågor har motiverat väljare att rösta, skriver BBC.

1 tim
Orbán jublar. BERNADETT SZABO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Succé för Orbán – lovar att stoppa invandringen i EU

Europaparlamentsvalet blev en rejäl framgång för Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz. Partiet fick 52 procent av rösterna och var långt före närmaste konkurrent, vänsterpartiet Demokratiska koalitionen som fick 16 procent.

– Valsegern innebär att ungrarna gav oss uppgiften att stoppa invandringen till hela Europa, sa Orbán inför jublande anhängare i Budapest när valsegern var klar.

Igår 22:10
MIGUEL MEDINA / AFP
EU-valet Europa röstar

Salvinis Lega störst i det italienska EU-valet

EU-kritiska och främlingsfientliga Lega gör ett succéval i Italien och blir största parti, enligt en vallokalsundersökning från tv-bolaget Rai. Partiet får mellan 27 och 31 procent i undersökningen, det bästa resultatet i dess historia.

Partiledaren Matteo Salvini la ut en bild på sig själv med ett stort leende på läpparna och en skylt med texten ”största partiet i Italien. Tack”.

Socialdemokratiska Demokratiska partiet får mellan 20,5 och 25 procent och Legas regeringspartner Femstjärnerörelsen får mellan 18,5 och 23 procent.

Igår 21:22
Läs mer om EU-valet
EU-valet Reaktioner på valet i Europa
EU-valet Reaktioner på valet i Europa

”De grönas återkomst” och ”svåra tider” – så skriver Europas tidningar i dag

De europeiska tidningarnas förstasidor präglas av extremhögerns framgångar i EU-valet, liksom de gröna partiernas uppgång. I Frankrike, där Marine Le Pens Nationell samling fick flest röster, skriver Le Monde: ”Extremhögern vinner i Frankrike, Italien och Storbritannien.”

Süddeutsche Zeitungs rubrik i e-tidningen fokuserar på De grönas framgångar i landet: ”De gröna är näst största parti för första gången.” Regeringspartiet CDU och socialdemokratiska SPD står inför ”svåra tider”, slår tidningen fast.

Italienska Corriere della Sera vinklar på framgångarna för landets högerpopulister och nederländska De Telegraaf rapporterar om att socialdemokratiska PVDA växt på bekostnad av socialistiska SP.

Franska Libération tar fasta på gröna partiers framgångar i valet och har en bild av Yannick Jadot ledaren för EELV, De gröna i Frankrike, med rubriken: ”De grönas återkomst.”

25 min
Stephanie Lecocq / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Reaktioner på valet i Europa

”Grönt inflytande kan göra frihandelsfrågan svårare”

Höger- och centergruppen i EU-parlamentet har förlorat sin majoritet för första gången på 40 år, vilket ofrånkomligen kommer att ge små partier mer hävstång, skriver Financial Times Ben Hall i en analys.

Han förutspår att effekterna av de mindre partierna inflytande kommer att synas i form av mer ambitiös miljöpolitik, ökad frihandel och mer reglering av tech-sektorn.

”Men det kommer inte att bli någon revolution” – när det gäller de verkligt viktiga frågorna som att stärka eurozonen med mer inbördes riskfördelning, skär konfliktlinjen rakt igenom de etablerade partierna, skriver han.

Eurozonens framtid lyser dock med sin frånvaro när DN:s Carl Johan von Seth listar de viktigaste ekonomiska frågorna som det nya parlamentet kommer att behöva enas kring. I stället fokuserar Seth på EU-budgeten, frihandeln, Kinadilemmat och EU-skatter.

Särskilt den gröna gruppen, som växer kraftigt efter valet, avviker i sin syn på frihandeln.

”Precis när EU skulle behöva samlas kring en gemensam linje i handelsfrågor kan just det bli svårare”, skriver Carl Johan von Seth.

22 min
Läs mer om EU-valet
EU-valet Storbritanniens framtid
Nigel Farage, ledare för Brexitpartiet. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Storbritanniens framtid

Analys: Tories och Labour kan bli mer brexitextrema

Theresa May och Jeremy Corbyn kan skriva in sig i historieböckerna för att båda ha uppnått de sämsta resultaten någonsin för sina partier – samtidigt, skriver Lewis Goodall i en analys för Sky News.

Efter helgens EU-parlamentsval står det klart att Nigel Farages Brexitpartiet blivit det klart största brittiska partiet. Ett misslyckande för de båda största partierna Tories och Labour – som nu troligtvis kommer att förflytta sina positioner till nya extremer gällande brexit för att stoppa opinionstappet, skriver Goodall.

”[...] Tories kommer att omfamna no-deal, Labour folkets röst mer helhjärtat. Men det kan vara för lite, för sent.”

Ashley Kirk och Patrick Scott skriver i en analys i The Daily Telegraph att Brexitpartiets framgång följer en trend som svept över hela kontinenten: Att de stora partierna får stryka på foten för att ett mindre parti snabbt går framåt.

25 min
Farage jublar med partikamrater. TOLGA AKMEN / AFP
EU-valet Storbritanniens framtid

Brexitpartiet klart störst: ”De kan lära sig en läxa”

Nigel Farages nystartade Brexitpartiet blir klart största parti i det brittiska EU-parlamentsvalet. När 99 procent av rösterna var räknade låg partiet på 31,6 procent enligt Europe Elects. Näst största parti, Liberaldemokraterna, hamnar på 20,3 procent.

I ett segertal i Southampton sa partiledaren Farage att det aldrig tidigare har hänt att ett parti som bildades för sex veckor sedan vinner ett nationellt val.

– Anledningen är såklart väldigt självklar: Vi röstade för att lämna EU i en folkomröstning, vi borde ha gjort det den 29 mars och det har inte hänt, sa Farage enligt The Guardian.

– Labour och Torypartiet kan lära sig en rejäl läxa i kväll, även om jag inte tror att de kommer att göra det, fortsatte han.

Labour och Torypartiet, som historiskt sett har varit landets två starka partier, gör båda svaga val. Labour får 14,1 procent av rösterna och Torypartiet får bara 9,1 procent.

Storbritannien har 73 av 751 platser i EU-parlamentet.

Idag 00:07
Leadsom, Johnson, Hunt, Gove, Javid och Raab STF / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Fler kandidater in i spelet om att efterträda May

Andrea Leadsom och Michael Gove ger sig in i kampen om att efterträda Theresa May som partiledare för Tories och brittisk premiärminister, enligt brittiska medier. De övriga kandidaterna är Esther McVey, Jeremy Hunt, Dominic Raab, Matt Hancock, Rory Stewart och favoriten Boris Johnson, skriver The Guardian.

I nuläget har Jeremy Hunt det största stödet bland parlamentsledamöter, enligt Conservative Home. 27 ledamöter har uttryckt sitt stöd för utrikesministern medan Boris Johnson ligger tvåa med stöd från 20 ledamöter. Sajten betonar dock att sympatierna högst sannolikt kommer att ändras längs vägen.

Igår 15:01
Läs mer om EU-valet
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige
Arkivbilder TT
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Freden i Europa viktigast – miljön på fjärde plats

Trots att många partier fokuserade på miljö- och klimat under valrörelsen hamnade frågan inte i topp när väljarna fick ranka vad som var viktigast för dem i SVT:s vallokalundersökning Valu.

Fred och demokrati hamnade i topp på listan. 58 procent anser att "Freden i Europa" var av mycket stor betydelse för dem, följt av "Demokratin" med 54 procent. De tillfrågade kan alltså kryssa i flera ämnen som mycket viktiga. År 2014 var siffrorna liknande, 59 respektive 51 procent.

På tredje plats hamnade brottsbekämpning, som klättrat från en niondeplats år 2014. På delad fjärdeplats hamnar miljön tillsammans med jämställdhet.

Enligt Valu ansåg 49 procent att miljön var bland de viktigaste frågorna, jämfört med 51 procent 2014.

1 tim
Bild från talet. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Löfven nöjd trots sämsta EU-parlamentsvalet hittills

Socialdemokraterna gör sitt sämsta EU-parlamentsval hittills med 23,6 procent av rösterna, men statsminister Stefan Löfven var nöjd när han pratade på valvakan efter att siffrorna presenterats.

– Utvecklingen är långt ifrån becksvart, sa Löfven.

Han menade att den socialdemokratiska gruppen i parlamentet kan bilda majoriteter tillsammans med de liberala och gröna grupperna. På så sätt kan man stänga ute högerpopulisterna från inflytande på ett liknande sätt som i Sverige, menade Löfven.

– Vi avgör Europas framtid, sa han.

I valet 2004 fick Socialdemokraterna 24,6 procent och valet därpå 24,4 procent. För fem år sedan blev valresultatet 24,2 procent, vilket räckte till fem av parlamentets 751 mandat. Trots att partiet går marginellt bakåt behåller man sina mandat i parlamentet.

Igår 21:39
Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega och partiledare Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Ebba Busch Thor kritiserar ”halvsanningar” och lögner

KD-ledaren Ebba Busch kritiserade EU-valrörelsens “halvsanningar” och direkta lögner.

– Vi har haft motståndare som spridit direkt falska nyheter och påstående om oss i sociala medier. De har gjort det i debatter, det har i vissa debatter varit åtta andra partier mot en kandidat, och Sara Skyttedal har inte alltid fått lov att försvara sig, säger Busch Thor enligt TT.

Hon kommenterade också partiets preliminära siffror, som visar att partiet går fram sedan 2014 och får ett nytt mandat.

– Det är ett historiskt valresultat för KD, säger Busch Thor.

Sara Skyttedal lyfte själv i sitt tal att ”motståndaren trodde att de kunde meja ned oss men lyckades inte”.

– Det är uppenbart att de andra partierna gjort vad de kan med okvädesord och direkta påhopp för att försöka trycka ned Kristdemokraterna. Men det är uppenbart att det inte lyckats, säger hon.

Igår 21:43
Läs mer om EU-valet
LANTMÄNNEN
Lantmännen

Forskare: Så kan broccoli motverka diabetes

Typ 2-diabetes är idag ett stort hälsoproblem och Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 500 miljoner människor kommer att ha typ 2-diabetes år 2030. I Sverige lider cirka 500 000 personer av någon form av diabetes, och sjukdomen står för tio procent av vårdkostnaderna. Lantmännen satsar därför på forskning för att ta tillvara på hälsoegenskaper i broccoli, som visat sig kunna sänka blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes.

Genom ett forskningsprojekt som finansieras av Lantmännens Forskningsstiftelse har forskare vid Lunds Universitet och Sahlgrenska akademin funnit en viktig antioxidant i broccoli. Antioxidanten – en naturlig substans i broccoli - har enligt studien en positiv effekt på blodsockernivåerna hos patienter med diabetes typ 2.

– Resultaten ser lovande ut och det här kan bli ett viktigt komplement till andra läkemedel, säger Anders Rosengren, docent vid Göteborgs universitet.

Ambitionen nu är att se om det går att förebygga diabetes typ 2 med preparatet, det vill säga motverka sjukdomen hos de som är i riskzonen.

För Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen, är det pågående arbetet av stor vikt då diabetes är en aktuell och global utmaning.

– Lantmännen fokuserar på hälsosamma livsmedelsprodukter och har en ambition att bidra till en bättre folkhälsa, säger Mats Larsson.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, bland annat forskning kring perenna sädesslag – grödor som ska klara ett förändrat klimat, och SamZoner – odlingsremsor på åkrarna som gynnar den biologiska mångfalden.

Projektet görs av Lantmännen i samarbete med forskare vid Lunds universitet och Göteborgs universitet.

24 maj
EU-valet Röster om valet
Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

”Busch Thor var bättre på träning än på match”

Opinion Flera ledarsidor uppmärksammar på morgonen nattens preliminära valresultat i EU-parlamentsvalet.

M:s ökning kommer att stärka Ulf Kristersson och öka partiets självförtroende, skriver Aftonbladets Anders Lindberg i en ledare. Han menar att detta kan leda till att KD:s framgång kan komma av sig.

”Ebba Busch Thor var bättre på träning än på match”, konstaterar Lindberg.

Barometerns ledarskribent Martin Tunström skriver också om de preliminära valresultaten på högerkanten. Han menar att M:s uppgång de senaste dagarna verkar ha handlat om en borgerlig kannibalism.

”Intern kannibalism inom det liberala blocket är också en delförklaring till Centerns framgång som bland annat kan ses som en följd av Liberalernas katastrofala val”, skriver Tunström i ledaren.

Ledarskribenten Linda Westerlind på Västerbottens Folkblad koncentrerar sig i stället på situationen för S som hon menar gjorde ett relativt stabilt val.

”Nu är det upp till bevis för de svenska parlamentarikerna att stå upp för demokrati, rättvisa och jämlikhet. Även i parlamentet” skriver hon.

3 tim
Jimmie Åkesson talar på SD:s valvaka/Sara Skyttedal, David Lega och Ebba Busch Thor på KD:s valvaka. TT
EU-valet Röster om valet

Analyser: I Sverige blåser det konservativa vindar

”Som bekant blir man inte profet i sitt eget hemland”, skriver DN:s Ewa Stenberg i sin analys av det svenska EU-parlamentsvalet.

I Europa talade man på söndagskvällen om en grön våg, delvis tack vare en ”Greta Thunberg-effekt”, men i Sverige är det högern som går framåt. De tre partierna till höger – M, SD och KD – går framåt och ökar från sex mandat till nio.

Även SVT:s Mats Knutson drar slutsatsen att opinionen i Sverige går år höger men tillägger att man inte ska övertolka resultatet i ett EU-val.

”Vi vet från tidigare EU-val att det inte är självklart att överföra dessa till rikspolitiken, även om partierna ibland vill få oss att tro det.”

Centerpartiet gör ett överraskande starkt resultat och att döma av siffrorna har Annie Lööfs hårda angrepp på KD när det gäller aborter och hållningen till Viktor Orbán betalat sig, skriver SvD:s Göran Eriksson.

Det skulle innebära att C kommer att fortsätta med attackerna mot KD, tror han.

”Efter den här EU-valrörelsen är relationen mellan Centern och Kristdemokraterna – två av partierna i den framlidna Alliansen – söndertrasad”, skriver Eriksson.

4 tim
Matteo Salvini/Marine Le Pen/Jimmie Åkesson. TT
EU-valet Röster om valet

Analyser: EU-vänner håller fortet mot skeptikerna

Det som skulle bli EU-skeptiska partiers stora val kom av sig under söndagen, skriver The Guardians Jon Henley i en analys. Trots att flera av de EU-kritiska partierna till höger gjorde starka val kommer parlamentet även fortsatt ha en EU-positiv majoritet.

Henley påpekar att även de högerpopulistiska och nationalistiska partierna är oense sinsemellan och att den koalition som Italiens Matteo Salvini drömmer om är långt ifrån att bli verklighet.

”Polska nationalisterna i Lag och rättvisa och högerradikala Sverigedemokraterna har motsatt sig Salvinis allians på grund av hans förkärlek för Vladimir Putin”, skriver han.

Reuters skriver i sin analys att storkoalitionen mellan EPP och S&D inte längre har majoritet, vilket kommer att leda till att man söker stöd hos liberala Alde och den gröna gruppen.

”Det sänker hoppet hos Le Pen, Salvini och andra”, skriver nyhetsbyrån.

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver att högerpopulisternas segertåg kom av sig men tillägger:

”Många av de etablerade partierna har anpassat sin politik, framför allt på invandringsområdet, till högerpopulisterna för att stoppa väljarflykten. Utan den anpassningen hade nationalisternas framgångar varit ännu större.”

Idag 00:09
Läs mer om EU-valet
Marko Anttila. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Hjälten efter skrällguldet: ”Jag är så lycklig”

Det finska VM-laget var uträknade på förhand – men i går fullbordade de askungesagan när de vann finalen mot Kanada med 3–1.

Förre Örebroforwarden Marko Anttila blev guldhjälte med sina två mål.

– Jag är så lycklig, säger den finske kaptenen till TT.

NHL-stjärna efter NHL-stjärna tackade nej till förbundskaptenen Jukka Jalonen inför VM och laget kallades Finlands sämsta någonsin. Truppen bestod av hela 18 VM-debutanter, varav en majoritet till vardags spelar i finska ligan.

1 tim
Finlands målvakt Kevin Lankinen firar med VM-bucklan. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Krönikörerna överens: Finlands ”Miracle on ice”

Ett VM-mirakel. Tidningarnas krönikörer är helt eniga om hur man ska klassa Finlands VM-guld.

Hufvudstadsbladets Filip Saxén kallar det för Finlands eget ”Miracle on ice” – en referens till när ett gäng amerikanska collegespelare slog mäktiga Sovjet i OS i Lake Placid. Nu var det ”ett gäng spelare från de europeiska ligorna” som utmanade och slog den ena stormakten efter den andra, skriver han.

Vasabladets Jona Nyström funderar över vad som just hände och konstaterar att ”ett doldisgäng” spelade lite hockey riktigt bra.

Även på den svenska sidan om Bottenviken talar krönikörerna om underverk: ”Ett sant finländskt mirakel” slår Sportbladets Mats Wennerholm fast medan Expressens Tomas Pettersson återknyter till vinter-OS 1980. ”Det är ett stycke hockeyhistoria vi inte fått uppleva sedan...tja, Lake Placid”.

Igår 22:28
Harri Pesonen jublar efter 3–1. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Finska bragden fullbordad – slog Kanada i VM-finalen

Finland är världsmästare i ishockey efter att ha besegrat Kanada i finalen med 3–1. Stor matchhjälte blev Marko Anttila som gjorde två av Finlands mål.

Att Finland vinner guldet är en stor skräll. Laget består i huvudsak av spelare från den inhemska ligan och sågades på hemmaplan inför turneringen. Bland annat kallade Hufvudstadsbladets krönikör Filip Saxén laget för ”ett av alla tiders sämsta VM-lag”.

– Jag är full av beundran. En historisk idrottsprestation, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

VM-guldet är Finlands tredje.

Igår 20:29
Läs mer om Ishockey-VM 2019