Arkivbild: Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Debatten om Nobelcenter

Nobelstiftelsen kritisk: ”Försöker frångå avtal”

Nobel Center ska inte byggas på Blasieholmen i Stockholm. Det var beskedet från Stockholms stads nya blågröna styre på fredagen. Beskedet tog Nobelstiftelsen på sängen, skriver TT.
”Vi tolkar dagens besked som att Alliansen i samarbete med Miljöpartiet försöker frångå träffade avtal. Ett projekt av stor och långsiktig betydelse för Stockholm som vetenskapsstad och centrum för en levande diskussion i Alfred Nobel anda riskerar då att offras för kortsiktiga politiska intressen”, säger stiftelsens vd Lars Heikensten i en kommentar enligt nyhetsbyrån.

Toppnyheter

Valet 2018 Röster om regeringsfrågan
Stefan Löfven.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Analys: ”KU lär granska hur regeringen har agerat”

Stefan Löfven försöker i dagarna lista ut hur han ska kunna lägga ett regeringspussel som accepteras av riksdagen. Under tiden står Sverige i princip utan regering. Det unika i år är enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein att övergångsregeringen har suttit så pass länge.
– Vi befinner oss på oprövad mark. Det enda regeringen har att hålla sig i är ett sju sidor långt PM om vad de får och inte får göra, säger hon till SVT:s Morgonstudion.
Enligt Marmorstein är den enda formella begränsningen att regeringen inte får utlysa extraval – i övrigt är det en bedömningsfråga. Hon antar att regeringen kommer ta det säkra före det osäkra, och alltså inte utse några nya myndighetschefer eller lägga fram några propositioner ”om det kan vänta”.
– Regeringen vill inte dra på sig kritik, KU lär granska hur den har agerat.
Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach konstaterar på Twitter att Sverige nu har passerat Spaniens genomsnittstid för att bilda regering, beräknat på åren 1945–2016.

1 tim
Birger Schlaug, Isabella Lövin och Gustav Fridolin.  TT
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

Förra språkröret: MP har gett upp sin värdegrund

Opinion Det tidigare MP-språkröret Birger Schlaug skriver i en debattartikel i Fokus att dagens spänningar inom Miljöpartiet handlar om regeringsduglighet. Han menar att ”den nu ledande strömningen” har slipat bort politiska ställningstaganden som övriga partier, men kanske främst Socialdemokraterna, ogillar.
”Det gäller sådant som kritik av arbetslinje och globalisering, införande av medborgarlön, motstånd mot militär upprustning och starkt försvar för civilsamhällets roll i samhället”, skriver Schlaug.
Han hävdar också att partiet var ”ohyggligt dåligt förberett” inför valet 2014 eftersom fokuset helt var att få statsrådsposter och skriver att ”den inslagna vägen” lär fortsätta om MP erbjuds en plats i en regering.
Men om partiet däremot hamnar i opposition, resonerar Schlaug, kan de lättare återgå till att vara ett grönt radikalt parti: ”Det lär kräva nya frontpersoner och grön omstart.”

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Xavier Bettel. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Luxemburgs hot: ”Den 29 mars är det game over”

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel betonade i dag att det brittiska EU-utträdesdatumet trots allt står kvar, skriver TT.
– Den 29 mars 2019 är det game over. Då är den sista dagen som Storbritannien är medlem i EU. Vi måste ha ett avtal före det, säger Bettel i Bryssel.
Men det börjar bli bråttom – och varken britterna eller EU verkar har tagit höjd för ett annat scenario, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, till TT.
– Vi är nog ganska oförberedda för att britterna kan krascha sig ur EU. Det kan bli många som blir tagna på sängen och är oförberedda, säger han.

1 tim
Theresa May möter pressen inför EU-mötet 18 oktober Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Förhandlingarna

Theresa May öppnar för långsammare väg ut ur EU

Storbritannien kan överväga att förlänga övergångsperioden för brexit för att slippa gränskontroller mellan Nordirland och Irland. Det säger Theresa May inför EU-toppmötet på torsdagen, skriver Direkt.
Enligt tidigare bestämmelser löper övergångsperioden, som Storbritannien kallar implementeringsperiod, från utträdet 29 mars 2019 till 31 december 2020. Nu diskuteras en förlängning med ett år, vilket ogillas av brittiska EU-kritiker då landet skulle blir kvar i unionen längre.
– Om ett gap skulle uppstå mellan implementeringsperioden och den nya handelsrelationen skulle perioden kunna förlängas i några månader, säger hon.

2 tim
Läs mer om Brexit
Socialminister Annika Strandhäll. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Ledare: Politiker kan inte skylla ifrån sig ansvaret

För att möta regeringens mål har Försäkringskassan ändrat handläggningsprocessen när det gäller sjukpenningärenden, trots att det saknar stöd i lagstiftningen. Någonting som Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) kritiserade på onsdagen.
Flera ledarsidor reagerar på uppgifterna. Dagens Nyheter riktar kritik och menar bland annat att det blir svårare att ställa politiker till svars om förändringen sker utan en lagstiftning. Ledarsidan menar även att utan en lagstiftning hotas rättssäkerheten.
Aftonbladets Ingvar Persson riktar också kritik mot regeringen eftersom Försäkringskassan ändring handlar om att möta regeringens nya mål på att minska sjuktalen fram till år 2020. ”Politiker inte kan skylla ifrån sig ansvaret för de signaler de skickar ut”, skriver han.
Även Barometerns Daniel Braw är kritisk till regeringens styrning av Försäkringskassan och ifrågasätter varför de sparkade sin förra generaldirektör som han beskriver som ”omvittnat kompetent”.

2 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Strandhäll om kritiken: Förändring nödvändig

Rättssäkerheten kan hotas när Försäkringskassan ändrar sin handläggning för sjukpenning för att möta regeringens mål om högst nio sjukpenningdagar i snitt per år.
Det varnade Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) om i en ny rapport. Socialminister Annika Strandhäll (S) bemöter nu kritiken.
– Jag tycker att det är det att dra det väldigt långt, att säga att det är rättssäkerheten som hotas, säger hon till Sveriges Radio.
– Det var nödvändigt att göra en förändring och politiken måste alltid kunna styra sina myndigheter, tillägger hon.

Igår 09:58
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjukförsäkringsdebatten

Varningen: Rättsäkerheten hotad när sjuktal ska ner

Försäkringskassan har ändrat hur den handlägger sjukpenningärenden, trots att det saknas stöd i lagen. Fokus har skiftat från personliga möten och samordning med läkare och arbetsgivare till utredningar av läkarintyg och arbetsförmåga, visar en ny rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
Förändringen har skett för att möta regeringens mål på högst nio sjukpenningdagar i snitt per år fram till 2020.
Detta kan på sikt hota rättssäkerheten, anser Inger Solberg som varit projektledare för granskningen.
– När tillämpningen varierar över tid utan att några betydelsefulla regeländringar har genomförts för sjukförsäkringen kan det äventyra rättssäkerheten över tid, säger hon i ett pressmeddelande.

Igår 09:53
Läs mer om Sjukförsäkringsdebatten
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Avslöjande: SEB pekas ut i europeisk miljardhärva

Det kallas Europas största skattesvindel. Minst 70 miljarder kronor har stulits ur statskassorna i flera länder genom ett avancerat upplägg, uppfunnet i kölvattnet av den senaste finanskrisen.
Flera av världens största banker har hjälpt till och nu pekas svenska SEB ut som delaktig i ett mångmiljardbedrägeri med skatt i Tyskland, avslöjar TT och SVT.
Banken anklagas för att ha hjälpt till att svindla nästan 1 miljard kronor från den tyska statskassan, för vilket man själv fick 70 miljoner kronor, enligt skatterättsprofessor Christoph Spengel som tagit del av rättsliga dokument.
SEB förnekar brott.

3 tim
Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

SEB:s försvar: Vi har inte finansierat bedrägerier

SEB:s Frankfurtkontor anklagas för att ha lånat ut 5 miljarder kronor till en fond för att finansiera en så kallad cum-ex-affär – ett bedrägeri för att lura staten på pengar.
SEB förnekar inte lånet, men nekar till anklagelserna om upplägget, skriver TT.
"SEB finansierar inte så kallade cum-ex-affärer. Vi har inte heller strukturerat den typen av upplägg där syftet är att undvika att betala skatt, genom att återkräva skatt som inte är betald. SEB har inte heller kundrelationer där det enda syftet är att undvika skatt", skriver bankens presschef Frank Hojem i ett mejl till TT.

3 tim
Christoph Spengel. University of Mannheim / University of Mannheim
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Professor: Bankerna visste vad de medverkade till

De utpekade bankerna i den europeiska skattesvindeln visste vad de medverkade till. Det säger skatterättsprofessor Christoph Spengel, som forskat om fenomenet, till TT
– De var medvetna. Det handlade om miljardbelopp som man investerade under en väldigt kort period och man måste vara expert för att utforma en sådan affär, säger Spengel.
I de så kallade cum-ex-filerna som TT och SVT gått igenom finns en mängd exempel på falska aktieaffärer där storbanker hjälpte till att plundra europeiska statskassor.
Förutom svenska SEB nämns även JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Société Générale, Commerzbank, Macquarie, Hypovereinsbank (HVB), Credit Suisse.

4 tim
Läs mer om Miljardsvindleriet mot statskassorna

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Bildmontage.  TT
Fallet Jamal Khashoggi

Khashoggi i sin sista text: Medier tystas i ökande takt

Washington Post har publicerat den saudiska journalisten Jamal Khashoggis sista text, som lämnades in till tidningen dagen innan han försvann. I texten fokuserar han på arabvärldens behov av frihet.
”Arabvärlden står inför sin egen version av en järnridå, som inte införts av externa aktörer utan genom inhemska styrkor som strävar efter makt”, skriver Khashoggi.
Länderna i området fylldes med hopp i och med arabvåren, men förhoppningarna om en nyvunnen frihet slogs snart ner. Omvärlden såg på när kritiska röster tystades.
”Arabiska regeringar har fått fritt spelrum att fortsätta att tysta medier i en ökande takt”, skriver han.
Till journalistens sista text har redaktören Karen Attiah skrivit ett förord.
”Den här kolumnen fångar perfekt hans engagemang och passion för frihet i arabvärlden”, skriver hon.

4 tim
Bruno Le Maire. Daniel Dal Zennaro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Två länder drar sig ur möte med Saudiarabien

Frankrike drar sig ur nästa veckas toppmöte med Saudiarabien med anledning av det misstänkta mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det uppger Frankrikes ekonomiminister Bruno Le Maire, skriver AFP.
– Nej, jag kommer inte att åka till Riyadh nästa vecka. Omständigheterna är inte de rätta, säger han i Public Sénat TV:s livesändning på torsdagsmorgonen.
Några timmar senare meddelande även Nederländerna att de drar sig ur, skriver Jerusalem Post på Twitter.
De diplomatiska konsekvenserna kan bli kostsamma för oljenationen. Både Storbritannien och USA har tidigare hotat Saudiarabien med kraftfulla åtgärder om anklagelserna stämmer.

3 tim
Jared Kushner och Mohammed bin Salman. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Kushner pratade med bin Salman genom Whatsapp

Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner har starka band till den saudiska prinsen Mohammed bin Salman. Han har därför ”bakom kulisserna” varit inblandad i kontakterna med honom i fallet Jamal Khashoggi, uppger källor för CNN.
Förra helgen uppmanade Kushner den saudiske prinsen att genomföra en noggrann undersökning kring försvinnandet, enligt en källa till tidningen. Men Vita huset vill inte kommentera Kushners eventuella inblandning.
Kushner ska bland annat ha kommunicerat med prinsen genom kommunikationsappen Whatsapp. Hans nära band till bin Salman har tidigare gjort Donald Trump frustrerad, enligt CNN.

3 tim
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi