Nöje & kultur

Helg Intervjuer
Amy Poehler.  Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Amy Poehler: Kvinnliga regissörer måste ta för sig

Fortfarande är det få kvinnor som får regissera storfilmer och inte en enda kvinna fanns med bland Oscarsnomineringarna för bästa regi. Det skriver modemagasinet Elle, som träffat den amerikanska komikern Amy Poehler, aktuell med sin regidebut ”Wine Country” som släpps på Netflix den 10 maj.

Poehler säger i intervjun att årets Oscarsnomineringar var en besvikelse.

– Det var så många fantastiska filmer skapade av kvinnor i år, och ändå är de inte nominerade.

Att öka andelen kvinnliga regissörer handlar inte bara om att skapa möjligheter, utan även om att kvinnor måste våga gå in i projekt som de kanske tror att de inte är kvalificerade för, menar Poehler.

– Det finns unga manliga regissörer som är helt okej med att ta sig an en film som har en budget på 60 miljoner dollar, även om de aldrig har gjort något liknande tidigare.

Läs intervjun via länken nedan.

Igår 05:04
Bella Ramsey som Lyanna Mormont. HELEN SLOAN / HBO
Helg Intervjuer

GoT-skådis: Kommer sakna att få män att skämmas

Under den sjätte säsongen av Game of thrones dök den barska Lyanna Mormont upp och kom snabbt att bli en favorit bland fansen.

I en intervju med The Cut berättar skådespelaren bakom rollen, 15-åriga Bella Ramsey, bland annat om vad hon själv har gemensamt med sin rollfigur och vad hon mest kommer att sakna nu när serien är klar:

– Det är är nog möjligheten att stå framför en grupp vuxna män och få dem att skämmas, säger Ramsey.

Läs intervjun via länken nedan.

Igår 05:04
Läs mer om Helg
TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Så minns vännerna Avicii: Väldigt nyfiken på världen

Flera av Tim ”Avicii” Berglings vänner intervjuas av den amerikanska radiokanalen Sirius med anledning av att det gått ett år sedan hans död. De berättar om sina minnen av världsstjärnan och vilken betydelse han haft, skriver Variety.

– Mina tidigaste minnen av honom är att han var väldigt nyfiken på världen, säger turnéledaren Malik Adunni.

DJ:n Nicky Romero som skrev ”I could be the one” tillsammans med Bergling är också med i radioprogrammet. Han säger att Avicii sprängde gränser med sin musik och att han aldrig kommer att glömma när han hörde ”Wake me up” för första gången.

– Han lärde folk något nytt och det är någonting som jag uppskattar och respekterar väldigt mycket.

Igår 11:16
Avicii.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Aviciis mamma om sorgen: Outhärdligt att Tim är borta

I dag är det ett år sedan Tim ”Avicii” Bergling gick bort och i ett sms till Nöjesbladet berättar hans mamma Anki Lidén om känslorna.

”Vissa dagar är okej, andra värre än tidigare. Outhärdligt att Tim är borta för alltid. Har sjunkit in nu och det är fruktansvärt att leva med sorgen. Kan bara ta en dag i taget”, skriver hon.

Inför årsdagen har Aviciis familj meddelat att de startat stiftelsen Tim Bergling Foundation, som ska stötta de som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa och självmord. Intäkterna från hans postumt släppta låt ”SOS” går till stiftelsen.

Igår 05:20
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018
Helg Recensioner
Agnes Lidbeck.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Agnes Lidbeck skriver med isskärva i blicken”

Agnes Lidbecks tredje roman ”Gå förlorad” beskrivs av recensenterna som en roman författad med isande kyla, men den delar lägren. Medan SVT:s Ulrika Milles tycker att boken är storartad och följer i Camus och Sartres fotspår tycker Göteborgs-Postens och Svenska Dagbladets recensenter att något fattas.

Den mysiga familjepappan Anders som bakar surdegsbröd men samtidigt slår sin dotter är ett komplext mansporträtt som inte når ända fram, menar SvD:s Jenny Aschenbrenner.

”Anders förblir oklar, hans drivkrafter och bevekelsegrunder suddiga, både för honom själv och för läsaren”, skriver hon.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

19 apr
Édouard Louis. Nora Lorek / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

”Louis bok är en stenhård attack på klassamhället”

Franske Édouard Louis bok ”Vem dödade min far?” är bara 90 sidor – men har en ”densitet som känns ända ner i händerna när man läser”, skriver Gabriella Håkansson i en recension i Sydsvenskan.

DN:s recensent Kristina Lindquist skriver att boken rör sig i samma ”torftiga och brutala universum” som Louis debutroman från 2015, ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule”.

”Här lägger Louis pussel med sin fars öde och hans trasiga kropp i något som utmynnar i en anklagelseakt mot klassamhället och dess beskyddare.”

SVT:s Ulrika Milles kallar boken ”en stenhård attack på klassamhället” och lyfter fram den debatt den skapat i Frankrike. ”Hade Louis pappa i stället varit högutbildad medelklassman hade han aldrig tillåtits sjunka så snabbt och skoningslöst mot botten av samhället”, skriver hon.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

19 apr
Beyoncé i nya dokumentären ”Homecoming”. Parkwood Entertainment / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

Beyoncés ”Homecoming” en skola för svarta och vita

Popikonen Beyoncés efterlängtade Netflix-dokumentär ”Homecoming” hyllas av recensenter världen över med formuleringar som ”gåshud” , ”geni”, och ”så nära perfekt man kan komma”.

Flera recensenter lyfter fram hur Beyoncé undervisar sin publik i historia. Aisha Harris på New York Times skriver att hon visar ”det vackra i svart kultur”, Judy Berman på Times menar att hon lär ut generationers samlade svarta historia till publikhav världen över – inklusive alla vita i Coachella-publiken.

SVT:s recensent Tali da Silva menar dock att ”Homecoming” är starkare som konsertfilm än som dokumentär. ”Vi får varken veta tillräckligt mycket detaljer om spelningen, eller särskilt mycket nytt om Beyoncé”, skriver hon.

Läs recensionerna i länkarna nedan.

19 apr
Läs mer om Helg