Nöje & kultur

KARL MELANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Augustpriset 2018

Krönikor: Vansinne att inte Stridsberg nominerats

Jonas Hassen Khemiri, Lena Andersson, Sara Stridsberg och Jonas Gardell. Många av de på förhand favorittippade författarna saknades bland de nominerade till Augustpriset 2018 i den skönlitterära kategorin – vilket väcker blandade reaktioner:
”En protest mot konsensus och mediehype? En jury som värderar annorlunda eller omdömeslöst? Debatt lär följa”, konstaterar Kulturnyheternas Ulrika Milles.
Dagens Nyheters Malin Ullgren beskriver det som ”vansinne” att Sara Stridsbergs ”Kärlekens Antarktis” inte nominerats. Något hon tolkar som ”en vrång attityd hos juryn gentemot etablerade namn”, skriver hon i en kommentar.

Idag 16:49
Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Augustpriset 2018

Pascalidou och Ekman har chans på Augustpriset

Alexandra Pascalidous ”Mammorna”, Sami Saids ”Människan är den vackraste staden” och Kerstin Ekmans ”Gubbas hage” finns bland de nominerade när Augustpriset 30-årsjubilerar.
Pascalidou, som tävlar i fackboksklassen med sin bok om kämpande förortsmammor, brister i gråt när hon berättar om vad nomineringen betyder.
– Lyckan är obeskrivlig. [...] Boken innehåller så många röster som är värda att lyssnas på, det här är livsviktig litteratur och jag är glad att någon har fattat det, säger hon till TT.
Mest favorittippad i fackkategorin är kanske Kerstin Ekman, som är nominerad för femte gången och redan har tagit emot priset två gånger.
– Jag är glad över att jag blev nominerad för den här boken. Det är ett stycke liv i den som jag har lämnat nu efter 20 år, så det är både vemod och tacksamhet jag känner när jag tittar på den.

Idag 16:01
Förra årets Augustpristagare. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Augustpriset 2018

Böcker utgivna på hösten får oftare Augustpriset

I kväll presenteras nomineringarna för Augustpriset. De senaste decenniet har böcker som ges ut i augusti eller september oftare prisats med Augustpriset än böcker som getts ut på våren eller sommaren. Det rapporterar Kulturnytt i SR som gjort en kartläggning över vinnarna.
– Det låter som om förlagen är väldigt smarta och vet precis hur en jury fungerar, säger förläggaren Svante Weyler.
Förutom förlagens kalkyler kommer det av tradition många böcker på hösten för att de inte ska drunkna i julhandeln och på grund av Bokmässan i Göteborg, säger Weyler.

Idag 09:05
Läs mer om Augustpriset 2018
Helg Intervjuer
Michael Moore. Chris Pizzello / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Moore: Står du fortfarande bakom Trump är du förlorad

Dokumentärfilmaren Michael Moore har gjort sig känd som en stark vänsterröst i det amerikanska medielandskapet. Efter att bland annat ha berättat om de amerikanska vapenlagarna och sjukförsäkringssystemet är Moore nu tillbaka med en film om Donald Trump – ”Fahrenheit 11/9”.
I en längre intervju med The Guardian berättar han att han hoppas att hans film kan bidra till att Trump röstas bort i nästa val genom att få fler att gå och rösta. Men han har gett upp hoppet om att lyckas vinna över Trumpanhängarna till sin sida.
– Herregud, står du fortfarande bakom Trump efter två år, efter allt du sett, är du förlorad, ingen kommer att kunna övertyga dig om någonting, säger Moore.

20 okt
Melissa McCarthy. Charles Sykes / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Melissa McCarthy vill få hela världen att skratta

Den amerikanska komikern och skådespelaren Melissa McCarthy lever för att få människor att skratta. Samtidigt efterfrågar världen ”mörkare och mörkare och mörkare” innehåll, skriver New York Times i en lång intervju med 48-åringen.
Men det mörka i världen borde också kunna få fler att söka sig mot det komiska, mot skratten, mot ljuset. Nu kämpar McCarthy för att hålla komedin levande.
– Du måste kunna skratta åt dig själv i stället för att bara göra dig lustig över andra, säger hon.
Läs hela intervjun via länken nedan.

20 okt
Läs mer om Helg