Nöje & kultur

Asap Rocky på Globen Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Asap Rockys nya Sverigespelning

”Rapparens återkomst till Sverige avrundar 10-talet”

Asap Rockys tid i Kronobergshäktet i somras utgör fonden för hans påkostade spelning på Globen, konstaterar Expressens Aino Oxblod. ”Rapparen kör häktestemat rakt in i kaklet på så hög hastighet att det bara är att skratta och glida med i gimmicken”, skriver hon i sin recension.

Aftonbladets Markus Larsson är betydligt mer sval i sitt omdöme och kallar konserten en ”skamlös pr-kupp”.

New York-rapparens ”mix av nihilism, drogromantik, blues, eskapism, psykedelia, brutal realism” kommer inte helt till sin rätt i Globen, menar SvD:s Stefan Thungren. Samtidigt jämför han konserten i Stockholm 2019 med när Beatles 1969 uppträdde på ett hustak i London och därmed satte punkt för ett decennium: ”Asap Rocky är faktiskt en fullvärdig kandidat att avrunda 10-talet.”

5 tim
Asap Rocky på Globens scen. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asap Rocky uppträdde i bur i återkomsten till Sverige

Hiphopartisten Asap Rocky gjorde tydliga blinkningar till sin tid i Kronobergshäktet när han uppträdde i Globen på onsdagskvällen.

Innan konserten började spelades ett röstmeddelande från häktet upp och när stjärnan gjorde entré stod han i en stor bur. Under mellansnacket kommenterade Rocky inte häktningen och misshandelsdomen ytterligare.

– Vi kan prata om svenska och amerikanska myndigheter. Men skit i det. Jag vill att människor ska känna samhörighet. Mitt budskap i dag: Sprid kärlek och ha en jävligt rolig stund, sa han enligt Aftonbladet.

Igår 21:45
Köer till insläppet på Globen på onsdagskvällen. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lyckades köpa biljett för 11 kronor: ”Coolt av Asap”

Hektor Gonzalez från Farsta var en av dem som lyckades få tag på en biljett till Asap Rockys konsert på Globen i Stockholm i kväll för elva kronor. Ett antal biljetter såldes för några kronor styck efter att rapparen lovat att personer från förorter skulle få komma in gratis.

Trots att den amerikanske rapparen fick backa från sitt löfte imponerade försöket på Gonzalez.

– Det är coolt att han står upp för sitt community och ger tillbaka, säger han till DN.

Konserten är den första i Sverige sedan i somras. Det besöket blev en världsnyhet eftersom Asap Rocky fick tillbringa en månad i Kronobergshäktet och senare fick villkorlig dom för misshandel.

Igår 18:20
Läs mer om Asap Rockys nya Sverigespelning
Press/Elisabeth Ohlson Wallin
Debatten om altartavlan i Malmö

Ohlson Wallin: ”Kyrkan får skämmas inför historien”

Konstnären Elisabeth Ohlson Wallin kritiserar Svenska Kyrkan och menar att hennes verk som tagits ner från S:t Pauli kyrka i Malmö uppfattas som för kontroversiellt. Det rapporterar SVT Kulturnyheterna.

Konstverket ”Paradiset” har beskrivits som Sveriges första hbtq-vänliga altartavla. Men enligt kyrkoherde Per Svensson kan det uppfattas som transfobiskt att ormen, som är förknippad med ondska, på målningen gestaltas av en transperson.

Ohlson Wallin, som i många år arbetat för hbtq-rättigheter, säger att kyrkan får ”skämmas inför historien”.

– Svenska kyrkan har ända fram till i dag haft problem med transpersoner, att då ge sken av att de nu bryr sig om transpersoner är ett snedsteg, ett oärligt sätt att ta bort tavlan.

Igår 18:08
Sankt Petri kyrka t.v. Tavlan ”Paradiset” t.h. TT/Svenska kyrkan
undefined

”Paradiset” plockas ner från kyrkan efter kritiken

Tavlan ”Paradiset” plockas ner från sin plats i Sankt Pauli kyrka i Malmö efter de senaste dagarnas debatt om hur ormen i Edens trädgård porträtteras. I ett pressmeddelande skriver kyrkoherden Per Svensson att tavlan väcker obesvarade frågor och att den därför ska få en annan slutgiltig placering än i själva kyrkorummet.

Det är inte avbildningen av hbtq-personer som ligger bakom beslutet, understryker han.

”Men att det finns en orm, vilket av tradition står för ondska, och att den dessutom övergår i en transperson gör att en tolkning kan bli att en transperson är ond eller djävulen”, står det i pressmeddelandet.

Igår 11:41
Elisabeth Ohlson Wallin t.v., ”Paradiset” t.h. TT/ Karin Rosvall/Svenska Kyrkan
undefined

Ny kritik mot tavlan: ”Hör inte hemma i kyrkan”

Ny kritik har väckts mot tavlan ”Paradiset”, av Elisabeth Ohlson Wallin, som i slutet av förra månaden hängdes upp i S:t Pauli kyrka i Malmö, skriver den kristna tidningen Dagen. Det är tidningens egna ledarskribent Joel Halldorf som ifrågasätter om tavlans symbolik är förenlig med Svenska kyrkans teologi. Enligt Halldorf porträtteras ormen i Edens lustgård i ett positivt sken, vilket visar tecken på gnosticism.

Biskopen i Lunds stift, Johan Tyrberg, menar att tavlan bör utredas av det berörda stiftet innan jul.

– En gnostisk tavla hör så klart inte hemma i Svenska kyrkan, men jag har ännu inte gjort en analys, säger han till tidningen.

”Paradiset” har tidigare beskrivits som Sveriges första ”hbtq-altartavla”.

Igår 08:02
Läs mer om Debatten om altartavlan i Malmö
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Telias Bonnier-affär

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

Igår 14:47
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tele2: TV4 släcks ner för tredjedel av hushållen

Strax efter midnatt släcktes TV4 och C More ner för en tredjedel av Sveriges hushåll. Beskedet kom efter att Com Hem och Telia under kvällen försökt hitta en lösning för Com Hems och Boxers kunder.

”Tyvärr har de påbörjade samtalen ännu inte resulterat i en överenskommelse om de rättigheter våra kunder efterfrågar. Detta innebär att vi tvingas släcka kanalerna i kväll kl. 23.59 den 10 december”, skrev Com Hem och Tele2 i ett pressmeddelande vid 20.30-tiden.

Efter midnatt skrev dock flera tittare på Com Hems Facebooksida att de fortfarande kunde se TV4.

– Det kan dröja till klockan 01 innan det är släckt i hela landet, säger Tele 2:s kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Expressen.

Igår 04:16
Läs mer om Telias Bonnier-affär