Nöje & kultur

Börshuset i Stockholm och Svenska Akademiens ständige sekreteraren Mats Malm. Arkivbilder. TT
Nobelpriset i litteratur

Busringning utreds – kan kommit inifrån Börshuset

Svenska Akademien utreder en busringning i samband med tillkännagivandet av Nobelpriset i litteratur, rapporterar Kulturnytt i P1. Någon ringde till den irländska författaren John Banville och sa att han skulle få priset.

Akademiens ständige sekreterare Mats Malm skriver i ett mejl till radion att man utreder om det kan röra sig om en manipulation då samtalet tycks komma inifrån Börshuset.

”Vi har beställt loggar för våra telefoner så att vi vet om samtalet faktiskt gjordes i huset eller om det är någon utanför som har fått det att se ut som att det gjordes här”, skriver han till radion.

Busringaren ska ha utgett sig för att vara Mats Malm och efter samtalet ska personen ringt tillbaka till Banville och sagt att Akademin ändrat sig.

– Jag trodde på det. Samtalet kom från Stockholm, varför skulle jag inte tro på det? sa Banville till The Irish Times förra veckan.

Igår 19:56
Peter Handke.  ALAIN JOCARD / AFP
undefined

Protester i Pristina mot Nobelpris till Peter Handke

I Kosovos huvudstad Pristina har demonstranter i dag protesterat utanför den svenska ambassaden mot beslutet att tilldela årets Nobelpris i litteratur till författaren Peter Handke, rapporterar Kulturnytt.

Att ge nobelpriset till den österrikiska författaren ses av vissa som kontroversiellt eftersom Handke tidigare uttryckt sitt stöd för den krigsbrottsanklagade serbiske ex-presidenten Slobodan Milosevic.

Demonstranterna kräver nu att Svenska Akademien drar tillbaka Peter Handkes pris. Kosovos Akademi för vetenskap och konst har tidigare ställt ett liknande krav.

Igår 12:32
Läs mer om Nobelpriset i litteratur
Sara Danius och Sara Stridsberg. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius 1962–2019

Stridsberg om Danius: Hon var som gjord för Akademin

Svenska författaren Sara Stridsberg hyllar Sara Danius arbete som ständig sekreterare för Svenska Akademien i en krönika på DN Kultur.

”Sara var som gjord för att vara dess ständiga sekreterare”, skriver hon och menar att Danius gav Akademien ett ”mänskligt ansikte”.

Stridsberg anser att Danius under tiden på posten förverkligade många av sina idéer om en ”institution i takt med samtiden och lagarna”.

Den tidigare akademiledamoten skriver även att Danius tankar kommer att leva vidare inom Akademien.

”Det är hennes gyllene arv att förvalta, en glimrande pil som flyger genom det kalla höstljuset från henne till oss, som kallas för eftervärlden”.

Igår 15:57
Sara Danius.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Var otroligt introvert och extrovert på samma gång”

DN:s fotograf Paul Hansen kände till att Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius var sjuk i cancer.

Hansen följde Danius för ett längre reportage i samband med förra årets Nobelfest och berättar i SVT:s Morgonstudion vad den färgsprakande Nobelklänningen betydde för henne:

– Den här klänningen var en symbol och ett berättarforum för henne. Hon var otroligt introvert och extrovert på samma gång, säger han i programmet.

Expressens kulturchef Karin Olsson håller med om betydelsen av hennes klänning.

– Hon hade en enorm kärlek till estetiken, som manifesteras i de här klänningarna, säger Olsson.

Igår 09:07
Sara Danius. JONATHAN NACKSTRAND / AFP
undefined

Sara Danius mamma: ”Det kunde bara bli en utgång”

Sara Danius mamma Anna Wahlgren skriver om sin dotters bortgång i ett inlägg på Facebook. Hon inleder med att tacka för deltagandet i sorgen.

”Vi visste alla det senaste halvåret att utgången bara kunde bli en”, skriver Wahlgren och berättar att bröstcancern spred sig utan att gå att stoppa.

Wahlgren berättar vidare att Sara Danius genomgick ”en mycket tät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av det visade hon ingenting utåt”.

Anna Wahlgren tackar alla som bett för Danius sedan hon blev sjuk, Svenska Akademien, Stockholms sjukhem och Sara Danius syskon för allt stöd.

13 okt
Läs mer om Sara Danius 1962–2019