Nöje & kultur

Victor Crone JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Svenske Victor Crone vann estniska Melodifestivalen

Det blev en blågul seger i den estniska motsvarigheten till Melodifestivalen. Svenske Victor Crone stod på lördagskvällen som vinnare och får representera landet i Eurovision song contest i maj med sin låt ”Storm”, skriver DN. Bidraget är skrivet av Stig Rästa som är en estnisk sångare och låtskrivare.

2015 deltog Crone i den svenska Melodifestivalen där han tillsammans med Behrang Miri framförde bidraget ”Det rår vi inte för”.

Finalen av Eurovision song contest avgörs i Tel Aviv i Israel den 18 maj.

4 tim
Jon Henrik Fjällgren uppträder med bidraget ”Norrsken”. Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

”Vinnarna bevisar att folket vill ha show och inte djup”

Kvällens deltävling i Melodifestivalen blev beviset på att publiken vill ha show och inte djup, skriver DN:s krönikör Niklas Wahllöf.

Beviset menar han är att ”Jon Henrik Fjällgrens vildmarksromantiska bredbenta ’Jägarna’-framträdande” och ”Lina Hedlunds hjärndöda rätt perfekta maximalschlager” gick vidare till final.

Kulturnyheternas nöjeskrönikör Rebecca Haimi tycker inte att kvällen bidrog med någon historia – torts att tävlingen var Mellons hundrade program. Däremot är det härligt att schlagern lever med Lina Hedlund och att Omar Rudberg är en popstjärna, skriver hon.

”Och att Jon Henrik Fjällgren är det folkkäraste vi har här i landet efter prinsessan Estelle och Mia Skäringer”.

Även Expressens krönikör Maria Brander kritiserar Fjällgrens bidrag ”Norrsken” för att vara en efterapande version av Avicii. Som dessutom, skriver Brander, framförs med så mycket scenografi som jojk, fladdrande dansare och en magisk ren vilket gör det ”praktiskt omöjligt att fokusera på låten”.

Igår 21:56
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Melodifestivalen

Veteran och discodrottning vidare direkt till Mellofinal

Melloveteranen och storfavoriten Jon Henrik Fjällgren går direkt till final med låten ”Norrsken” som tog publiken upp på en fjälltopp med sprakande norrsken.

– Tack till alla som röstat på mig, jag älskar er! sa han direkt efter beskedet.

Samtidigt gör den tidigare Alcazar-medlemmen Lina Hedlund succé som soloartist med sin schlagerdänga ”Victorious” och även hon röstas direkt till final.

Martin Stenmarcks låt om psykisk ohälsa ”Låt skiten brinna” samt Talangartisten Rebecka Karlssons ”Who I am” får tävla i andra chansen medan The lovers of Valdaro, Omar Rudberg och Dolly Style får lämna tävlingen.

Igår 20:16
Läs mer om Melodifestivalen
Helg Intervjuer
Suzanne Brøgger. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

”Finns inga problemfria alternativ till kärnfamilj”

Författaren Suzanne Brøgger, som är en frispråkig feministikon som många generationer människor söker råd av, håller fast vid sin kritik mot kärnfamiljen, berättar hon i en längre intervju med TT.

Att Brøgger är lyckligt gift, och har en vuxen dotter, betraktades av somliga som ett svek från ikonens sida:

– Fast som jag ser det finns det inga alternativ som är problemfria, säger hon.

Brøgger är aktuell med den självbiografiska romanen ”Koral” som är förkortad version av hennes tre tidigare romaner: ”Crème Fraiche”, ”Ja” och ”Transparence”.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 05:42
Elisabeth Moss under en scen från ”The Handmaid’s Tale”. George Kraychyk / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Moss om Handmaid’s Tale-karaktären: ”En hjältinna”

Huvudpersonen June i succéserien ”The Handmaid’s Tale” är en hjältinna. Det säger skådespelaren Elisabeth Moss, som spelar June, i en intervju med Vogue.

– Jag tycker att det är väldigt intressant – frågan om hur du skulle agera i hennes position? Vad skulle du göra? Vilken typ av hjälte skulle du bli?

Moss berättar också om uppväxten med sina föräldrar som är scientologer, om sin första roll som Sandra Bullocks dotter och om hur hon hellre äter hämtmat än går till baren.

Läs intervjun via länken nedan.

Igår 08:20
Meg Ryan. Charles Sykes / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Meg Ryan: En ömsesidig skilsmässa med Hollywood

Med braksuccéer som ”Sömnlös i Seattle” och ”När Harry träffade Sally” blev Meg Ryan en av världens största filmstjärnor på 1980- och 1990-talet. Men sedan omkring 15 år tillbaka är hon borta från rampljuset.

I en intervju med New York Times Magazine talar Ryan om varför hon lämnade Hollywood. Den utlösande faktorn blev fiaskot med den erotiska thrillern ”In the cut” år 2003. Det fick skådespelaren och Hollywood att känna att de var klara med varandra.

– Jag tror det var en ömsesidig skilsmässa, säger hon.

Läs intervjun via länken nedan.

Igår 05:41
Läs mer om Helg