Nöje & kultur

Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommar i P1

”Viktig insats från Bianca Ingrosso om bulimi”

Bianca Ingrosso vänder ut och in på sig själv i sitt sommarprat, konstaterar Aftonbladets Kerstin Nilsson i sin recension av sändningen. Med talet om bulimi gör Ingrosso dessutom en viktig insats, skriver hon.
”När Bianca Ingrosso berättar om sjukdomen hon fortfarande lever med – och kämpar emot – brister nästan rösten.”
Expressens Maria Brander skriver att Ingrosso är uppriktig på samma sätt som ett barn är.
”Det finns ett driv i hennes röst som antyder att hon bara måste få berätta det här”, skriver hon om historierna om skilsmässokaos och vilda tonårsfester.
Nils Hansson skriver i DN om programformatet och att sommar kommit att kretsa mer kring svärta och dramatik än mys. Det har varit ett problem för många yngre sommarvärdar genom åren men är det inte för Ingrosso.
”Bianca Ingrosso har hjärtskärande många sår att redovisa”, skriver Hansson.

Igår 13:41
Bianca Ingrosso Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommar i P1

Bianca Ingrosso om bråk och ångest: ”Allt blev svart”

Realityprofilen och influencern Bianca Ingrosso är dagens sommarvärd. Själv säger hon att programmet handlar om den svåra vägen fram till där hon befinner sig i dag.
Bland annat berättar hon självutlämnade om festerna, ätstörningarna och skilsmässan mellan föräldrarna Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso.
– Varför kom ingen annan gråtandes till dagiset efter ett bråk hemma, säger hon i programmet att hon brukade undra.
Hon berättar också om en panikångestattack när kroppen sa ifrån.
– Allt blev bara svart.

Igår 07:15
Läs mer om Sommar i P1
Helg Intervjuer
Nicki Minaj. Arkivbild. Evan Agostini / TT / NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Nicki Minaj: ”Behöver inte en man för att få jobb”

Sverigeaktuella hiphopstjärnan Nicki Minaj har nyligen meddelat att hon släpper sitt första album på fyra år i augusti. I en intervju med Elle berättar hon om skivan och den stormiga relationen med rapparen Meek Mill.
Minaj säger till tidningen att hon de senaste sex månaderna växt mer andligt än vad hon tidigare gjort på åtta år.
– Att bli singel var en av sakerna som fick mig att känna mig stark och mäktig. Jag behöver inte en man för att få jobb. Jag har aldrig behövt ligga mig till ett skivkontrakt, jag har aldrig haft den pressen, säger hon.
Läs hela intervjun via länken nedan.

23 jun
Trent Reznor och Taylor Swift TT
Helg Intervjuer

Kängan till yngre artister: De deltar inte i debatten

Trent Reznor, frontman i amerikanska rockgruppen Nine Inch Nails, säger i en intervju med New York Times att det är en artists uppgift att delta i samhällsdebatten – men att han inte ser tillräckligt många yngre kollegor göra det.
– Du hör inte mycket från världens Taylor Swifts [...] orsaken är att de är bekymrade över sina varumärken, sin målgrupp, sina framgångar och sin karriär, säger han.
Läs hela intervjun via länken nedan.

23 jun
Katten Gustaf och tecknaren Jim Davis  TT/Ducky/Wikimedia
Intervjuer

Gustafs ”pappa” vill få hela världen att skratta

Den här veckan är det 40 år sedan den första rutan av en av världens populäraste serier publicerades – Katten Gustaf, eller Garfield, som den sardoniska och lata katten heter på engelska.
I en intervju med The Guardian berättar seriens skapare Jim Davis om hur serien kom till, varför han vägrar skämta om politik – och hur nära det var att Gustaf blev en insekt i stället för en katt. Dessutom avslöjar Davis att han inte har några planer på att låta serien gå i graven.
– Jag vill skriva skämtet som får hela världen att skratta, säger Davis.
Läs hela intervjun via länken nedan.

23 jun
Läs mer om Intervjuer
Helg Recensioner
Joyce Carol Oates, arkivbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Recensioner

Oates dyker in i minnena: ”Mardrömslik berättelse”

Översättningen av Joyce Carol Oates roman ”Mannen utan skugga” är ett hästjobb, skriver Expressens Nina Lekander i en recension. ”Så många termer, snirkliga meningar, underliga parenteser och ovanliga ord. Prosopagnosi, någon? Det vill säga ansiktsblindhet.”
Boken dyker ner i neurovetenskapen och minnesförlust och är enlig Aftonbladets Pia Bergström egentligen alldeles för lång men också en intressant och mardrömslik berättelse.
Skövde Nyheters Ulla Strängberg skriver att den ständigt Nobelpristippade författaren gått vilse i skuggorna. Enligt henne är historien märkligt stillastående.
När romanen recenserades i SR Kulturnytt tidigare i juni fascinerades Anneli Dufva av bokens form. Enligt henne väcker den frågor om jaget. ”För vad är ett jag? Vad är en människa, om man själv inte rör sig i den tid som hela tiden rör sig?”
Läs recensionerna i länkarna nedan.

22 jun
Helg Recensioner

Oenigt om Carteralbum: Toppklass eller känslolöst?

”Ett fascinerande tredje kapitel i superstjärnornas äktenskap.” Det tycker the Telegraphs skribent Neil McCormick om makarna Jay Z och Beyoncés nya album ”Everything is love”.
The Guardians recensent är mer skeptisk. Världsstjärnornas album anklagas för att sakna känsla och beskrivs som ett ”strategiskt varumärkesbyggande”. DN:s Mattias Dahlström anser att släppet, som kom utan förvarning, är ”mer spännande som skvaller än som musik”.
Wireds skribent Jason Parham anser att herr och fru Carter ”gjort det igen”: gett oss ett album vi inte visste att vi behövde förrän vi hade det.
Enligt Billboards Jason Lipshutz är duons alster en självklar kandidat till Grammispriset för bästa album – ett pris som varken Jay Z eller Beyoncé kammat hem, trots att de är ”två av århundradets mest berömda musikaliska artister.”
Läs recensionerna i länkarna nedan.

22 jun
Helg Recensioner

Recension: Förvirrad men explosiv ”blomstertid”

Lagom till midsommar gick den svenska katastroffilmen ”Den blomstertid nu kommer” upp på svenska biografer. Actionscenerna imponerar – och ambitionen hos det unga filmkollektivet Crazy Pictures inspirerar – men logiska luckor och spretighet gör slutresultatet förvirrande, lyder domen från flera recensenter:
Sveriges Radios Jenny Teleman beskriver det som ”en av det mest splittrade, förvirrande, svenska filmupplevelserna” hon upplevt – och menar att skaparna försöker göra flera olika filmer i en.
DN:s Helena Lindblad är inne på samma spår: ”Den vacklar betänkligt mellan laddad katastrofaction och sårigt relationsdrama”‚ konstaterar hon.
Högst betyg ger Moviezines Alexander Dunerfors, som inte bara imponeras av effekterna utan även av filmens känsla:
”Något nytt har exploderat på den mörka och dystra svenska filmhimlen”, skriver han.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

22 jun
Läs mer om Recensioner