Nöje & kultur

Börshuset/Carl-Henrk Heldin. TT
Krisen inom Svenska Akademien

Nobelstiftelsen bekräftar: Diskussion om priset pågår

Det pågår en diskussion om Nobelpriset i litteratur ska delas ut i år eller inte, bekräftar Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin för Kulturnyheterna.
Källor till Kulturnytt har uppgett att Svenska Akademien diskuterar att dra tillbaka Nobelpriset för i år och i stället dela ut två nästa år. Detta skulle vara ett steg för att återvinna förtroendet och reparera skadorna som krisen inom Akademien orsakat, enligt SR.
Akademieledamoten Per Wästerberg skriver till SVT att han inte kan ge något besked om Nobelpriset förrän om ”någon torsdag eller två”.

4 tim
Anders Olsson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien överväger att inte dela ut Nobelpriset i år

Svenska Akademien överväger att inte dela ut Nobelpriset i litteratur i år, erfar SR:s Kulturnytt. Enligt uppgifter finns det de inom Akademien som kommer att föreslå att man delar ut två priser nästa år i stället.
En källa inom Nobelkommittén säger till Kulturnytt att Svenska Akademien måste dra sig tillbaka och försöka återvinna förtroendet. Peter Englund, en av ledamöterna som lämnat sitt uppdrag säger till Kulturnytt:
– Jag avstår från en bandad intervju, men kan säga så mycket, att med tanke på både situationen i Akademien och prisets bästa vore det kanske vore bäst att skjuta upp utdelningen ett år.
Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger att man är mitt uppe i en diskussion:
– Vi håller på med den just nu. Vi återkommer i frågan. Du får snart besked, säger han till SR.

5 tim
Göran Malmqvist. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Ledamoten förnekar: ”Inte orolig för Nobelpriset”

Akademieledamoten Göran Malmqvist tillbakavisar Kulturnytts uppgifter om att Nobelpriset i litteratur kan stoppas nästa år, skriver DN. Till tidningen säger han att ledamöterna inte ligger i tidsnöd på grund av rådande kris och att han inte ”är det minsta orolig” för att priset inte kan delas ut.
– Någon framkastade att man skulle kunna skjuta på det under vårt förra möte. Den tanken har förekommit, men enligt mitt sätt att se det är den fullkomligt galen, säger han till DN.
Ledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till tidningen att man inte har diskuterat frågan om att skjuta upp priset.

5 tim
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Tim ”Avicii” Bergling/Kronprinsessan Victoria. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Victorias sorg efter Aviciis död: ”Vi är chockade”

Kronprinsessan Victoria hade enligt Nöjesbladet en speciell relation med Tim ”Avicii” Bergling. Nu uttrycker hon sin sorg efter världsstjärnans död.
– Vi är naturligtvis lika chockade som alla andra, säger hon till tidningen.
Tidigare har prins Carl Philip och prinsessan Sofia uttryckt sin sorg för Avicii, som spelade på deras bröllop 2015. ”Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom och beundrade honom som artist och den fina person som han var”, skrev de.

3 tim
Avicii. ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

”Avicii var omgiven av män som vände bort blicken”

Tim ”Avicii” Bergling var omgiven av män som var oförmögna att lyssna på honom och hjälpa honom – utan i stället pressade honom att fortsätta leverera. Det konstaterar DN:s Greta Thurfjell i en krönika efter att ha sett den omtalade dokumentären ”True stories”.
”Killarna omkring honom är så tysta, så outhärdligt tysta, de stirrar tomt ut i luften och röker cigg och vänder bort blicken när Tim Bergling gråter för att han inte orkar mer”, skriver hon.
Thurfjell drar paralleller till First Aid Kit, som också vittnat om hur turnerandet varit övermäktigt, men som hon menar verkar ha ett förhållandevis fungerande skydd omkring sig. Kanske har det att göra med att ”de, som kvinnor, vet hur man pratar om känslor – och att de har kvinnor runtom sig som vet hur man svarar”, skriver Thurfjell.
ETC:s Gustav Gelin skriver att det är djupt smärtsamt att se vissa av delarna i dokumentären. Han tycker att vi måste prata mer om psykisk ohälsa, som kan drabba dig oavsett om du har två miljarder strömningar på Spotify eller inte. ”Försök att våga sträcka ut en hand och be om hjälp om du själv mår dåligt. Och lyssna på dem som du har i din närhet som visar tecken på att allt inte står helt rätt till”, skriver han.

Idag 12:59
Avicii under spelning, arkivbild. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Lokko: Musikvärldens press är fullständigt ”bananas”

Efter Tim ”Avicii” Berglings död har kritik riktats mot hur han pressats. I dokumentären True Stories berättar Bergling själv om hur han mår dåligt – ändå fortsätter spelningarna att bokas in.
Musikjournalisten Andres Lokko säger till SVT att det finns ett samband mellan den ökade pressen på artister och en musikindustri som desperat söker nya inkomstkällor, inte minst under strömningstjänsternas framväxt.
– Pressen är fullständigt bananas, säger han.
Expressens musikskribent Anders Nunstedt skriver i en krönika att Avicii pressades för hårt och alldeles för länge.
”I filmen vädjar Avicii till omgivningen att sluta pressa honom att spela mer. Att folk ska ta hans ångest på allvar”, skriver Nunstedt.
Dödsorsaken är inte känd men inget brott misstänks.

Idag 06:43
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018