Nöje & kultur

Horace Engdahl. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Engdahl: ”Jag ångrade vad jag i hastigt mod skrev”

Akademiledamoten Horace Engdahl berömde i ett brev den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius för arbetet med utredningen av skandalen kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault. Det berättade Danius i sitt Sommarprogram. Senare kom han att tvärvända och i stället hårt kritisera Danius.
”Det hör till saken [...] att jag senare ångrade vad jag i hastigt mod skrev vid det tillfället och tog tillbaka alltsammans när jag såg vad som verkligen var i görningen”, skriver Horace Engdahl i en kommentar till DN om varför han bytte åsikt.
Han anklagar också Sara Danius för att ”bryta brevhemligheten” när hon berättade om deras korrespondens.

Igår 13:31
Sara Danius.  Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

”En av svensk historias största kulturskandaler”

Krisen inom Svenska Akademien blev en av de största kulturskandalerna någonsin i modern svensk historia, men inledningsvis begrep ingen hur allvarligt läget var. Det säger den tidigare ständige sekreteraren Sara Danius i Sommar i P1.
I programmet ger hon sin version av vad som hände och berättar bland annat om hur hon reagerade då hon läste Dagens Nyheters artikel där 18 kvinnor vittnade om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till akademien.
– Jag fylldes av avsmak, rent av äckel, säger Danius.
Hon berättar också att ledamoten Horace Engdahl, som senare kom att rikta skarp kritik mot Danius, inledningsvis var positiv till hur hon hanterade krisen, skriver DN.
”Du har skött dig förbannat bra. Kanske vi trots allt överlever”, ska Horace ha skrivit till henne.

Igår 12:12
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Helg Intervjuer
 Jerry Seinfeld.  Kevin Wolf / TT / NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Jerry Seinfeld om politisk korrekthet i publiken: ”Skämt är inte på riktigt”

Jerry Seinfeld har varit kritisk mot att publiken vid komediföreställningar nuförtiden är alltför känslig och politisk korrekt. I en intervju med New York Times berättar han om varför han inte skämtar på Twitter och säger att han aldrig bett om ursäkt för ett skämt.
Om det är ett skämt spelar det ingen roll, för skämt är inte på riktigt, säger han, men tillägger att det är annorlunda om det inte är roligt.
– Om det är kränkande och inte roligt, då är det inte ett skämt. Men alla komiker som inte förstår den dynamiken är slut ändå, säger han.
Läs hela intervjun via länken nedan.

Igår 09:03
Camilla Cleese. Casey Rodgers / TT / NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Camilla Cleese: Kan skylla allt osmakligt på pappa

Som dotter till Monty Python-stjärnan John Cleese och skådespelaren Barbara Trentham trodde Camilla Cleese att allas föräldrar var på tv hela tiden. När hon sedan själv inledde en karriär som stå upp-komiker valde hon inte göra någon stor grej av kopplingen till pappan, berättar hon i en intervju med The Guardian.
Men när hon nu är aktuell med en ny föreställning på Fringe-festivalen i Edinburgh är ett av ämnena just hur det har varit att växa upp med superstjärnan som pappa.
”För folk som är bekanta med honom och hans grejer är det uppenbart att han har påverkat mig. Allt osmakligt kan jag skylla på honom”, säger hon.

Igår 06:34
Läs mer om Helg
MARK RALSTON / AFP
Aretha Franklin 1942 – 2018

Franklin begravs i Detroit – även fansen får ta farväl

Aretha Franklin kommer att begravas den 31 augusti i sin hemstad Detroit, under en ceremoni för familj, nära vänner och speciellt inbjudna gäster.
Men även fansen kommer få en chans att ta farväl, då kistan kommer visas för allmänheten på ett museum för afroamerikansk historia under två dagar före begravningen.
Franklin dog på torsdagen, 76 år gammal. Långt framskriden cancer i bukspottkörteln uppges vara dödsorsaken.

17 aug
Aretha Franklin Anonymous / TT / NTB Scanpix
Aretha Franklin 1942 – 2018

Krönikor: ”Hon var en röst för det svarta Amerika”

Soulens drottning Aretha Franklin ”satt länge på tronen som den största av alla”, skriver Expressens Malin Collin i en krönika efter beskedet om sångerskans död. Collin menar att Franklin banade väg för ”en hel generation svarta kvinnor” genom sitt mod och sin styrka:
”Som priviligierad vit kvinna är det knappt möjligt att förstå kraften i det”, skriver hon.
Även Mark Beaumont i New Musical Express lyfter fram Aretha Franklin som en dörröppnare för afroamerikanska kvinnor och kallar henne för ”the voice of black america”. Han menar att Franklin inte bara kommer gå till historien för sitt sätt att definiera sin tid utan för att vara en ”nyckelfigur för sociala förändringar.”

16 aug
Jamie Lee Curtis, Paul McCartney och Tim Cook. TT
Aretha Franklin 1942 – 2018

Kändisarnas hyllningar på Twitter: ”R E S P E C T”

Många musiker och andra artister hyllar soulsångerskan Aretha Franklin efter beskedet om hennes död, 76 år gammal.
”Hon kommer att bli saknad med minnet av hennes storhet som musiker och människa kommer att leva för alltid, skriver Paul McCartney på Twitter.
Skådespelaren Jamie Lee Curtis hyllar Franklin med en blinkning till hennes mest kända låt. ”R E S P E C T” skriver hon på Twitter.
Den tidigare presidentkandidaten i USA Hillary Clinton skriver att Franklin inte bara förtjänar respekt utan även vår eviga tacksamhet för att ha ”öppnat våra ögon, öron och hjärtan.”
Apples VD Tim Cook skriver om Franklin att ”henne röst kommer att fortsätta lyfta oss genom musiken hon gav världen”.

16 aug
Läs mer om Aretha Franklin 1942 – 2018
Helg Recensioner
Studio S Entertainment
Helg Recensioner

”En högtidsstund för fans av norsk Hollywoodaction”

Den norska storfilmen ”Den 12:e mannen” skildrar den norska motståndsmannen Jan Baalsrud som i månader gömde sig i Tromsö under vintern 1943.
SvD:s recensent Jan Lumholt konstaterar att regissören Harald Zwart ger sig ut på ”helig mark” när han på nytt filmatiserar historien som gav Norge sin första Oscarsnominering 1957. Men Lumholt konstaterar att Zwart behandlar historien väl även om han inte drar sig för att i finalen ”fläska loss” på ett sätt som ”hade fått historikerna att gråta”.
Dagens Nyheters Johan Croneman uppskattar att Zwart koncentrerar sig på Baalsruds inre, hans hallucinationer och drömmar.
”Det är en av de finaste skildringarna jag sett i genren, med ett bländande foto av Geir Hartley Andreassen”, skriver Croneman och passar också på att hylla musiken.
Moviezines Jake Bolin skriver att filmen kopplar ett järnhårt grepp om publiken och att den är ”en högtidsstund för fans av den nya ’bølgen’ av norsk Hollywoodaction”.

17 aug
Dallas Roberts och Debby Ryan.  Annette Brown/Netflix / INS101b_0475
Helg Recensioner

Netflix nya komediserie storsågas: ”Katastrof”

Netflix nya komediserie Insantiable sågas brutalt av internationella kritiker.
Serien, som följer en tonårstjej som bantar och börjar delta i skönhetstävlingar för att få revansch på sina mobbare, fick redan innan premiären skarp kritik för att ägna sig åt ”fat-shaming”.
Tidningen Vulture kallar serien för en ”ren och skär katastrof” medan Hollywoodreporter beskriver den som en banal röra och Vox recensent skriver att det är den sämst gjorda tv-showen han någonsin sett. CNN:s recensent är dock mer positiv. Han beskriver serien som en ”pärla” och skriver att den framstår som en såpopera från 1980-talet som går på 2000-talets steroider.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

17 aug
Läs mer om Helg