En ny nattlinje till London ska få fler att välja tåget.  Stefan Nilsson, SJ AB/Dominika Gregušová, Pexels
Resa

Nya nattåget från Sverige – vakna i London

Resa Snart blir det möjligt att hoppa på tåget i Sverige sent på eftermiddagen och kliva av i London nästa morgon, skriver brittiska Independent.

Det är Trafikverket som tagit fram ett tidtabellförslag som innebär att tåget lämnar Malmö 19.40, stannar i Köpenhamn 20.40 och anländer till Köln i Tyskland 06.00. Från Köln finns redan smidiga anslutningståg till London – du kan vara framme 11.57, precis i tid för lunchmötet.

Tar du ett annat anslutningståg från Köln kan du kliva av i Amsterdam klockan 09.28, i München 11.08 eller i Paris 10.05.

Den nya linjen väntas vara igång 2022, eller allra senast 2023, enligt Lonely Planet.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
En av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Stor eftersläpning i de svenska officiella dödstalen

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har haft en stor eftersläpning. En granskning som TT har gjort visar att det verkliga antalet döda har visat sig vara högre efter korrigering.

Den 25 mars redovisade Folkhälsomyndigheten att 42 personer dött i covid-19. Men efter att myndigheten reviderat siffran visade det sig att den var 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124.

Myndigheten har hela tiden sagt att siffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att även den senaste siffran, 373, kommer att visa sig vara högre. Men han tillägger att man nu jobbar mer systematiskt och att eftersläpningen därför blir mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

1 tim
Bild från den stora skogsbranden i Västmanland 2014. JOCKE BERGLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skogsbranden 2014 gjorde Västerås rustat för kris

Västerås kommun står bättre rustad än många andra under coronaepidemin, mycket tack vare att man fick öva under den stora skogsbranden 2014. Det säger stabschefen Mikael Lagergren till SvD.

Bland annat har kommunen snabbt lyckats organisera och aktivera frivilliggrupper som bland annat hjälper äldre att handla.

– Vi hade frivilliga igång redan innan branden, men den sommaren fick alla testa sina färdigheter – i skarpt läge. Och den erfarenheten har vi en väldig nytta av nu, säger Mikael Lagergren.

2 tim
Åsa Fahlén. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fackförbund: Låt lärare i riskgrupper stanna hemma

De lärare som tillhör en riskgrupp borde få stanna hemma från jobbet med statlig ersättning. Det kräver Lärarnas riksförbund, enligt SR Ekot.

– Vi anser att lärare som ingår i riskgrupper ska kunna vara hemma från jobbet utan att få löneavdrag eller att tvingas, som det ibland blivit, felaktigt gå på sjukpenning, säger förbundsordförande Åsa Fahlén.

Enigt förbundet finns det vittnesmål där lärare uppmanats att sjukskriva sig, trots att de inte har några symptom.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Wyckoff Heights Medical Center, New York City. ANDREW KELLY / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Över 3 500 döda i New York – tusentals frivilliga stöttar upp vården efter nöd-sms

Minst 3 565 har dött i covid-19 i New York och delstaten har nu med över 113 000 fall nästan lika många konstaterade sjuka som hela Italien.

På lördagsmorgonen skickades ett nöd-sms till New York Citys samtliga 8,6 miljoner invånare där ännu mer medicinsk personal efterlystes.

– Till alla som inte redan deltar i den här kampen, vi behöver er, sa borgmästaren Bill de Blasio på lördagen.

Enligt myndigheterna har 85 000 människor anmält sitt intresse att hjälpa till efter meddelandet.

3 tim
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump: ”Kommande veckan den tuffaste – många döda”

Antalet bekräftade dödsfall orsakade av covid-19 i USA har nu stigit till över 8 000. På en presskonferens säger president Donald Trump att den kommande veckan kommer bli ”den tuffaste” för landet, skriver Bloomberg.

– Många kommer tyvärr att dö, säger han.

Tusentals personer från armén kommer också att skickas till delstater runt om i landet för att assistera i arbetet mot virusspridningen. 1 000 av dem kommer skickas till den hårt drabbade staden New York.

Igår 20:52
Sjukvårdspersonal för bort en avliden person i New York. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cuomo: New York är fyra till åtta dagar från toppen

I New York har 10 841 nya fall av coronaviruset konstaterats det senaste dygnet, meddelade guvernör Andrew Cuomo på lördagen enligt AFP. Ytterligare 630 personer har dött. Båda siffrorna är de högsta hittills. Den totala dödssiffran är nu över 3 500.

Cuomo sa också att han bedömer att New York är fyra till åtta dagar från toppen på utbrottet. Han har också utfärdat en exekutiv order som gör det möjligt för läkar- och sjuksköterskestudenter att rycka in och arbeta.

– På ett sätt vill jag nå toppen så att vi kan ta oss över till andra sidan och börja röra oss ner för berget, sa Cuomo.

Igår 16:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Personalen på Södersjukhuset, SÖS, fick förra helgen köpa målaroveraller för att klara helgen. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Expert: Vårdchefer kan dras inför domstol för brister

Larmen om att svensk vårdpersonal på vissa håll saknar tillräcklig skyddsutrustning för att arbeta med coronapatienter kan leda till att chefer dras inför domstol. Det säger Tommy Iseskog, expert på arbetsrätt, till SVT Nyheter.

Regionerna har enats om att kortärmad skyddsrock räcker och att ansiktsmask inte behövs om man bär visir, något som delvis går emot vad WHO säger.

– Här handlar det om en livsfarlig sjukdom. Att man då till exempel frångår WHO:s riktlinjer är något som man kan komma få stå till svars för i domstol, säger Iseskog.

27 min
Sara Lei.  TT/Privat
undefined

Läkaren trotsade reglerna – ordnade tiotusentals skydd

Läkaren Sara Lei som jobbar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har på egen hand ordnat fram över 50 000 munskydd och 5 000 skyddsvisir till personalen, skriver SvD.

Men för att lyckas har hon tvingats kringgå byråkrati och regler om upphandling. Hon postade ett inlägg om behovet av utrustning i en grupp på Facebook och dagen därpå strömmade hjälpen in.

En läkare från Kinesiska riksförbundet ordnade fram skydd från Kina som både skänktes och såldes till sjukhuset till självkostnadspris. Trots att hon kringgått reglerna har hon fått stöd från sina chefer.

– Man kan inte låta sig stoppas av en jättebyråkrati när det är kris, säger hon.

Igår 18:22
Arkivbild.  Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Medel för att söva patienter med covid-19 tar snart slut

I Stockholm råder stor brist på läkemedlet Propofol, som används för att söva patienter med covid-19 när de andas med hjälp av respirator. Det rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till interna mejl i regionen.

I ett mejl till ett av stadens större sjukhus uppmanas personalen att använda narkosmedlet Pento i stället, trots att det innebär större risker för patienterna.

Gerd Lärfars, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, säger att man nu ligger på läkemedelstillverkare för att de ska öka produktionen av Propofol.

Igår 21:13
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Coronaviruset Fakta om smittan

WHO:s officiella siffror: Över en miljon smittade

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 051 635, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 79 332 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. Över 6 600 dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är knappt 57 000.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 4 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni 5 april klockan 08.00.

16 min
Anders Tegnell. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Tegnell: WHO:s vändning i smittfrågan ”problematisk”

Coronaviruset kan vara luftburet, meddelade WHO i fredags efter att länge ha hävdat att det saknades bevis för det.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att Världshälsoorganisationen inte berättat vad de grundar uttalandet på eller visat upp några studier. Han anser att omsvängningen är problematisk och säger att den inte påverkar Sveriges strategi i nuläget.

– Det skulle bli väldigt omvälvande för väldigt mycket av det vi gör. Men det finns inga indikationer på att det är så, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

Opinion EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

1 tim
Christer Fuglesang, arkivbilder.  TT
undefined

Fuglesangs isoleringstips: Är bara att acceptera läget

Astronauten Christer Fuglesangs viktigaste tips till den som känner sig isolerad under coronapandemin är att ha rätt inställning och ”acceptera situationen som den är”. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

– Om man inte kan göra något för att ändra det, ja, då är det bara att acceptera det.

Fuglesang har med sina rymdresor god erfarenhet av begränsade sociala kontakter, och han har även att par andra tips till den som tycker det är jobbigt just nu: Planera tiden, håll igång fysiskt och håll kontakt med bekanta via telefon och internet.

Igår 20:32
Arkivbild.  JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Större behov av TV4 – SVT talar med etablissemanget”

Opinion Behovet av TV4:s nyhetsbevakning har blivit större under coronakrisen eftersom SVT till större del nu agerar statstelevision. Det hävdar Björn Rosengren, tidigare näringsminister och tidigare ordförande för Sveriges Radiokoncernen i ett inlägg på DN Debatt.

Han beskriver sig själv som en flitig nyhetskonsument och har låtit en analysgrupp i ett av sina företag ta en titt på hur tv-rapporteringen sett ut senaste tiden.

Han tycker sig se ett mönster där SVT lutar sig mot Regeringskansliet i sin nyhetsrapportering, något som han inte ser hos TV4. Därför tycker han att det vore olyckligt om ägaren Telia låser TV4 bakom betalvägg.

”För TV4 är lejonparten av kommentarerna hämtade från fristående experter och medborgare.”

Igår 19:30
Läs mer om Coronaviruset
Helg Långläsning
En casu marzu. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Därför vägrar Sardinien sluta äta ost med mask i

En lokal kulinarisk specialitet på Sardinien är osten casu marzu. Osten framställs genom att en särskild flugart får lägga ägg i en pecorino-ost. När äggen sedan kläcks fylls osten med mängder av fluglarver.

Osten utsågs 2009 till världens farligaste av Guinness rekordbok, bland annat eftersom larverna kan sprida bakterier. Den är också olaglig sedan flera årtionden, enligt italienska livsmedelslagar. I ett längre reportage undersöker The Outline hur det kommer sig att Sardiniens invånare trots detta vägrar ge upp sin casu marzu.

Läs hela reportaget via länken nedan.

2 tim
Indiske polisen Rajesh Babu bär ”coronahjälm” för att sprida medvetenheten om coronaviruset. ARUN SANKAR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två miljoner kan dö om viruset får fäste i Indien

Enligt de officiella siffrorna ser Indien ut att ha lyckats relativt väl med att hejda coronavirusets framfart på ett tidigt stadium. Men bakom de låga siffrorna döljer sig troligen ett stort mörkertal och flera experter tror att landet de kommande månaderna kommer att drabbas hårt av viruset, skriver Vox i ett längre reportage.

Förutom att vara världen näst mest folkrika land är Indien med dess många till stor del självstyrande provinser svåradministrerat vilket gör smittspårning mycket komplicerad. På många håll har också invånarna än så länge inte hörsammat de hårda reglerna om utegångsförbud.

– Om de nuvarande kurvorna går att lita på räknar vid med att mellan en och två miljoner indier dör inom ett år, säger läkaren SP Kalantri.

Läsa hel reportaget nedan.

2 tim
Läs mer om Helg
Coronaviruset Smittan i Frankrike
Apotek i Paris. ALAIN JOCARD / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Frankrike

Våldsutsatta i Frankrike kan få hjälp av kodord på apotek

I söndags klev en kvinna in på ett apotek i franska staden Nancy – men i stället för att köpa medicin uppgav hon ”mask 19” som införts som ett nödrop för våldsutsatta. Kort därpå grep polisen hennes partner.

Franska regeringen har infört systemet med kodord för att nå framför allt kvinnor och barn som utsätts för våld och hot i hemmet i och med coronakarantänen. Andra åtgärder är gratis hotellnätter och rådgivning i matbutiker.

– Eftersom det är svårt att gå ut så vill vi vara säkra på att stödsystemen faktiskt når ut till kvinnorna, säger landets jämställdhetsminister Marlène Schiappa till tidningen Le Parisien.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Kommunerna vill virustesta äldreomsorgens personal

Nästan hundra av Sveriges kommuner vill ha större möjlighet att coronatesta personalen inom äldreomsorgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På många håll i landet är det nämligen svårt att lösa bemanningen när många stannar hemma vid minsta tecken på förkylning.

– Det skulle underlätta för våra medarbetare att slippa känna oro för att man är smittad och även för dem som finns runt omkring, säger Maria Jonsson, chef för vård- och äldreförvaltningen i Borås stad, till radion.

3 tim
Kartin Stjernfeldt Jammeh.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Malmötoppen: Vi är särskilt sårbara under coronakrisen

Malmö är en stad som är särskilt sårbar under coronakrisen, menar finanskommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Hon säger att turism och uteliv, som drabbas hårt under krisen, är branscher som på senare år drivit Malmös tillväxt.

– Nu plötsligt när länder börjar stänga ned och hela våra livsmönster förändras försvinner hela den marknaden, säger hon till tidningen.

Hon säger att regeringens tillskott till kommunerna är välkommet, men att diskussionen om hur man ska kunna finansiera välfärden vid en värre ekonomisk framtid finnas kvar.

Igår 21:38
Illustrationsbild. Helena Landstedt/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska bokhandlare vill ha stöd på 200 miljoner kronor

Försäljningen av böcker hos fysiska bokhandlare störtdyker i coronapandemins spår. Förra veckan låg försäljningen på 42 procent lägre jämfört med samma vecka förra året – och nu vill man ett krisstöd på 200 miljoner kronor, skriver TT.

– Försvinner en bokhandel kommer den antagligen inte tillbaka, säger Maria Hamrefors, ordförande hos Svenska Bokhandlareföreningen som tillsammans med Förläggareföreningen haft ett möte med kulturminister Amanda Lind (MP).

Hon tror också att försäljningstappet i bokhandeln i längden även kommer drabba förlagen och författarna.

Igår 14:29
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Polis ber människor lämna stranden i Brighton och hålla sig hemma. Gareth Fuller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittisk polischef varnar för ”isoleringsutmattning”

Mycket pekar mot att Storbritannien kommer förlänga den tre veckor långa karantänen och nu varnar Derbyshires polischef Hardyal Dhindsa för att frustration och ”isoleringsutmattning” kan hota åtgärderna. Det skriver The Guardian.

Han menar att människor i isoleringens inledande fas agerat rätt medvetna, men att de kommer bli alltmer frustrerade över att inte kunna göra som de vill ju längre tiden går.

– Eldprovet kommer om två eller tre veckor. Hur länge till kan vi hålla igång karantänen? säger han.

Igår 19:07
Illustrationsbild. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Femåring virusets yngsta dödsoffer i Storbritannien

Ett femårigt barn i Storbritannien har dött av coronaviruset – det än så länge yngsta offret i landet, enligt flera medier. Barnet är ett av över 700 brittiska dödsoffer det senaste dygnet och ska ha haft en underliggande sjukdom.

Det är fortfarande ovanligt att unga personer drabbas allvarligt av viruset, men sedan smittan började spridas i världen har flera unga dött. Den yngsta är ett spädbarn i USA, som enligt Expressen led av tarmvred och organsvikt.

Igår 16:05
Läs mer om Coronaviruset