Ukrainas president vid en ceremoni för en ny säkerhetsanordning vid Tjernobyl.  HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Maktskiftet i Ukraina

Nya presidenten håller audition till parlamentet

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyj tar till ett annorlunda grepp inför nyvalet till parlamentet – han bjuder in allmänheten till att stå på partiets valsedlar i valet 21 juli, rapporterar Reuters.

Flera personer har nappat och håller spontana valmöten i Ukraina. En av dem är komikern och entreprenören Roman Hryschuk, 29, som säger till Reuters att Ukraina har nått en kokpunkt där man vill rösta på vem som helst som inte är en traditionell, gammal politiker.

Zelenskyj har lovat att städa upp sitt land på politisk korruption.

Läs mer

Toppnyheter

Mia Edwall Insulander/illustrationsbild. TT
Svenska brottsbekämpningen

Advokatsamfundet kritiskt mot polisens nya spionplan

På torsdag väntas riksdagen klubba en lag som ger polisen möjlighet att installera virusprogram i mobiltelefoner för att kunna läsa kommunikation i krypterade appar. Ett förslag som nu får kritik från flera håll, rapporterar Ekot.

Den som blir utsatt behöver inte vara misstänkt för brott, utan kan också vara någon som den misstänkte försöker kontakta. Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander är kritisk.

– Vi har rätt till ett privatliv, att vara fredade från statens kontroll. Man ska inte glömma att det här inkräktar på det, säger hon.

2 tim
Lena Nitz. TT.
undefined

”Ministrar – det är dags att ni storsamlar mot brotten”

Opinion Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) måste samla alla viktiga aktörer för att få ett stopp på brottsligheten. Det skriver företrädare för facken Polisförbundet och Akademikerförbundet på SvD Debatt.

De skriver att de representerar yrkesgrupper som ser unga hamna i kriminalitet och att de senaste årens skjutningar och sprängningar är ”toppen på ett isberg”.

De vill nu se en samling från polis, socialtjänst, skola, elevhälsa, kommuner, idrottsrörelser, fastighetsbolag och näringsliv för att tillsammans stoppa utvecklingen.

”Ingen kan göra allt men alla kan göra något för att bidra till ett tryggare och bättre samhälle.”

Igår 21:24
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Coronaviruset Globala spridningen
Man i Wuhan på m STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Kinesisk studie: 80 procent av virusfallen är milda

Den kinesiska smittskyddsmyndigheten har publicerat en stor studie av det nya coronavirusets effekter, rapporterar flera medier.

I rapporten, där man tittat på 70 000 fall, konstaterar man att sjukdomen covid-19 har en dödlighet på 2,3 procent. För virusets epicentrum Hubeiprovinsen är siffran 2,9 procent och i resten av landet är den 0,4.

Man skriver också att över 80 procent av sjukdomsfallen är att betrakta som milda. Personer över 80 år löper betydligt större risk att dö av sjukdomen och ju yngre man är desto mindre är risken, skriver BBC.

2 tim
Xi Jinping. Liu Bin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Kommunistpartiet kommer ta sig ur krisen”

Spridningen av coronaviruset covid-19 har utvecklats till något som kan öka det kinesiska folkets skepsis mot systemet, skriver DN:s Marianne Björklund. Bilder på överfulla sjukhus, rapporter om brist på utrustning och tystade röster som varnade för viruset är några av faktorerna som kan väcka kinesernas missnöje mot Xi Jinping, enligt henne.

”Vissa har jämfört hur viruset hanterats med Tjernobyl, kärnkraftsolyckan i Ukraina som mörkades av Sovjetunionen och fick Gorbatjov att inleda en reformprocess”, skriver hon.

Rory Truex på The Atlantic drar också paralleller till Tjernobyl, men ser det snarare som omvärldens önsketänkande förhoppningar om att den kinesiska regimen en gång för alla ska falla. Kommunistpartiet kommer enligt honom lyckas ta sig ur det här genom en rad åtgärder som man alltid tar till vid systemhotande kriser – som att överkompensatoriskt agera, i det här fallet med hela städer som stängts ner, samt tystandet av alla kritiska röster.

”Frågan är om det kinesiska folkets lidande fått någon högt uppsatt i Kommunistpartiet att tänka om”, skriver han.

Igår 21:33
Anställda i ansiktsmasker i den återöppnade Applebutiken i Peking i fredags. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apple vinstvarnar: Lägre intäkter på grund av viruset

Apple meddelar att man inte kommer att nå de intäkter man förutspått i sin guidning för detta kvartalet, rapporterar CNBC. Orsaken uppges vara att både leveranser av Iphone-telefoner och efterfrågan i Kina minska till följd av det nya coronaviruset.

Trots att man öppnat sina produktionsanläggningar i Kina igen så går det långsammare än väntat att komma igång med produktionen, enligt Apple.

Apples guidning låg på mellan 63 och 67 miljarder dollar, rapporterar Reuters.

Kvartalet, det andra i Apples brutna räkenskapsår, tar slut i mars.

Igår 23:08
Läs mer om Coronaviruset
ISAAC LAWRENCE / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Corona sänker Asienbörser igen – Apples varning oroar

Asiens börser backar på tisdagen på fortsatt oro för hur coronaviruset ska slå mot bolag och ekonomin, rapporterar CNBC. Vid klockan 05.45 svensk tid står ledande index som följer:
• Nikkei: - 1,5 %
• Shanghai: -0,4%
• Shenzhen: + 0,2%
• Hang Seng: -1,4 %
• Kospi: -1,5%

Apple vinstvarnade i går på grund av virusets utbredning, vilket är en varningssignal för hela Kina då bolaget har den största delen av sin tillverkning där.

”De här oväntade nyheterna bekräftar våra värsta farhågor om att utbrottet dramatiskt har påverkat Iphones utbud medan efterfrågan är fortsatt hög internationellt”, skriver Wedbush Securities analytiker Daniel Ives och Strecker Backe i en marknadskommentar, rapporterar CNBC.

Den internationella storbanken HSBC, som har mycket verksamhet i Asien, rapporterade ett resultat under analytikernas förväntningar på morgonen.

Singapore, som har drabbats näst värst efter Kina, ska offentliggöra sin budget i dag.

2 tim
OMXSPI nådde nya rekordnivåer på måndagen. Footway, med storägaren Rutger Arnhult, steg cirka 14 procent efter bud på Sportamore.
undefined

Nytt rekord – Sportamore upp 24 procent efter bud

Breda indexet OMXSPI stängde på nya rekordnivåer under veckans första handelsdag som blev en ganska så stillsam sådan. De ledande indexen stängde som följer:

• OMXSPI: +0,2 procent
• OMXS30: +0,1 procent
Rapportsäsongen tog i princip en paus under måndagen men trummar igång igen senare under veckan.

Footway har lämnat ett bud på Sportamore. Premien är 28 procent men Sportamore-aktien steg bara 24 procent. Footway, som genomför en nyemission för att finansiera budet, steg cirka 14 procent.

”Budet är i det snålaste lagret, men kanske samtidigt det bästa alternativet”, skriver Börsplus i en analys.

Bland de fåtal bolag som rapporterade under morgonen lämnade Medcap möjligtvis svårbedömda siffror – resultatet steg kraftigt samtidigt som kassaflödet föll. Aktien steg drygt 8 procent och stängde på 193,60 kronor.

Bäst av OMXS30-bolagen gick Autoliv som stängde upp 1,92 procent och sämst gick Atlas Copco vars B-aktie var ner cirka 0,7 procent.

New York-börserna håller stängt i dag då USA firar presidentens dag.

Igår 17:44
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund