Opinion

CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
Röster om turkiska offensiven

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Opinion Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

Igår 19:38
Den syriska staden Ras al Ain fotograferad från Turkiet. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fem kungar träder fram ur dammet efter USA

Opinion Turkiets intåg i Syrien väcker reaktioner på de svenska ledarsidorna. Efter att USA gett grönt ljus till den turkiska offensiven öppnas nu nya frontlinjer, skriver Svenska Dagbladets ledarskribent Daniel Schatz, som har läst den franske filosofen Bernard-Henri Lévys bok.

”I detta geopolitiska maktvakuum växer sig, enligt Lévy, de fem auktoritära ’kungarna’ – Iran, Turkiet, Ryssland, Kina och radikala islamistiska grupper – allt starkare”, skriver Schatz.

Ett krig mot kurderna kan hjälpa Erdogan i det stundande valet, tror Borås tidnings oberoende moderata ledarsida. EU, fortsätter tidningen, står handfallet eftersom unionen har låtit bakbinda sig av ”ett omoraliskt flyktingavtal med Erdogan”, vilket ger Turkiet ett ytterligare överläge.

Socialdemokratiska Arbetarbladets Robert Sundberg påminner om att USA och Turkiet är de två största militärmakterna i försvarsalliansen Nato.

”Ändå är de fyra borgerliga partierna för en svensk anslutning”, skriver han.

Igår 10:05
Läs mer om Röster om turkiska offensiven
Skärmdump från Youtubeklippet ”Grotesco – Det är bögarnas fel” och den polske ledaren Jaroslaw Kaczynski. Youtube/TT
Valet i Polen

Ledare: Allt är ”bögarnas fel” i dagens polska ödesval

Opinion Flera av landets största ledarsidor fokuserar på dagens val i Polen. Expressen beskriver valet som det viktigaste sedan kommunismens fall för 30 år sedan. Trots att regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) stärkt det politiska inflytandet över domstolar och förvandlat fria medier till regeringens egen hejaklack går partiet mot en tydlig seger.

”Det finns två förklaringar till det: Välfärdssatsningar och en identitetspolitik riktad till majoritetsbefolkningen”, skriver tidningen.

Ledaren Jaroslaw Kaczynski har gjort homofobin till ett huvudnummer inför valet, skriver SvD:s Claes Arvidsson.

”Allt är bögarnas fel. Grotescos satir från 2010 har gått i ett slags repris inför dagens parlamentsval i Polen”, skriver Arvidsson, men konstaterar också att den polska ekonomin går på högvarv.

Valet är ett vägval, tycker Sydsvenskan. Kaczynski söker stöd för att fullborda den reaktionära omvandlingen av Polen, ett stöd som ledarsidan konstaterar att han ser ut att få.

13 okt
Demonstrationer mot det allt hårdare styret i Polen 2016. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Om högerpopulister får makt blir det som i Polen”

Opinion Sedan partiet Lag och rättvisa (PiS) fick makten i Polen år 2014 har landet gått bakåt. Regeringen har sett till att minska friheterna, öka trakasserierna av olika minoriteter och försämra kvinnors rättigheter. Detta bör vara ett varnande exempel om vad som händer när högerpopulister får makt, skriver EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Abir Al-Sahlani (C) i en debattartikel på UNT.

När invandringskritiska och högerkonservativa partier får makten blir det alltid likadant: inskränkta rättigheter för kvinnor, utspel mot homosexuella och en nedmontering av rättsstaten. Precis så har skett i Polen. Regeringen kallar även varningarna från klimatforskare för ”domedagsprofetior” – helt i linje med andra partier av liknande slag, menar Federley och Al-Sahlani.

PiS ser nu ut att ta hem en jordskredsseger i morgondagens parlamentsval. Det illiberala Polen är en skam för Europa, skriver debattörerna.

12 okt
Läs mer om Valet i Polen
Ebba Busch Thor. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Agendas partiledardebatt

Busch Thor: Bör prata om de 137 956 svenskarna i kö

Opinion I kvällens partiledardebatt i Agenda borde vi prata om de långa vårdköerna, skriver Ebba Bush Thor (KD) på Aftonbladet Debatt. Hon skriver att antalet personer som har fått vänta ”olagligt länge” i augusti, 137 956 stycken, är en ny bottennotering.

”Det är lika många som bor i Karlstad och Borås tillsammans. Det är mycket mer än en slumpmässig siffra för mig. Det är människor av kött och blod”, skriver Busch Thor.

Nu måste staten ta över ansvaret för sjukvården, skriver KD-ledaren. På så sätt kan de olika politiska nivåerna inte skylla på varandra och vården kan bli jämlik i hela landet.

13 okt
Vindkraftverk ses från berget Kalahatten i Piteå kommun/Stefan Löfven. TT
undefined

”Vi ska bli världens första fossilfria välfärdsland”

Opinion Sverige behöver rustas inför framtiden och det ska ske genom en rad reformer, skriver statsminister Stefan Löfven på Aftonbladet Debatt inför kvällens partiledardebatt. Han sätter välfärden främst och menar att pensionerna på sikt ska höjas till 70 procent av slutlönen.

Löfven vill också jobba för en snabbare integration och en ökad trygghet. Att ta sig an klimatkrisen, som han beskriver som ”kanske mänsklighetens största utmaning”, kan vara en möjlighet.

”Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland, det är nästa steg i vårt samhällsbygge”, skriver Löfven.

13 okt
Läs mer om Agendas partiledardebatt