Opinion

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och statsminister Stefan Löfven (S). Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Spelet om regeringsmakten

LO: Utgår från att S ska driva på för trygga jobb

LO utgår från att Socialdemokraterna kommer att driva frågor om trygga jobb och satsningar på välfärd – oavsett vilken regeringskonstellation som kan bli aktuell för partiet. Det skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i en debattartikel i Aftonbladet.
Det är inte LO:s uppgift att bilda regering och det är upp till Löfven att ta beslut om vem han vill samarbeta med, understryker Thorwaldsson. ”Men en sak är säker. Den regering som driver frågor om anställningstrygghet, schyssta löner och utbyggd välfärd kan också räkna med stöd från LO.”

16 okt
Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Tankesmedjan Tiden: Pröva frihetlig mittensamverkan

Opinion Ska Centerpartiet och Liberalerna definiera in sig i en blåbrun högerpakt eller bryta med fördummande låsningar som har präglat politik allt för länge? Den frågan ställer Daniel Färm, chef för Tankesmedjan Tiden, i en debattartikel i SvD.
Han förespråkar en progressiv, frihetlig mittensamverkan utan M, KD, SD och V i regering.
”Trampa upp stigarna mellan de liberala och socialdemokratiska tanketraditionerna”, skriver Färm och uppmanar till ökad lyhördet och ödmjukhet mellan partierna.

16 okt
Jimmie Åkesson (SD). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ledare: Nu höjer SD priset på statsministerrösterna

Opinion När C-ledaren Annie Lööf och L-ledaren Jan Björklund stoppade Alliansen gav de ytterligare makt åt SD, skriver SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson.
Hon menar att Jimmie Åkesson (SD) inte har något att förlora och all tid att vänta ut alla olika vändor – för att sedan höja priset på SD:s röster till statsministerposten. ”Det kommer inte att bli billigt.”
Enligt Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson står Lööf och Björklund nu inför ett val: att välja att diskutera konkreta politiska utmaningar eller att fortsätta med politiska hittepålösningar.
Med en splittrad Allians och ett ökat samarbete över blockgränserna kan en S-ledd regering åstadkomma mycket, menar Persson.
”SD:s inflytande reduceras till nästan ingenting. Och allt Annie Lööf och Jan Björklund skulle behöva göra är att lägga ner sina röster.”

15 okt
Läs mer om Spelet om regeringsmakten