Opinion

Valet 2018 Vinster i välfärden
Gymnasieminister Anna Ekström.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Vinster i välfärden

Ledare: Hög tid att städa upp efter skolfesten

Dagens ledarredaktioner bjuder på flera olika ämnen. Dagens industri, Expressen och Sydöstran skriver om Socialdemokraternas vallöfte om vinststoppet för friskolor. Det är bra att oseriösa skolkoncerner stängs ned, menar Expressens ledarredaktion.
”Att svenska politiker har släppt in oseriösa huvudmän i skolan är ett oförlåtligt svek mot eleverna. Det är hög tid att städa upp efter skolfesten”, skriver de.
DI:s ledarrskribent Lotta Engzell-Larsson tycker att S förslag om gemensam antagning till grundskolan och en ny skolpeng är bra. Men hon pekar också på skolans stora förändringar de senaste decennierna som gör att det är svårt att hävda att vinsten är den största boven. Ardalan Shekarabi (S) borde uppmana sin regering att ta de goda idéerna från friskolorna i stället för att döda dem, menar hon.

Idag 06:26
Shekarabi, Fridolin och Andersson. TT
Valet 2018 Vinster i välfärden

S, MP och V: Friskolor ska inte undkomma insyn

Opinion Friskolors verksamhet ska omfattas av offentlighetsprincip och meddelarskydd, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson på SvD Debatt.
Förslaget presenterades redan i februari och planen var att lägga fram en proposition före valet. Men efter kritik från lagrådet – som menade att regeringen inte analyserat möjliga lagkrockar – tillsätts nu en ny utredning, skriver politikerna som står fast vid sitt förslag:
”Det har varit en brist i vår gemensamma välfärd att fristående skolor har kunnat undkomma insyn på samma villkor som kommunala skolor.”

Igår 14:53
Läs mer om Vinster i välfärden
Tobias Billström och Torbjörn Tegnhammar. TT.
Dödsskjutningen i Malmö

M-politiker om skotten i Malmö: Rödgrönas fel

Utanförskapet har växt under det rödgröna styret, och det har i sin tur lett till att kriminella tagit ny mark. Det skriver Moderaternas Tobias Billström och Torbjörn Tegnhammar i en debattartikel i Sydsvenskan.
Enligt debattörerna har skjutningar och narkotikahandel på öppen gata blivit vardag i Malmö, och de skriver att det är anmärkningsvärt att S och MP inte gjort mer för att stoppa utvecklingen.
Som åtgärd föreslår skribenterna att ansvaret för att bryta unga kriminellas bana flyttas från socialtjänsten till kriminalvården. De vill också sänka gränsen för obligatorisk häktning, samt erbjuda gängmedlemmar att ingå i ett ”exitprogram med goda möjligheter till ett hederligt liv på en annan ort”.

Igår 08:03
Tre personer dödades och tre skadades i skjutningen i centrala Malmö på måndagskvällen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Malmö

Ledare: Ta knarkdebatten – drogerna bakom gängmord

Opinion Vi måste våga ta knarkdebatten, skriver Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell med anledning av den brutala dödskjutningen i Malmö i går. Förslag om att vittna anonymt eller skärpta straff för de som hotar vittnen räcker inte, menar Franchell och betonar att det är dags att gå till botten med det verkliga problemet.
”För det är narkotikahandeln som driver de här gängen”, skriver hon.
Sydsvenskans ledarsida skriver att polisen har en gigantisk uppgift att arbeta med efter skjutningen: Rädsla. Ledarsidan lyfter att personer som vistas i närheten av dessa gängmiljöer är rädda och även om de vet både vilka gärningsmännen är och motivet så är det inte säkert att de vågar berätta.

19 jun
Läs mer om Dödsskjutningen i Malmö