Opinion

Valet 2018 Regeringsfrågan
Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Regeringsfrågan

”Nästa regering lär bestå av ett enda parti: S eller M”

Sveriges nästa regering kommer bara bestå av ett parti – och striden om statsministerposten står mellan Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M). Det tror i alla fall Olof Ruin, professor emeritus i statskunskap, som reflekterar kring olika möjliga regeringsbildningar i en text på SvD Debatt.
Inget av de politiska blocken har något rimligt chans att samla egen majoritet. Alliansen drömmer fortfarande om att regera ihop men sannolikheten att Sverigedemokraterna och de rödgröna släpper fram en sådan regering är liten, menar Ruin.
Då inga blocköverskridande konstellationer eller SD-samarbeten heller tycks aktuella återstår bara minoritetsalternativet – och då står både Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) troligtvis utan chans, enligt Ruin.

Igår 20:18
Åhörare på plats i tältet inför sommartal av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson/Ulf Kristersson (M).  TT
Valet 2018 Regeringsfrågan

Ledare: M sårbara när den politiska kartan ritas om

Opinion Det går inte att blunda för den utmaning som Sverigedemokraternas uppsving i opinionen utgör inför den kommande regeringsbildningen, skriver Borås Tidning i sin ledare på lördagen.
Det politiska landskapet har förändrats och antingen kommer partierna tvingas till ett samarbete över blockgränserna eller så får de ”svälja sin stolthet och sina stora ord” och samarbeta med SD, skriver tidningen.
Dagens Nyheter tar också upp det förändrade politiska landskapet i sin ledare och skriver att det gör Moderaterna sårbara. Om Ulf Kristersson inte når framgång i valet finns det en risk för att de grupper inom partiet som ser positivt på samarbete med SD överger partiet, skriver tidningen och fortsätter:
”Eller också söker hela partiet nynationalistisk nödhamn, vilket rimligen skulle tvinga liberala moderater att mönstra av. Resultatet blir i båda fallen att partiet rämnar.”

Igår 08:02
Läs mer om Valet 2018