Opinion

Jimmie Åkesson och Paula Bieler TT
Svenskt mottagande

SD: Kommuner kan själva besluta om kvotflyktingar

Opinion Om Sverige ska ha ett flyktingmottagande alls under den närmaste tiden måste det bygga på väldigt låga nivåer och att kommunerna själva ber om att få ta emot kvotflyktingar. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets migrationspolitiska talesperson Paula Bieler (SD) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Partiet vill se ett system med ett maxtak baserat på nationell kapacitet, där nivån på mottagande avgörs av kommunernas förmåga och vilja att ordna mottagande.

”Regeringens höjda kvot och siffror om tusentals kvotmottagna varje år måste sättas i perspektiv till dagens situation, och där kan vi konstatera att Sverige redan nått sin gräns för länge sedan”, skriver Åkesson och Bieler.

Igår 12:34
Arkivbild på miljonprogramsområde.  Tomas Oneborg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Problemen med ebo går inte att ignorera

Opinion Olika perspektiv på ebo-lagstiftningen och Lundin Petroleums nya klimatstrategi är två ämnen som tas upp på dagens ledarsidor.

Det går inte att ignorera att ebo skapar problem, skriver Aftonbladets ledarskribent Jenny Wennberg. Hon menar att det inte är så konstigt att flera kommuner nu planerar att kringgå lagstiftningen och skriver:

”Problemen handlar trots allt inte om enskilda områden. Det handlar om den samlade kommunala verksamheten. Den verkligheten kan inte Januaripartierna ignorera.”

Sydsvenskans ledarsida ser både för- och nackdelar med ebo-lagen och menar att en politisk balansgång väntar, där fokus måste ligga på avsedda resultat. ”Kommunerna har utlovats hjälp med de svårigheter som följt i spåren av ebo. Då duger det inte att utforma reglerna så att det blir upplagt för ytterligare problem”, skriver ledarsidan.

DI:s ledarskribent Torun Nilsson fokuserar i stället på Lundin Petroleums namnbyte till Lundin Energy och besked om att man tänker bli klimatneutralt inom tio år. ”Det är utmärkt. Hellre renare olja än smutsig”, skriver Nilsson och konstaterar: ”Varje lång vandring börjar med några korta steg”.

Igår 08:22
Läs mer om Svenskt mottagande
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Minnet av förintelsen

M-ledaren: Krävs krafttag mot judehatet i Sverige

Opinion Det krävs kraftfulla insatser mot alla former av antisemitism i Sverige, skriver M-ledaren Ulf Kristersson i en debattartikel i Expressen.

Moderaterna vill se nolltolerans mot antisemitism i svenska skolor och att fler brott med antisemitiska motiv ska leda till utvisning. Kristersson lyfter även fram förbud mot att delta i våldsbejakande organisationer samt att stoppa utbetalningar av skattepengar till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

”Sveriges förmåga att framgångsrikt bekämpa antisemitismen är ett lackmusttest på hela vårt samhälles anständighet. I dag klarar inte Sverige det tillräckligt bra. Nu krävs omedelbara krafttag”, skriver han i debattartikeln.

27 jan
Löfven skriver i minnesboken på Yad Vashem  Owe Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Förintelsemuseum i Malmö ett viktigt steg

Opinion Flera ledarsidor uppmärksammar i dag att det är 75 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades.

Förintelsens minnesdag borde inbjuda till försoning, eftertanke och dialog, men har istället blivit föremål för politiska storgräl och historieförfalskning, menar DN:s ledarsida och skriver: ”Vladimir Putins Ryssland har inför minnesdagen trappat upp sitt förvrängande av sanningen för att skapa en krigsberättelse som förskönar Sovjetunionen.”

Sverige måste visa omvärlden att vi tar kampen mot antisemitismen på största allvar, skriver Expressen i en osignerad ledare. Regeringens planer på ett Förintelsemuseum är ett lovvärt initiativ, menar ledarsidan och skriver: ”Löfven måste använda sin offensiv för att skicka ett glasklart budskap – inte minst till det egna partiet – om nolltolerans mot judehat. Att placera Förintelsemuseet i Malmö vore ett steg på vägen.”

Sydsvenskans ledarsida skriver att det är passande att regeringen anordnar en internationell konferens mot antisemitism i Malmö i höst med tanke på att staden blivit något av en symbol för Socialdemokraternas egna problem med detta.

27 jan
Ulf Bjereld och Thomas Hammarberg från S-förbundet Socialdemokrater för tro och solidaritet TT
undefined

”Sverige bör införa fler antisemitism-definitioner”

Opinion Sverige bör introducera ytterligare definitioner av vad antisemitism är. Det skriver Ulf Bjereld och Thomas Hammarberg från Socialdemokrater för tro och frihet på DN Debatt.

Detta med anledning av att regeringen ställer sig bakom International Holocaust Remembrance Alliances definitioner av antisemitism. Vissa av dessa definitioner väcker frågor menar Bjereld och Hammarberg.

”En sådan handlar om kritik mot israeliska myndigheter, till exempel i fråga om ockupationspolitiken. Sådan kritik kan förstås inte i sig betecknas som antisemitisk.”

De menar att Sverige på eget bevåg bör introducera definitioner och listar fem viktiga punkter.

26 jan
Läs mer om Minnet av förintelsen