Opinion

Illustrationsbild, Bart-Kron TT
Landsbygdsdebatten

Barth-Kron: ”Lägg ner Sveriges kommuner”

Opinion Regeringens förslag om ett nytt utjämningssystem mellan kommunerna fortsätter att väcka debatt.

GP (liberal) skriver i en ledare att ambitionen bakom förslaget är bra men att risken är att de nya principerna ”gör livet lättare för slappa kommunpolitiker som inte vill ta tag i strukturella problem”.

Nättidskriften Kvartals politiske kommentator Viktor Barth-Kron menar att en bättre lösning vore att helt lägga ned systemet med kommuner, något som han menar skulle leda till ett tydligt ansvarsutkrävande:

”Inga fler hänvisningar till att kommunerna måste skärpa sig, eller för den delen att staten måste ta större ansvar. En instans, en ansvarig. Praktiskt för alla”.

20 aug
Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven (S). Stockholm. Arkivbilder.  TT
undefined

Ledare: ”Förslaget spär på fördomar om storstäder”

Opinion Den förändring av kommunernas kostnadsutjämningssystem som regeringen presenterat är en självklarhet, skriver Pernilla Ericson i Aftonbladet (obundet socialdemokratisk).

”Klyftor sliter sönder samhället. Klyftor mellan inkomstgrupper, mellan landsbygd och storstad. Det här är politik som försöker åtgärda problemet”, skriver hon.

I Dala-Demokraten (socialdemokratisk) menar Robert Sundberg i stället att det är ”onödigt att ställa landsdelar mot varandra”:

”Det hade varit bättre att införa eller höja någon statlig skatt för att ge mer resurser till glesbebodda kommuner. Med det lagda förslaget späs fördomar om att det är i storstäder som resurser skapas och landet utanför dem är ekonomiskt svaga och i behov av stöd”, skriver han.

19 aug
Läs mer om Landsbygdsdebatten