Opinion

Valet 2018 Svenskt mottagande
Arkivbild, Annie Lööf. Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenskt mottagande

Ledare: Plågan förlängs i värsta fall för 9 000 unga

Frågan om de ensamkommande fortsätter att dominera på ledarsidorna.
DN:s ledarredaktion skriver att plågan i värsta fall förlängs för de 9 000 unga som omfattas av regeringens förslag som Centerpartiet har ställt sig bakom. ”Deras tillfälliga uppehållstillstånd knyts till utbildning som kanske inte finns, och som många ändå inte klarar att fullfölja.”
Tidningen Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund skriver att förslaget i många avseenden är riktigt dåligt, bland annat eftersom det slår orättvist mot unga som råkade nå Sverige en dag för sent. Enligt henne har C valt med hjärtat. Hon skriver att det borde ”stå klart för varje människa med ett hjärta av kött och blod och inte av sten att något måste göras för gruppen ensamkommande.
Sydsvenskans ledarredaktion skriver att en illa förklädd amnesti till en grupp utan skyddsskäl inte går ihop med rättssäkerheten. ”Offer för långsam byråkrati kan inte prioriteras framför offer för förföljelse”, skriver ledarredaktionen.

Idag 06:01
Staffan Danielsson Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenskt mottagande

C-politiker: Lägger ner min röst om ensamkommande

Opinion Den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson kommer att lägga ned sin röst i omröstningen om regeringens förslag att ge ensamkommande en ny chans till tillfälligt uppehållstillstånd. Det skriver han i ett debattinlägg i Dagens Samhälle.
Enligt Danielsson förstärker förslaget bilden av att Sverige allt mer glider ifrån en reglerad migrationspolitik.
Till Folkbladet säger Danielsson att han hellre hade sett en amnesti specifikt för gruppen unga som var barn när de kom hit 2015 och som fick vänta länge på avslag.
”Det hade varit bättre att besluta om en riktad amnesti till en utvald grupp, och ta den debatten, eftersom det är detta som det faktiskt handlar om”, kommenterar han vidare i debattartikeln.

Idag 05:40
Läs mer om Svenskt mottagande