Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Oro för coronaviruset pressar svensk sjukvård

I takt med att coronaviruset sprider sig ökar trycket på svensk sjukvård, rapporterar Dagens Samhälle.

Ännu har inget sjukdomsfall konstaterats på svensk mark, men vården får allt fler samtal från människor som är oroliga för att antingen de själva eller någon i deras omgivning ska ha smittats, enligt Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Detta kan komma att pressa vården, som har en begränsad kapacitet för provtagningar, säger Hagman.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Flygbild över Södersjukhuset i Stockholm. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

28 nya dödsfall – antalet avlidna har passerat 400

28 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, skriver Folkhälsomyndigheten i sin dagliga uppdatering. Det innebär att den totala dödssiffran är 401.

Antalet nya dödsfall minskar jämfört med dygnet före. Gårdagens siffra för nyregistrerade dödsfall var 40.

Ytterligare 328 personer har bekräftats smittade av viruset, vilket gör att totalsiffran är 6 830. 541 personer har fått eller får intensivvård efter att ha smittats av coronaviruset.

2 tim
Anders Tegnell. Arkivbild. JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tegnell tror inte på en stor eftersläpning – längre

Folkhälsomyndigheten har fått bukt med den stora eftersläpningen i den dagliga dödssiffran för covid-19 som man tidigare har haft. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SR:s ”Godmorgon världen”.

– Vi kör nu antalet smittade mot dödsregistret. Viss eftersläpning kan det vara, men inte alls lika stor som det har varit tidigare, säger han.

Enligt gårdagens uppdatering från Folkhälsomyndigheten hade 373 personer i Sverige avlidit i covid-19. Eftersläpningen mot det är relativt liten, tror Tegnell.

– Jag tror att det handlar om ett tiotal hit eller dit. Vi vet att de sista dagarna är osäkra, men går vi tillbaka två, tre dagar så blir siffrorna väldigt säkra.

2 tim
En av Folkhälsomyndighetens pressträffar. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stor eftersläpning i de svenska officiella dödstalen

De officiella dödstalen i covid-19 från Folkhälsomyndigheten har haft en stor eftersläpning. En granskning som TT har gjort visar att det verkliga antalet döda har visat sig vara högre efter korrigering.

Den 25 mars redovisade Folkhälsomyndigheten att 42 personer dött i covid-19. Men efter att myndigheten reviderat siffran visade det sig att den var 97 redan då. Dagen efter rapporterades 66 avlidna, men efter revidering 124.

Myndigheten har hela tiden sagt att siffran inte är dagsaktuell och väntas öka. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att även den senaste siffran, 373, kommer att visa sig vara högre. Men han tillägger att man nu jobbar mer systematiskt och att eftersläpningen därför blir mindre.

– Det är absolut inte så att vi försöker dölja någonting. Men vi får heller inte skapa en felaktig bild av att det finns en massa dödsfall därute som vi inte hittar. Vi hittar dem, men ibland hittar vi dem lite sent, säger Tegnell.

Idag 05:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Sjuksköterska i Åbo, Finland. RONI LEHTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Finsk myndighet vill byta strategi efter låg spridning

Finland har inte drabbats så hårt av coronaviruset som man först befarade och nu vill landets folkhälsomyndighet THL byta strategi, skriver Helsingin Sanomat.

I stället för att bromsa virusets framfart genom att sätta hela befolkningen i karantän vill THL försöka kväva viruset genom att snabbt identifiera och isolera smittade.

– De verkar vara så att viruset inte har spritts hos oss med en så förfärlig kraft. Då måste vi också kunna omvärdera strategins tyngdpunkt, säger THL:s generaldirektör Markku Tervahauta till tidningen.

Hittills har 1 927 coronafall konstaterats i Finland och av dem har 28 smittade dött.

2 tim
Mette Frederiksen. MARTIN SYLVEST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Danmark på väg att lätta på restriktioner

Danmarks statsminister Mette Frederiksen kommer under måndagen att meddela att landet gradvis kan börja återgå till det normala, enligt uppgifter till Berlingske och danska TV2.

Vilka restriktioner som kan lättas upp i ett första skede är inte känt, men enligt Berlingske kan det handla om att öppna skolorna för de yngsta barnen så att deras föräldrar kan återgå till arbetet.

Frederiksen gav beskedet om skarpa restriktioner den 11 mars, bland annat att skolorna och gränserna skulle stängas.

5 tim
En frukthandlare i Oslo har satt upp begränsningar för att folk ska hålla avstånd. Thomas Brun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oslobor struntar i nya direktiv: ”Är som 17 maj”

Norge har förbjudit människor att resa till sina stugor över påsk, vilket gör att ovanligt många Oslobor är hemma i stan. Därför har staden utfärdat direktiv om att människor ska hålla sig hemma så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Men enligt Dagbladet valde många Oslobor att strunta i direktiven under lördagen. Bilder visar att mängder med människor är ute på gatorna.

”I stan är det närmast 17 maj-tillstånd”, skriver tidningen, och syftar på Norges nationaldag då norrmännen går man ur huse för att fira.

Igår 16:51
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Catherine Calderwood TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Chefsläkare gick emot egna råd – bröt mot karantän

Skottlands chefsläkare Catherine Calderwood har fått hård kritik för att ha besökt sin sommarstuga i helgen – trots rådande karantän i Storbritannien. Det skriver The Sun.

Chefsläkaren fick även påhälsning av polis, som upplyste henne om råden som britterna ombetts följa för att minska spridningen av coronaviruset – samt gav henne en varning.

Catherine Calderwood ber själv på Twitter om ursäkt för att inte ha följt dem råd som hon själv har gett andra.

”Det fanns skäl bakom mina handlingar, men de rättfärdigar inte att jag varit utanför mitt hem”, säger hon.

28 min
Polis ber människor lämna stranden i Brighton och hålla sig hemma. Gareth Fuller / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brittisk polischef varnar för ”isoleringsutmattning”

Mycket pekar mot att Storbritannien kommer förlänga den tre veckor långa karantänen och nu varnar Derbyshires polischef Hardyal Dhindsa för att frustration och ”isoleringsutmattning” kan hota åtgärderna. Det skriver The Guardian.

Han menar att människor i isoleringens inledande fas agerat rätt medvetna, men att de kommer bli alltmer frustrerade över att inte kunna göra som de vill ju längre tiden går.

– Eldprovet kommer om två eller tre veckor. Hur länge till kan vi hålla igång karantänen? säger han.

Igår 19:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Stefan Löfven. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

De ska granska regeringens nya lag på ett dygn

Klockan 18 på söndagskvällen ska tolv remissinstanser lämna sina synpunkter på lagförslaget som ger regeringen möjlighet att vidta åtgärder utan ett beslut från riksdagen, rapporterar TT.

Det innebär att de har haft ett dygn på sig att granska ett lagförslag som bland annat ger regeringen möjlighet att stänga ner flygplatser, restauranger samt begränsa storeleken på folksamlingar ytterligare med anledning av coronaviruset.

Förslaget ger dock inte regeringen rätt att införa utegångsförbud.

Bland remissinstanserna finns bland andra Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Polismyndigheten.

1 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Källor: Forskare arbetar med en svensk corona-app

Svenska forskare håller på att ta fram en corona-app till smarta telefoner, uppger källor för SVT Nyheter.

Appar har använts med framgång i coronabekämpningen i bland annat Singapore och både Tyskland och Norge är på väg att ta fram sina egna. Tanken är att mobilanvändarens platsdata ska samlas in, och om personen blir sjuk kan samtliga som haft närkontakt med personen få besked om att man bör sätta sig i karantän.

SVT har talat med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som säger att ”samarbete pågår kring detta med berörda aktörer, vi kommer snart kunna berätta mer”.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Flyktingar från Venezuela som bor på La Ciguena i Madrid. SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hotellägare ger migranter rum under viruskrisen

Efter att ha behövt stänga ner hotellkomplexet La Ciguena i Madrid på grund av coronaviruset spridning i Spanien, ger ägaren nu flyktingar tak över huvudet under den pågående krisen. Det skriver Reuters.

Ett 60-tal personer, huvudsakligen från Venezuela, bor på La Ciguena – och trots att anställda fått sluta på grund av krisen hjälper de till att förse de tolv barnfamiljerna med mat på volontärbasis.

– Det här är vårt sätt att försöka bidra med något under den här pandemin, säger hotellägaren Miguel Angel Carnero.

Igår 19:46
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Röster om viruset

Analys: Svenskt experiment är viktigt för hela världen

Att Sverige väljer att hålla barer, gym och skolor öppna i coronakrisen har väckt stor internationell uppmärksamhet.

Sveriges och Storbritanniens taktiker går rakt emot varandra och det är först efteråt det kommer att visa sig vem som gjorde rätt, skriver Sarah Knapton, the Telegraphs vetenskapsredaktör i en analys.

Resultatet är dock av värde för hela världen eftersom det blir omöjligt för politiker att stänga ner hela länder om svenska Folkhälsomyndighetens taktik att lita på invånarnas förnuft och goda handhygien visar sig vara mer effektiv, enligt Knapton.

Men andra är mer skeptiska. Carsten Schmiester skriver i en analys för Deutschlandfunk att svenska modellen redan kan ha misslyckats. Han menar att om halva Sverige visar sig vara smittade i slutet av månaden resulterar det i tiotusentals dödsfall.

1 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

Opinion EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

Idag 05:30
Christer Fuglesang, arkivbilder.  TT
undefined

Fuglesangs isoleringstips: Är bara att acceptera läget

Astronauten Christer Fuglesangs viktigaste tips till den som känner sig isolerad under coronapandemin är att ha rätt inställning och ”acceptera situationen som den är”. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

– Om man inte kan göra något för att ändra det, ja, då är det bara att acceptera det.

Fuglesang har med sina rymdresor god erfarenhet av begränsade sociala kontakter, och han har även att par andra tips till den som tycker det är jobbigt just nu: Planera tiden, håll igång fysiskt och håll kontakt med bekanta via telefon och internet.

Igår 20:32
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Otto Sonnenholzner/Kropp på gatan i Guayaquil. TT
undefined

Efter kroppar på gatorna – vicepresident ber om ursäkt

Ecuadors vicepresident Otto Sonnenholzner ber om ursäkt efter att döda kroppar legat på gatorna i hårt coronadrabbade miljonstaden Guayaquil, skriver AFP.

– Vi har sett bilder av något som aldrig borde ha hänt och som er offentliga tjänsteman ber jag om ursäkt, sa Sonnenholzner i ett uttalande i går.

Hamnstaden har Latinamerikas största utbrott av covid-19 och en stor del av landets 318 bekräftade dödsfall har skett i Guayaquil, skriver Reuters.

Idag 07:08
En av kylcontainrarna vid Teodoro Maldonado Carbo Hospital i Guayaquil, Ecuador. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Döda ligger i kylcontainrar när bårhusen blivit fulla

Döda kroppar förvaras i tre stora kylcontainrar i hamnstaden Guayaquil i Ecuador. Orsaken är att stadens bårhus och sjukhus redan är fulla, rapporterar Reuters.

Ecuador har 318 bekräftade dödsfall i covid-19, men dödssiffran befaras stiga rejält enligt president Lenín Moreno. Dagligen hämtar myndigheterna ett hundratal döda från bostäder, det är dock oklart hur många av dessa som dött av coronaviruset. Eftersom landet är satt i karantän kan inga begravningar genomföras.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Tillfälligt provtagningstält för coronaviruset vid Karolinska sjukhet i Huddinge. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Läkare: Riskgrupper ska inte jobba med smittade

Sjukvårdspersonal som tillhör någon av riskgrupperna bör undantas från att jobba med covid-19-patienter. Det anser Kai Knudsen, överläkare vid intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och en av Sveriges mest meriterade intensivvårdsläkare.

– Jag tycker man ska undanta hälsopersonal som har en riskfaktor. Oron som vårdpersonalen känner nu går inte att jämföra med tidigare epidemier, säger Knudsen till SvD.

Danmark beslutade tidigare i veckan att omplacera vårdpersonal som befinner sig i någon av riskgrupperna så att dessa inte ska komma i kontakt med coronasmittade patienter.

3 tim
Sjuksköterskan Sofia Berggren. Simon Eliasson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1177-sjuksköterskan: Får ta emot mycket ilska och oro

Samtalen till Vårdguidens nummer 1177 har ökat med 400 procent vissa dagar under coronakrisen. En av de som svarar är sjuksköterskan Sofia Berggren, tillförordnad driftschef på Medhelp som driver 1177 i Stockholm.

Den senaste tiden har många ringt för att de vill bli testade för covid-19, säger hon i en intervju med TT.

– Vi har fått ta emot mycket ilska och missnöje. Men nu skulle jag säga att det har lugnat sig en del. Folk har en större förståelse för att vården går på knäna.

5 tim
Personalen på Södersjukhuset, SÖS, fick förra helgen köpa målaroveraller för att klara helgen. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Vårdchefer kan dras inför domstol för brister

Larmen om att svensk vårdpersonal på vissa håll saknar tillräcklig skyddsutrustning för att arbeta med coronapatienter kan leda till att chefer dras inför domstol. Det säger Tommy Iseskog, expert på arbetsrätt, till SVT Nyheter.

Regionerna har enats om att kortärmad skyddsrock räcker och att ansiktsmask inte behövs om man bär visir, något som delvis går emot vad WHO säger.

– Här handlar det om en livsfarlig sjukdom. Att man då till exempel frångår WHO:s riktlinjer är något som man kan komma få stå till svars för i domstol, säger Iseskog.

Idag 06:12
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild.  JONATHAN NACKSTRAND / TT NYHETSBYRÅN
Smittans effekter

Alla flyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas

Alla kommersiella direktflyg mellan Sverige och Storbritannien stoppas från och med torsdag den 9 april. Det skriver Storbritanniens ambassad i Stockholm på sociala medier.

Det är British Airways som nu gör detsamma som rivalerna redan har gjort och ställer in sina flighter mellan länderna.

”Om du bor i Storbritannien och önskar återvända, bör du arrangera din hemresa så snart som möjligt. Undvik risken att bli strandad”, skriver ambassaden.

Hur länge flygstoppet kan komma att gälla framgår inte.

3 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunerna vill virustesta äldreomsorgens personal

Nästan hundra av Sveriges kommuner vill ha större möjlighet att coronatesta personalen inom äldreomsorgen, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

På många håll i landet är det nämligen svårt att lösa bemanningen när många stannar hemma vid minsta tecken på förkylning.

– Det skulle underlätta för våra medarbetare att slippa känna oro för att man är smittad och även för dem som finns runt omkring, säger Maria Jonsson, chef för vård- och äldreförvaltningen i Borås stad, till radion.

Idag 03:25
Läs mer om Smittans effekter