Arkivbild: Engelbert. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Oscar Engelbert: Har inte levererat under året

Oscar Properties vd Oscar Engelbert är självkritisk efter kvällens vinstvarning.

– Jag tycker inte att Oscar Properties har levererat under det här året, säger han till DI.

Visserligen har marknaden utvecklats emot bostadsutvecklarna men Engelbert anser ändå att de inte haft tillräckligt bra kostnadskontroll.

I september förfaller ett obligationslån och analytiker har varnat för en nyemission. På DI:s fråga om Oscar Properties kommer att klara lånen utan nyemission ger Engelbert inget rakt svar, utan säger bland annat att man inte ska glömma att bolaget tagit likvida medel och betalat tillbaka lån.

Fjärde kvartalet 2018

Nettoomsättning: 256,6 Mkr
2017: 559,3 Mkr

Rörelseresultat: –255,5 Mkr
2017: –112,0 Mkr

Antalet sålda bostäder: 28
2017: 16

Antalet bokade bostäder: 6
2017: 1

Antalet produktionsstartade bostäder: 0
2017: 2

Helåret 2018

Nettoomsättning: 1,9 Mdr kr
2017: 2,8 Mdr kr

Rörelseresultat: –371,9 Mkr
2017: 532,1 Mkr

Antalet sålda bostäder: 79
2017: 180

Toppnyheter

EU-valet Svenska slutspurten
Jan Björklund kampanjar och röstar. TT
EU-valet Svenska slutspurten

Jan Björklund inte orolig: ”Vi är ett spurtparti”

Liberalernas partiledare Jan Björklund och hustrun Anette Brifalk var på morgonen och röstade i Bromma där de bor. Björklund fick frågan om han är nervös för att partiet ska åka ur EU-parlamentet eftersom man haft det motigt i opinionen under valrörelsen.

– Inte det minsta. Vi är ett spurtparti, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ägnade valdagens förmiddag åt att kampanja i Botkyrka söder om Stockholm. Han är nervös men också förhoppningsfull.

– Det känns ju bra utifrån mätningarna. Jag utgår från att vi ökar med åtminstone ett mandat, kanske två. Och det skulle vara succé naturligtvis, säger Åkesson till TT.

1 tim
Stora bilden till vänster: Markus Erlandsson. Lilla bilden längst ner: Martin Barkestedt och sonen Vicent. TT
EU-valet Svenska slutspurten

Väljare: ”Jag ser det som en medborgerlig plikt”

Just nu går svenskarna till valurnorna för att rösta i EU-valet tillsammans med miljontals andra européer.

– Jag ser det som en medborgerlig plikt, säger Markus Erlandsson, som var först ut att rösta på morgonen i Östra Torn i Lund till TT.

I en annan del av landet resonerade väljare på liknande sätt.

– Alla val är viktiga i en demokrati, säger Martin Barkestedt som tog med sonen Vicent för att rösta till EU-valet i matsalen på Lerums Gymnasium.

26 min
Läs mer om EU-valet
EU-valet Röster om valet
Unga klimatdemonstranter i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Analys: Vi har sett paradoxernas valrörelse

EU-valsrörelsen har varit paradoxernas valrörelse, skriver Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson.

Den svenska opinionen har aldrig varit så positiv till EU, samtidigt som EU-skeptisk höger vinner mark i valet, skriver han. Den andra paradoxen är att svenskarna tycker att klimat och miljö är den viktigaste frågan, ändå tycks inget parti lyckas vinna större väljarskaror på den frågan. Klimataktivisten Greta Thunberg, som anser att Miljöpartiet är lika goda kålsupare som andra partier, kan vara en förklaring.

”Greta Thunberg är kanske inte till fördel för miljöpartisterna, men till nackdel, en sabotör som förminskar den partiskiljande konflikten, den som partipolitik lever av”, skriver Nilsson.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin skriver om vikten av att rösta, även om man upplever att ens röst är betydelselös.

”Att avstå från sin rösträtt är att ge bort makt. Kanske till ett pucko, kanske till en du tycker är både stabil och förnuftig. Du har ingen aning om vem du ger bort makten till”, skriver hon.

42 sek
Till vänster: Marine Le Pen och Jordan Bardella från franska högerpopulistiska partiet Nationell samling. Till höger: Stefan Löfven. TT
EU-valet Röster om valet

”Låt inte extremisternas röster väga dubbelt”

Opinion Den som inte röstar i valet till Europaparlamentet låter de extrema krafternas röster väga dubbelt, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Expressen Debatt.

Han pekar på att högerextrema och nationalkonservativa krafter har vuxit sig starkare sedan det förra valet för fem år sedan. Om extremisterna lyckas samarbeta i EU-parlamentet kan de stoppa viktiga initiativ för löntagares och kvinnors rättigheter, ett ambitiöst klimatarbete och ökad säkerhet, skriver Löfven. De kan också skynda på en utveckling där grundläggande demokratiska principer inte längre respekteras, tillägger han.

”Varje demokrat som väljer att stanna hemma låter de extrema krafternas röster väga dubbelt. I dag är det val, i morgon är det för sent”, avslutar statsministern.

2 tim
Arkivbild. Vallokal. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Ledare: Hylla demokratins grovjobbare på valdagen

Opinion Det är valdag i Europa, vilket är något som även märks på landets ledarsidor.

Dagens Nyheters ledare ägnar uppmärksamhet åt ”demokratins grovjobbare”, alla dem som delar ut flygblad, står i valstugor och anordnar seminarier.

”Alla dessa eldsjälar har en sak gemensamt: De tycks övertygade om att samhällsförändring börjar med personliga möten” skriver DN.

Ledarskribenten Jenny Wennberg på Arbetarbladet uppmanar väljare att gå till valurnorna i dag för att stoppa rasister och abortmotståndare från att få ett ökat inflytande.

Hans Stigsson på Norrköpings-Tidningar menar att den svåraste motståndaren för borgerliga partier är sofflocket eftersom de rödgröna oftare är bättre på att mobilisera väljare att rösta.

”Därför är det viktigt att borgerliga väljare i allmänhet och moderata i synnerhet går och röstar på söndag” avslutar han.

3 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Emmanuel Macron, Jordan Bardella och Marine Le Pen. TT.
EU-valet Europa röstar

”Macron kan tvingas sparka minister vid en valförlust”

Mycket står på spel för Frankrikes president Emmanuel Macron under dagens EU-val, rapporterar AFP.

Om högernationalistiska Nationell samling, som leder i opinionsmätningarna, vinner över presidentens La république en marche, kommer pressen vara stor på Macron att sparka premiärministern, uppger anonyma källor inom partiet för nyhetsbyrån.

– Symboliskt skulle det betraktas som ett fördömande av någon så pro-europeisk om han förlorade EU-valet i sitt eget land, säger Sébastien Maillard, direktör för tankesmedjan Jacques Delors-institutet.

1 tim
Angela Merkel och Emmanuel Macron. TT.
EU-valet Europa röstar

Giganterna till valurnorna – miljoner européer röstar

Samtidigt som svenskarna lägger sina röster i EU-valet går medborgare i majoriteten av EU-länderna till valurnorna. Fler än 20 länder röstar i dag, däribland unionens största medlemsländer, Tyskland och Frankrike.

Med Tysklands 96 mandat i Europaparlamentet är mer än var åttonde parlamentariker tysk. Frankrike har 74 platser.

Sju medlemsstater har redan röstat men inga officiella resultat kommer att redovisas förrän vallokalerna stängt i kväll i övriga Europa, skriver TT.

3 tim
Socialdemokraternas ordförande Andrea Nahles. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Sista mätning: Tyska S ser ut att tappa över tio platser

Socialdemokraterna i Tyskland (SPD) får 17,5 procent av rösterna, visar en sista opinionsmätning inför EU-valet som Europe Elects har delat på Twitter. I det förra EU-valet fick SPD stöd av 27,3 procent av tyskarna.

Om resultatet infriar sig ser partiet ut att tappa över tio mandat. Enligt Politicos beräkningar kommer partiet att falla från 27 platser till 16 i parlamentet.

Jämfört med förra valet ser miljöpartiet De gröna och nationalistiska Alternativ för Tyskland ut att bli stora vinnare. Båda partierna går framåt med cirka sex procentenheter. Störst i mätningen blir Angela Merkels kristdemokrater CDU med 30 procent.

Tyskland är det land i Europa med flest platser i Europaparlamentet. Av 751 parlamentariker är 96 tyska, vilket gör att mer än var åttonde parlamentariker kommer från landet.

Igår 22:46
Läs mer om EU-valet
EU-valet Omni guidar
Statsvetarprofessorn Marie Demker. TT
EU-valet Omni guidar

Checklistan: Tänk på parti, kandidat och partigrupp

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har gjort en checklista med saker som osäkra väljare ska tänka på när de går till vallokalen.

Till att börja med tycker hon att man ska bilda sig en uppfattning om vilka frågor som EU-parlamentet ens fattar beslut om.

Den andra punkten är att fundera ett varv på vilken kandidat som man vill rösta på. Marie Demker betonar att det är viktigare att personkryssa i EU-valet än i riksdagsvalet.

– Fundera på hur trovärdiga och erfarna de verkar, säger hon till TT.

Till sist tycker hon att det är viktigt att fundera över den partigrupp EU-parlamentet som partiet och kandidaterna vill ansluta sig till om de blir valda.

1 tim
Viktor Orbán och Matteo Salvini. TT.
EU-valet Omni guidar

Här är länderna att hålla koll på i ett splittrat val

Italien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Storbritannien och Österrike är de viktigaste länderna att hålla ett öga på i kampen om posterna i Europaparlamentet, skriver AP.

Nyhetsbyrån AP lyfter bland annat italienska Matteo Salvinis planer på att göra främlingsfientliga partiet Lega till störst i Italien – och möjligen också i Europa. Om Salvini når stora valframgångar kan det leda till att Ungerns Viktor Orbán väljer att lämna den konservativa gruppen EPP och i stället försöker forma en ny mer, radikal allians tillsammans med Salvini.

Valet i Frankrike beskrivs som en ”episk kamp” mellan EU-positiva presidenten Emmanuel Macron och högernationalistiska Marine Le Pen, medan Tysklands styrande partier ser ut att tappa mark, enligt nyhetsbyrån.

1 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Ibizaskandalen i Österrike
Sebastian Kurz. Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Ibizaskandalen i Österrike

Valet ger fingervisning om Kurz stöd efter skandalen

EU-parlamentsvalet ses i Österrike som ett första tecken på hur stort stödet är för förbundskansler Sebastian Kurz inför nyvalet i september, rapporterar AP.

Till reportrar på plats i Wien säger Kurz på söndagen att han hoppas på att hans parti FPÖ ska behålla förstaplatsen i kampen om platserna i Europaparlamentet.

Kurz är hårt ansatt av den politiska skandal som rullats upp de senaste veckorna, efter publiceringen av en film där vice förbundskanslern erbjuder en påstådd rysk investerare makt över en kvällstidning i utbyte mot draghjälp i valet.

5 min
Tidigare vice förbundskansler Heinz-Christian Strache. Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Ibizaskandalen i Österrike

Uppgifter: Krävde miljoner i betalt för filmen från Ibiza

Den video som utlöst en regeringskris i Österrike ska ha erbjudits flera tyskspråkiga redaktioner redan för ett år sedan – för miljonbelopp, skriver Dagens Nyheter och hänvisar till Die Zeit.

Bland annat ska Süddeutsche Zeitung och Der Spiegel ha fått erbjudandet om att köpa filmen, men tackat nej.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom videoinspelningarna på Ibiza där Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache syns diskutera med en kvinna som utger sig för att vara rysk investerare – för att få hjälp i valet.

Strache avgick i lördags. Alla andra FPÖ-ministrar i regeringen har också lämnat efter skandalen.

23 maj
Ibizaskandalen i Österrike

Video: Skandalfilmen som fick vicekanslern att avgå

I den läckta skandalvideon som fått Österrikes regering att spricka ser man FPÖ-ledaren tillika vicekanslern Heinz-Christian Strache, som i dag avgått, diskutera upphandlingar och kampanjstöd med vad han tror är en rysk oligarks släkting.

De diskuterar bland annat huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över landets största kvällstidning, Krone Zeitung. Strache antyder sedan att kvinnan skulle få tillgång till upphandlingar. Filmen spelades in på Ibiza, inför parlamentsvalet 2017.

Journalisterna på Süddeutsche Zeitung tog emot filmen efter att ha förts iväg på en tre timmar lång resa, utan att på förhand veta var de skulle. De hamnade på ett ”övergivet hotell” där materialet lämnades över, rapporterar APA.

Under en veckas tid lät de experter gå igenom materialet för att säkerställa dess äkthet och att det inte manipulerats på något sätt.

18 maj
Läs mer om EU-valet
Helg Långläsning
CARL RECINE / BILDBYRÅN
Helg Långläsning

Så hjälpte dataanalys Liverpool till toppen igen

När Jürgen Klopp var ny som tränare i Liverpool kom klubbens analysansvarige Ian Graham in till honom i hopp om att bevisa hur man kunde använda sig av hans arbete på ett framgångsrikt sätt.

Som exempel hade han bland annat med sig analysen från en match som Klopps tidigare klubb Dortmund dominerat, men förlorat med 2–0.

– Ah, du såg den matchen. Det var galet. Vi dödade dem. Du såg det! sa Klopp.

Men Graham hade inte alls sett matchen – utan bara förlitat sig på analys av saker som passförsök, skott och tacklingar för att bedöma prestationen.

I ett långt reportage i New York Times skildras Ian Grahams framgångsrika arbete med klubben under Jürgen Klopps ledning och hur dataanalysen hjälpt klubben att nå världstoppen igen – både när det gäller vilka spelare som ska värvas in och hur taktiken ska utformas.

Läs hela texten i länken nedan.

21 min
Bernie Sanders då och nu. TT
Helg Långläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

5 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten. Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

5 tim
Läs mer om Helg
EU-valet Opinionsläget
Valaffischer från Tyskland. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Opinionsläget

Opinionsmätningar missar valresultat med 2 procent

EU-valet ser ut att bli en kamp mellan högernationalister och EU-vänliga partier, men det finns flera hakar med opinionsundersökningar, skriver Politico.

Bland annat väljer flera länder parlamentariker baserat på röster i lokala valkretsar, där få opinionsundersökningar görs, vilket skapar vita fläckar i sammanvägningarna. Valsystemen ser olika ut i olika länder, där vissa har procentspärrar för inval till parlamenten, andra inte. I många länder är det också möjligt att kryssa in en annan kandidat än de listade, vilket gör att politiker som skapar engagemang på gräsrotsnivå kan väljas in från ingenstans.

Enligt Politico missar undersökningarna resultaten med i snitt 2,2 procent.

3 tim
Jan Björklund kampanjar i Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Statsvetare: Det kan gynna L med lågt valdeltagande

Liberalerna har balanserat på fyraprocentspärren under valrörelsens slutspurt – men om EU-valdeltagandet blir lågt kan detta faktiskt gynna partiet. Det menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors som intervjuas i Dagens Industri.

”Det är ett sista trumfkort man har kvar på hand, att man faktiskt har väljare som går och röstar”, säger han.

S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tar också upp det svenska valdeltagandet när han intervjuas i Expressen TV. Han menar att något som skulle kunna tala för ett ökat valdeltagande är att det verkar som att en stor del av den svenska befolkningen har tagit till sig att EU handlar om politik på en överstatlig nivå.

3 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Mätning: Svenskarna vill inte ge mer makt till EU

En majoritet av de svenska väljarna, 76 procent, vill inte att EU ska kunna besluta i fler frågor än i dag. Det visar en opinionsundersökning som Ipsos gjort på uppdrag av DN.

Enligt mätningen vill endast runt var tionde svensk flytta mer beslutsmakt från Sverige till EU, skriver DN.

Frågan som ställts har dock inte med Sveriges medlemskap i EU att göra. Den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet visade på att det finns en stark opinion för att Sverige ska vara med i unionen.

Idag 04:17
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund