Ozzy Osbourne. Arkivbild. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nöje & kultur

Ozzy Osbourne flyttar fram Sverigespelning – igen

Ozzy Osbournes konsert på Friends arena i Stockholm i februari nästa år kommer flyttas fram till någon gång under första halvan av 2021, rapporterar flera medier. Rockikonen är fortfarande inte helt återställd från sin nackskada.

Tidigare i år tvingades Ozzy Osbourne ställa in sin Europaturné, och en planerad Sverigespelning, på grund av en kraftig influensa. Några månader senare sköt han upp sin turné till nästa år – som nu flyttats fram ytterligare.

Toppnyheter

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och vicepresidenten Mike Pence i Ankara i dag. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Turkiska offensiven i Syrien

Turkiet och USA eniga om tillfällig vapenvila i Syrien

USA och Turkiet har kommit överens om en tillfällig vapenvila i norra Syrien, säger USA:s vicepresident Mike Pence på en pressträff efter mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Turkiet har gått med på att pausa sin invasion under fem dagar. Under den tiden ska de kurdiskledda styrkorna, med USA:s hjälp, dra sig tillbaka från området där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon. Det är oklart om de kurdiskledda styrkorna har gått med på villkoren.

Amerikanerna har gått med på att inte utfärda några nya sanktioner mot Turkiet under de kommande fem dagarna. Om en permanent vapenvila blir verklighet efter det kommer de nuvarande sanktionerna att hävas.

2 tim
Illustrationsbild TT
undefined

Syriens president: ”Svara med alla tillåtna medel”

I sitt första uttalande sedan den turkiska offensiven inleddes säger Syriens president Bashar al-Assad att deras styrkor kommer att besvara intrånget, skriver AFP.

”Vi kommer besvara och konfrontera det, i alla former, på alla platser i Syrien, med alla tillåtna medel”, sa al-Assad i ett samtal med Iraks nationelle säkerhetsrådgivare Faleh al-Fayad.

Sedan den turkiska offensiven mot norra Syrien inleddes den 9 oktober har närmare 300 000 människor tvingats fly.

2 tim
Nancy Pelosi och Donald Trump under gårdagens möte. WHITE HOUSE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ordkrig om heta mötet: Vem fick ett sammanbrott?

Gårdagens möte mellan Vita huset och Demokraternas ledare i kongressen har blivit föremål för en het efterdebatt om vem som betedde sig sämst.

New York Times har pratat med flera källor på mötet som beskriver hur Donald Trump och Nancy Pelosi rök ihop rejält. Trump ska bland annat ha sagt att han hatar terrorgruppen IS mer än Pelosi.

– Du är bara en politiker, sa Trump enligt tidningen.

– Ibland önskar jag att du också var en, svarade Pelosi.

Efter mötet sa Pelosi att Trump drabbats av en härdsmälta och att det amerikanska folket bör ”be för Trumps hälsa”. Vita huset svarade med att anklaga toppdemokraten för att ha använt mötet som en ursäkt för att ”gnälla framför kamerorna”.

3 tim
Läs mer om Turkiska offensiven i Syrien
Brexit Storbritanniens framtid
Johnson vid presskonferensen vid EU:s högkvarter i Bryssel. PIROSCHKA VAN DE WOUW / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Johnson: Är övertygad om att parlamentet säger ja

Efter att EU:s 27 medlemsländer ställt sig bakom det föreslagna brexitavtalet är Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säker på att det brittiska parlamentet kommer att göra samma sak, rapporterar flera medier.

– Jag är mycket säker på att när mina kollegor i parlamentet studerar den här överenskommelsen kommer de att vilja rösta för den på lördag, sa han vid en presskonferens i Bryssel på torsdagskvällen enligt AFP.

Enligt Direkt sa han också att det inte finns någon ”anledning att skjuta upp brexit längre”:

– Nu ska vi få brexit gjort.

1 tim
Jean-Claude Juncker och Donald Tusk. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU:s medlemsländer ger grönt ljus till brexitavtalet

EU:s 27 medlemsländer har godtagit det nya brexitavtalet, bekräftar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

– Toppmötet stöder den här överenskommelsen. Det verkar som om vi är inne på slutrakan, säger han på en pressträff på EU-toppmötet, enligt TT.

Tusk tillägger att han känner en viss sorg över att ett brittiskt utträde ser ut att kunna vara nära förestående.

– I mitt hjärta kommer jag alltid att vara en ”remainer”. Vår dörr kommer alltid att stå öppen.

Det enda steg som återstår innan Storbritannien kan lämna EU den 1 november är ett godkännande i det brittiska parlamentet på lördag. Något som i dagsläget ser högst osäkert ut.

3 tim
Amber Rudd, Philip Hammond och Jo Johnson. Tre personer som Boris Johnson fått emot sig i brexitarbetet. TT
undefined

Många röster saknas inför rysaren – Johnson kan få vända sig till gamla fiender

Ett hinder är avklarat, men det svåraste återstår. Så resonerar många brittiska medier efter dagens besked att Storbritannien och EU är överens om ett brexitavtal. Nu ska avtalet nämligen baxas igenom parlamentet.

Hur många parlamentariker som Johnson behöver övertyga för att nå de nödvändiga 320 är oklart. The Telegraph beräknar att omkring 30 personer behöver övertalas, även utan nordirländska DUP:s röster.

De nämner flera grupper som Johnson kan försöka trycka på, däribland de före detta partikollegerna Amber Rudd och Philip Hammond som tidigare gått emot premiärministern. Enligt tidningen kan Boris Johnson även söka stöd bland brexitvänliga Labourparlamentariker.

The Guardians skattning är betydligt mer negativ. Tidningen bedömer att Johnson har 259 röster i handen i nuläget, och att det därför krävs att omkring 60 byter sida. De nämner Boris Johnsons bror Jo Johnson som en tänkbar måltavla för en övertalningskampanj.

4 tim
Läs mer om Brexit
Carina Grip. Privat, TT
Materielbristen på sjukhusen

Carinas operation skjuts fram: ”Skandal tycker jag”

Carina Grip är en av de som drabbats när region Uppsala tvingats ställa i alla sina planerade operationer på grund av brist på sjukvårdsmateriel.

Hon berättar för TT att hon skulle operera bort metallbitar och skruvar ur sin fotled som hon haft sedan hon bröt benet i januari. Nu när operationen ställs in kommer hon förlora inkomst då hon måste stanna hemma.

Grip tycker att leverantören bör ta större ansvar.

– Det är skandal tycker jag. Det handlar om människoliv, säger hon.

Den nya operationen är planerad till den 30 oktober, men hon vågar inte hoppas på att problemet är löst till dess.

Fram till i onsdags hade över 90 operationer ställts in på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

2 tim
Illustrationsbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare en region ställer in planerade operationer

Region Dalarna följer Uppsala och Västmanland och ställer in alla planerade operationer på grund av brist på sjukvårdsmateriel, rapporterar DN. Stoppet gäller från och med på måndag på grund av problem med leverans.

”Nu måste vår operationsverksamhet prioritera de svårast sjuka. På så sätt upprätthåller vi patientsäkerheten”, skriver Eva Ohlsson, chefläkare i regional sjukvårdsledning i ett pressmeddelande, enligt tidningen.

Hon skriver vidare att stoppet införs för att upprätthålla en så normal sjukvårdsverksamhet som möjligt och för att förbereda sig på att bristen på förbrukningsartiklar kan fortsätta under en längre tid.

En ny bedömning kommer att göras varje dag.

3 tim
Illustrationsbild Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Materielkrisen i vården allvarligare än rapporterat

Bristen på materiel till sjukhus har varit allvarligare än vad som hittills varit känt. Det skriver SVT efter att ha tagit del av mejlkonversationer mellan Apotekstjänst och regionernas gemensamma organisation, Varuförsörjningen i Uppsala.

Redan den 3 oktober ska larm om avsaknad av materiel ha rapporterats från region Örebro. I flera mejl framgår också att det varit svårt, ofta omöjligt, att få kontakt med Apotekstjänst via telefon.

Apotekstjänst har vid ett tidigare tillfälle angett att en stor del av problemet beror på att de tvingats hantera ordrarna manuellt. I SVT:s granskning framgår det att situationen förvärrats efter ett misslyckat försök från företaget att ”våldföra sig” på sitt eget it-system.

3 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen