Flera kyrkor skadades i attentaten. Chamila Karunarathne / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Terrordåden i Sri Lanka

Polischef misstänks för brott mot mänskligheten

Den tidigare högsta chefen för Sri Lankas polis, Pujith Jayasundara, och Hemasiri Fernando, tidigare statssekreterare försvarsdepartementet, bör ställas inför rätta misstänkta för brott mot mänskligheten, anser Sri Lankas statsåklagare enligt AFP.

Skälet är att de misslyckades med att förhindra terrorattentaten under påskhelgen som dödade över 250 personer och skadade ytterligare minst 500.

”Deras försumlighet motsvarar vad som enligt internationell rätt anses vara grova brott mot mänskligheten”, skriver åklagaren i ett brev till Sri Lankas nuvarande högsta polischef.

Tidigare

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
António Guterres till höger.  TT.
Coronaviruset Globala spridningen

Guterres uppmaning: Hjälp till att stoppa en mardröm

Samtliga länder måste vara med och bidra på så sätt att utbrottet av coronaviruset covid-19 inte slutar i en ”global mardröm”. Det sa FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med att han besökte världshälsoorganisationen WHO under måndagen, rapporterar Reuters.

Guterres vädjade särskilt om att fler länder ska bidra med ekonomiska medel till WHO. Han manade också alla länder till att vara väl förberedda i händelse av att viruset når nya platser.

– Om inte samtliga gör vad som krävs kan det få dramatiska konsekvenser, sa han.

1 tim
Marknad i Sydkorea.  Lee Jong-chul / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Kulmen i Kina nådd men faran är ännu inte över

Utbrottet av coronaviruset covid-19 har redan nått sin kulmen i Kina, men det innebär inte på något sätt att faran är över. WHO uppmanar alla länder att göra sig redo för en potentiell global pandemi, skriver AFP-

Kulmen i Kina uppnåddes mellan 23 januari och den 2 februari och antalet nya fall i Wuhan blir nu färre och färre. Under en pressträff på måndagen tackade WHO-chefen chief Tedros Adhanom Ghebreyesus för de åtgärder som Kina vidtagit för att begränsa smittan.

Oron kring viruset kvarstår dock eftersom smittan fått fäste i flera andra länder, däribland Sydkorea och Italien.

3 tim
Bild från Milano. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virusoron tilltar i Europa – sju personer döda i Italien

Antalet personer som har dött i coronaviruset covid-19 i Italien har nu stigit till sju personer, rapporterar Reuters. Smittan har främst spridits i regionerna Lombardiet och Venetien, kring Milano och Venedig, enligt TT.

Trots att ett antal europeiska länder avråder från resor till drabbade områden har EU-kommissionen ännu inte gått ut med någon sådan rekommendation. Inte heller från Sverige finns det någon avrådan om resor till regionerna.

Samtidigt rapporteras att passagerare på en buss från Milano, som skulle ha stigit av i franska Lyon under måndagsmorgonen, stoppades från att lämna bussen. Först efter att de kontrollerats på sjukhus tilläts de lämna bussen. I Kroatien har skolresor till Italien ställts in inom den närmaste månaden.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Bild från Volkmarsen.  Swen Pfortner / TT NYHETSBYRÅN
Bilattacken i Volkmarsen

Föraren har inte förhörts – uppges ha varit berusad

Bilföraren som skadade omkring 30 personer genom att köra in i en folkmassa i tyska Volkmarsen under måndagen ska ha varit kraftigt berusad, enligt flera tyska medier.

Det finns ännu inget uppenbart motiv. Enligt en lokal tv-kanal finns det än så länge ingenting som tyder på att det handlar om en ”politisk eller extremistisk handling”.

Även föraren skadades vid händelsen. Han har därför inte kunnat förhöras.

10 min
Bild från platsen.  Uwe Zucchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bilföraren tros ha kört in i folkmassan medvetet – 30 personer uppges ha skadats

Minst 30 personer har skadats sedan en bilförare kört in i en folkmassa vid en karneval i den tyska orten Volkmarsen i regionen Hesse, skriver tyska Bild. En tredjedel av dem bedöms vara allvarligt skadade.

Enligt vittnesuppgifter ska flera av de skadade vara barn. Vittnen säger också att bilen ska ha kört igenom avspärrningar i full hastighet.

Händelsen inträffade omkring 14.30 och föraren har gripits. Polisen uppger för tyska Hessenschau att föraren troligtvis kört in i folkmassan medvetet. Det utreds som mordförsök och det är oklart vilket motivet är.

4 tim
Bild från platsen.  Elmar Schulten / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ögonvittne: Jag såg hur folk låg utslagna på marken

Ett ögonvittne från incidenten i tyska Volkmarsen, där en bilförare kört in i en folkmassa, berättar för Bild hur hen såg ett femtontal personer ligga på marken. Flera av dem ska ha varit barn.

Enligt vittnet ska flera personer ha sprungit mot föraren efter att bilen stoppats. Föraren greps kort därefter, och enligt vittnesuppgifter ska det röra sig om en man från området som är i åldern 20 till 30 år.

Det har inte rapporterats om några dödsfall. Händelsen utreds som mordförsök men det är oklart vilket motivet är.

5 tim
Läs mer om Bilattacken i Volkmarsen
Weinstein i rätten / försvarsdvokaten Donna Ruto som ligger bakom strategin i försvaret. TIMOTHY A. CLARY / John Minchillo
Domen mot Weinstein

Analyser: Därför blir det inte livstid för Weinstein

Nu är Harvey Weinsteins fall mot botten klart och hans glamorösa livsstil på Manhattan och i Los Angeles kommer bytas ut mot en vardag på ett fängelse i delstaten New York, skriver The Guardians Ed Pilkington i en analyserande text. Straffen för de brott han under måndagen bedömdes skyldig till är mellan 5 och 25 år i fängelse, något hans advokater redan sagt att de kommer överklaga.

”Domen markerar slutet för den mogul som utövat sin makt psykiskt och fysiskt över kvinnor som sökte hans hjälp i filmbranschen”, skriver Pilkington.

Nyckeln till varför Harvey Weinstein inte kommer att dömas till livstids fängelse är våldtäktsanklagelsen från skådespelaren Annabella Sciorra som filmmogulen frikändes ifrån, skriver CNN:s Eric Levinson.

Preskriptionstiden för Sciorras anklagelser har passerats, det misstänkta brottet inträffade för 26 år sedan. Hade juryn dock gjort bedömningen att Weinstein våldtagit Sciorra så hade de övriga fallen kunnat räknas som grövre och därmed rendera i ett livstidsstraff, skriver Levinson.

1 tim
Harvey Weinstein. SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harvey Weinstein dömd: Är skyldig till våldtäkt

Juryn har enats om en dom för filmmogulen Harvey Weinstein, rapporterar amerikanska medier. Juryn har enats om att Weinstein är skyldig till våldtäkt och sexuellt övergrepp. Han frias dock från några av åtalspunkterna.

I rättegången har den 67-årige filmgiganten åtalats för fem punkter. Nu har juryn efter fem dagars överläggning enats om att fria Weinstein från de grövsta åtalspunkterna men döma honom för en våldtäkt och ett sexuellt övergrepp.

Enligt uppgifter till Deadline är en överklagan från Weinstein redan på väg till domstolen i New York. AFP skriver att Weinstein kommer att vara kvar i häktet tills det är klart vilket straff han kommer att få.

4 tim
Rosanna Arquette utanför domstolen tidigare i år. Mark Lennihan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter domen: ”Vår kamp är långt ifrån över”

Harvey Weinstein kommer nu för evigt att bli ihågkommen som en brottsling. Det menar gruppen ”Silence breakers” de kvinnor som klev fram och vittnade mot filmmogulen som under måndagen fick sin dom. I ett uttalande säger de att de är besvikna på domen, Weinstein frikändes från de tyngsta åtalspunkterna.

De hyllar också de kvinnor som vågat vittna, rapporterar Sky News.

”Deras mod kommer att gå till historien. Vår kamp är långt ifrån över” säger de i ett uttalade. I gruppen ingår bland andra Rosanna Arquette och Ashley Judd.

Även gruppen ”Time’s up”, som grundades av Hollywoodkändisar för att protestera mot sexuella trakasserier, har uttalat sig.

– Den här rättegången och juryns beslut innebär en ny era av rättvisa, inte bara för ”Silence breakers” som vittnade under stora risker utan för alla som överlevt trakasserier och övergrepp på jobbet, säger Tina Tchen, ordförande för organisationen, till Deadline.

3 tim
Läs mer om Domen mot Weinstein
Mikael Jönsson i Åled tar båten mellan hemmet och bilen, vägen är översvämmad. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Akut läge för Nissan över – Halmstad avvaktar vallar

Det mest akuta läget i ån Nissan bedöms just nu vara över, vilket gör att Halmstad kommun avvaktar med att sätta upp barriärer mot vattnet, rapporterar P4 Halland.

Varningen för högt vattenstånd har under dagen sänkts från klass 3 till klass 2.

Men oron kvarstår för att situationen kan förvärras om det kommer mer regn under veckan.

– Jag har knappt kunnat sova för jag har velat se hur vattnet höjs, säger Mia Korpi som bor nära Nissan i Oskarström och som ägnat helgen åt att pumpa vatten ur sin källare, till SVT Halland.

1 tim
Bilder från Halland under söndagen. TT
undefined

Meteorologen: Det kan bli stor fara för allmänheten

De höga vattenflödena i södra Sverige kan få stora effekter för de boende, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen till den egna tv-kanalen.

– Det kan bli mycket stora störningar för samhällsfunktioner och riktigt stor fara för allmänheten, säger han.

I Halland har SMHI utfärdat klass 3-varningar för höga flöden i nedre delen av Lagan och Nissan. Problemen finns även i Blekinge, där en klass 2-varning utfärdats för höga flöden i Mörrumsån och Ronnebyån. Länsstyrelsen i Blekinge kommer att gå upp i stabsläge under måndagen.

Idag 13:31
 Lagavägen har svämmat över i Knäred på söndagen. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

15 000 sandsäckar skickas till Halland – regn på väg

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska skicka 15 000 sandsäckar till Halland för byggandet av skyddsvallar mot vattnet, skriver TT.

– Det ska fördelas i Halland och in mot Ljungby, säger Halmstads kommuns räddningschef Hans Ekberg till nyhetsbyrån.

Översvämningsriskerna längs Nissan och Lagan är fortsatt höga och SMHI har kvar en klass 3-varning för höga flöden. Natten mot måndag blev fri från nederbörd men natten mot tisdag väntas mer regn som sedan övergår i snö.

Idag 10:46
Läs mer om Vintervädret
Satellitbild från Nasa till höger.  TT
Sandstormen på Gran Canaria

Hundratals svenskar kvar på Gran Canaria: ”Kaotiskt”

Flera hundra svenskar är fortfarande fast på Gran Canaria till följd av den stora sandstormen, skriver TT. Flygplatserna har öppnat igen sedan natten till måndagen, men med kraftiga förseningar.

– Det är väldigt kaotiskt på flygplatserna, säger Vings presstalesperson Fredrik Henriksson.

Förhoppningen är att vissa resenärer ska kunna flygas hem under måndagskvällen, men i många fall tvingas resenärerna vänta längre än så. Norwegian har just nu åtta plan på marken i Las Palmas men innan de kan användas måste de inspekteras, för att säkerställa att de inte skadats i sandstormen.

1 tim
Strandade passagerare väntar på att få resa hem.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gran Canarias flygplats öppen igen sedan midnatt

Strax efter midnatt öppnade Las Palmas flygplats på Gran Canaria igen. Det meddelade den spanska flygplatsoperatören Aena på Twitter.

Flygplatsen stängdes på lördagen efter att en sandstorm lamslagit flygtrafiken, vilket påverkat mellan 12 000 och 14 000 resenärer. Av dem är flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med SAS, Ving, Norwegian och TUI, skriver TT.

Totalt har 822 flighter påverkats av stängningen. Flygplatsoperatören Aena uppmanar alla resenärer att nu kontakta respektive flygbolag för information om avgångar.

Flygbolaget SAS uppgav på söndagskvällen att deras flighter till Stockholm, Oslo, Kristiansand, Göteborg och Köpenhamn kommer att avgå tidigast på måndagsmorgonen.

Idag 04:30
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund