Politik

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Alliansens partiledare/Fredrik Federley (C). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

C-toppens attack: Finns en dödgrävarfalang i M och KD

Fredrik Federley, Centerpartiets andre vice ordförande, slår tillbaka mot M och KD och anklagar partierna för att försöka splittra Alliansen inifrån, skriver Aftonbladet.
– Det finns en dödgrävarfalang som består av ytterkanterna i M och KD, säger han till tidningen.
Utspelet kommer efter att moderater och kristdemokrater i förra veckan kritiserat C för att vägra släppa fram en M+KD-regering. Enligt Federley hade Alliansen varit spräckt även om C och L signalerat att man skulle släppa fram M-ledarens ”3–2–1”-regering.

Igår 18:33
Annie Lööf (C). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Snabbt sjunkande odds för Lööf som statsminister

C-ledaren Annie Lööf får allt lägre odds i frågan om vem som ska bli Sveriges nya statsminister, enligt bettingbolaget Unibet. Efter att Ulf Kristersson (M) misslyckades med sonderingsuppdraget har läget på spelbolaget totalförändrats.
Stefan Löfven (S) är enligt oddsen – 2,50 gånger pengarna – den mest troliga att kamma hem posten därefter kommer Kristersson som ligger på 2,75 gånger pengarna. Lööf är inte långt efter då ett spel på henne ger 2,85 gånger pengarna.
Lööf hade på valdagen oddset 5,15 gånger pengarna.

Igår 17:35
Jonas Sjöstedt.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Sjöstedt: V:s mandat krävs för en mittenregering

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar att V:s riksdagsmandat krävs för att Stefan Löfven ska kunna få till en mittenregering med Centerpartiet och Liberalerna.
– Så ser valmatematiken ut, säger Sjöstedt i TV4:s Nyhetsmorgon.
Han betonar att V vill få igenom sakpolitik och att det inte ”finns på kartan” att Sverigedemokraterna får makt.
– Men det är inte vårt val, det är nu upp till Centern och Liberalerna. De har sagt att de inte ska ge SD inflytande och det hedrar dem, säger Sjöstedt.
V-ledaren säger också att partiet inte räds ett extra val, men menar att det är dags för alla att ”tagga ner lite grann”.
– Vi fruktar inte ett extra val men vi söker inte ett extra val. Det har varit många hårda ord.

Igår 07:42
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Talmansrundorna
Ulf Kristersson (M), Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i samtal med Stefan Löfven (S). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Analys: Löfven kan inte ge C och L det de helst vill ha

Stefan Löfven (S) kommer inte kunna ge L och C det de främst vill ha: En enad borgerlighet, skriver SR:s Tomas Ramberg i en analys.
Enligt Ramberg räcker det inte med att S erbjuder stora politiska eftergifter – utan man måste även göra tunga ideologiska eftergifter.
Om C inte nappar lär Löfven, enligt Ramberg, använda inofficiella ”läckor” för att informera om sina förhandlingsbud.
”Centerns väljare kan då ges bilden att Centerledningen varit tjurskallig och tackat nej till att få igenom sin egen politik.”
Sydsvenskans Olle Lönnaeus skriver i en analys att Löfven måste göra stora politiska eftergifter för att locka över Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) – men ger han för mycket riskerar han svekanklagelser och väljarflykt.

Igår 18:05
Stefan Löfven (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Helt tyst om Löfvens möten med Alliansens partiledare

S-ledaren Stefan Löfven har nu träffat alla Alliansledarna för samtal i sina försök att sondera för en regering, skriver TT.
Först ut var M-ledaren Ulf Kristersson vars möte avslutades efter bara 20 minuter. Därefter träffade Löfven även C-ledaren Annie Lööf, KD-ledaren Ebba Busch Thor och Liberalernas Jan Björklund.
Inte mycket har läckt från mötena, men Björklund uppges stå fast vid måndagens besked: han vill se en M och S-regering, en regering med alliansen och S eller en med Alliansen och MP.
Busch Thor uppges ha sagt att KD inte kommer att ingå i en S-ledd regering.

16 okt
Läs mer om Valet 2018
Akalla i norra Stockholm/Jan Valeskog (S) TT/Magnus Selander/Socialdemokraterna
Lokalvalen i Stockholm

S rasar över besked om ombildade hyresrätter

Det nya blågröna styret öppnar för att ombilda hyresrätter i förorter. Det får Socialdemokraterna att rasa, skriver Stockholm Direkt.
Beskedet kommer leda till ett ”dramatiskt minskat bostadsbyggande” och splittring mellan grannar, anser det avgående stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S).
– Byggs det fler bostäder ökar statusen i de områdena, säger Valeskog och tillägger:
– Men det kommer de inte att klara. Det är kontroversiellt i välbärgade områden där Moderaterna har sina väljare.

16 okt
Illustrationsbild/Det nya grönblåa styret. TT
Valet 2018 Lokalvalen i Stockholm

MP-politiker hoppar av efter grönblått samarbete

En miljöpartist i Stockholm lämnar politiken och sin plats i kommunfullmäktige efter att MP valt att ingå i det grönblå styret i Stadshuset, skriver Stockholm direkt.
Enligt MP-politikern Tamim Alameddine, som länge arbetat i lokalpolitiken, tror han inte på politiken som nu kommer att bedrivas.
– Jag tror att det här är ett vägval som i längden kommer skada partiet och medföra långvariga negativa konsekvenser, säger han till tidningen.

Igår 14:38
Läs mer om Lokalvalen i Stockholm