Politik

Valet 2018 Överenskommelsen
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

M och KD tillbakavisar: ”Han verkar spinna fritt”

M och KD tillbakavisar SD-ledaren Jimmie Åkessons påstående om att partierna har ett formellt samarbete och att partierna ändrat sina förslag efter SD:s synpunkter, skriver TT.

– Jag vet inte riktigt vad det är han syftar på i den här artikeln och han ger heller inget exempel på det, säger Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab.

Även M är tydliga med att inga formella samarbeten förekommer på nationell nivå. Partiets gruppledare Tobias Billström kallar i en skriftlig kommentar påståendet för ”grundlöst”.

”Det Åkesson påstår stämmer inte. Han verkar spinna fritt utifrån sina egna förhoppningar. Det pågår inga förhandlingar eller anpassningar.”

26 min
Ebba Busch Thor (KD)/Ulf Kristersson (M)/Jimmie Åkesson (KD). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Åkesson: Samarbetar formellt med KD och M

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att partiet har inlett informella och formella samarbeten med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det säger han i en intervju med Expressen.

– Både på en mer informell nivå, och mer och mer också på en formell nivå. Det har blivit naturligt att man stämmer av förslag med oss innan man lägger fram dem, säger han till tidningen och fortsätter:

– När M och KD inte längre känner att man har C och L att vända sig till så är det naturligt för dem att vända sig till oss i stället.

Partiledaren säger också att det hänt att M och KD dessutom ändrat sina förslag efter SD:s synpunkter.

3 tim
Annie Lööf och Ebba Busch Thor  TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Busch Thor: Relationen till Lööf har ändrats i grunden

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger i SVT:s ”Skavlan” att relationen mellan henne och Annie Lööf (C) har förändrats i grunden sedan överenskommelsen mellan S, MP, C och L slöts.

I partiledardebatten i slutet av januari valde Busch Thor att ta replik på sin forna Allianskollega. I intervjun med Skavlan säger Ebba Busch Thor att hon förstod att detta skulle väcka känslor hos Annie Lööf.

– Vi känner varandra ganska väl så jag såg att hon inte var helt nöjd med situationen, säger Busch Thor i programmet.

Idag 09:29
Läs mer om Valet 2018
Ann-Sofie Hermansson. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Hermansson tar nu striden till riksnivå: ”Är tragiskt”

Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, tar maktstriden till riksnivå och överklagar fullmäktigegruppens beslut att avsätta henne till partistyrelsen i Stockholm, skriver GP.

I överklagan skriver Hermansson att beslutet att avsätta och ersätta henne har skett i strid med stadgarna. Hennes ersättare, Marina Johansson (S), håller inte med och kallar agerandet för ”tragiskt”.

– När förtroendet är förbrukat måste vi ha en ny ledare, det finns ingenting i stadgarna som säger något annat, säger hon till tidningen och påpekar att 90 procent av fullmäktigegruppen står bakom beslutet.

2 tim
Ann-Sofie Hermansson. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Hermansson i överklagan: Det upphäver demokratin

S-toppen Ann-Sofie Hermansson har överklagat att kommunfullmäktigegruppen avsatt henne som gruppledare i Göteborg.

”Någon ordning måste det vara i ett parti”, skriver Hermansson på sin blogg, där hon också har bifogat överklagan som har skickats till partistyrelsen.

”Hur illa vi än kan tycka om varandra och våra respektive ledarstilar så kan vi inte upphäva demokratins spelregler – då blir vi bara sociala, inte socialdemokrater”, skriver hon i överklagandet.

Jonas Attenius (S), som var med och röstade bort Hermansson, har tidigare sagt att överklagandet saknar betydelse.

Idag 10:19
Ann-Sofie Hermansson. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Hermansson ska överklaga petningen: ”Stadgevidrigt”

S-toppen Ann-Sofie Hermansson planerar att överklaga beslutet om att hon avsätts som gruppledare i Göteborg till den nationella partistyrelsen. Det meddelar hon i ett blogginlägg. Hermansson menar att fullmäktigegruppens beslut ”av allt att döma var stadgevidrigt”.

Jonas Attenius (S) säger till SVT Nyheter Väst att överklagandet saknar betydelse och att Hermansson är bortröstad ”med ett ganska tungt mandat”.

Grunden för den senaste tidens turbulens har beskrivits som en maktkamp inom S i Göteborg. Marina Johansson blir ny gruppledare i kommunfullmäktige, enligt GP.

Idag 04:47
Läs mer om Lokalpolitiken i Göteborg
Ebba Busch Thor (KD). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Moderaterna tappar stöd – Kristdemokraterna ökar

Kristdemokraterna når rekordsiffror med 8,6 procent, enligt GP/SvD/Sifos väljarbarometer för februari. Samtidigt får M-ledaren Ulf Kristersson en kalldusch då partiet minskar från 19,5 procent till 17,2, skriver tidningarna. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Sverigedemokraterna är näst största parti med 19,2 procent, enligt mätningen. Var femte väljare som röstade i valet har nu bytt partisympati.

– I stort sett alla väljare kan vara missnöjda på olika sätt efter uppgörelsen. Det är inte konstigt att det triggar rörelse, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till tidningarna.

5 tim
Margot Wallström (S). Naina Helen Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Wallström har högst förtroende av ministrarna

Utrikesminister Margot Wallström (S) är den ministern med högst förtroende, visar en förtroendemätning av Novus skriver SVT.

Totalt 42 procent av svenskarna uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för Wallström.

– Hon hyllades ju väldigt mycket även innan hon satt i regeringen. Det grundmurade förtroendet har hon fortfarande, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Efter utrikesministern kommer statsminister Stefan Löfven med 34 procent följd av Anders Ygeman (S) med 31 procent.

Igår 17:07
Läs mer om Opinionsläget
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Jan Björklund (L). Naina Helen Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

”Viktigaste EU-valet sedan Sverige gick med”

Grundläggande europeiska värderingar ställs på sin spets i EU-valet i vår. Det sa den avgående partiledaren Jan Björklund inför ombuden på Liberalernas partiråd i Solna i dag.

Under partirådet ska man fastställa kandidatlistan för EU-valet och valbudskapet.

– Det är det viktigaste EU-valet sedan Sverige blev medlem i EU, säger Björklund enligt TT.

Han hävdar att L är det enda parti som vill se mer samarbete i EU och beskriver övriga borgerliga partier, liksom S och MP, som ängsliga till EU.

Idag 11:38
EU-parlamentsvalet 2019

Sjöstedt: ”Vi har alltid varit aktiva för att förändra”

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt menar att det är viktigare att fokusera på klimathotet och kampen mot högerextremismen snarare än att driva frågan om ett EU-utträde.

– Vi har alltid varit aktiva för att förändra, vi får ett problem om väljarna tror att de röstar på någon som inte vill göra något, säger han i en intervju med TV4 Nyhetsmorgon.

Sverigedemokraterna har bytt fot och meddelat att man inte kommer driva frågan om ett EU-utträde. I intervjun säger Sjöstedt att han struntar i deras inställning och att Vänsterns roll blir att arbeta för att SD inte ska få någon makt.

Vänsterpartiet är splittrat i sin inställning till EU-frågan och flera distrikt vill att man tydligare ska adressera ett utträde i valplattformen.

Idag 08:53
Läs mer om EU-valet
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Schlyters nya parti

Schlyter: ”Ska ta tillbaka makten över demokratin”

Carl Schlyter som nyligen lämnade Miljöpartiet i protest startar Partiet vändpunkt (PV). På en presskonferens säger han att han kommer att satsa på miljön och höja miljöskatterna.

– Planeten kan inte anpassa sig till ekonomin det måste vara tvärtom, säger Schlyter på en pressträff.

Han säger att partiet vill ha gräsrotsdemokrati och att medlemmarna ska få inflytande över politiken.

– Vi ska äntligen ta tillbaka makten över demokratin, säger han.

I partiet ingår också avhoppande MP-medlemmarna Annika Lillemets och Valter Mutt.

Igår 07:31
Isabella Lövin och Partiet vändpunkt TT
Schlyters nya parti

Statsvetare: Miljöpartiet har skäl att vara oroliga

De avhoppade miljöpartisternas nya initiativ Partiet vändpunkt har oddsen emot sig men kan ändå hota Miljöpartiet, menar statsvetaren Niklas Bolin skriver SvD. Miljöpartiet hade missat spärren om de förlorat runt 30 000 röster i valet och då blir det tydligt att varje röst räknas, menar han.

– Ett parti som ligger så nära spärren är sårbart.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till Expressen att det alltid är oroligt för ett parti när några bryter sig ut ur det och bildar ett eget parti.

– Det blir en rejäl känga till moderpartiet, att man inte har lyckats, säger hon och pekar på att det finns väljare internt och i allmänhet som är besvikna på MP – både när det kommer till migrationsfrågan och Januariavtalet.

Igår 12:04
Carl Schlyter Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Schlyters nya parti

Analys: EU-valet är det nya partiets stora chans

EU-valet är det nylanserade initiativet Partiet vändpunkt stora chans – kanske till och med den enda, skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Partier som har visat sig vara chanslösa i riksdagsvalen har hyggliga möjligheter att ta sig in i EU-parlamentet”, skriver han men pekar på att tidsbrist kan avgöra för PV:s chanser.

Sydsvenskans Olle Lönnaeus håller med: I EU-valet kan uppstickare skrälla, skriver han.

”Men även om något som liknar en våg av klimatångest nu sveper över landet är det inte lätt att ta sig in i Sveriges riksdag.”

Igår 11:47
Läs mer om Schlyters nya parti