Politik

EU-valet EU-parlamentsvalet 2019
Heléne Fritzon. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet EU-parlamentsvalet 2019

Fritzon: EU:s extremhöger bör isoleras som i Sverige

Extremhögern borde hållas borta från makten i EU på samma sätt som i Sverige. Det säger Heléne Fritzon, Socialdemokraternas toppnamn i EU-valet, till Sydsvenskan.

– Det har man hittills inte klarat fullt ut ute i Europa. I många medlemsstater sitter högerextrema partier vid regeringsmakten, säger hon.

Fritzon ser naturliga samarbeten med både den liberala och den gröna gruppen i parlamentet och tror att grupperna kan enas i flera sakfrågor. I parlamentet säger hon att hon vill skärpa politiken på tre områden: jobben, klimatet och värderingarna.

1 tim
Karin Karlsbro (L) Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-parlamentsvalet 2019

L:s toppkandidat: Länder ska kunna uteslutas ur EU

Liberalernas toppkandidat i EU-valet Karin Karlsbro öppnar för att länder ska kunna uteslutas ur EU.

– Ja, på sikt ska man kunna utesluta länder, men det viktiga är att EU fungerar som en hemmahamn för demokratin i en stormig värld, säger hon till Svenska Dagbladet.

Hon menar att samtidigt som det finns människor som driver en politik med populistisk mix så finns det processer i Europa som går åt andra hållet, med till exempel Emmanuel Macron i Frankrike och liberala Kaja Kallas som rönte framgångar i valet i Estland.

– Det finns också en annan kraft i Europa.

Igår 21:48
Arkivbild: Stefan Löfven i Bryssel Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-parlamentsvalet 2019

Svenskar mer EU-vänliga: Nio av tio vill stanna kvar

Svenskarna har blivit mer positiva till att Sverige ska vara kvar i EU, enligt en mätning från Expressen/Demoskop.

Vid EU-valet för fem år sedan svarade 75 procent att de vill att Sverige ska vara kvar. Vid årets mätning hade den siffran stigit till nära 90 procent.

Även när det gäller hur många som svarar att de är ganska eller mycket positiva till EU så stiger andelen.

Peter Santesson på Demoskop säger till Expressen att man tidigare kunde se mer av att EU-medlemskapet sågs som ett nödvändigt ont.

– Men den opinionen har avtagit och i dag är det en majoritet som uppfattar medlemskapet som positivt för Sverige.

Igår 18:57
Läs mer om EU-valet
Lars Adaktusson Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot Adaktusson

Adaktusson (KD): Jag tar kritiken på stort allvar

Den kristdemokratiske riksdagspolitikern Lars Adaktusson har kritiserats den senaste tiden, bland annat för att ha talat på ett möte arrangerat av den ultrakonservativa gruppen Political Network for Values och för hur han röstat kring abortfrågan i EU. Nu bemöter han kritiken i ett inlägg på Facebook.

”Jag tar den här kritiken på stort allvar”, skriver Adaktusson, men han påpekar också att delar av den kritiken bottnar i rena felaktigheter.

Adaktusson kommenterar också de krav som framkommit om att han bör lämna sin riksdagsplats.

”Saknas förtroende för mig i partiet kommer jag självfallet inte att sitta kvar”.

Igår 13:25
Lars Adaktusson (KD), Fredrick Federley (C) och Malin Björk (V). TT
Kritiken mot Adaktusson

Ny kritik mot Adaktusson: ”Mot kvinnors rättigheter”

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson, som nyligen fått kritik för sitt tal på en konferens för abortmotståndare och högerkristna, får nu kritik för hur han har röstat i abortfrågan i parlamentet. Det rapporterar Aftonbladet.

Vänsterpartiets toppnamn Malin Björk säger att Adaktusson ”genomgående” röstar emot sexualundervisning, aborträttigheter och hbtq-rättigheter. C-toppen Fredrick Federley menar att han blir orolig över att KD-politikern ”konsekvent röstar emot grundläggande rättigheter för kvinnor”.

Lars Adaktusson själv menar att socialpolitik inte borde avgöras i EU utan av medlemsländerna själva, i linje med vad KD tycker.

19 apr
Läs mer om Kritiken mot Adaktusson
Ulf Kristersson.  TT News Agency / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftsdebatten

M om kärnkraften: ”Inte ett hot – snarare ett löfte”

Moderaterna har tidigare flaggat för att partiet kan lämna energiöverenskommelsen om inte en utbyggd kärnkraft är en del av uppgörelsen. Nu höjer M-ledaren Ulf Kristersson tonläget i en DN-intervju.

– Betrakta det inte som ett hot, utan snarare som ett löfte, säger han till tidningen.

M går till EU-val på att bygga ut kärnkraften, som, ett led i att kunna nå klimatmålen. Enligt Kristersson är det inte realistiskt att nå klimatmålen om inte Sverige använder och bygger ut redan befintligt kärnkraft.

17 apr
Ulf Kristersson.  TT
Kärnkraftsdebatten

Ny M-attack: ”Skatterna kan skapa akuta problem”

M-ledaren Ulf kristersson betonade i går att partiets prat om att lämna energiöverenskommelsen ska betraktas som ett löfte snarare än ett hot, om inte kärnkraften får leva vidare. Nu går partiet till en ny attack mot regeringens skattehöjningar på energiområdet, som man menar drabbar den svenska elproduktionen.

Bland annat gäller det höjda skatter på värmeproduktion.

– De här skatterna har ingen miljönytta utan riskerar i stället att försämra elförsörjningen, säger han till Dagens Industri.

På onsdagen valde Eon att lägga ned sin elproduktion i Heleneholmsverket i Malmö. Enligt bolaget som en direkt konsekvens av skattehöjningarna.

M-ledaren lyfter kraftvärmeproduktionens betydelse för den lokala elförsörjningen och säger till DI att skattehöjningarna riskerar att ”skapa riktigt akuta problem”.

18 apr
Läs mer om Kärnkraftsdebatten