Politik

Eskil Erlandsson i riksdagen, arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åtalet mot Eskil Erlandsson

Analyser: Betyder inte att det är fritt fram att kladda

Att den centerpartistiske ex-ministern Eskil Erlandsson frias från sexuellt ofredande innebär inte att det är fritt fram att kladda på bordsgrannar vid middagar och fester. Det skriver Sydsvenskan/HD:s Olle Lönnaeus i en analys efter dagens dom.

Lönnaeus konstaterar att rätten struntat i Erlandssons förklaring, att syndromet ”vikingasjukan” orsakat den oönskade beröringen. I stället gör rätten bedömningen att en gärning kan vara klandervärd och ovälkommen, utan att för den skull vara straffbar.

Aftonbladets Oisín Cantwell förvånas av den friande domen men finner inga uppenbara brister i den. ”Varken bevisvärdering eller straffrättsliga avvägningar är en exakt vetenskap.”

SvD:s Mårten Schultz skriver att det kan finnas ett glapp mellan juridiken och samhällets värderingar. ”Bör det vara tillåtet att kort klämma någon på låret på det här sättet?” Den frågan bör i första hand riktas till lagstiftare, menar Schultz.

Igår 15:01
Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eskil Erlandsson frias från sexuellt ofredande

Förre C-ministern Eskil Erlandsson frias från anklagelserna om sexuellt ofredande, meddelar Stockholms tingsrätt.

Tre kvinnliga politiker hade anklagat den förre landsbygdsministern för att ha smekt eller strukit dem på låren, medan han själv hela tiden nekat till brott.

Tingsrätten anser att det är bevisat att Erlandsson rörde två av kvinnorna på låren, men att det inte var brottsligt.

”En beröring som är oönskad och ovälkommen omfattas inte alltid av straffansvaret för sexuellt ofredande”, skriver tingsrätten i domen.

I det tredje fallet går det inte att bevisa att Erlandsson överhuvudtaget rörde kvinnan.

Igår 10:02
Läs mer om Åtalet mot Eskil Erlandsson