Politik

Arkivbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Förslaget: Vakter ska kunna ge böter för nedskräpning

Allianspartierna i Göteborg vill se en utredning om särskilda vakter som kan bötfälla människor som skräpar ner, skriver Göteborgs-Posten.

Förslaget på en utredning presenterades när allianspartierna gemensamt lade fram dela av sin gemensamma budget för 2020.

– Vi vill få bukt med nedskräpningen i staden, säger Naod Habtemichael (C), vikarierande kommunalråd till tidningen.

Enligt honom står cigarettfimpar och andra typer av småskräp för runt 70 procent av allt skärp som slängs på gatorna i Göteborg.

1 tim
Slottsskogshallen efter branden Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Styret lovar 125 miljoner till nya Slottsskogshallen

Alliansstyret i Göteborg lovar 125 miljoner kronor till återuppbyggnaden av Slottsskogshallen, skriver GT.

– Vi kan inte ha en bränd tomt som ligger som ett öppet sår i ett idrottsområde när vi har sån hallbrist som vi har i dag, säger kommunalrådet Elisabet Lann (KD) till tidningen.

Beskedet kom vid en presskonferens på måndagen där styret presenterade sitt budgetförslag. Planen är att den nya hallen ska börja byggas så snart som möjligt och ligga på samma plats som den förra.

En ny hall i Kviberg för 1 500 åskådare planeras också, liksom en ishall.

Slottsskogshallen brann ner till grunden i mitten av september.

Igår 12:54
Illustrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Badförbudet i Göta älv kan ryka – badplats planeras

Stadsledningskontoret i Göteborg vill att politikerna föreslår en temporär badplats vid Sannegårdshamnen på Hisingen, skriver Dagens Nyheter. Detta efter att badförbud har gällt i flera decennier i staden med anledning av säkerhetsskäl och föroreningar.

Nu är planen att stadens lokala ordningsstadga skrivs om och att den inhägnade badplatsen finns klar till år 2022.

Mätningar visar att vattnet ofta, om än inte alltid, vid Sannegårdshamnen duger för bad.

– Under en varm och vacker sommar som i fjol bedömer vi att man kunde ha badat där 70-75 procent av tiden men under en sämre sommar klart mindre tid, säger utredaren Jörgen Hermansson till tidningen.

Igår 12:25
Läs mer om Lokalpolitiken i Göteborg
Illustrationsbild. Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Stockholm

Danderyd skrotar den kommunala hemtjänsten

Den kommunala hemtjänsten i Moderatledda Danderyd i Stockholms län läggs ner. Det fattade kommunfullmäktige beslut om i kväll, skriver Mitt i.

Förändringen innebär att äldre enbart kommer få hjälp av privata aktörer. Verksamheten avvecklas för att kommunen har gått back i flera år.

– Det går inte att få bukt med underskottet, sa moderaten Inger Ohlsson Blomberg under mötet, enligt tidningen.

Beslutet innebär även att flera blir av med sina tjänster.

– Det är vedervärdigt att man behandlar kommunal personal på det här sättet, säger Carolin Robson (MP) som är en av flera danderydsbor som protesterade inför kvällens möte.

Igår 21:22
Kristoffer Tamsons Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bygge av Roslagsbanan drar i gång sex år tidigare

Utbyggnaden av Roslagsbanan i Stockholm till T-centralen ska dras i gång sex år tidigare än planerat, meddelade styret i Region Stockholm vid en presskonferens på måndagen.

Nu är planen att projektet dras igång redan nästa år – det är dock oklart när den nya sträckan kan börja trafikeras.

– Projektet börjar sex år tidigare men vi får se hur långt vi vinner i byggtid. Om det är sex år, fem år eller fyra år vet vi inte, säger regiontrafikrådet Kristoffer Tamsons (M) till Stockholm Direkt.

Igår 12:52
Illustrationsbild LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hemlösa som faller mellan stolarna lovas bättre hjälp

Personer med både psykisk sjukdom och missbruk, som hamnar i hemlöshet, faller ofta mellan stolarna i Stockholm. Men nu lovar det blågröna styret förstärkta resurser till socialtjänsten och ett tydligare uppdrag att arbeta tillsammans med psykiatrin, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

– För de allra mest utsatta måste samarbetet mellan socialtjänsten och sjukvården fungera bättre, säger socialborgarrådet Jan Jönsson (L), till SVT.

SVT:s Uppdrag Granskning har i tidigare reportage visat att hemlösa med både psykisk sjukdom och missbruk i dag bollas mellan sjukvården och socialtjänsten i Stockholm, och därför inte får den hjälp de behöver.

Igår 06:43
Läs mer om Lokalpolitiken i Stockholm
Mikael Damberg (S). Arkivbilder. TT
Svenska brottsbekämpningen

Damberg om hoten mot polisfamiljer: Fegt angrepp

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är ”förbannad” över Polisförbundets rapport som visar att inte bara poliser utsätts för våld, hot och trakasserier, utan även deras familjemedlemmar. Det skriver han i ett inlägg på Facebook.

”Det är fegt och det är ett angrepp mot dem som valt att genom sitt yrke göra en insats för hela samhället”, skriver S-ministern.

Damberg tar upp att attacker mot polisen gör regeringen mer beslutsam att ge polisen de verktyg och resurser som behövs för att pressa kriminella. Han lyfter att straffet för angrepp på blåljuspersonal höjs vid årsskiftet och att polisens arbete för att stärka medarbetarskyddet skärps.

Samtidigt ser regeringen över regler om polisens ID-handlingar, om det eventuellt kan bli möjligt att polisers personuppgifter anonymiseras.

Igår 18:36
Fredrik Reinfeldt. TT
undefined

”Sverige kan lära av New York i trygghetsarbetet”

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) vill att Sverige ska blir mer som New York – eller lära av staden. Det säger han i en intervju med Expressen.

Ex-statsministern syftar på att den amerikanska storstaden har lyckats öka tryggheten genom att satsa på mer renliga och trygga offentliga utrymmen.

– Vi skapar ett bättre och tryggare samhälle med öppna ytor som är inbjudande, säger Reinfeldt till tidningen.

Han tycker inte att det räcker med att öka polisnärvaron, utan anser att även samhället i sig måste ta ett ansvar för att aktivera platser där brott begås i dag och på sikt få till en mer levande stad.

– Det har stor påverkan på människors känsla av trygghet eller frånvaro av trygghet, säger Reinfeldt.

Han tror dock att det kommer ta flera år att förändra en plats och även hur folk upplever den, men att det är viktigt att börja nu – och inte senare.

Igår 14:56
Johan Forssell.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill göra det svårare att ta reda på polisers identitet

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell reagerar på att nästan var tionde polis uppger att deras familjemedlemmar utsatts för hot, våld eller trakasserier.

På Twitter skriver han:

”Befarar att detta kan bli ännu vanligare framöver. Vi bör göra det svårare för kriminella att ta reda på en polisanställds identitet”.

För att minska risken för trakasserier vill Polisförbundet att polisernas fullständiga namn och personnummer tas bort från tjänstekorten. Regeringen har tidigare uttryckt sig positivt till förslaget och utreder nu frågan.

Advokatsamfundets förre ordförande Anne Ramberg menar dock att man måste vara försiktig eftersom förändringar kan leda till en minskad transparens i polisens arbete.

Igår 07:24
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Stefan Löfven (S) och Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbilder. TT
Svenskt mottagande

M KU-anmäler Löfven för uttalande om flyktingar

Statsminister Stefan Löfven (S) KU-anmäls av Moderaterna efter hans uttalande om att ta emot färre flyktingar, skriver Expressen.

I anmälan betonar M att Löven företräder regeringen när han uttalar sig och inte som partiledare för Socialdemokraterna. M anser att man då ”ska kunna lita på att de uppgifter som kommer från statsminister är korrekta”.

– Jag hade inte gjort den här KU-anmälan om jag inte trodde att det hade begåtts ett fel, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard, till Expressen.

Löfven sa förra veckan i en intervju med Sydsvenskan: ”Vi ska inte ha fler flyktingar. Vi ska ha färre. Och de som kommer hit ska snabbare in i arbetet”. Uttalandet väckte kritik inom Miljöpartiet, bland annat från Isabella Lövin, och ledde till en spricka mellan regeringspartierna i frågan.

Igår 13:33
Stefan Löfven och Per Bolund. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP markerade mot Löfven om migrationsfrågan

Under partiledardebatten fick statsminister Stefan Löfven (S) frågor på sin syn om migrationspolitiken, detta en vecka efter att en spricka uppstått mellan S och MP i fråga om hur många som Sverige ska ta emot, skriver DN. Löfven upprepade att EU:s medlemsländer måste enas om en ny politik.

– Och när vi har det på plats, då tycker jag att Sverige ska göra sin del, säger S-ledaren och tillägger att han inte vill se något tak för asylmottagandet.

MP:s språkrör Per Bolund underströk att man kommit överens med S om att ha en ”rättsäker, trygg och human migrationspolitik”.

– Och där måste vi ta sitt ansvar annars kan vi inte kräva att andra andra gör det, säger han.

13 okt
Läs mer om Svenskt mottagande
Stefan Löfven (S). Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på partiledardebatten

Löfven sa fel i debatten – Turkiet får visst EU-pengar

Stefan Löfven (S) sa under SVT:s partiledardebatt i går att inga EU-pengar går till Turkiet. Men den uppgiften stämmer inte, skriver Aftonbladet.

– Det finns inga pengar som går till statskassan i Turkiet, sa Löfven.

Enligt tidningen får Turkiet 1 535 miljoner euro, motsvarande 16,6 miljarder kronor, av EU:s pengar som är avsedda för flyktingar.

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander bekräftar uppgiften.

”Pengarna går inte in för att stötta upp den turkiska staten utan för att leverera på det som EU och Turkiet har kommit överens om”, skriver han i ett sms till tidningen.

Igår 16:59
Stefan Löfven under debatten/Ulf Kristersson intill Jimmie Åkesson, Jonas Sjöstedt och Ebba Busch Thor. TT
undefined

M och S oeniga om SD efter rasismanklagelser från V

Moderatledaren Ulf Kristersson tar avstånd från Vänsterledaren Jonas Sjöstedts beskrivning av Sverigedemokraterna som rasistiskt, skriver Expressen. Tidningen noterar att det är en annan linje än företrädaren Anna Kinberg Batras.

Under gårdagens partiledardebatt i Agenda sa Sjöstedt att SD har ”rasismen som affärsidé”, varpå Åkesson lämnade podiet i frustration. Replikskiftet blev en snackis efter debatten.

– Jag tror vi får lägga av med såna där etiketter, sa Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att Kristerssons uttalande tyder på en större omsvängning.

– Tycker man fortfarande att det är ett parti som erbjuder en osäker och farlig väg, eller är det något som har hänt?

Igår 09:03
Partiledardebatten. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Politiska landskapet en ny terräng för partiledarna”

Svensk politik har fått en ny huvudrollsinnehavare efter kvällens partiledardebatt i SVT:s ”Agenda”: vanligt folk på landet, skriver SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.

Han menar att majoriteten av partiledarna på ett eller annat sätt i samtliga fyra debattämnen lyckades klämma in hur viktigt det är att ta människor på landsbygden i beaktande, skriver han.

Även DN:s politiske kommentator Ewa Stenberg tycker att partiledardebatten speglar det nya politiska läget, med partiledare ”på grönbete” och fria från samarbeten och allianser. Hon korar en ilsken Jonas Sjöstedt (V) till debattens värsting, tack vare att han hamnade i gräl med Löfven (S), Busch Thor (KD) – och för att ha fått Åkesson (SD) att lämna podiet en stund.

Aftonbladets Lena Mellin kallar debatten tråkig och grå – och tycker att det verkar som att de inblandade inte funnit sig till rätta i det nya politiska landskapet. Enligt henne är man fortfarande fast i bilden av ett blått och ett rött lag, när det i själva verket består av en ny terräng med något slags block i mitten man ännu inte orienterat sig i.

13 okt
Läs mer om Reaktioner på partiledardebatten