Politik

Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetprognosen på Harpsund Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska tillväxten

Analyser: Dags att se över beredskapen för svacka

Efter att ha haft kraftig medvind under några år så säger nu finansminister Magdalena Andersson att vinden mojnat. Prognoserna för exakt hur ekonomin kommer att utvecklas spretar, men flera mediers kommentatorer tar upp hur finansministern kan agera om det blir lågkonjunktur:

DI:s Johanna Jeansson konstaterar att finansministern nu har möjlighet att spendera för att isolera det svenska huset inför den kommande snålblåsten. Statens finanser är goda och dessutom är räntorna låga. Reformutrymmet finns, skriver hon, ”för den som vill och vågar”.

DN:s Carl Johan von Seth menar att förutsättningarna för internationellt samordnade krisinsatser är sämre nu än under finanskrisen. Då ställde till exempel Fed upp med stora lån till utländska centralbanker, men numera heter det ”America first”.

SR:s Fredrik Furtenbach säger apropå de miljarder som finansministern anser finns kvar i reformutrymme att det är viktigt att komma ihåg att Anderssons beräkningar är politiska bedömningar av vad man kan göra av med utan att få kritik från utomstående bedömare.

SVT:s Mats Knutson slutligen, skriver att det även finns långsiktiga utmaningar. Bland annat att det, enligt finansministern, behövs satsningar inom välfärden på 90 miljarder fram till år 2026.

Igår 19:02
Emil Källström. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Centerpartiet: Tillväxten behöver en rad reformer

Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström menar att Sverige behöver genomföra en rad reformer för att tillväxt ska behållas och höjas, skriver TT.

I en skriftlig kommentar till Magdalena Anderssons (S) prognos för svensk ekonomi, som presenterades i dag, skriver Källström att partiet förhandlar om flera förslag som man anser kommer stärka svensk ekonomi på lång sikt och skapa nya jobb.

Enligt finansministern är nedgången i svensk ekonomi väntad och att landet står väl rustat.

Igår 14:14
Nyamko Sabuni och Annie Lööf.  TT
undefined

Analys: S kommer inte att rikta hot mot liberala krav

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att säga att det inte är en lågkonjunktur utan en normal nedgång som syns i Sveriges ekonomi, tror Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach. I eftermiddag presenterar Andersson en prognos för Sveriges ekonomi.

– Jag tror också att hon kommer att säga att det finns ett visst utrymme för reformer, säger han men pekar på att regeringen också kommer att behöva presentera besparingar.

Göran Eriksson skriver i en analys i SvD att Centerns och Liberalernas ”liberala revolutionen” genom krav i januariöverenskommelsen riskerar att sammanfalla med en ekonomisk kris. ”Sedan avtalet skrevs under har flera ekonomiska indikatorer börjat peka i fel riktning”, menar han.

Samtidigt tror han inte regeringen kommer förorda besparingar som hotar C:s och L:s reformer: ”Reformeringen av arbetsrätten, hyresmarknaden, Arbetsförmedlingen och a-kassan – kostar inte några pengar”.

Igår 10:57
Läs mer om Svenska tillväxten
Hanif Bali (M). Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Petningen av Hanif Bali

Moderaterna i Solna: Bali sitter säkert i kommunen

Hanif Bali (M) kommer sitta kvar som ledamot i fullmäktige och ersättare i byggnadsnämnden i Solna norr om Stockholm, rapporterar Mitt i. Det meddelar partiet som heller inte kommer att kalla Bali till något möte med anledning av att han blivit uppläxad av partiledningen och blivit av med sina uppdrag i riksdagen.

– Partiledningen har hanterat frågan. Jag har inga synpunkter på hanteringen, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) till Mitt i.

Igår 18:02
Hanif Bali. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: M markerar när utrikespolitiken berörs

Varje gång som moderatledningen har tagit i med hårdhandskarna mot Hanif Balis agerande har det rört sig om frågor inom internationell politik, skriver Karin Eriksson i en analys i DN om Hanif Balis tid i Moderaterna.

Länge sågs Bali som en förgrundsgestalt i partiet, skriver Eriksson men menar att petningen inte kom oväntat:

”Mycket talar för att det låg i luften: EU-valrörelsen stärkte partiledningen i uppfattningen att Moderaterna ska fokusera på sakfrågor”.

Eriksson pekar också på att partisekreterare Gunnar Strömmar sagt att han ska göra upp om Moderaternas kultur.

Elisabeth Marmorstein, SVT:s politikreporter, säger att Moderaterna visserligen visade att man agerar, men samtidigt inte tog i med storsläggan mot Hanif Bali.

– Man hotar inte honom med uteslutning eller tvingar honom att sluta twittra. Det beror på att Hanif Bali fortfarande är populär bland vissa gräsrötter, säger hon.

Igår 08:00
Jenny Madestam. TT
undefined

Statsvetare: Bali trampade på M:s utrikespolitik

När Hanif Bali kritiserade Carl Bildt underkände han inte bara Bildts insatser utan även Moderaterna och den förda utrikespolitiken, menar statsvetaren Jenny Madestam.

– Det blir många tår som det trampas på, säger hon till Expressen.

Madestam säger vidare att Bildt har en slags ikonposition i partiet och att toleransnivån kring Hanif Bali redan var låg.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och chef för Timbro, säger till Sveriges Radio att petningen av Hanif Bali handlar om vilken bild man vill ge av Moderaterna.

– Ulf Kristersson har gjort det till en del av sitt politiska projekt att förändra samtalstonen. Ska man vara trovärdig i det då måste man även markera mot företrädare som gör något annat, säger han till SR.

Igår 07:47
Läs mer om Petningen av Hanif Bali
KD-ledaren Ebba Busch Thor och utrikesminister Margot Wallström.  TT
Kärnavtalet med Iran

Kritik mot att Wallström inte skakade Zarifs hand

Kritik har riktats mot att utrikesminister Margot Wallström (S) inte skakade hand med Irans utrikesminister Javad Zarif när denne i går besökte Stockholm.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ifrågasätter utrikesministerns agerande och skriver på Twitter:

”Är det här feministisk utrikespolitik i praktiken, Margot Wallström? Att krusa för en representant för en av världens mest kvinnoförtryckande regimer?”

Flera andra politiker har också reagerat på den uteblivna handskakningen. Wallström försvarar sitt agerande och skriver på Twitter:

”Diplomatiska kontakter är inte en belöning - det är ett verktyg. Med så mycket att diskutera med Iran: kärnavtalet, Jemen, mänskliga rättigheter, Stena-fartyget, Hormuz mm så kan hälsningsritualer inte få stå i vägen”.

21 aug
Utrikesminister Margot Wallström  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wallström om mötet med Zarif: ”Rakt och uppriktigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger på en pressträff att hon har haft ett rakt och uppriktigt samtal med Irans utrikesminister Javad Zarif.

De båda ministrarna har diskuterat utmaningar som Iran och Mellanöstern står inför, bland annat mänskliga rättigheter och Irans kärnavtal.

– Vi har diskuterat behandlingen av fackliga ledare, journalister och kvinnorättsförsvarare – och situationen för homosexuella, säger Wallström, som samtidigt konstaterade att situationen för mänskliga rättigheter i landet inte förbättrats.

Margot Wallström och Zarif skakade inte hand med varandra när de möttes, skriver Expressen.

20 aug
Läs mer om Kärnavtalet med Iran