Politik

Valet 2018 Svenskt mottagande
Annie Lööf och Gustav Fridolin. TT
Valet 2018 Svenskt mottagande

Fridolin: ”Hatet mot Annie Lööf gör mig förbannad”

Centerpartiets beslut att rösta för regeringens förslag om ensamkommande har mötts av både lovord och hård kritik. I ett inlägg på Facebook går MP-språkröret Gustav Fridolin till hårt angrepp mot vad han beskriver som hat mot Centerledaren Annie Lööf.
Fridolin skriver att det som händer Lööf är ”allför bekant” och att den svåra vägen i dagens politik är att stå upp för humanismen.
”Det första hatet kommer från nätets mörka sidor, men sprids som en löpeld till borgerliga ledarsidor. Förlöjligande bilder och lögner massproduceras. Och försvararna når inte ut i bruset, eller är i värsta fall tysta”, skriver Fridolin.
”Hatet mot Annie Lööf gör mig förbannad”, skriver språkröret.

4 tim
Jan Björklund i Aktuellt. SVT
Valet 2018 Svenskt mottagande

L: Inte möjligt före valet med migrationspolitik ihop

Liberalernas partiledare Jan Björklund hade hoppats att Alliansen skulle kunna presentera en gemensam migrationspolitik före valet.
– Min bedömning i dag är att det inte är möjligt efter detta, säger han i SVT Aktuellt.
Han syftar på att Centerpartiet ställt sig bakom regeringens ja till att ge 9 000 unga ensamkommande en ny chans till tillfälliga uppehållstillstånd.
– Det är det som är det svåra med migrationspolitik, alla kan inte stanna, säger Björklund och fortsätter:
– Det finns bara en hållbar princip och det är att de som har skyddsskäl stannar. De här 9 000 unga afghanska männen har inte asylskäl.

Idag 04:47
Läs mer om Svenskt mottagande
Valet 2018 Oppositionens budgetförslag
Busch Thor på dagens pressträff. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Oppositionens budgetförslag

Busch Thor: ”Ska rensa upp Stefan Löfvens vårdköer”

Kristdemokraterna presenterade i dag sin skuggbudget. Enligt förslaget vill partiet tillföra 800 fler läkare till primärvården fram till år 2021. Man vill också låta patienter träffa samma läkare vid besöken på sin vårdcentral.
– Vi klarade av att rensa upp i Göran Perssons vårdköer, vi kommer rensa upp Stefan Löfvens vårdköer, säger Ebba Busch Thor på en pressträff.
Sedan tidigare är det känt att KD vill satsa på fler domstolar: Fem nya tingsrätter, en ny hovrätt och en ny kammarrätt.
– Vi måste bryta trenden mot ett alltmer centraliserat rättsväsende, sa den ekonomiskpolitiske talespersonen Jakob Forssmed (KD) till TT i går.
Bakgrunden är enligt KD den ökade satsningen på polisväsendet som i sin tur kommer att öka trycket på domstolarna.

Idag 08:19
Emil Källström.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Oppositionens budgetförslag

C satsar 1,4 miljarder på modell i utsatta områden

Centerpartiet vill satsa 1,4 miljarder i sin skuggbudget på att vända utvecklingen i utsatta förorter. I ett pressmeddelande skriver partiet att man vill införa den så kallade Falkenbergsmodellen i tio kommuner.
– När Sverige klyvs är det de utsatta områdena runtom i hela Sverige som hamnar på fel sida. Det är där arbetslösheten och otryggheten frodas, säger ekonomisk-politiske talespersonen Emil Källström.
Modellen innebär ett långsiktigt avtal där staten åtar sig sig att erbjuda polisiära resurser och medfinansiering, och där kommunerna lovar att genomföra åtgärder inom områden som socialtjänst och skola.
– I Falkagård i centerstyrda Falkenberg har man visat det faktiskt går att vända utvecklingen, säger Källström.

Idag 07:02
Läs mer om Oppositionens budgetförslag
Margot Wallström, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Inför Nordkoreamötet: ”Är en riskabel möjlighet”

Fredagens möte mellan Sydkorea och Nordkorea är en ”riskabel möjlighet”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en intervju med CNN:s Christiane Amanpour.
Wallström pekar på att det normala vore att ett sådant här möte förberetts under lång tid.
– Det här är nästan motsatsen, så jag tror det kan vara riskfyllt men också ge banbrytande resultat så låt oss hoppas på det bästa.
Kritiker har invänt att samtalen kan ses som en fälla och att Nordkorea aldrig kommer att gå med på nedrustning. Enligt Wallström kommer det att krävas en gedigen plan för nedrustning och för ökad säkerhet i hela regionen.
– Det är detta som resten av världen måste engageras i så att vi vet hur processen ser ut, säger Wallström.

Idag 04:34
Carl Bildt. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Bildt om toppmötet: ”Naivt att tro att allt löser sig”

Förra utrikesministern Carl Bildt tonar ner förväntningarna inför toppmötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump som är planerat till maj eller juni, skriver Expressen.
I tidningens program ”Bara Politik” säger Bildt att förhoppningarna på mötet är att det leder till en ”fortsatt process som först minskar spänningen och sedan stegvis rör sig mot en avnuklearisering”.
– Men att tro att allt löser sig med ett möte vore naivt och farligt, säger han.
I veckan träffar Kim Jong-Un Sydkoreas president Moon Jae-In, vilket är ländernas första toppmöte på över tio år.

Igår 16:00
Läs mer om Nordkoreakrisen