Politik

Flyktingar i Horgoš i Serbien 28 januari 2020.  Edvard Molnar / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

Volymmål föreslås inför migrationsförhandlingen

Volymmål för asylinvandring finns med i underlaget till migrationskommitténs möte i dag, rapporterar TT. Förslaget finns dock inte med på dagordningen och det är inte säkert att gruppen med representanter från samtliga riksdagspartier kommer att gå med på det. Än så länge är det M, KD och SD som vill se ett sådant mål.

Förslaget skulle innebära att Migrationsverket varje år bestämmer ett riktmärke för hur stor asylmottagningen maximalt kan vara. Österrike är ett av få länder runt om i världen som har den här typen av system och för 2019 var riktmärket max 25 000 personer som sökte asyl.

4 tim
Morgan Johansson (S), Jimmie Åkesson (SD). TT
undefined

Åkesson: ”Hela Sverige är ett utsatt område i dag”

Ebo-lagen debatterades när justitieminister Morgan Johansson (S) mötte SD-ledaren Jimmie Åkesson i en duell i Aktuellt. Detta med anledning av att flera kommuner försöker minska invandringen genom att peka ut hela kommunen som ett utsatt område. Johansson sa att regeringen skulle återkomma med ett besked om hur den ser på det här agerandet.

– Min uppfattning är att hela Sverige är ett utsatt område i dag, sa Åkesson

Men Morgan Johansson replikerade med att Åkesson ägnar sig åt skräckpropaganda.

– Arbetslösheten har inte ökat på det sätt vi trodde, statsfinanserna är i ordning, vi har möjlighet att sätta av pengar – då är det klart att Sverige är i ett betydligt bättre läge, sa han.

Igår 21:02
Läs mer om Svenskt mottagande
Mikael Damberg (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Damberg om opinionsläget: ”Nu gäller det att leverera”

Det är ett allvarligt läge för Socialdemokraterna. Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) med anledning av den opinionsmätning från DN/Ipsos som visar ett historiskt bottenläge i opinionen för partiet.

Han försvarar samtidigt regeringens samarbete med L och C och menar att ett det har varit nödvändigt för att undvika att ”extrema krafter på högerkanten” får inflytande.

– Nu gäller det att leverera det vi har lovat våra väljare, säger han till Dagens Nyheter.

Igår 16:40
Statsminister Stefan Löfven.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: S backar – nere på Juholts bottennivå

Socialdemokraterna tappar i väljarstöd och är nu nere på samma bottennivåer som under den tidigare partiledaren Håkan Juholts tid. Det visar en opinionsmätning gjord av DN/Ipsos där partiet backar med 1,5 procentenheter till 23 procent i opinionen.

– Hela den uppgång som sedan kom med Stefan Löfven är nu utraderad. Det är häpnadsväckande, säger Nicklas Källebring på Ipsos till tidningen.

Förändringen är inte statistiskt säkerställd men följer enligt mätningen en nedåtgående trend. Sedan valet 2018 har partiet tappat omkring fem procentenheter.

Sverigedemokraterna är i princip oförändrade jämfört mot föregående mätning och blir största parti med 24 procents stöd.

Igår 14:06
Jonas Sjöstedt/Jimmie Åkesson. TT
undefined

SD och V får allt mer positiv uppmärksamhet i medierna

Uppmärksamheten i medierna ökar för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, visar Mediemätaren som Sifo gör för Ekot. Trenden ser likadan ut i radio, tv och tidningar samt i sociala medier och rapporteringen är mestadels fördelaktig för båda partierna.

Särskilt mycket har synligheten för SD ökat. Partiledaren Jimmie Åkesson hörs exempelvis dubbelt så ofta i radio nu än under hösten, och det som sägs och skrivs om partiet är ofta positivt.

Den stora förloraren i mätningen är Socialdemokraterna. Partiet är fortsatt mest omtalat men tonen är tydligt negativ.

Mätningen omfattar perioden oktober till december 2019.

Igår 05:03
Läs mer om Opinionsläget