Politik

Valet 2018 Regeringsfrågan
Mats Andersson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Regeringsfrågan

Lööf: Måste lita på att M inte söker stöd från SD

C-ledaren Annie Lööf känner fortsatt hopp om en alliansregering efter valet i höst – och ser det som ”helt osannolikt” att Moderaterna i stället skulle söka stöd från Sverigedemokraterna. Det säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.
– Jag måste lita på Ulf Kristersson när han säger att det inte kommer att ske, fortsätter hon.
Lööf håller inte med om att SD skulle behandlas orättvist eller odemokratiskt, eftersom det alltid stått fritt för partier att välja vilka de vill bilda regering med. Något C aldrig kommer göra med vare sig SD eller Vänsterpartiet, tillägger hon.

Igår 21:04
Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jimmie Åkesson (SD).  TT
Valet 2018 Regeringsfrågan

Åkesson vill skapa högerblock med M och KD

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle vilja se ett konservativt block inom den svenska politiken, bestående av M, KD och SD. Det säger han till Expressen under sin turné i Norrland.
– Om man tänker rent parlamentariskt skulle man kunna tänka sig vi tre partier mot resten, säger han.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är dock inte intresserad av ett sådant upplägg, utan säger att han ”satsar allt” på en alliansregering.

Igår 05:24
Illustrationsbild.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringsfrågan

Lokala M-politiker vill samarbeta med SD

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att han inte vill styra ihop med Sverigedemokraterna efter valet, men på lokalnivå har flera M-politiker öppnat för samarbete, skriver Aftonbladet.
Tidningen lyfter fram ett uttalande på Facebook från Christian Sonesson, ordförande i kommunstyrelsen i Staffanstorp, som sagt att han kan tänka sig att både samarbeta och styra ihop med SD. Även Moderaterna i Sölvesborg har sagt att de är villiga att samarbeta med SD i enskilda frågor.
Kristersson säger att han tycker att lokalpolitikerna bör följa partilinjen men verkar inte vara beredd att straffa dem som inte gör det.
– Det finns inga diktat som gäller i partier. Ytterst har vi sett att man i andra partier också avviker från partiledningens uppfattning, säger han till tidningen.

Igår 06:59
Läs mer om Valet 2018
Ulf Kristerson (M), Margot Wallström (S), Stefan Löfven (S) och kung Carl XVI Gustaf.
Reaktioner på Kofi Annans död

Svenska hyllningarna: ”En fantastisk lyssnare”

Kung Carl XVI Gustaf och flera svenska politiker hyllar Kofi Annan efter nyheten om den tidigare FN-chefens bortgång.
”Kofi Annan var en varm och lyssnande person präglad av djup visdom. Kofi Annan var en stor ledare med mycket empati som ständigt arbetade för människors rättigheter”, skriver kungen i ett pressmeddelande.
Han skriver också att kungafamiljen under åren utvecklat en personlig vänskapsrelation med Annan och hans svenska fru Nane och att de nu tänker på familjen.
Statsminister Stefan Löfven säger till Aftonbladet att Kofi Annan kommer bli ihågkommen som en stor internationell person.
– Jag minns honom som en väldigt engagerad internationalist som stått upp för mänskliga rättigheter och människovärdet, något han arbetade med in i det sista, säger Löfven till tidningen.
Utrikesminister Margot Wallström (S) skriver på Twitter att Annan personifierade det bästa med FN, samtidigt som han tvingades hantera några av organisationens största utmaningar.
”En fantastisk lyssnare och någon som fick alla att vilja lyssna”, skriver hon.
Moderatledaren Ulf Kristersson säger till TT att Annan kommer att bli ihågkommen för mycket.
– Få internationella statsmän har väckt så stor beundran sedan Dag Hammarskjöld, säger han.

Igår 10:26
Margot Wallström.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på Kofi Annans död

”Han personifierade det bästa med FN”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, som också arbetat inom FN, beskriver Kofi Annans död som tragisk.
”Han personifierade det bästa med FN, och fick också ta itu med några av de svåraste utmaningarna. En stor lyssnare, och någon som fick alla att lyssna”, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) på Twitter.
Kofi Annan var generalsekreterare för FN under samma period som Göran Persson var statsminister i Sverige.
– Jag träffade honom väldigt mycket, i många olika sammanhang. Han hade uppgiften att återge FN respekt och ställning efter en ganska stökig period med Boutros-Ghali. Det gjorde han. En ödmjuk och humoristisk person, som genom sin diskreta framtoning tog rummet i besittning, säger Göran Persson till TT.

Igår 11:04
Läs mer om Reaktioner på Kofi Annans död
Valet 2018 Sverige och klimathotet
Isabella Lövin (MP). TT
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Lövin: Varannan svensk villa ska ha solceller 2040

Miljöpartiet vill storsatsa på solceller. I sitt sommartal meddelade språkröret Isabella Lövin att partiet vill att minst varannan villa ska vara utrustad med en solcellsanläggning år 2040. Totalt vill Lövin se en miljon anläggningar. För att nå målet har partiet presenterat tio åtgärdspunkter, avsätta 2 miljarder kronor i investeringsstöd under nästa mandatperiod.
– Det är dags för nästa steg i solelsrevolutionen, sa Lövin.
Fokus i talet var i övrigt klimatförändringarna och den varma sommaren.
– Mina vänner, nu är klimatförändringarna här. Men bara för att vädret är galet behöver inte politiken vara det, sa Lövin i inledningen av sitt tal.
Hon sa vidare att framtida generationer kommer att se sommaren 2018 som ett vägskäl och fortsatte med att rikta en känga mot de borgerliga.
– När vi vill bygga ut järnvägen säger moderater och liberaler att det blir för dyrt. Men vi sätter klimatet först.

Igår 12:40
Gustav Fridolin (MP). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Sverige och klimathotet

Gustav Fridolin: Bilister upptar väldigt mycket yta

Miljöpartiet vill att kommuner ska kunna ta ut en parkeringsskatt vid köpcentrum för att minska bilismen.
– Bilister upptar väldigt mycket yta och när externa köpcenter håller med gratis parkering innebär det i praktiken en form av marksubvention, säger språkröret Gustav Fridolin till TT.
Han påpekar att den som väljer att handla inne i stan istället för vid ett externt köpcentrum ofta måste betala parkeringsavgift. Enligt Fridolin bidrar denna skillnad till att centrumhandeln utarmas.

17 aug
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Valrörelsen
Stefan Löfven i Uppsala.  Nils Petter Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Löfven: S vill höja stödet för bostäder till unga

Socialdemokraterna vill introducera en ny boendeform för unga med lägre byggkrav. Det säger statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens i Uppsala.
De nya lägenheterna är tänkta att vara mindre och ska göra det lättare för ungdomar att ta sig in på bostadsmarknaden. De ska kunna byggas med samma byggnadskrav som studentlägenheter byggs i dag.
S vill också höja investeringsstödet för till student- och ungdomsbostäder från 5 800 kronor till 7 100 kronor per kvadratmeter och göra det lättare för ungdomar som vill dela bostad att skriva ”kompiskontrakt”.
– Vad vi unga nu behöver är fler billiga hyresrätter som vi faktiskt har råd att bo i, säger SSU:s ordförande Philip Botström, som också närvarade vid presskonferensen.

Igår 12:35
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiledaren Ulf Kristersson.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Sänkta skatter en av 200 punkter i M:s valmanifest

På drygt 40 sidor listar Moderaterna över 200 punkter i sitt nya valmanifest, som presenterades på lördagen. Det skriver TT.
– Det blir inga om och men, inget trixande, inga nya decemberöverenskommelser, säger M-ledaren Ulf Kristersson.
En punkt är sänkt skatt, något som Socialdemokraterna har kritiserat. M hävdar å sin sida att höjda skatter stryper tillväxt och företagande.
Partiet menar att reformerna i manifestet leder till 70 000 nya jobb på sikt, och lovar att ”alla som jobbar” ska få i genomsnitt 500 kronor mer i plånboken genom sänkningarna.
Några konkreta siffror på vad reformerna kostar statskassan finns dock inte i manifestet, enligt nyhetsbyrån.

Igår 10:52
Jan Björklund (L).  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

L vill låta rektorer stänga av elever permanent

Liberalerna föreslår att rektorer ska få rätt att stänga av stökiga elever direkt utan att inhämta yttranden från elev och vårdnadshavare. På gymnasiet ska rektor kunna stänga av en elev permanent.
– Skolresultaten i Sverige är för låga och en orsak är att vi har för stökigt i klassrummen, säger Liberalernas ledare Jan Björklund till TT.
– Det är för dålig ordning och trygghet i våra skolor. Vi måste ge ökade befogenheter till lärare och rektorer att faktiskt kunna ingripa. Det är för mycket krångel att använda de befogenheter som finns i dag, säger Björklund.

17 aug
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Vinster i välfärden
Illustrationsbild.  JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Vinster i välfärden

Vårdtoppar risar S-utspel om privat äldrevård

Socialdemokraternas förslag om en kraftig vinstbegränsning inom den privata äldrevården är inte rätt väg att gå, anser två vd:ar för privata vårdbolag som DI har talat med.
Ambeas vd Fredrik Gren säger till tidningen att S med förslaget ”börjar i fel ände”.
– Det finns inte tillräckligt med äldreboendeplatser och många är för gamla och borde ersättas.
Även Alliansen är kritisk och menar bland annat att förslaget inskränker rätten för privatpersoner att välja vårdgivare.

Igår 09:26
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och äldreminister Lena Hallengren (S).
Valet 2018 Vinster i välfärden

S vill kraftigt begränsa vinster inom äldrevården

Socialdemokraterna går till val på att kraftigt begränsa vinsterna inom den privata äldreomsorgen. Det säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) och äldreminister Lena Hallengren (S) på en presskonferens.
– Vi kommer att kämpa hårt under nästa mandatperiod för att begränsa vinsterna inom äldreomsorgen, säger Shekarabi och tillägger:
– Det är fullt möjligt att kombinera valfrihet för brukarna med regler för hur resurserna, våra skattepengar, ska användas.
Han poängterar att de privata omsorgsbolagens största kostnader är personalkostnader och därför vill S rikta in sig på att kräva trygga anställningar. Minst 90 procent av de anställda ska vara tillsvidareanställda, skriver partiet på Twitter.
Han säger att villkoren för de anställda inom privata omsorgsföretag i nuläget är sämre än inom den kommunala sektorn, vilket han menar påverkar kvalitén inom äldreomsorgen negativt.

17 aug
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Opinionsläget
Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Annie Lööf.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

M backar, KD och MP framåt i ny sammanvägning

Stödet för Moderaterna backar och partiet har nu sitt lägsta stöd sedan hösten 2017, enligt den senaste sammanvägningen av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot.
Enligt undersökningen har Moderaterna nu stöd av 18,7 procent, jämfört med 20,2 i den senaste sammanvägningen i juni. Sverigedemokraterna är därmed näst största parti, trots att partiet får något lägre stöd än tidigare med 19,5 procent.
Samtidigt ökar stödet för Kristdemokraterna med 1 procentenhet till 3,6 procent. Liberalerna och Centerpartiet har ungefär lika stort stöd som tidigare med 5,7 procent och 9,8 procent vardera.
Miljöpartiet går framåt till 5,8 procent från 4,2 procent, medan Socialdemokraterna ligger stilla på 24,9 procent och Vänsterpartiet halkar ner marginellt till 9,4 procent.

Igår 05:00
Ebba Busch Thor (KD). TT
Valet 2018 Opinionsläget

Analys: Siffror över fyra procent har en egen magi

Under dagen har två opinionsmätningar visat att KD återhämtat sig från den senaste tiden katastrofsiffror och ligger över fyraprocentsspärren.
Göteborgs-Postens Arne Larsson konstaterar att partiet tidigare hoppat mellan olika frågor men sedan i våras mer eller mindre enbart fokuserat på vårdfrågan.
”Kanske är det ett mer tydligt fokus som ger resultat”, funderar han, och konstaterar att oavsett vad ökningen beror på ger den ny energi till KD:s valarbetare.
DN:s Ewa Stenberg säger till den egna tidningen att siffror över fyra procent har en ”egen magi” och betyder mycket psykologiskt.
– De visar väljare att just deras KD-röst kan lyfta valresultatet till de borgerligas fördel, säger hon.

17 aug
Ebba Busch Thor (KD). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

KD går framåt även i Sifo: ”Ökar klart deras chanser”

Ytterligare en opinionsmätning visar nu att Kristdemokraterna har vind i seglen inför valet. I SvD/Sifos mätning ökar partiet 2,4 procentenheter jämfört med i juni och landar på 4,2 procent.
Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, bedömer att det är viktigt för partiet att de nu hamnar över 4-procentsspärren i olika mätningar. Ligger de för långt under menar han att det finns risk att väljarna känner att en KD-röst är bortkastad.
– Den här senaste väljarbarometern ökar klart deras chanser att hålla sig kvar i riksdagen, säger han.

17 aug
Läs mer om Valet 2018