Resa

Saiful Muluk-sjön i Kaghandalen, Pakistan. Daud Ahmad
Annorlunda resmål
Resa

Är Pakistan äntligen på väg att bli nästa stora grej?

Resa ”Om du vill bli hög är du på rätt väg – hash och gräs går att hitta i princip överallt”. Så skrev Lonely Planet i sin första reseguide till Pakistan 1973. 46 år senare är landet mellan Indien, Iran och Afghanistan mitt uppe i en ansiktslyftning för att bli turismens nästa stora snackis, skriver The Telegraph.

Det är kanske inte första destinationen på bucketlistan, men nu händer det grejer. Sedan förra månaden kan besökare från 50 länder få visum direkt på flygplatsen. Det är också fritt fram att besöka delar av Kashmir, Chitral och Gilgit-Baltistan, som tidigare krävt särskilt tillstånd.

Informationsminister Fawad Hussain Chaudhry har sagt att planen är att förvandla Pakistan till ”ett himmelrike för turister”, enligt Lonely Planet. Och det verkar som att äventyrsresenärerna redan hakat på. 2018 röstade British Backpacking Society fram landet till en av årets toppdestinationer för ryggsäcksresenärer med motiveringen att Pakistan har ”bland de trevligaste och mest gästvänliga människorna i världen” samt ”några av jordens mest dramatiska bergslandskap”.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från resor till provinserna Khyber-Pakhtunkhwa och Baluchistan samt de federalt administrerade stamområdena. Sedan 21 maj 2018 omfattas dock inte övriga Pakistan av avrådan.

12 apr
Läs mer om Annorlunda resmål