Electrolux

Så kan du använda bröd som blivit gammalt

Att minska matsvinnet är något som många strävar efter och det anses även vara en viktig komponent för att minska vårt klimatavtryck.

Ta tillvara på hela råvaran

Om vi tar tillvara på hela råvaran, och har rätt utrustning, kan vi minska svinnet i köket. Här kommer två enkla tips:

Rotselleri

Bladen hackas ned, blancheras och används i en sallad. Skalet kan rivas och torkas för att användas som en smaksättare. Slå in kärnan av roten i aluminiumfolie tillsammans med smör och rosmarin, grädda sedan på 175°C tills innertemperaturen når 93°C. Den intuitiva SteamPro-ugnen från Electrolux justerar intuitivt ugnstemperaturen till önskad innertemperatur, så du kan fokusera på att njuta.

Bröd

Bröd som börjar bli torrt kan du torka och mixa ned till nytt mjöl. Perfekt för brödbakning eller pizzabotten. När du använder SteamPro-ugnen kan du addera ånga i början av tillagningen. Ångan håller degen fuktig på ytan så att du får den rätta gyllenbruna färgen och en härligt krispig yta, medan insidan håller sig mjuk och god.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Electrolux Partner

Toppnyheter

Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
Franska regeringsombildningen

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

2 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

1 tim
Läs mer om Franska regeringsombildningen
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot BEO

HD: Ingen kränkning när elev lyftes bort från soffa

Läraren som lyfte bort en elev ur en soffa på en skola i Lidköpings kommun gjorde sig inte skyldig till kränkning. Det slår Högsta domstolen fast och går därmed på samma linje som både tings- och hovrätten.

Det var under hösten 2017 som några högstadieelever på en skola i Lidköping placerade en soffa i en korridor. När en av dem, en 13-årig pojke, vägrade flytta sig beslutade sig en lärare för att lyfta bort honom.

Läraren, som har en bakgrund som brottare, hävdar att han använde sig av ett brottargrepp i syfte att få bort eleven så snabbt och säkert som möjligt.

En viktig aspekt i ärendet är att pojken har adhd och att skolan därför hade upprättat en särskild handlingsplan där man beskrev att 13-åringen skulle bemötas lågaffektivt. Läraren i fallet kände dock inte till handlingsplanen.

Enligt HD bör ett ingripande som det i Lidköping normalt klassas som en kränkning. Men man understryker samtidigt att det kan finnas situationer där en fysisk handling kan vara nödvändig, vilket HD anser var fallet här.

3 tim
Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lärarförbundet: ”Lagen behöver bli tydligare”

Lärarförbundet välkomnar Högsta domstolens beslut om att det inte var kränkande av en lärare i Lidköping att lyfta bort en elev från en soffa, skriver TT.

– Det blir något tydligare. Vi står dock fast vid att regelverket kring lärares ansvar och befogenheter för att skapa studiero är för otydligt och att det krävs en översyn av skollagen i de frågorna, säger fackförbundets vice ordförande Maria Rönn.

När fallet har behandlats har kritik riktats mot Barn- och elevombudsmannen, BEO, som man menar har hindrat lärare från att ingripa i allvarliga lägen.

2 tim
Läs mer om Kritiken mot BEO
Simon Cheng i videosamtal från London/demokratiaktivister i Hongkong, arkivbild. TT
undefined

Torterades av Kina – vill skapa skuggparlament i exil

Demokratiaktivister som lämnat Hongkong planerar att skapa ett skuggparlament i exil – för att skicka ett budskap till Kina om att frihet inte kan krossas. Det säger Simon Cheng, en tidigare anställd vid Storbritanniens konsulat, till brittiska medier.

Cheng befinner sig i London och tror sig vara först med att ha beviljats asyl. Hans fall väckte stor uppmärksamhet förra året då han han frihetsberövades under en resa till Fastlandskina. Han har därefter vittnat om hur han torterats av Kina.

Planerna på ett icke-officiellt parlament är fortfarande i sin linda, enligt Cheng som tillägger att det nu krävs alternativa vägar för att kämpa för demokrati.

4 tim
Demonstrationer mot Kinas inflytande i Hongkong. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Invånare sopar igen spår efter sig på sociala medier

Efter att Kina infört kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong rensar nu många invånare sin historik på sociala medier och raderar chattar, skriver AFP.

”Paul” är anställd vid ett stort företag vars ledning han beskriver som pro-Peking. Han säger till nyhetsbyrån att han bytt konto på sociala medier och att han kommer vara ”väldigt försiktig” med vad han lägger upp i framtiden. Han vill vara anonym av rädsla för att kollegor eller vänner ska ange honom för att ha varit kritisk mot Kina.

Den nya lagen innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas.

4 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna