Hälften av svenskarna uppger att de inte bryr sig om hur maten de äter påverkar klimatet.  Ivan Vdovin/Colourbox
Oatly

Så många bryr sig om matens klimatpåverkan

Att förändra sina kostvanor står långt ner på svenskarnas klimatåtgärdslista. En ny undersökning från Novus på uppdrag av Oatly visar att 4 av 10 uppger att de lever mer hållbart än vad de gjorde för ett år sedan. Samtidigt svarar hälften av svenskarna att de inte bryr sig om hur maten de äter påverkar klimatet.

– Kopplingen mellan det vi äter och dricker och våra växthusgasutsläpp måste bli tydligare för fler och där har vi i livsmedelsindustrin ett stort ansvar. Forskningen är tydlig, ett skifte måste till där vi ökar andelen växtbaserade livsmedel i vår kost och drastiskt minskar på de animaliska livsmedlen — både för klimatets och hälsans skull, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

Kvinnor bryr sig mer

Undersökningen visar också att kvinnor och unga är mer engagerade i klimatet än män och äldre. 61 procent av kvinnorna uppger att de bryr sig om matens påverkan på klimatet medan motsvarande siffra för männen är 41 procent. 53 procent av kvinnorna är beredda att ändra sina kostvanor för klimatets skull. Motsvarande siffra för männen är 37 procent.

Enligt en undersökning från Sifo på uppdrag av Oatly står att återvinna sitt avfall högst upp på svenskens klimatåtgärdslista.

Fakta: Fler resultat från undersökningen

  • 1 av 4 kan tänka sig att minska sin konsumtion av mjölkprodukter från ko för att minska klimatutsläpp.
  • 40 procent av svenskarna kan tänka sig att konsumera mindre för klimatets skull.
  • 4 procent tänker inte försöka minska sin klimatpåverkan.
  • 1 procent hävdar att klimatförändringar inte finns.

Om undersökningen: Oatly har under det senaste året undersökt svenskarnas livsstil och inställning till hållbarhet och klimatet.

Två undersökningar genomfördes av Novus under perioden 18—23 januari respektive 11—18 mars. 1601 respektive 1567 webbintervjuer genomfördes i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Den tredje undersökningen genomfördes av Kantar Sifo under perioden 10—16 juli. 1000 webbintervjuer genomfördes i Sifos slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa webbpanel.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Oatly Partner

Toppnyheter

Jean Castex Gonzalo Fuentes / TT NYHETSBYRÅN
Franska regeringsombildningen

Just nu: Jean Castex ny premiärminister i Frankrike

Frankrikes president Emmanuel Macron utser Jean Castex till ny premiärminister.

Under förmiddagen kom beskedet att den sittande franske premiärministern Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår.

Anledningen till den politiska rockaden har bara kommenterats i korthet.

”Dags för en ny etapp”, heter det i ett uttalande.

Macron har varit hårt pressad, bland annat av coronakrisen och av dåliga resultat i förra helgens lokalval.

11 min
Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
undefined

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

3 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

2 tim
Läs mer om Franska regeringsombildningen
Benjamin Dousa Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationssamtalen

Dousa: Moderaterna bör hoppa av samtal om S går MP till mötes om migration

Om Socialdemokraterna gör upp med Miljöpartiet i migrationsfrågan borde Moderaterna lämna migrationskommittén. Det kravet ställer Moderata ungdomsförbundets avgående ordförande Benjamin Dousa i en intervju med Expressen.

– Vi kan inte ställa upp på Miljöpartiets invandringspolitik, säger han till tidningen.

Statsminister Stefan Löfven sa tidigare under dagen nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

36 min
Statsminister Stefan Löfven och MP-språkröret Isabella Lövin.  ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven öppnar för rörligt mål för antal asylsökande

Statsminister Stefan Löfven säger nej till ett fast volymmål för hur många asylsökande som får komma till Sverige.

– Vi ska inte ha ett fixt antal människor som innebär att man inte kan stå upp för asylrätten, säger Löfven till Sydsvenskan.

I stället öppnar han för ett rörligt mål som skulle innebära att Sverige tar emot mellan två och tre procent av de asylsökande som kommer till EU under ett år.

Statsministerns uttalande kommer samtidigt som samtliga riksdagspartier just nu sitter i samtal om den framtida migrationspolitiken.

3 tim
Anders W Jonsson.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Centerpartiet säger nej till ett absolut volymmål

Centerpartiet vill inte ha ett volymmål över hur många asylsökande som får komma till Sverige menar den vikarierande partiledaren Anders W Jonsson när han frågas ut i P1-morgon.

– Ett absolut volymmål strider mot asylrätten, säger han.

Just nu pågår förhandlingar om Sveriges framtida migrationspolitik i migrationskommittén. Centerpartiet driver bland annat frågan att barn ska ha rätt att återförenas med sina föräldrar. Anders W Jonsson vill i nuläget inte kommentera om partiet kan gå med på en kompromiss kring hur många asylsökande som får komma till Sverige.

3 tim
Läs mer om Migrationssamtalen
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot BEO

HD: Ingen kränkning när elev lyftes bort från soffa

Läraren som lyfte bort en elev ur en soffa på en skola i Lidköpings kommun gjorde sig inte skyldig till kränkning. Det slår Högsta domstolen fast och går därmed på samma linje som både tings- och hovrätten.

Det var under hösten 2017 som några högstadieelever på en skola i Lidköping placerade en soffa i en korridor. När en av dem, en 13-årig pojke, vägrade flytta sig beslutade sig en lärare för att lyfta bort honom.

Läraren, som har en bakgrund som brottare, hävdar att han använde sig av ett brottargrepp i syfte att få bort eleven så snabbt och säkert som möjligt.

En viktig aspekt i ärendet är att pojken har adhd och att skolan därför hade upprättat en särskild handlingsplan där man beskrev att 13-åringen skulle bemötas lågaffektivt. Läraren i fallet kände dock inte till handlingsplanen.

Enligt HD bör ett ingripande som det i Lidköping normalt klassas som en kränkning. Men man understryker samtidigt att det kan finnas situationer där en fysisk handling kan vara nödvändig, vilket HD anser var fallet här.

4 tim
Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lärarförbundet: ”Lagen behöver bli tydligare”

Lärarförbundet välkomnar Högsta domstolens beslut om att det inte var kränkande av en lärare i Lidköping att lyfta bort en elev från en soffa, skriver TT.

– Det blir något tydligare. Vi står dock fast vid att regelverket kring lärares ansvar och befogenheter för att skapa studiero är för otydligt och att det krävs en översyn av skollagen i de frågorna, säger fackförbundets vice ordförande Maria Rönn.

När fallet har behandlats har kritik riktats mot Barn- och elevombudsmannen, BEO, som man menar har hindrat lärare från att ingripa i allvarliga lägen.

3 tim
Läs mer om Kritiken mot BEO