Hygglo

Så ska delning hjälpa Harald att bygga en skola

KTH-studenten Harald Johansson har ett eget sätt att spara ihop pengar till sin stora dröm.
Genom att låta andra hyra de saker han inte behöver på en daglig basis hoppas han få ihop de pengar han behöver.
Harald Johansson hyr ut den fotoutrustning han köpt för över 100 000 kronor – och som mest samlat damm sedan han började studera.
– Det kändes synd att den bara låg och skräpade när så många andra kan ha användning för den. Samtidigt som jag behövde lite fickpengar, säger han.

För att hyra ut fotoutrustningen använder sig Harald Johansson av uthyrningstjänsten Hygglo – där annonsering, uthyrning och betalning sker direkt i appen.
Sedan i juni 2017 har Harald Johansson hyrt ut sina prylar ett 40-tal gånger, för mellan 500 och 2 000 kronor per gång.
Tillsammans med ett gäng andra studenter på KTH vill Harald Johansson förverkliga sitt drömprojekt – att bygga upp en skola i Malawi. En viktig del av finansieringen kommer att vara just från uthyrning.
På Hygglo gläds de över projektet.
– Det är både häftigt och berömvärt, men majoriteten ger inte bort de pengar de tjänar till välgörenhet utan använder dem för att dryga ut hushållskassan, säger Ola Degerfors, vd på Hygglo.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Hygglo Partner

Toppnyheter

Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
Chuck Schumer på kongressledamöternas möte på tisdagskvällen. J. Scott Applewhite / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Schumer: Klargörandet är ”24 timmar försenat”

Demokraternas minoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, skriver att president Donald Trump försöker ”lirka sig ur” situationen som uppstod efter hans kommentarer om rysk valpåverkan i går. Detta eftersom presidenten inte hade modet att stå upp mot den ryske presidenten Vladimir Putin, skriver han i ett uttalande enligt AP.
Trumps klargörandet kommer ”24 timmar för sent och på fel ställe”, säger Schumer till reportrar.
Det var under en pressträff med Vladimir Putin i går som Donald Trump sa att han inte hade någon anledning att tro att Ryssland försökt påverka presidentvalet. I dag meddelade presidenten att han sagt fel och att det han egentligen skulle säga var att det inte finns någon orsak till varför det inte skulle vara Ryssland som försökt påverka valet.

1 tim
Donald Trump. Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trumps vändning: Jag sa fel om Rysslands valpåverkan

USA:s president Donald Trump ”accepterar” underrättelsetjänstens slutsats att Ryssland försökte påverka det amerikanska presidentvalet 2016, skriver Reuters. Däremot tillägger han att de ryska försöken inte hade någon påverkan på valresultatet.
Trump säger i ett tal att han menade motsatsen när han i Helsingfors sa att han inte hade någon anledning att tro att Ryssland försökt påverka presidentvalet. Det han skulle säga var att det inte finns någon orsak till varför det inte skulle vara Ryssland som försökt påverka valet.
– Jag inser att det här kräver ett klargörande, säger presidenten och tillägger att det rör sig om en felsägning.
I går träffade Trump den ryske presidenten Vladimir Putin på tu man hand i två timmar och därefter höll de en gemensam presskonferens.

3 tim
Barack Obama i Johannesburg på tisdagen. Themba Hadebe / TT / NTB Scanpix
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Barack Obama varnar för ”märkliga och osäkra tider”

USA:s tidigare president Barack Obama varnar för att ”rädslans och förbittringens politik” nu sprider sig i världen, skriver flera medier. Dagens tal, i Johannesburg i Sydafrika, hölls en dag efter att nuvarande president Donald Trump haft ett toppmöte med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin.
Obama höll sitt tal på sedvanligt manér genom att inte nämna sin efterträdare på presidentposten vid namn, eller kritisera honom i direkta ordalag. Däremot talade han även om att världsledare ignorerar fakta och ljuger ”fullkomligt skamlöst”.
– Med tanke på de märkliga och osäkra tider som nu råder, och de många förbryllande och oroväckande rubrikerna i medierna, tror jag att det vore nyttigt att ta ett steg tillbaka och skaffa sig lite perspektiv.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Beatrice Ask (M). Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Asks kritik mot regeringen: För dålig brandberedskap

Beatrice Ask, Moderaternas talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor, riktar kritik mot regeringen för hur den svenska brandberedskapen ser ut, rapporterar SVT Nyheter.
– Det är klart att vår beredskap är för dålig. Det är klart att vi måste bli bättre, och därför har jag också ställt frågor till regeringen om vad man tänker göra framöver, säger hon till SVT.
Ask anser bland annat att det är dags att börja fundera på om Sverige måste ha egna brandflygplan.
Inrikesminister Morgan Johansson (S) menar däremot att det är bättre att se över EU-kapaciteten snarare än att Sverige ska skaffa eget brandflyg.

1 tim
Illustrationsbild. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Radiomast i Härjedalen kan falla – sändningar hotas

En radiomast utanför Sveg i Härjedalen riskerar att falla på grund av en brand som rasar i närheten, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. I nuläget går det inte att lyssna på Sveriges Radios kanaler P1, P2 och P3 i sändningsområdet.
– Vi har följt räddningsledarens rekommendation i området och utrymt vår personal på plats, säger Niklas Vange, pressinformatör på Teracom till SVT.
En av riskerna som en fallande mast skulle föra med sig är att det inte går att sända ut viktiga meddelanden till allmänheten.
Sveriges Radios P4-sändningar fungerar som vanligt i området.

4 tim
Arkivbild / Branden i Ljusdals kommun. TT.
Skogsbränderna i Sverige

Räddningstjänsten tvingas tillbaka – Försvarsmakten kallar in 160 personer

Branden i Ljusdals kommun eskalerar snabbare än förväntat på grund av en tilltagande vind, rapporterar P4 Gävleborg. Räddningstjänsten tvingas nu att retirera uppger skadeplatschef Hans Nornholm.
– Vi får backa med vår personal och branden får fri tillgång och jobba sig fram precis som den vill, säger han till P4.
Försvarsmakten har kallats in för att bistå vid flera av bränderna, bland annat vid den i Ljusdals kommun, rapporterar Metro. Det handlar om totalt 160 personer som ska hjälpa till i släckningsarbetet.
– Men det handlar också om att se till att folk inte kommer in i det farliga området, säger Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten, till Metro.

Idag 14:59
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Lena Hallengren (S). Hossein Salmanzadeh / TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Ministern om värmen: Kontakta era äldre anhöriga

Äldreminister Lena Hallengren (S) vill påminna om att det framför allt är äldre personer som drabbas av det varma och torra vädret, rapporterar Aftonbladet.
– Jag vill uppmana människor att kontakta sina äldre anhöriga. Att påminna dem om att dricka vatten men också försäkra att de mår bra, säger hon till tidningen.
Hallengren menar att det är lätt att glömma bort de äldre bland alla varningar och larm om skogsbränder, förstörda skördar och höga temperaturer.

2 tim
Illustrationsbild. TT.
Extremvärmen

Varma duschar kan vara bättre än kalla i hettan

Brukar du duscha kallt innan du går och lägger dig för att kyla ner dig inför natten? Då kanske det är dags att tänka om.
Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stockholms universitet och Karolinska institutet, kan en varm dusch nämligen fungera bättre, rapporterar TT.
– Kallduschar gör att huden drar ihop sig, då släpper inte kapillärerna ut värme. Värme öppnar upp kapillärerna. Det finns ingen sammanställd vetenskap kring detta, så det är viss spekulation, men rent logiskt borde kallduschar inte vara så bra, säger han till nyhetsbyrån.

5 tim
Arkivbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Fackförbund varnar för hettan på SL-bussarna

SL har fått in närmare 1 500 klagomål från resenärer om att det är för varmt på bussarna och tunnelbanan. Nu varnar även busschaufförerna för säkerhetsrisker, skriver tidningen Mitti.
Det är inte bara att luftkonditionering lägger av, länets bussdepåer saknar dessutom skydd mot sol vilket gör att bussarna är överhettade redan innan de ens tas i trafik.
– Värmen kan vara upp till 38 grader i bussarna. Det är som en halvt uppvärmd bastu. Under sådana förhållanden kan man inte vara en säker förare, säger Yoseph Yohannes är huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal.
Under flera år har fackförbunden Baro och Kommunal påtalat problemen med de överhettade bussarna. Nu vill de se solskydd på depåerna och hoppas att SL hörsammar kravet.

Idag 11:10
Läs mer om Extremvärmen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 Valrörelsen
Vallokal i Göteborg. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Liberalerna: Vallokalerna måste få skärpt säkerhet

Säkerheten vid vallokalerna under höstens riksdagsval måste skärpas för att skydda Sveriges demokrati. Det skriver de tre liberalerna Lotta Edholm, Fredrik Malm och Morgan Olofsson på DN Debatt.
Bakgrunden till deras resonemang är de stormningar av vallokaler som genomfördes under valet 2014 och som nazister låg bakom:
”Mörkermännens mål är att förstöra grunden för vår demokrati, först då kan deras aggressiva åsikter baserade på våldets kraft frodas”, skriver de.
Ett av förslagen som debattörerna har för att höja säkerheten kring vallokalerna är att Sveriges kommuner ges i uppdrag att förhindra, registrera och rapportera alla incidenter i vallokaler.

2 tim
Anders Ygeman/Sverigedemokratiska riksdagsledamöter 2014 TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ygeman: ”SD är ett parti av skolkande politiker”

Opinion SD-politiker som väljarna har lagt sin röst på tar inte sina uppdrag på allvar, menar Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman i en debattartikel i Aftonbladet. Han pekar på en undersökning som LO har gjort med tankesmedjan och magasinet Tiden och som visar att partiet i nästan hälften av de kommuner där det finns representerat – 43 procent – inte har lämnat in någon budget.
”Att inte lägga fram en budget är att kasta bort möjligheten att få igenom sin politik”, skriver Ygeman.
Partiet består av skolkande politiker som inte förvaltar väljarnas röster, menar Ygeman som skriver att en röst på partiet ofta är detsamma som en röst i papperskorgen.

Igår 08:53
Läs mer om Valet 2018