Demonstranter i Barcelona.  AP/TT
Inrikes

Sanktioner mot Turkiet införs • Torskstopp i Östersjön • Protester i Barcelona

Morgonens nyheter:
• USA inför sanktioner mot Turkiet efter offensiven i Syrien
EU enat: Totalt torskstopp i delar av Östersjön
• Protester i Barcelona i natt efter dom mot separatister

USA inför sanktioner mot turkiska ministrar

USA inför sanktioner mot tre turkiska ministrar som svar på den turkiska offensiven i norra Syrien, meddelade Vita huset på måndagen. Dessutom höjs ståltullarna mot Turkiet till 50 procent och de pågående handelssamtalen mellan länderna avbryts.

EU enat: Totalt torskstopp i delar av Östersjön

EU:s ministrar har enats om nya fiskekvoter för 2020, rapporterar Sveriges Radio. För fisket av torsk i Östersjön innebär det ett totaltförbud i östra delarna medan kvoterna i väster sänks kraftigt.

Protester i Barcelona i natt efter dom mot separatister

Polis och demonstranter har under natten drabbat samman i centrala Barcelona och vid den internationella flygplatsen i staden. Polisen ska ha använt gummikulor och batonger för att skingra protesterna. 75 personer uppges ha skadats i samband med demonstrationerna.

Turkiska och turkstödda stridande utanför staden Manbij i Syrien.  ZEIN AL RIFAI / AFP

Oro för terrorgruppens återkomst: ”IS är inte död”

Oron för att terrorgruppen Islamiska staten ska stärkas till följd av den turkiska offensiven i Syrien är stor. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian menar att kampen för att besegra IS i området kan vara förgäves. ” Det är väldigt allvarligt. Islamiska staten är inte död”, sa han.

Störst stöd för Warren inför debatten

Elizabeth Warren har det starkaste väljarstödet inför kvällens stora demokratiska presidentkandidatsdebatt, visar en opinionsunderökning från Quinnipiac University. 30 procent av väljarna stöttar Warren jämfört med 27 för Joe Biden och 11 för Bernie Sanders.

Ökad oro för att företag ska kränka integritet på nätet

Nästan hälften av svenskarna är oroade för att stora företag som Facebook och Google ska övervaka och kränka deras integritet på internet. Det visar en ny rapport från Internetstiftelsen, rapporterar Sveriges Radio.

Misstänkt mordstuga undersöks – nio mil bort

En misstänkt mordstuga undersöks av polisen, nio mil från platsen där en man hittades död i Ledinge utanför Knivsta i helgen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tre personer har anhållits och senast på tisdagen måste besked lämnar om de ska häktas eller inte.

Danderyd skrotar den kommunala hemtjänsten

Den kommunala hemtjänsten i Moderatledda Danderyd i Stockholms län läggs ner. Det fattade kommunfullmäktige beslut om. Förändringen innebär att äldre enbart kommer få hjälp av privata aktörer. Verksamheten avvecklas för att kommunen har gått back i flera år.

Rasistiska ramsor stoppade Englands EM-kvalmatch

Englands EM-kvalmatch borta mot Bulgarien fick avbrytas två gånger under den första halvleken efter rasistiska tillmälen från publiken. Det första avbrottet kom i den 28:e minuten, varpå en speaker fick ropa ut i högtalarna att rasism från läktarplats inte tolereras. England vann till sist med 6–0.

”Blod” från Andréexpeditionen gav inga svar

Det går inte att slå fast att en misstänkt blodfläck från på ett plagg från en av Adréexpeditionens medlemmar verkligen var blod. Författaren och André-forskaren Bea Uusma som hittade fläcken hoppas docka att framtida analysmetoder ska kunna bekräfta teorin.

Dagens händelser

• POLITIK. Debatt om förslag om personlig assistans vid andning (13.00)
• POLITIK. Debatt kring bensin- och dieselskatter i riksdagen
• INRIKES. Förhandling grovt mutbrott i Allra-härvan (09–16)
• UTRIKES. Nordisk ministerkonferens om krisberedskap i Oslo
• UTRIKES. Parlamentsval i Moçambique
• SPORT. EM-kval i fotboll för herrarna. Sverige möter Spanien (20.45)
• KULTUR. P2 Jazzkatten-galan på Fasching i Stockholm (19.00)
• KULTUR. Stockholms internationella filmfestival håller pressträff (09.30)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Polisen har spärrat av ett skogsområde. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvunna Wilma Andersson

Misstänktes pappa: Lovade att han inte gjort något

Den man som anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, vädjade själv på sociala medier om hjälp att hitta henne, skriver Expressen. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

Mannens pappa säger att sonen berättade att paret hade tjafsat innan försvinnandet.

– Han sa pappa, jag lovar jag har inte gjort någonting, berättar pappan.

En granne till den misstänkte mannen berättar för Aftonbladet att han träffat både mannen och Wilma Andersson flera gånger.

– De har alltid varit väldigt artiga och trevliga, säger grannen.

36 min
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mordmisstänktes advokat: Förnekar helt och hållet

Den man som under dagen gripits och anhållits misstänkt för mord på försvunna Wilma Andersson, 17, förnekar brott. Det säger hans advokat Beatrice Rämsell till SVT Väst. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

– Han förnekar brott helt och hållet. Något mer kan jag inte berätta eftersom jag fått de instruktionerna från min klient, säger hon.

Mannen har under dagen förhörts av polis. Polisen vill emellertid inte gå in på vad som ligger bakom att mannen greps.

– Vad vi har för information och vad vi har för underlag för gripande, det är polisens sak att behålla i förundersökningen, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

3 tim
Wilma Andersson. Privat/Missing People
undefined

Sökområdet utökas – skor och glasögon har hittats

Sökandet efter 17-åriga Wilma Andersson som misstänks ha mördats utökas, rapporterar GT. Wilma har sökts i trakten runt Uddevalla men nu kommer sökandet även omfatta trakterna runt Ljungskile. Tidigare har bland annat glasögon och skor hittats, skriver Aftonbladet.

Hundratals frivilliga har under dagen deltagit i sökandet. Bland dem finns Sandra Palmersjö och hennes mamma Anki Palmersjö.

– Jag ville hjälpa till, kände jag. Det här är ju staden där jag bor, säger Sandra Palmersjö till DN.

En man som greps under dagen misstänkt för mord har anhållits efter förhör. Mannen är i 20-årsåldern och har en relation med Wilma Andersson.

4 tim
Läs mer om Försvunna Wilma Andersson
Ann Linde (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bensinprotesterna i Iran

Utrikesminister Ann Linde fördömer våldet i Iran

Amnesty har tidigare under tisdagen uppgett att över 100 demonstranter i Iran dödats och att siffrorna kan vara så höga som 200 döda. Nu fördömer den svenska regeringen regimen – och utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter att dödssiffrorna ”skräckinjagande”.

”Inget kan rättfärdiga det här våldet”, skriver hon vidare.

Vid ett möte med Irans ambassadör Sayed Rasoul Mohajer har chefen på utrikesdepartementets Mellanösternenhet i skarpa ordalag fördömt våldsamheterna mot demonstranterna, skriver DN.

1 tim
Nedbrunna hus i Iran efter de senaste dagarnas våldsamma protester. Masoume Aliakbar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amnesty: Så många som 200 kan ha dödats i Iran

Människorättsorganisationen Amnesty uppger att minst 106 personer har dödats i 21 olika städer i Iran under de senaste dagarnas våldsamma protester, skriver Reuters.

”Amnesty tror att det verkliga dödstalet kan vara mycket högre, efter rapporter om så mycket som 200 som dödats”, skriver människorättsorganisationen i ett uttalande.

Statliga nyhetsbyrån Isna uppger att tre poliser har dödats och myndighetsföreträdare har också uppgett att minst tolv människor har dödats.

4 tim
Iranier inspekterar en nedbrunnen buss. - / AFP
undefined

Läget i Iran oklart – uppgifterna går isär

Sedan bensinprotesterna bröt ut i Iran i fredags, har tillgången till internet varit begränsad i hela landet. Därför är det oklart hur läget egentligen är i nuläget – och hur många som faktiskt har dött, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt det iranska rättsväsendet ska de våldsamma protesterna ha avtagit, men enligt vittnen ska oroligheterna inte alls ha mattats av, bland annat i huvudstaden Teheran.

Statliga nyhetsbyrån Isna uppger att tre poliser har dödats. Myndighetsföreträdare har också uppgett att minst tolv människor har dödats, medan människorättsorganisationen Amnesty har fått rapporter om tiotals döda. Även FN har fått uppgifter om att antalet döda kan vara fler dussin.

6 tim
Läs mer om Bensinprotesterna i Iran
Ulf Kristersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gängkriminaliteten

M-ledaren: Många varnade för invandringens effekter

Opinion Statsminister Stefan Löfven (S) har helt fel när han säger att dagens situation med gängvåld och grov kriminalitet inte gick att förutse. Det skriver M-ledaren Ulf Kristersson i en text publicerad på Facebook och Aftonbladets debattsida.

Kristersson menar att många debattörer varnade för utvecklingen redan på 90-talet och att det är uppenbart att dagens situation kan kopplas till ”alltför stor invandring och alltför dålig integration”.

Han säger också att hans eget parti har ett ansvar och borde ha agerat tidigare.

”I den mån mitt parti har bidragit till att smäda och frysa ut de röster som ville och vågade lyfta problemen, så förtjänar de min och mitt partis förbehållslösa ursäkt”, skriver han.

Han skriver vidare att M:s omsvängning i invandringsfrågan gör att partiet är redo att ta itu med problemen och att axla regeringsmakten efter nästa val.

18 min
Jimmie Åkesson. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sifo: Åkesson bäst på att sköta lag och ordning

SD-ledaren Jimmie Åkesson får klart bäst betyg av väljarna när det gäller vilken partiledare som är bäst på att sköta frågor om lag och ordning. Det visar en undersökning från Expressen/Kantar Sifo.

23 procent svarar att Åkesson är bäst, medan 16 procent svarar M-ledaren Ulf Kristersson och 15 procent svarar Stefan Löfven (S). Övriga partiledare får alla 6 procent eller lägre.

Undersökningen visar också att 66 procent anser att Löfven inte har hanterat frågan om gängvåld på ett bra sätt.

2 tim
Göran Dahlström och Stefan Löfven. TT
undefined

S-kritik mot Stefan Löfven: Han talar inte klartext

En av landets mest framgångsrika S-politiker på lokal nivå, Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström, riktar kritik mot statsminister Stefan Löfven efter dennes framträdande i SVT:s Agenda. Löfven sa då att det framför allt är segregation som ligger bakom gängvåldet.

– Det Stefan Löfven sa var inte fel. Det är stora klyftor i samhället, men han talade inte klartext: nämligen att mycket hänger ihop med den stora anstormningen till Sverige, säger Dahlström.

Han säger att det han uppfattar som en räddhågsenheten att tala klarspråk om migrationen inom S och andra partier har bidragit till SD:s starka framväxt.

Idag 15:14
Läs mer om Gängkriminaliteten
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson möter supportrar. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Torys ledning över Labour har skjutit i höjden

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och hans Toryparty leder med 18 procentenheter mot oppositionsledaren Jeremy Corbyn och hans Labour. Detta enligt en opinionsmätning från Kantar, skriver Reuters.

Stödet för Torypartiet ligger nu på 45 procent, en ökning med 8 procentenheter på en knapp vecka. Labour ligger kvar på 27 procent.

Enligt Kantar är det Nigel Farage och hans Brexitpartis förtjänst att Boris Johnsons ledning ökat så mycket, efter att man tidigare lovat att inte utmana Torypartiet i dess starkaste fästen.

2 tim
Boris Johnson/Jeremy Corbyn. TT
undefined

Historisk tv-debatt i kväll mellan Johnson och Corbyn

Kvällens livesända valdebatt mellan Toryledaren Boris Johnson och Labourledaren Jeremy Corbyn är den första i landets historia mellan en sittande premiärminister och oppositionsledaren, skriver AFP. Tv-kanalen ITV kommer heller inte låta Liberaldemokraternas och Scottish National Partys respektive partiledare delta.

Corbyn har nu sin chans att försöka ta igen stöd i opinionen, där Labour sedan nyvalet utannonserades legat efter Tories. Men regeringspartiets kampanjande har skakats av partimedlemmar som tvingats avgå och jävanklagelser mot Johnson under hans tid som Londons borgmästare.

Idag 15:22
Boris Johnson med väljare. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Brittiska väljarna är politiskt trötta inför valet

Prins Andrews kritiserade intervju med BBC har kastat en tillfällig brandfilt över brexit, skriver CNN:s Luke McGee i en analys inför kvällens tv-sända debatt mellan Jeremy Corbyn och Boris Johnson.

”Det verkar som att alla är glada över att distraheras från nationens brexitutmattning”, skriver han.

Just därför fokuserar valkampanjerna snarare på andra frågor än Brexit, enligt McGee.

Katrine Marçal skriver i Dagens Nyheter att britterna haft tre val på fem år, tre premiärministrar på lika många år och tvingas se direktsändningar från Westminster på bästa sändningstid. Som om det inte vore nog ska de nu besluta om Storbritanniens relation till resten av världen. Inte konstigt att de brittiska väljarna är politiskt trötta, enligt Marçal.

Idag 13:43
Läs mer om Brexit
Safirskolan i Göteborg, som tidigare hette Vetenskapsskolan.  Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om religiösa friskolor

Betygen på kritiserad skola ifrågasätts: ”Orimligt”

Resultaten bland eleverna på Safirskolan i Göteborg, som tidigare hette Vetenskapsskolan, ifrågasätts av andra skolledare, skriver GP. Enligt skolans egna uppgifter går 91,7 procent av eleverna ut med fullständiga betyg. På andra skolor i liknande områden är siffran mellan 20 och 30 procent.

– Man behöver inte jobba i förorten eller vara någon Einstein för att förstå att det här är orimligt, det är ganska uppenbart, säger Linnea Lindquist, rektor för Hammarkulleskolan, som anmält Safirskolan till Skolinspektionen.

Safirskolans chef och rektor Sven-Erik Berg säger sig emellertid vara säker på att betygen motsvarar deras kunskapsnivå.

Skolan har även i fler andra sammanhang fått återkommande kritik.

1 tim
Mikael Damberg, Anna Ekström och illustrationsbild av skolelever. TT
undefined

S-duon: Problem i skolan vi inte ens kunde drömma om

Opinion Moderaternas friskolereform har skapat problem i den svenska skolan som inte ens de värsta kritikerna kunde drömma om. Det skriver S-ministrarna Anna Ekström och Mikael Damberg på Expressen Debatt.

”Vad sägs om friskolor som marknadsför sig mot föräldrar med löfte om att barnen får rätt religiös uppfostran eller som mellan raderna lovar att flickor och pojkar inte ska undervisas tillsammans?” skriver de.

Ministrarna presenterar tre åtgärder. Den som driver en skola ska från årsskiftet inte kunna vara kriminellt belastad, nya religiösa friskolor ska stoppas och det ska blir lättare att stänga skolor med stora brister – nödvändiga åtgärder för att skolan inte ska bli ”en frizon för extremism och radikalisering”.

Idag 08:10
Läs mer om Debatten om religiösa friskolor
Trumps USA Riksrättsprocessen
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Trump: Riksrättsprocessen är en skam för nationen

USA:s president Donald Trump kallar den pågående riksrättsprocessen mot honom för en skam för nationen – och säger att det amerikanska folket får lita till sitt eget omdöme om vittnesmålen i kongressen, skriver Reuters.

Överstelöjtnant Alexander Vindman, en av få som faktiskt hört Trumps samtal med Ukrainas president, har förhörts igen under tisdagen. Donald Trump har tidigare kallat honom för en ”Never Trumper”, det vill säga antytt att han skulle vara partisk mot USA:s president.

3 tim
Donald Trump, Jennifer Williams överst tv, Timothy Morrison överst th, Alexander Vindman under tv och Gordon Sondland under th.  TT/AP
undefined

Analys: Häpnadsväckande vittnesmål kan avgöra allt

Riksrättsprocessen går in i den mest kritiska fasen i och med de nya vittnesmål som ska höras offentligt nu i veckan, skriver Stephen Collinson i en analys. Det gäller både för demokrater som vill peta Donald Trump från sitt ämbete, och för republikaner som vill rädda presidenten. TV-sändningarna under de kommande tre dagarna väntas visa på häpnadsväckande vittnesmål – vilka kan avgöra om Trump missbrukade sin makt för att pressa Ukraina, skriver han.

Riksrättsprocessen handlar varken om sanning eller rättvisa, säger Fox News Sean Hannity i sitt program. Demokrater som driver på tillsammans med mediamobben kan inte inse att de förlorade valet 2016. ”Ända sedan dess har de varit ute efter hämnd”, säger han.

Idag 13:15
Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till Mike Pence, ska höras i riksrättsutredningen.  J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två nyckelfigurer vittnar om Ukrainasamtalen i dag

Två av Donald Trumps säkerhetsrådgivare som lyssnade på det så kallade Ukrainasamtalet ska vittna i riksrättsutredningen i dag, skriver AP. Förhören är offentliga.

Den ena är överstelöjtnant Alexander Vindman som var säkerhetsrådgivare till den amerikanska presidenten. Dessutom hörs Jennifer Williams, säkerhetsrådgivare till vicepresident Mike Pence. De båda uppges ha uttryckt oro angående Trumps samtal med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, där presidenten ska ha uppmanat till utredning av den politiska rivalen Joe Bidens son.

Ytterligare två personer vittnar senare under dagen: USA: specialsändebud till Ukraina, Kurt Volkner, och Timothy Morrison på USA:s säkerhetsråd.

Idag 05:51
Läs mer om Trumps USA