Demonstranter i Barcelona.  AP/TT
Inrikes

Sanktioner mot Turkiet införs • Torskstopp i Östersjön • Protester i Barcelona

Morgonens nyheter:
• USA inför sanktioner mot Turkiet efter offensiven i Syrien
EU enat: Totalt torskstopp i delar av Östersjön
• Protester i Barcelona i natt efter dom mot separatister

USA inför sanktioner mot turkiska ministrar

USA inför sanktioner mot tre turkiska ministrar som svar på den turkiska offensiven i norra Syrien, meddelade Vita huset på måndagen. Dessutom höjs ståltullarna mot Turkiet till 50 procent och de pågående handelssamtalen mellan länderna avbryts.

EU enat: Totalt torskstopp i delar av Östersjön

EU:s ministrar har enats om nya fiskekvoter för 2020, rapporterar Sveriges Radio. För fisket av torsk i Östersjön innebär det ett totaltförbud i östra delarna medan kvoterna i väster sänks kraftigt.

Protester i Barcelona i natt efter dom mot separatister

Polis och demonstranter har under natten drabbat samman i centrala Barcelona och vid den internationella flygplatsen i staden. Polisen ska ha använt gummikulor och batonger för att skingra protesterna. 75 personer uppges ha skadats i samband med demonstrationerna.

Turkiska och turkstödda stridande utanför staden Manbij i Syrien.  ZEIN AL RIFAI / AFP

Oro för terrorgruppens återkomst: ”IS är inte död”

Oron för att terrorgruppen Islamiska staten ska stärkas till följd av den turkiska offensiven i Syrien är stor. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian menar att kampen för att besegra IS i området kan vara förgäves. ” Det är väldigt allvarligt. Islamiska staten är inte död”, sa han.

Störst stöd för Warren inför debatten

Elizabeth Warren har det starkaste väljarstödet inför kvällens stora demokratiska presidentkandidatsdebatt, visar en opinionsunderökning från Quinnipiac University. 30 procent av väljarna stöttar Warren jämfört med 27 för Joe Biden och 11 för Bernie Sanders.

Ökad oro för att företag ska kränka integritet på nätet

Nästan hälften av svenskarna är oroade för att stora företag som Facebook och Google ska övervaka och kränka deras integritet på internet. Det visar en ny rapport från Internetstiftelsen, rapporterar Sveriges Radio.

Misstänkt mordstuga undersöks – nio mil bort

En misstänkt mordstuga undersöks av polisen, nio mil från platsen där en man hittades död i Ledinge utanför Knivsta i helgen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Tre personer har anhållits och senast på tisdagen måste besked lämnar om de ska häktas eller inte.

Danderyd skrotar den kommunala hemtjänsten

Den kommunala hemtjänsten i Moderatledda Danderyd i Stockholms län läggs ner. Det fattade kommunfullmäktige beslut om. Förändringen innebär att äldre enbart kommer få hjälp av privata aktörer. Verksamheten avvecklas för att kommunen har gått back i flera år.

Rasistiska ramsor stoppade Englands EM-kvalmatch

Englands EM-kvalmatch borta mot Bulgarien fick avbrytas två gånger under den första halvleken efter rasistiska tillmälen från publiken. Det första avbrottet kom i den 28:e minuten, varpå en speaker fick ropa ut i högtalarna att rasism från läktarplats inte tolereras. England vann till sist med 6–0.

”Blod” från Andréexpeditionen gav inga svar

Det går inte att slå fast att en misstänkt blodfläck från på ett plagg från en av Adréexpeditionens medlemmar verkligen var blod. Författaren och André-forskaren Bea Uusma som hittade fläcken hoppas docka att framtida analysmetoder ska kunna bekräfta teorin.

Dagens händelser

• POLITIK. Debatt om förslag om personlig assistans vid andning (13.00)
• POLITIK. Debatt kring bensin- och dieselskatter i riksdagen
• INRIKES. Förhandling grovt mutbrott i Allra-härvan (09–16)
• UTRIKES. Nordisk ministerkonferens om krisberedskap i Oslo
• UTRIKES. Parlamentsval i Moçambique
• SPORT. EM-kval i fotboll för herrarna. Sverige möter Spanien (20.45)
• KULTUR. P2 Jazzkatten-galan på Fasching i Stockholm (19.00)
• KULTUR. Stockholms internationella filmfestival håller pressträff (09.30)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Personer i en polsk vallokal.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Ett splittrat Polen – ”det här kan gå riktigt illa”

Det är ett splittrat Polen som gick till presidentval under söndagen, vilket också visade sig i det oerhört jämna resultatet från den första vallokalsundersökningen. Det skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Om den sittande presidenten Andrzej Duda, som har en knapp ledning vinner, kommer Polen bli ett allt mer auktoritärt land. En förlust för Rafal Trzaskowski skulle ändå betyda att han är en obestridlig ledare för den liberala oppositionen, skriver Winiarski.

The Guardians korrespondent i Polen, Christian Davies skriver på Twitter att han är rädd för att det jämna valresultatet kan leda till stora problem.

”Det är extremt spänt, i ett väldigt splittrat land och det finns inga oberoende institutioner. Det här kan gå riktigt illa.”

Igår 21:32
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski.  TT
undefined

Utlandsrösterna kan bli tungan på vågen i polskt val

Utlandsrösterna kan avgöra det polska presidentvalet. Det säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Warszawa och Polenkännare till SVT.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger han.

När vallokalerna stängde klockan 21.00 på söndagskvällen hade Andrzej Duda fått 50,4 procent av rösterna och Rafal Trzaskowski 49,6 procent enligt den första vallokalsundersökningen.

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, tror också att utlandsrösterna kan komma att avgöra valet, enligt TT. Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skriver på Twitter att polacker boendes i andra länder har köat för att rösta.

Igår 20:16
Läs mer om Valet i Polen
Coronaviruset Globala spridningen
Vårdpersonal på ett sjukhus i Moskva. Arkivbild.  Pavel Golovkin AP/TT
undefined

Amnesty: Över 3 000 arbetare i vården döda

Över 3 000 anställda inom vården har dött till följd av att ha smittats av coronaviruset. Det visar en kartläggning från Amnesty International, som samtidigt varnar för att mörkertalet kan vara högt, bland annat till följd av skillnader i rapporteringen av fall mellan länder.

USA toppar den mörka listan med totalt 507 dödsfall inom denna grupp. Därefter kommer Ryssland, Storbritannien och Brasilien.

Amnesty varnar också för att vårdpersonalen på många håll inte bara riskerar sin hälsa utan att många även har förföljts och straffats när de påtalat brister i virushanteringen.

2 tim
Sjukvårdare testar för covid-19. Eranga Jayawardena / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittan tar ny fart i Sri Lanka – valkampanj pausas

Sri Lankas styrande parti har avbrutit sin valkampanj inför det kommande parlamentsvalet till följd av en kraftig ökning av smitta i landet, rapporterar AFP.

I slutet av juni öppnade myndigheterna landet igen eftersom man bedömde att risken för smittspridning hade minskat, men i förra veckan bröt smittan ut igen. På ett behandlingshem för missbrukare testades 253 patienter positivt för covid-19 under en enda natt.

Pandemin har satt stopp för valet flera gånger, det skulle ha hållits den 25 april men har nu flyttats fram till augusti.

Igår 13:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Anna Hallberg/Öresundsbron vid 20-årsfirandet. TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Samarbetet svajar i Norden: ”Står militärer vid gränsen”

Det nordiska samarbetet har fått sig en rejäl törn av coronakrisen, enligt Nordenminister Anna Hallberg (S).

– Vi har tagit den stabila plattform vi har i Norden för givet, och sedan plötsligt står det militärer vid gränsen mot Norge. Det är oerhört dramatiskt, säger hon till TT.

I Haparanda har den symboliska gränsen mot Torneå förvandlats till en effektiv mur och norrmän flockas inte på Västkusten som vanligt under sommaren. Inget grannland vill helt öppna gränsen till Sverige.

– Jag är orolig, det här måste vi ta tag i nu, säger Hallberg.

2 tim
Fartyg i Oslo hamn. Geir Olsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norge skärper reglerna för resor från övriga Norden

Norge skärper nu sina krav för inresor från de övriga nordiska länderna, rapporterar VG. Folkehelseinstuttet har beslutat att ställa samma krav på de nordiska länderna som på länder inom EES och Schengenområdet.

Tidigare gällde att regioner i de nordiska länderna skulle uppvisa färre än 20 smittotillfällen per 100 000 invånaren i snitt per vecka de senaste två veckorna för att människor skulle få resa in i Norge utan att sättas i karantän. Men nu gäller färre än 20 smittotillfällen totalt per 100 000 invånare under de sista två veckorna.

Skåne och Blekinge undantas från de ändrade reglerna, bland annat eftersom smittan där är på väg ner, skriver Expressen.

Igår 15:14
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekter
Genrebild.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

Arbetslösheten stiger: Värst för unga och utrikes födda

Arbetslösheten fortsätter att stiga trots flera optimistiska makrosignaler. I slutet av juni hade 466 000 personer skrivit in sig som arbetslösa, det är 9 procent av den svenska arbetskraften och 130 000 fler än samma månad i fjol. Det framgår av ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

Hårdast drabbade är de som står längst från arbetsmarknaden – unga och utrikes födda, skriver myndigheten. 71 000 ungdomar var inskrivna som arbetslösa i juni, vilket är en radikal ökning från i fjol då 27 000 färre sökte sig till Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten är ojämnt fördelad över landet: från Gotland där 6,7 procent av befolkningen var inskrivna som arbetslösa i juni, till 11,4 procent i Södermanland, Skåne och Gävleborgs län.

1 tim
Illustrationsbild.  Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spannmålsskörd väntas bli normalstor trots pandemi

Årets spannmålsskörd väntas bli lägre än förra årets men ändå normalstor och strax över femårssnittet, skriver TT. Detta trots coronapandemin som skakat om i princip alla delar av samhället.

– Det är en bra, ganska normal skörd som inte sticker ut kvantitetsmässigt. Vi hade en större höstsådd än normalt vilket var en god förutsättning, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen till nyhetsbyrån.

Lantmännens styrelseordförande Per Lindahl säger till TT att årets skörd är mer betydelsefull än någonsin eftersom att coronapandemin satt strålkastarljuset på vikten av en god livsmedelsförsörjning.

1 tim
Almegas vd Thomas Erséus.
undefined

Arbetsgivarorganisationer har fullt upp under krisen

Trycket är högt på flera arbetsgivarorganisationer till följd av coronakrisen, rapporterar DN.

– Vi får många frågor om uppsägningar och statliga stöd, säger Thomas Erséus, vd för Almega som samlar företag inom tjänstesektorn.

Trots att nära hundra medlemsföretag gick i konkurs eller lades ner under juni nådde Almega rekordhögt medlemsantal under månaden.

Även bland andra Svensk Handel har haft mycket att göra. Under vissa dagar har samtalen varit fem gånger fler än normalt enligt Katarina Kempe, kommunikationschef.

Igår 16:14
Läs mer om Coronaviruset