Illustrationsbilder. TT
Skånetrafikens biljettstrul

Skånetrafiken vill att äldre tar hjälp av barnbarnen

Skånetrafikens nya biljettsystem och skrotandet av jojo-korten har mött hård kritik och bland annat äldre resenärer har haft svårt att betala med appen och blipp. Linus Eriksson, trafikdirektör hos Skånetrafiken, föreslår att man tar hjälp av barn och barbarn som är ”mer bekväma med digital teknik”.

– Har man åkt med biljett i appen en gång så vet man hur betalsystemet fungerar. Men första gången är ett insteg, säger han.

Trafikdirektören säger också att han hjälpt sina egna pensionerade föräldrar att köpa biljetter.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Gata i New York/Donald Trump. TT.
Coronaviruset Smittan i USA

Trump pressad av rådgivare: ”Hans framtid avgörs nu”

Donald Trumps rådgivare pressar nu den amerikanske presidenten för att han inte ska sätta några specifika datum då landet ska öppna upp igen efter karantänen, rapporterar NBC News. Tidigare har Trump flaggat för att han vill att allt ska återgå till det normala kring påsk.

Enligt flera källor finns det en växande oro för att Trumps vilja att öppna upp mitt i coronakrisen kommer att slå tillbaka mot såväl folket i stort som mot presidentens politiska ambitioner. En källa säger till sajten att Trumps eventuella återval helt hänger på hur han hanterar coronakrisen.

– Det mesta av vad som hänt under de senaste tre åren är nu irrelevant. Det kommer att handla om hur han svarade på det här.

1 tim
New York, USA. TT
undefined

Brist på skyddsutrustning i New York-vården: ”Uruselt”

Vårdarbetare i hårt drabbade New York kämpar mot långa skift och ett stort behov av skyddsutrustning, rapporterar AFP.

Läkare och sjuksköterskor vittnar om brist på munskydd och skyddskläder.

– Det är uruselt. Det finns inte tillräckligt med pengar, inte tillräckligt med tester, inte tillräckligt med skydd för människor som arbetar med detta, säger en anonym läkare på ett New York-sjukhus till nyhetsbyrån.

Antalet bekräftade fall av coronavirus i USA översteg på fredagen 100 000.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Intensivvårdsavdelning på sjukhus i Rom. Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Coronasmittad 101-åring frisk: ”Han har sett allt”

En 101-årig man som smittats av coronaviruset har nu blivit friskförklarad och skrivits ut från sjukhuset i Rimini i nordöstra Italien, rapporterar lokala medier.

När mannen, som kallas ”Herr P” i medierna, föddes härjade spanska sjukan i världen. Stadens borgmästare Gloria Lisi säger till Rimini Today att alla kan känna hopp när man hör en sådan här historia.

– Under 101 år har han sett allt: krig, hunger, smärta, framsteg, kris och uppståndelse, säger hon.

1 tim
Sjukvårdare i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dystert rekord i Italien – 1 000 döda på en dag: ”Har inte passerat toppen”

969 personer har dött i Italien senaste dygnet, vilket är den högsta siffran hittills, skriver AFP.

De senaste dagarnas coronavirusfall i Italien har sett ut att minska något, men nu höjs varnande fingrar om att det fortfarande är långt kvar tills kulmen är nådd. Det skriver Reuters.

– Vi har inte nått eller passerat toppen än, säger Silvio Brusaferro, chef för Italiens nationella hälsoinstitut.

Italien har varit i karantän sedan 9 mars. Planen har varit att lätta på restriktionerna från och med nästa vecka. Franco Locatelli, medicinsk rådgivare till italienska regeringen, tror att karantänen kommer behöva förlängas.

– Skulle jag behöva ta ett beslut utifrån dagens siffror, skulle restriktionerna behöva förlängas, säger han.

Igår 16:42
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Bilder från gruvan och räddningsarbetet. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Räddade gruvarbetarnas tips: Så klarar du isolering

De gruvarbetare som satt fast under jord i över två månader efter ett gruvras i Chile 2010 ger nu sina bästa råd för att stå ut med att sitta isolerad.

Mario Sepúlveda, en av de räddade männen, tipsar i en intervju med AFP om att organisera sitt hem och hålla fast vid sina rutiner så långt det går.

Även överlevare efter en svår flygkrasch i Anderna 1972 har tillfrågats. De tvingades äta sina döda medpassagerare för att hålla sig vid liv i 25 minusgrader i väntan på räddning. En av dem, Carlos Paez, säger att det bara är att göra inget alls:

– Ni har alla bekvämligheter, tv, internet, mat. Så inget att klaga på.

9 min
Bilar vid en avgiftskontroll på motorvägen mot Wuhan/Människor anländer till stadens tågstation. TT
undefined

Jättestaden Wuhan öppnar igen – första tåget rullar in

Kina har lättat reserestriktionerna för Wuhan – staden där coronautbrottet tog sin början i vintras. Staden, med sina elva miljoner invånare, stängdes ner helt i januari. Invånare förbjöds att lämna, vägspärrar sattes upp och tuffa restriktioner för rörlighet innanför spärrarna.

Strax efter midnatt kunde det första passagerartåget rulla in i Wuhan igen, skriver AFP.

– Jag kunde inte hålla tårarna tillbaka när min dotter sprang till sin pappas famn, säger en 36-årig kvinna som inte kunnat träffa sin man på 10 veckor, till nyhetsbyrån.

Det är fortfarande förbjudet att lämna staden. Den 8 april ska invånarna få resa igen.

3 tim
Ticuna-folket. Fernando Vergara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasiliansk läkare kan ha smittat urfolk i Amazonas

En brasiliansk läkare som nyligen arbetat hos urfolket Ticuna i Amazonas har testat positivt för det nya coronaviruset, skriver Reuters. Åtta personer i stammen hålls nu isolerade för att hindra att smittan sprider sig bland folket.

Smittspridning bland urfolken skulle kunna få katastrofala konsekvenser och deras livsstil i stora grupper med mycket små möjligheter till isolering skulle det göra det lätt för viruset att sprida sig.

Dessutom är det vanligt med nedsatta immunsystem till följd av undernäring och olika sjukdomar.

Igår 22:42
Läs mer om Coronaviruset
Jennie Nilsson (S). TT
undefined

Minister: Välj svenska varor när ni handlar i butikerna

Opinion Stötta vårt land i denna tid av prövning. Med den uppmaningen inleder landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sin debattartikel i Aftonbladet.

Hon uppmanar svenskar att välja svenska livsmedel i butikerna, att handla från lokala gårdar och att visa uppskattning över livsmedelsförsörjningen. Enligt Nilsson krävs det nu aktiva beslut från Sveriges konsumenter för att hålla i gång lönsamheten inom livsmedelskedjan.

”Tillsammans bygger vi Sverige starkare”, skriver hon.

2 tim
Inrikesminister Mikael Damberg och statsminister Stefan Löfven. Andes Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Uppenbarligen är regeringen inte helt nöjd

Statsminister Stefan Löfvens uttalande i dag om att den som företar en onödig resa tar på sig ett tungt ansvar innebär en klar skärpning i retoriken, anser Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

– Helt uppenbart är regeringen inte riktigt nöjd än med hur det här efterlevs och är orolig, säger Furtenbach när han analyserar de skärpta riktlinjerna i Ekot.

DN:s Ewa Stenberg skriver att regeringen arbetar utifrån teorin om att ett eget ansvar är mer effektivt än ett totalförbud, för att få människor att hejda smittspridningen.

– Tanken är att om alla inkluderas och är med så kommer människor snabbare att hörsamma nya uppmaningar och värna varandra, säger hon till den egna tidningen.

Igår 16:20
Läs mer om Svenska åtgärderna
Coronaviruset Svenska fallen
Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Forskare vill masstesta – för att rädda svenska ekonomin

Testa alla som är osäkra på om de har covid-19 och som inte kan gå till jobbet eller konsumera olika varor. Den åtgärden skulle kunna vara värd 50 miljarder kronor, skriver ekonomiforskare från flera universitet i en ny rapport enligt SVT.

Forskarna vill att regeringen ska ta hjälp av bolag som tillverkar medicinsk utrustning och snabbt få igång en stor produktion.

Testerna krävs för Sveriges ekonomi att återgå till ”något slags normalläge”, säger nationalekonomen Daniel Spiro till SVT.

– Så att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet.

1 tim
Migrationsverket.  Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsverket pausar delar av sin verksamhet

En anställd på Migrationsverket i Sundbyberg misstänks vara smittad av coronaviruset, rapporterar Expressen. Enligt tidningens uppgifter vårdas personen på sjukhus.

Myndigheten kommer nu att pausa muntliga utredningar i olika asylärenden i två veckor. Även ytterligare åtgärder kommer att utredas, enligt presschef Per Ek.

Myndigheten har tidigare kritiserats både av asylrättsadvokater och personal för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder.

Igår 21:09
Anders Tegnell. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Tegnell: Tycker det känns hoppfullt så här långt

Den svenska kurvan när det gäller coronavirusutvecklingen är betydligt flackare än i hårt drabbade Italien och Spanien. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet. Det skulle isåfall inte ge samma enorma belastning på sjukvården som de länderna har upplevt.

– Vi får se om den trenden fortsätter, men så här långt tycker jag det känns hoppfullt, säger Tegnell.

I en intervju med DN förklarar han att han är desto mer oroad över utvecklingen i USA som på kort tid blivit det land i världen med flest bekräftade fall.

– Uppenbarligen har man haft en epidemi under en lång tid som man inte har sett, säger Tegnell.

Igår 18:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Illustrationsbilder från Tyskland och Storbritannien.  TT
undefined

Utländska medier: Svenska strategin är inspirerande – men också experimentell

Sveriges strategi för att minska coronavirusets spridning fortsätter att förundra i internationella medier. I en analys för Bloomberg skriver Lionel Laurent att Sverige är ett av världens friaste länder och att de politiskt oberoende myndigheternas ord väger tungt när de säger att karantän inte krävs. Laurent menar att det är en inspirerande men riskfylld strategi.

”Vissa svenskar verkar mer oroade över att ordningen ska braka samman om skolor stängs. (...) Man har tillit till regeringen, men också till att andra medborgare ska göra det rätta”, skriver han.

I ett reportage i Financial Times i veckan kallas den svenska strategin ”experimentell” och man betonar kritiken från experter som professor Joacim Rocklöv.

3 tim
Gondolliften på väg upp mot Åreskutan. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Låt svenskarna resa i påsk – viruset redan spritt

Opinion Alla pratar om coronavirusets effekter på samhället, så även Sveriges ledarskribenter. Den fria rörligheten måste värnas i påsk, tycker DI:s Lotta Engzell-Larsson. Dessutom borde gymnasieskolorna slå upp portarna för sistaårseleverna och Sveriges yttre och inre gränser hållas öppna.

”Man måste acceptera att viruset redan är spritt i vårt land. Att isolera stora grupper friska människor är inte meningsfullt”, skriver hon.

SvD:s Lydia Wålsten ser i stället hur Sverige steg för steg följer andra länders exempel. Hon konstaterar att kritiker velat dra i handbromsen tidigare.

”Sett till utvecklingen för slutenvård i Stockholm verkar det ligga något i det”, skriver hon.

Från Göteborg blickar Adam Cwejman utanför landets gränser. I GP skriver han att Taiwan genom koordinerade insatser och omfattande åtgärder har varit ett föredöme i att stoppa virusspridningen.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Liverpools Mohamed Salah och Sadio Mané. DAVID KLEIN / BILDBYRÅN
Smittans effekter

Krav på att stryka årets Premier League-säsong

Det var året Liverpool stormade fram mot sin första Premier League-titel på 30 år. Förra veckan kom beskedet från ligan att det fanns en enighet bland alla klubbar att spela klart årets säsong. Men nu höjs röster från flera klubbar om att den ska strykas utan att utse ett segrande lag.

– Det finns ingen plats för idrott just nu, säger en högt uppsatt Premier League-källa till The Athletic.

Sportsajten har pratat med ordföranden, klubbchefer och andra högt uppsatta personer i flera klubbar. En av dem beskriver den officiella hållningen som ”pinsam” och ”orimlig”.

23 min
En kondom. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varning för kondombrist: ”Kommer att bli läskigt”

Det finns risk för en global brist på kondomer till följd av coronakrisen. Det varnar världens största kondomproducent Karex för i en intervju med Reuters. Efter att tre fabriker tvingats hålla stängt i en vecka har 100 miljoner färre kondomer producerats.

– Det kommer att bli läskigt, säger vd:n Goh Miah Kiat, som oroar sig för att bristen ska slå mot olika hjälpprogram i Afrika i flera månaders tid.

Samtidigt konstaterar Goh att efterfrågan på kondomer är hög, särskilt med tanke på att många kanske avvaktar med barn med tanke på osäkerheten just nu.

1 tim
Eva-Pia och Anders Isberg har haft sin fiskarstuga i Kivik i 21 år. I år kom de ner en vecka tidigare än vanligt, men det är med blandade känslor. Andreas Hillergren/TT
undefined

Ledsna Stockholmsturister: ”Nu plötsligt duger vi inte”

Trots att stockholmarna Eva-Pia och Anders Isberg har haft ett sommarhus i Kivik på Österlen i 21 år känner de sig inte riktigt välkomna i år. Det skriver TT som tagit ett grepp om effekterna av coronakrisen.

– Nu plötsligt så duger vi inte längre. Det är ju det man i princip säger. Jag har ju sett vad man har skrivit i tidningarna, säger Eva-Pia Isberg.

Sedan Stockholmsparet åkte till Österlen har Folkhälsomyndigheten uppmanat svenskar att inte resa i onödan. Många personer på plats bekräftar paret Isbergs bild.

– Jag tycker att det är hemskt att man tänker så – och jag tycker att det är hemskt att jag har börjat tänka så också, för jag vill inte det, säger lokalbon Eva Fristedt.

4 tim
Läs mer om Smittans effekter
Coronaviruset Smittan i Norden
Helsingfors, arkivbild/Statsminister Sanna Marin TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Helsingforsregion isoleras – militären vaktar gränsen

Landskapet Nyland, där Helsingfors ingår, har isolerats från övriga Finland i ett försök att hindra spridningen av coronaviruset. En åtgärd som saknar motstycke i fredstid, skriver finska public servicebolaget Yle.

Fritidsresor förbjuds och man får bara röra sig över gränsen om det är nödvändigt.

Hundratals poliser har kommenderats ut för att sätta upp kontrollplatser vid större vägar. Poliser, militär personal och uppemot 750 värnpliktiga kommer att hjälpa till vid avspärrningar för att se att inga obehöriga passerar gränsen, skriver nyhetsbyrån STT enligt TT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

5 tim
Poliser i Helsingfors. Arkivbild. Mikko Stig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Isoleringen kritiseras: ”Regeringen leker gud”

Den finska regeringen tog sent på fredagskvällen beslut om att isolera landskapet Nyland, där Helsingfors ingår. Men förslaget som klubbades igenom fick på förhand utstå hård kritik för sitt innehåll, skriver finska Hufvudstadsbladet.

Martin Scheinin, professor i internationell rätt vid European University Institute i Florens, och Pauli Rautiainen, biträdande professor i offentlig rätt vid universitetet i Tammerfors, skriver i ett blogginlägg att ”regeringen leker gud”:

”Vår bedömning är att man avviker inte bara från grundlagen utan också från de människorättsavtal som Finland har förbundit sig till”, skriver professorerna.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbilder. TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Norge spårar smittade med data – inte aktuellt i Sverige

EU-kommissionen vill att de europeiska teleoperatörerna ska dela med sig av mobildata så att länderna lättare ska kunna räkna ut hur coronaviruset sprider sig. Folkhelsinstituttet i Norge har redan ett samarbete med Telenor som man enligt telejätten ”sätter stort värde på”, rapporterar SVT Nyheter. Viktigt är på samma gång att inte kränka kundernas integritet.

I Sverige är det inte aktuellt. Men Telia, Tele2 och Tre säger sig alla ha möjlighet att dela sådana uppgifter med Folkhälsomyndigheten.

– Om myndigheterna är intresserade kan vi självfallet skräddarsy rapporter med fokus på större rörelsemönster, säger Tres kommunikationsdirektör Mårten Lundberg.

3 tim
Lars Sandman. TT/SVT.
undefined

Förväntad livslängd avgör om vården måste välja

När vården nu kan ställas inför svåra beslut där vissa patienter kan behöva prioriteras framför andra har Socialstyrelsen tagit fram nya riktlinjer för att underlätta besluten. I fredagens Aktuellt i SVT förklarade Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik, att riklinjerna kan innebära att en ung patient kan komma att prioriteras framför en äldre.

– Det kan bli så i en extrem situation. Då har vi sagt i riktlinjerna att man vår välja den som har längst förväntad återstående livslängd, sa Sandman.

Han hoppas dock att vården helt ska slippas ställas inför sådana val, och att det viktigaste för att undvika det är att det finns så många intensivvårdsplatser som möjligt.

Igår 22:16
Försvaret förbereder extra intensivvårdsplatser i Älvsjö. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

22 000 smittade svenskar kan behöva sjukhusvård

22 000 svenskar kan bli så sjuka att de behöver vård på sjukhus under coronavirusets första våg i landet. Det rapporterar DN utifrån siffror från en modell av ett ”realistiskt worst-case scenario” från Folkhälsomyndigheten.

5 000 av dem väntas behöva intensivvård, enligt modellen. Totalt omkring 100 000 väntas få sin smitta bekräftad via test.

Siffrorna kommer från en rapport som myndigheten gjorde 20 mars.

Igår 17:57
Läs mer om Coronaviruset