Arkivbild, skogsbrand i Norge. Hagen, Fredrik / TT NYHETSBYRÅN
Utrikes

Skogsbränder rasar på över 100 platser i Norge

Stora skogsbränder rasar på över 100 platser i södra Norge, rapporterar Aftenposten. Det brinner bland annat i trakterna kring Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, samt Hedmark och Oppland, enligt NRK.
I flera av fallen ska bränderna ha uppstått efter blixtnedslag.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump och ministern Kirstjen Nielsen i Ovala rummet. JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Trump: Klar med svaren till Mueller – inte skickat dem

USA:s president Donald Trump har svarat på skriftliga frågor från den särskilde Rysslandsutredaren Robert Mueller men inte skickat in dem än. Det sa han till reportrar i Ovala rummet i dag, enligt AP.
Trump hävdade att frågorna var ”väldigt enkla” för honom att besvara men tillade att ”man alltid måste vara försiktig”.
Presidenten uppgav inte när han tänker lämna över svaren till Mueller, som utreder påstådda kopplingar mellan Ryssland och Trumpkampanjen under presidentvalet.
Trump sa sig ha konsulterat Vita husets jurister den här veckan men underströk: ”Mina advokater skriver inte svaren, jag skriver svaren”.

1 tim
Donald Trump. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Arg Trump verkar veta något ingen annan vet

Donald Trump verkar veta något om Rysslandsutredningen som ingen annan känner till, skriver Stephen Collinson i en analys i CNN. Detta efter att Trump i flera Twitter-inlägg i hårda ordalag kritiserat den Robert Mueller-ledda utredningen och bland annat kallat den för ”en skam för nationen”.
”Tidigare har presidentens attacker på Mueller sammanfallit med framsteg i den särskilda åklagaren utredning”, skriver Collinson, som tror att ny information snart kommer att presenteras.
Australiska ABC News Zoe Daniel och Emily Olson menar att Rysslandsutredningen, trots den besvärliga veckan för Trump, alltjämt är presidentens största bekymmer.
”Vi har inte lyckats få svar från den särskilda åklagaren om när rapporten kommer, men presidentens oro över den är tydlig för alla”, skriver de.

Idag 07:26
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Övergångsbudgeten
Fredrik Olovsson (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Övergångsbudgeten

S varnar: Problematiskt att tvingas styra på M:s budget

Den S-ledda övergångsregeringen kan tvingas att regera på Moderaternas budget, detta sedan C och L valt att lägga fram egna budgetförslag. Fredrik Olovsson, S talesperson i finansutskottet, säger till Aftonbladet att detta riskerar att föra med sig en hel del problem.
Bland annat menar han att förslag i ett enskilt partis budgetmotion inte är lika väl förankrade och utredda som en regerings förslag. Han tycker att de övriga partierna, istället för att lägga egna budgetförslag, borde underlätta för övergångsregeringen.
– Jag tycker att det är rimligt att stödja övergångsbudgeten så att kommande regering får bästa möjliga förutsättningar att sätta sin prägel på den ekonomiska politiken, säger Olovsson.

1 tim
Emil Källström (C). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Övergångsbudgeten

Källström (C) om budgeten: Följer praxis helt och hållet

Att Centerpartiet väljer att gå fram med en egen budgetproposition kan få till följd att Magdalena Anderssons (S) budget faller och att övergångsregeringen tvingas regera på Moderaternas budget. Men det bekymrar inte C:s ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström:
– Jag kan bara konstatera att det vi nu ställer i utsikt är att vi lägger fram en motion och sedan helt och hållet följer praxis och röstar på den och i det eventuella läge då den faller, då lägger vi ned våra röster, säger Källström till TT.
M-budgeten väntas få stöd av KD och eftersom även SD har öppnat för att rösta på den om deras eget förslag faller ser den ut att kunna gå igenom.

3 tim
Annie Lööf (C).  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Övergångsbudgeten

Regeringens budget kan falla: C lägger fram egen

Både Centerpartiet och Liberalerna kommer att lägga fram egna budgetmotioner, rapporterar DN.
De båda partierna röstar på sitt eget budgetförslag och uppger att de sedan tänker lägga ned sina röster i den avgörande budgetomröstningen. Det innebär att Moderaternas budgetmotion ser ut att vinna i övergångsregeringens slutvotering om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna väljer att rösta på den.

6 tim
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Trump & medierna
Sarah Huckabee Sanders. MIKE THEILER / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trump & medierna

Vita huset: Ska skapa regler för ordnade pressträffar

Vita huset säger att man tänker lämna tillbaka CNN-reportern Jim Acostas ackreditering efter den federale domaren Timothy Kellys beslut.
Acosta får därmed tillbaka sin rätt att jobba i Vita huset i väntan på en rättslig prövning.
– Vi ska också utveckla regler och processer för att försäkra oss om rättvisa och ordnade pressträffar i framtiden, säger Vita husets presstalesperson Sarah Huckabee Sanders, enligt Reuters.
Enligt CNN har Vita huset kränkt Acostas konstitutionella rättigheter genom att dra in hans ackreditering. Vita huset har i sin tur hävdat att Acosta störde ordningen vid den pressträff där president Donald Trump kallade reportern för ”en förfärlig människa” och mediebolaget för ”folkets fiende”.

1 tim
Trumps USA Trump & medierna

Acosta: ”Tack alla kollegor – åter till arbetet!”

CNN:s reporter Jim Acosta gjorde ett kort uttalande efter att en federal domare tagit beslut om att han omedelbart ska få tillbaka sin ackreditering från Vita huset.
– Jag vill tacka alla mina kollegor inom pressen som har stöttat oss den här veckan, sa Acosta och avslutade:
– Åter till arbetet!
En rad stora mediebolag slöt upp bakom CNN i kritiken mot Vita huset, däribland ärkerivalen Fox News. Pressfriheten hotas av Vita husets agerande, menade flera.

1 tim
MANDEL NGAN / AFP
Trumps USA Trump & medierna

CNN tar seger mot Trump: Acosta får sin ackreditering

CNN:s reporter Jim Acosta ska få tillbaka sin ackreditering till Vita huset – åtminstone tillfälligt. Det har en federal domare tagit beslut om sedan CNN dragit administrationen inför rätta.
Acosta blev av med sin ackreditering efter en hätsk pressträff där president Donald Trump bland annat kallade honom för en ”oartig, fruktansvärd person”.
Enligt CNN har Vita huset brutit mot den grundlagsskyddade yttrandefriheten medan motparten hävdar att Acosta störde ordningen. Domaren Timothy Kelly reagerar bland annat på att Vita husets beslutsprocess varit så höljd i dunkel att det inte har gått att ta reda på vem som fattat beslutet om Acosta.
Domen gäller i väntan på en slutlig rättslig prövning men ses ändå som en seger för mediebolaget.

3 tim
Läs mer om Trumps USA
Valet 2018 Opinionsläget
Stödet för C och L står i princip still, vilket är oväntat, anser GP:s Arne Larsson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Analyser: Små förändringar – men inte ointressant

Förändringarna i opinionen är små sedan valet, men det är inte nödvändigtvis ointressant skriver GP:s Arne Larsson i en analys. Han noterar bland annat att det är oväntat att C och L inte har påverkats, varken negativt eller positivt, av att ha varit mitt i rampljuset sedan valet. Dessutom faller inte KD tillbaka efter sin sensationella valspurt medan MP fortsätter att balansera på fyraprocentsspärren, vilket kan vara viktigt inför ett eventuellt extra val.
Sydsvenskans Olle Lönnaeus tar i sin analys fasta på L:s svaga siffror. Han menar att L-ledaren Jan Björklund har mest att förlora på ett extra val. Till skillnad från C:s Annie Lööf tycks Björklund inte ha partiet bakom sig i beslutet att rösta nej till en SD-beroende alliansregering, skriver Lönnaeus:
”Missnöjet jäser i partiet. Enligt många liberaler är det bara en tidsfråga innan det blossar upp i fullt uppror”.

2 tim
Jimmie Åkesson (SD). Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Sifo: Rekordstort stöd för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna får 19,3 procent av väljarstödet i SvD/GP/Sifos senaste mätning. Det är partiets högsta siffra någonsin i en Sifo-mätning, även om man bara låg en tiondel lägre i augustimätningen. Ökningen sedan förra månaden är också inom den statistiska felmarginalen.
Partiet är därmed större än Moderaterna som får 18,1 procent av väljarstödet. Mätperioden slutade dagen efter det att M-ledaren Ulf Kristersson förlorade statsministeromröstningen. Statsvetaren Jenny Madestam säger till SvD att det på sikt blir intressant att se hur väljarna reagerar på Kristerssons skarpa försök att bli statsminister.
– Det är möjligt att det som hände när Kristersson gick fram ensam i kammaren till votering kan tänkas stoppa flödet från M, säger hon.

3 tim
Jan Björklund. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Ny mätning: Liberalerna tappar till 3,7 procent

Det kan gå riktigt illa för Liberalerna om Sverige skulle få ett extra val. I en ny mätning från SVT/Novus får partiet 3,7 procent vilket är den lägsta noteringen sedan Novus började sina mätningar 2006. Därmed skulle de åka ur riksdagen om det vore val i dag. Däremot kan mätningen inte se några statistiskt säkra förändringar utan jämför med resultatet i riksdagsvalet.
Det är inte bara Jan Björklunds parti som är illa ute – även Miljöpartiet ligger farligt nära riksdagsspärren och får 4,3 procent i mätningen.
Det rödgröna blocket är störst och hamnar på 42 procent vilket ger dem ett försprång. Alliansen får 37,7 procent i den senaste mätningen.

Idag 06:33
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Alternativen: Från uppskov till en andra folkomröstning

Det stormar rejält kring den brittiska regeringen sedan premiärminister Theresa May presenterat ett utkast till det avtal som ska föra Storbritannien ur EU.
The Guardian har därför sammanställt ett antal möjliga utfall av turbulensen.
Utmaningen för May är att vinna stöd i parlamentet i början av december. Labour, SNP, DUP och 51 Toryledamöter har redan sagt att de ska rösta nej.
Röstas förslaget ner eller om regeringen ger upp och drar tillbaka det är det upp till dem att förhandla fram ett nytt avtal med EU.
För att köpa sig mer tid kan May därför be Europeiska rådet att skjuta upp utträdet från det i nuläget satta datumet 29 mars.
Om May bedömer det som omöjligt att vinna stöd i parlamentet kan hon söka det hos folket i stället, genom en andra folkomröstning. Premiärministern har dock uteslutit detta alternativ.

2 tim
Amber Rudd, arkivbild. OLI SCARFF / AFP
Brexit Förhandlingarna

Föll i migrationsskandal – återvänder som minister

Ex-ministern Amber Rudd återvänder till den brittiska regeringen, skriver BBC. Hon ersätter arbets- och pensionsminister Esther McVey, en av de ministrar som avgått i protest mot premiärminister Theresa Mays utkast till brexitavtal som förhandlats fram med EU.
Rudd lämnade posten som inrikesminister i april efter kritik mot hur hon hanterade den så kallade Windrushskandalen. Migranter som reste från Karibien för att arbeta i Storbritannien på 50- och 60-talet hamnade i kläm när Storbritannien skärpte invandringslagarna år 2012, varpå en del felaktigt stämplades som illegala invandrare och hotades med deportation. Rudd försvarade de skärpta lagarna och hävdade felaktigt att landet inte hade några mål om att utvisa papperslösa.

2 tim
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
 Alexandria Ocasio-Cortez Jae C. Hong / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix /Eddie Scarrys Twitterkonto
Mellanårsvalet

Journalist kritiseras för tweet om Ocasio-Cortez

En bild av den demokratiska politikern Alexandria Ocasio-Cortez vållar debatt på sociala medier, rapporterar BBC.
”Med den där kavajen och rocken ser det inte ut som att flickan kämpar”, skrev Washington Examiner-reportern Eddie Scarry i ett inlägg på Twitter.
Ocasio-Cortez har gjort en snabb resa till partitoppen och nyligen väckte hon stor uppmärksamhet med ett uttalande om att hon måste vänta med att flytta till Washington DC till dess att hon får sin första lön. Det på grund av att boendekostnaderna i huvudstaden är så höga.
Kommentaren har fått skarp kritik och Scarry har tagit bort inlägget, flera har pekat på det sexistiska i att kalla den nyvalda kongressledamoten för ”flicka”. Politikern själv kallar tweeten för ”misogyn”.

3 tim
Stacey Abrams Jessica McGowan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Mellanårsvalet

Abrams förbereder rättslig strid om guvernörsposten

Den demokratiska politikern Stacey Abrams förbereder en rättslig strid om guvernörsposten i Georgia, skriver AP. Hennes kampanj vill tvinga fram ännu en omräkning.
Abrams bygger sitt argument på en stadga som tillåter kandidater att utmana valresultat på basis av ”oegentligheter och bedrägerier”, någon som ingen tidigare gjorts på en så hög nivå i ett val.
Nyhetsbyrån skriver att valmyndigheterna i delstaten är mycket nära att slå fast att republikanen Brian Kemp vunnit den bittert utkämpade kampen.

4 tim
Rick Scott och hustrun Ann Scott. JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Mellanårsvalet

Omräkningskaos i Florida: Nu väntar manuell räkning

Delstaten Florida kommer att räkna om rösterna i senatsvalet manuellt, skriver Washington Post. Den första, elektroniska, omräkningen utlöstes av ett allt för jämnt resultat mellan den sittande demokraten Bill Nelson och hans utmanare, republikanen Rick Scott.
Men omräkningen har haft stora problem med bland annat överhettade maskiner, vilket gjorde att flera distrikt, däribland Palm Beach, missade deadline under torsdagen.
Även guvernörsvalet var mycket jämnt men den elektroniska omräkningen har gett republikanen Ron DeSantis segern över demokraten Andrew Gillum.

Igår 22:35
Läs mer om Mellanårsvalet