Två X2000-tåg får nytt namn framöver. SJ
Resa

Snabbtågen byter namn: X2000 blir X40000

Resa SJ ”byter namn” på vissa av sina X2000-tåg. Under januari och februari kommer de heta X40000 – för att uppmärksamma klimatfördelarna med att ta tåget, enligt ett pressmeddelande.

Argumentet är att en flygresa mellan Göteborg och Stockholm släpper ut 40 000 gånger mer koldioxid än motsvarande tågresa.

– Genom att leka med namnet vill vi göra det tydligt hur stor skillnaden i utsläppsmängd faktiskt är, säger Maria Höglund, marknadschef på SJ.

Att det skiljer sig så mycket beror bland annat på att X2000 körs på 100 procent förnybar el från vattenkraft.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Boris Johnson inlagd på sjukhus för coronatester

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lagts in på sjukhus för tester – tio dagar efter att han konstaterats ha smittats av coronaviruset, rapporterar BBC.

Enligt en talesperson fortsätter premiärministern att uppvisa ”ihållande symptom från coronaviruset”, bland annat feber. Man framhåller samtidigt att Boris Johnson blivit inlagd som en försiktighetsåtgärd och väntas stanna över natten för ”rutinprover”.

När han mottogs på sjukhuset uppges Johnson också ha tackat det brittiska sjukvårdssystemet för insatserna under coronakrisen.

1 tim
Dirt Rally 2.0/Candy Crush PRESS
undefined

Brittiska regeringen vänder sig till folk genom spel

37 miljoner människor i Storbritannien spelar spel – så den brittiska regeringen har börjat nå ut med budskapet att stanna hemma för att minska smittspridning via spelandet. Det skriver The Guardian.

I samarbete med en rad spelutvecklare har budskapet ”stanna hemma, rädda liv” börjat dyka upp i så vitt skilda spel som ”Dirt rally 2.0”, ”Sniper elite” och ”Candy crush saga”.

Spelutvecklaren Activision Blizzard har också upplåtit över 200 av sina digitala reklamplatser i London för budskap som berör hälsa och råd, platser som i vanliga fall skulle ha gått till att göra reklam för sina produkter.

38 min
Poliser ber människor i Greenwich Park i London att lämna området. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Varningen: Följ karantänen – eller få striktare regler

Storbritanniens sjukvårdsminister Matt Hancock säger att ännu hårdare karantänregler kommer behöva införas om invånarna inte följer de förbud som gällt en tid tillbaka. Det skriver Reuters.

Det kan gå så pass långt att man inte längre kommer få lämna hemmet för att få motionera utomhus.

– Men jag vill inte behöva ta ifrån människor denna möjlighet att få lämna hemmet, bara för att många inte följer reglerna, säger han.

Idag 14:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Karin Tegmark Wisell.  SVT/TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Folkhälsomyndigheten: Vill öka kapaciteten till 100 000 coronatester varenda vecka

Folkhälsomyndigheten vill kunna öka testkapaciteten för coronaviruset till upp till 100 000 tester i veckan. Det säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda. I dag tas mellan 12 000 och 13 000 tester i veckan.

Hon vill inte nämna några prognoser för hur många svenskar som kan tänkas dö under virusutbrottet, men säger att man inte har nått upp till toppen på kurvan.

Angående att smittan tagit sig in på många äldreboenden säger hon att det är en konsekvens av det som är gjort några veckor tidigare. Det är också en del i att kurvan i Sverige ser annorlunda ut än i våra nordiska grannländer, enligt Tegmark Wisell.

2 tim
Arkivbild.  Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Patienterna på sjukhusen i Östergötland har blivit färre

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhusen i hårt drabbade Region Östergötland har blivit färre under helgen. Det rapporterar Norrköpings Tidningar.

18 personer fick lämna Universitetssjukhuset i Linköping medan antalet i Norrköping och Motala ökade med fem respektive två patienter. Ser man bara till de som får intensivvård är antalet konstant.

Smittskyddsläkare Jens Raffelsberger säger att man än så länge inte kan dra några slutsatser kring utvecklingen.

– Vi tror fortfarande att antalet smittade kommer att öka, säger han.

5 tim
Flygbild över Södersjukhuset i Stockholm. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

28 nya dödsfall – antalet avlidna har passerat 400

28 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, skriver Folkhälsomyndigheten i sin dagliga uppdatering. Det innebär att den totala dödssiffran är 401.

Antalet nya dödsfall minskar jämfört med dygnet före. Gårdagens siffra för nyregistrerade dödsfall var 40.

Ytterligare 328 personer har bekräftats smittade av viruset, vilket gör att totalsiffran är 6 830. 541 personer har fått eller får intensivvård efter att ha smittats av coronaviruset.

Idag 12:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Bild från Kungens tal TT
Coronaviruset Röster om viruset

Kungen: ”Jag tänker på alla barn som riskerar förlora sina mor- och farföräldrar”

Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt tal till nationen på söndagskvällen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

– Trots en ansträngd situation och trots en risk för hälsan.

Inför påsk uppmanar han svenskarna att agera osjälviskt och undvika resor, och han säger att alla har ett ansvar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Jag tänker på alla barn som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar.

När krisen väl är över kan vi dra nytta av all den omtanke som visats, menar han.

– Även om det kan kännas svårt, kom ihåg, du är inte ensam.

4 tim
Arkivbild.  JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Utbrottet skapar en kris som kan öka självmorden”

Utbrottet av coronaviruset sätter världen i en ekonomisk kris som riskerar att leda till fler självmord i Sverige. Det skriver Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, i ett inlägg på Aftonbladet Debatt.

Därför vill han att kommuner och regioner stärker sitt förebyggande arbete kring självmord. Men mycket hänger också på att vi hjälps åt som medmänniskor, menar han.

”Att få prata om den oro man upplever är ett lika viktigt råd för den psykiska hälsan som det är att tvätta händerna och hålla ett avstånd för att undvika smittspridning.”

1 tim
Kungen vid Stenharmmars slott TT
undefined

Kommentarer: ”Allvarsamt tal som får godkänt”

Kungens tal till nationen under söndagskvällen får godkänt, men ”kommer inte att gå till historien”, enligt Expressens krönikör Karin Lennmor. Det tal han höll efter tsunamin 2004 var bättre och mer personligt, menar hon:

”Det är ju då kungen är som bäst, när han talar ur hjärtat och inte fumlande läser ur prasslande pappersmanuskript eller stirrar in i en prompter”, skriver Karin Lennmor.

SVT:s politiske kommentator Mats Knutson beskriver talet som allvarsamt:

– Det var också en uppmaning att tänka osjälviskt. Att ställa upp och skilja det som är viktigt från det som är oviktigt, som kungen sa, säger Knutson.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren . MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Hallengren: Vi måste se till att ha bättre ordning framåt

Det var fel att avskaffa Sveriges beredskapslager. Det säger socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s Agenda, efter larm om brist på både läkemedel och skyddsutrustning under coronakrisen.

Hallengren säger att alla partier varit med på att avskaffa lagren, och att hon inte vill ”peka finger på någon” kring varför man gjorde den bedömningen.

– Vi behöver se till att ha en bättre ordning och se till att vi står bättre rustade inför framtiden.

15 min
Finansminister Magdalena Andersson.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson: Redo att lyssna på förslag från alla partier

Regeringen är beredd att lyssna på ”alla förslag oavsett avsändare” i hanteringen av coronaviruset, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) till TT. Detta efter att Centerpartiet under dagen sagt att man vill bjuda in Moderaterna till samtal.

Enligt Andersson har oppositionspartierna tagit stort ansvar under krisen, vilket gjort att regeringen kunnat agera snabbt.

”Vi vill även fortsättningsvis arbeta med bred förankring i riksdagen och fördjupar gärna samarbetet med oppositionen."

3 tim
Annie Lööf (C) och Ulf Kristersson (M).  TT
undefined

C vill ha med M på tåget när nytt krispaket ska tas fram

Moderaterna borde bjudas in till samtal med januaripartierna för att diskutera kommande stödpaket under coronakrisen. Det skriver C-ledaren Annie Lööf och vice partiledare Anders W Jonsson på DN Debatt.

C-topparna redogör för vilka krispaket som redan presenterats, men är öppna med att det troligen kommer att behövas mer. Partiet har noterat att Moderaterna ”agerat på ett ansvarsfullt och konstruktivt sätt” under krisen.

De sträcker nu ut handen till Ulf Kristersson (M) inför nästa fas i att rädda jobb och företag.

”Den uppgiften kräver samling här och nu, men den kräver också att den konstruktiva anda som nu finns i svensk politik består även efter pandemin.”

Idag 15:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Italien
Patient med covid-19 får vård i Bergamo. PIERO CRUCIATTI / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Italien

Norska sjuksköterskor och läkare skickas till Italien

Norsk sjukvårdspersonal skickas till italienska Lombardiet för att hjälpa till inom landets hårt pressade sjukvård. Det rapporterar NRK.

– Vi bör hjälpa varandra när krisen slår till, och det är fint att kunna bidra med att hjälpa Italien nu, säger utrikesminister Ine Eriksen Søreide.

Sjukvårdslaget består av 19 sjuksköterskor och läkare samt ytterligare tre personer som ska hantera logistiken. De kommer från olika sjukhus.

– Vi har kontroll på smittsituationen i Norge medan Italien befinner sig i kulmen av krisen, motiverar hälsominister Bent Høie beslutet.

2 tim
Sjukvårdare tar hand om en patient i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Italien planerar för nästa fas: ”Svåra månader”

Italiens hälsominister Roberto Speranza säger att man börjat skissa på hur nästa fas i coronavirusepidemin i landet kan se ut. Enligt honom är målet att skapa förutsättningar att kunna leva med viruset tills ett vaccin utvecklats, skriver Reuters.

När antalet dödsfall om dagen nu börjat sjunka i Italien, hoppas regeringen att epidemin nått en kulmen. Fas två skulle bland annat innebära lättnader i de hårda restriktioner som infördes för en månad sedan, samtidigt som social distansering och ansiktsmasker kommer fortsätta behövas ett bra tag framöver.

– De kommande månaderna kommer bli svåra, säger Roberto Speranza.

Idag 14:49
Italienska läkare tar hand om en patient. MIGUEL MEDINA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Färre på intensiven i Italien – ytterligare 681 döda

För första gången sedan coronavirusutbrottet fick fäste i Italien minskade antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelning i dag, rapporterar AFP.

Angelo Borrelli, chef för institutet för civilskydd, säger att det är en viktig nyhet.

– Nu får våra sjukhus hämta andan, säger han.

Beskedet kommer samtidigt som Sky News rapporterar att ytterligare 681 personer i landet har dött det senaste dygnet och att antalet konstaterade fall nu nått 124 632 stycken.

Igår 16:26
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Tullinspektörer kontrollerar postförsändelser vid Arlanda flygplats.  Izabelle Nordfjell/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Falska läkemedel säljs på nätet under virusutbrottet

Att falska läkemedel mot coronaviruset säljs på nätet ligger i linje med hur den kriminella marknaden brukat att se ut. Det säger Susanne Lundin, som forskar om falsk medicin, till Sveriges Radio.

Detta efter att Interpol nyligen genomfört en räd i 90 länder mot kriminella som försöker tjäna pengar på pandemin.

– När det är brist på en vara, så brukar det väldigt snabbt dyka upp olika grå svarta marknader eller helt kriminella marknader som i det här fallet, säger hon.

2 tim
Illustrationsbild. ERIK ABEL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställda i Göteborg: Tillåts inte jobba hemma trots råd

Anställda i Göteborgs kommun upplever att kommunen går tvärt emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om hemjobb, skriver Göteborgs-Posten.

Tidningen har talat med flera anställda som säger att de måste komma in till kontoret så länge de inte uppvisar symptom, trots att de enligt dem själva skulle kunna utföra sitt arbete lika bra hemifrån.

Från kommunens sida menar man att många med kontorsjobb, till exempel administratörer, ofta behöver arbeta på plats så att de får stöd från kollegor för att kunna utföra sina jobb.

38 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Jair Bolsonaro. Andre Borges / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Lågt stöd för avgångskrav på Jair Bolsonaro

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill inte vidta större åtgärder mot coronavirusets spridning i landet, samtidigt som oppositionen kräver hans avgång. Men de flesta brasilianare vill inte att han lämnar sin post. Detta enligt en opinionsundersökning som Reuters refererar till.

59 procent av respondenterna är emot Bolsonaros avgång medan 37 procent stöder det. Samtidigt visar en annan opinionsundersökning att Bolsonaros agerande i frågan om smittan av 39 procent bedöms som ”dålig” eller ”hemsk”, en ökning med sex procent den senaste månaden.

De som bedömer hans insatser i smittfrågan som ”bra” eller ”mycket bra” har sjunkit från 35 till 33 procent.

3 tim
Fängelse i Marocko. Mosa'ab Elshamy / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Marocko släpper 5 600 fångar för att stoppa smitta

Marockos kung Mohammed VI har i dag benådat över 5 600 fångar, som nu kommer att släppas fria från landets överfulla fängelser. Orsaken bakom beslutet är att minska spridningen av coronaviruset, skriver AFP.

Fångarna har valts efter ålder och hälsa, samt uppförande och tid i fängelse. Människorättsgrupper har uppmanat myndigheterna att befria politiska fångar, men det är oklart hur många av dem som nu har benådats.

Idag 15:17
Bild från ligaspelet.  OSWALDO RIVAS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ligaspelet pågår – men all sorts närkontakt undviks

Samtidigt som merparten av världens fotbollsligor antingen pausats eller skjutits upp till följd av coronapandemin så rullar ligaspelet i Nicaragua på – men allt är ändå inte som vanligt.

Matcherna spelas helt utan publik och spelare berättar att man i den mån det är möjligt undviker dueller och all sorts kroppskontakt. Målvakten Carlos Mosquera i Deportivo Las Sabanas säger till Reuters att det är svårt att fokusera på spelet under pandemin.

– Man tänker alltid att motståndare kan vara smittade, säger han.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbild TT
Coronaviruset Svenska vården

Gamla respiratorer tas i bruk – nya går på export

Socialstyrelsen har nyligen skrivit avtal med svenska Getinge om en leverans på 200 respiratorer. Samtidigt är medicinteknikbolagets målsättning att tillverka 16 000 respiratorer i år, skriver Expressen. De flesta av dem kommer att exporteras och alltså inte tas i bruk av den svenska vården som istället börjar använda sig av gamla respiratorer som uppges komma från Socialstyrelsens gamla beredskapslager.

– Det har inte samma funktioner och prestanda som moderna respiratorer men bedöms vara tillräckligt bra för användning under rådande omständigheter, säger Björn Persson, verksamhetschef på Karolinska sukhuset, till Expressen.

3 tim
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjuksköterska: Lyssna på oss som jobbar i vården

Bristen på rätt skyddsutrustning forsätter att vara en fråga som oroar bland vårdpersonal runt om i landet. Det rapporterar SVT:s Agenda som talat med ambulanssjuksköterskan Jimmy Henriksson.

Han ställer sig kritisk till riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och regionerna, som säger att man vid vissa undersökningar inte behöver bära munskydd om man samtidigt bär visir. Han tycker att beslutsfattarna behöver lyssna mer på de som jobbar i vården.

– Hjälp oss i detta. Det känns som ett risktagande man gör.

3 tim
Arkivbild.  Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förslag: Ny instans ska ge Sverige utrustning snabbt

Regeringen har tagit emot ett förslag från Arbetsmiljöverket om att upprätta ett snabbspår för godkännande av skyddsutrustning under coronapandemin, skriver Svenska Dagbladet.

Detta efter att Socialstyrelsen tvingats tacka nej till utrustning som inte är EU-certifierad. Enligt SvD är certifieringen tidsödande och Arbetsmiljöverket föreslår att man skapar en ny och tillfällig instans för kontroll.

EU har under utbrottet beslutat att man tillåter vissa undantag, därför skulle det nya snabbspåret vara möjligt.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset