Colourbox
Oatly

Sökes: Bönder som vill rädda klimatet

Klimatförändringar i kombination med allt fler munnar som ska mättas. Ett jordbruk och en livsmedelsproduktion som står för 20-30 procent av de globala växthusgasutsläppen, där animalieproduktionens avtryck är betydande. I nuläget går 70 procent av de grödor som odlas i Sverige till djurfoder. Utmaningen: Att förflytta produktionen mot en större andel grödor som blir mat direkt istället för foder.

– Det finns en stor potential att minska klimatpåverkan inom svenskt lantbruk, där en viktig del är att bli bättre på att odla grödor som blir mat istället för foder. Men det är en omställning som livsmedelsföretag, handel och bönder måste göra tillsammans, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

Bönder sökes till unikt projekt

För att utforska olika vägar för ökad hållbarhet i lantbruket inleds därför ett projekt mellan Oatly och forskare på Sveriges lantbruksuniversitet. I projektet kommer 10 gårdar att öka sin andel grödor för humankonsumtion. Projektet, som pågår under en 3-årsperiod, är en del av det europeiska forskningsprojektet UNISECO.

Är du lantbrukare och intresserad av att öka produktionen av grödor för humankonsumtion? Då hittar du mer information i länken nedan.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Oatly Partner

Toppnyheter

Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders på valmöte. David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Demokraternas skräck: Ingen säkrar en majoritet

Den jämna inledningen på Demokraternas primärvalsprocess gör att allt fler varnar för att ingen kandidat får majoritet när alla delstater röstat, skriver flera medier.

Mycket tyder på att partiet är på väg mot en ”brokered convention”, där allt avgörs på sommarens konvent där partiet officiellt ska besluta vem som blir dess presidentkandidat. En sådan utveckling skulle innebära att huvudaspiranterna bygger koalitioner och erbjuder tjänster och gentjänster.

– Jag tror inte att någon får egen majoritet genom primärvalen, säger den amerikanske statsvetaren Raphael Sonenshein till TT.

2 tim
Michael Bloomberg. Arkivbild. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bloomberg känns snällare än Trump, men är han det?”

Michael Bloomberg har anpassat sina åsikter till Demokraterna, och hans brister är inte lika uppenbara som Trumps. Men mycket tyder på att miljardärens presidentskap bara skulle vara en ytlig förbättring, skriver New York Times kolumnist Ross Douthat.

Bloomberg har en historia av rasistiska och sexistiska kommentarer. Hans politiska eftermäle från tiden som New York-borgmästare är allt annat än bra. Och han har en undfallande hållning till Kinas ledare Xi Jinping, skriver Douthat.

”Trumps auktoritära tendenser är öppen för beskådan på Twitter men Bloombergs imperialistiska instinkter, hans ovilja att begränsa sin egen makt, är ett kännetecken för hela hans karriär.”

Wall Street Journals Holman Jenkins skriver att anklagelserna om att Bloomberg försöker ”köpa presidentvalet” är överdrivna. Däremot försöker miljardären köpa Demokraternas toppskikt, tillägger han.

”Trumps revolution var en gräsrotsrörelse. Bloombergs skulle vara en revolution av köpta partitoppar.”

Igår 11:52
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund