Sport

Isabelle Gulldén. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Handbolls-VM 2019 i Japan

Trots drömläget: Sverige är utslaget ur handbolls-VM

Sverige är utslaget ur handbolls-VM efter förlust med 23–26 mot Montenegro. Detta trots att resultatet mellan Ryssland och Spanien tidigare i dag gav Sverige ett drömläge.

Seger var allt som krävdes för avancemang till semifinal och den drömmen levde långt in i matchen. Vid halvtid var ställningen 12–12 men ju längre matchen led lyckades Montenegro både ta ledningen och dryga ut den, bland annat efter tre svenska straffmissar.

– Så klart väldigt tungt, säger Nathalie Hagman enligt Expressen.

Igår 13:08
Ryssland firar efter segern mot Spanien,  LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Svenskt drömläge efter ryska krossen – semi nära

För Sverige räcker det med seger mot Montenegro i dag för att gå till semifinal i handbolls-VM. Det står klart efter Rysslands storseger mot Spanien.

Blågult har dessutom redan säkrat en OS-kvalplats efter dagens första matcher i mellanrundan.

Ryssland vann med hela 36–26 under morgonen och spanjorskornas målförsprång gentemot svenskorna – inför matchen sex mål stort – är nu helt borta. Detta innebär att om Sverige vinner mot Montenegro väntar VM-semifinal på fredag. I ett sådant läge hamnar både Sverige och Spanien på sju poäng, men svenskorna kommer att vara vidare i kraft av bättre total målskillnad. Sverige slutar då tvåa i gruppen efter gruppsuveränen Ryssland.

Sverige-Montenegro spelas i Kumamoto i Japan klockan 12.30, svensk tid.

Igår 08:23
Sveriges Linn Blohm deppar efter dagens förlust. LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
undefined

Sveriges OS-dröm lever – viktig match på fredag

Sverige är borta från medaljdiskussionen i handbolls-VM efter dagens förlust mot Montenegro. Men laget har fortfarande mycket att spela för – seger i placeringsmatchen mot Tyskland på fredag innebär att chansen till spel i OS i Tokyo nästa år lever.

Om Sverige vinner hamnar man i OS-kvalets lättaste grupp, med bland andra Senegal och Argentina.

– Vi kommer att göra allt för att vinna matchen så vi får en bra lottning i OS-kvalet, säger Nathalie Hagman till Sportbladet.

Igår 15:37
Läs mer om Handbolls-VM 2019 i Japan
En rysk supporter utanför Internationella olympiska kommittén, IOK:s, kontor i Lausanne, Schweiz.  Jean-Christophe Bott / TT NYHETSBYRÅN
Wadas dopningsrapport

Ryssland stängs av från stora mästerskap i fyra år

Ryssland stoppas från att tävla i alla internationella mästerskap, inklusive OS, i fyra år framöver. Det har antidopningsorganisationen Wada beslutat, rapporterar flera medier.

Ryssland ska inte heller få arrangera stora mästerskap under perioden.

Ryska idrottare kommer dock även i fortsättningen att få vara med i OS och VM om de kan bevisa att de inte dopat sig – men då under neutral flagg.

En oberoende granskningskommitté inom Wada föreslog i november att Ryssland ska stängas av. Orsaken var att den ryska antidopningsbyrån medgett att man manipulerat en databas med dopningstest som man skickade till Wada i samband med en utredning av det ryska fusket i Sotji 2014.

9 dec
Petr Tolstoj. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland: ”Saknas bevis för många anklagelser”

Från ryskt håll är reaktioner på att landet stoppas från alla globala idrottsmästerskap under fyra år på grund av dopningsmisstankar starka, rapporterar SVT.

Den tidigare storspelaren i ishockey Vjateslav Fetisov kräver att landet överklagar beslutet till idrottens skiljedomstol Cas, eftersom han anser att det drabbar även rena idrottare och ledare som inte har fuskat.

Talmannen i den ryska duman, Petr Tolstoj, säger att de som bevisligen har fuskat ”givetvis” måste straffas.

– Men problemet är att det saknas bevis för många anklagelser, i alla fall, obestridliga sådana, säger Tolstoj.

9 dec
Linda Hofstad Helleland möter pressen efter beskedet.  FABRICE COFFRINI / AFP
undefined

Wada-toppen: Utövare hade önskat total avstängning

Wadas vice ordförande Linda Hofstad Helleland är inte nöjd beslutet att stängas av Ryssland från internationella mästerskap i fyra år – eftersom ryska idrottare fortfarande kommer kunna ställa upp under neutral flagg

– Det betyder att vi kan få flera hundra ryska utövare både i Tokyo och i Peking. Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något sätt, säger hon till NRK.

I stället menar hon att ”världens utövare hade önskat total avstängning” av de ryska idrottarna, men tillägger att dagens beslut var så långt man hade möjlighet att gå.

9 dec
Läs mer om Wadas dopningsrapport