Andreas Johansson Heinö  till höger  TT/Timbro
Valet 2018 Stridigheterna inom SD

Statsvetare: Alternativ för Sverige – inget hot för SD

Det nystartade Alternativ för Sverige som hittills har rekryterat tre riksdagsledamöter från SD, utgör inget reellt hot mot partiet, enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö på den borgerliga tankesmedjan Timbro.
– Ska man bli en politisk kraft att räkna med måste man också locka väljare. Än så länge finns inga tecken på någon större efterfrågan på ett parti till höger om dagens SD, säger han till TT.
Däremot är det möjligt att Alternativ för Sverige kan bli ett alternativ i realiteten om SD ”släpps in i den politiska värmen”, menar Johansson Heinö. I ett sådant läge kan Alternativ för Sverige bidra till ytterligare normalisering av SD.

Toppnyheter

Valet 2018 Talmansvalet
Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD).  TT
Valet 2018 Talmansvalet

Analyser: SD:s besked ökar pressen på C och L

SD ger en tydlig signal om att man tänker stötta en regering ledd av Moderaterna – men inte om vilka partier som ska vara med i den, skriver Göran Eriksson i en analys i SvD. SD:s meddelande till Alliansen är: ”Det är inte så farligt”, menar han.
Ekots Tomas Ramberg är inne på samma linje och säger att det är ett sätt för SD att splittra Alliansen och visa att man är beredd att stötta M och KD.
Deras besked ökar också pressen för Centerpartiet och Liberalerna som lovat att aldrig göra sig beroende av SD, menar DN:s Ewa Stenberg i en analys.
”Jimmie Åkesson har just slagit upp en bro till makten för dem alla fyra. De förstår att det kostar att passera, men ingen vet var någonstans på vägen som tullstationen ligger”, säger hon.

3 tim
Anders Ygeman.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

S om M:s välkomnande: ”Anmärkningsvärt”

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman anser att det är anmärkningsvärt att Moderaterna välkomnar SD:s besked i talmansfrågan.
”En mycket tydlig politisering av talmansämbetet. De kommer att välja en talman med ett uttalat uppdrag att lösa regeringsfrågan på just det sätt de själva önskar”, skriver Ygeman till Expressen.
Sverigedemokraterna har meddelat att de tänker rösta på Moderaternas talmanskandidat Andreas Norlén.

6 tim
TT
Valet 2018 Talmansvalet

SD:s besked: Röstar på Alliansens talmansförslag

Sverigedemokraterna tänker aktivt att rösta på Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M), skriver partiet i ett pressmeddelande. Det innebär att Norlén med största sannolikhet blir vald.
– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat. Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, säger partiledaren Jimmie Åkesson.
Socialdemokraterna lanserade i går riksdagsledamoten Åsa Lindestam (S) som talmanskandidat.

Idag 09:03
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Trump: Något som stinker på justitiedepartementet

USA:s president Donald Trump antydde att fler avsked kan bli aktuella när han indirekt kommenterade den senaste turen kring vice justitieminister Rod Rosenstein vid ett politiskt möte i Missouri, skriver AP.
– Ni ser vad som hänt inom FBI och justitiedepartementet. De dåliga, alla är borta. De är borta. Men det finns en kvardröjande stank som vi ska bli av med.
I går rapporterade New York Times att Rosenstein enligt källor ska ha diskuterat att i hemlighet spela in Trump för att visa på kaoset i Vita huset. En person som var närvarande när Rosenstein gjorde uttalandet ska dock ha tolkat honom som sarkastisk. Rosenstein har avfärdat artikeln som ”helt felaktig”.

4 tim
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA USA:s framtid

Källor: Rod Rosenstein ville spela in Donald Trump

USA:s biträdande justitieminister Rod Rosenstein sa att han ville spela in president Donald Trump för att dokumentera kaoset i Vita huset, enligt uppgifter till New York Times.
Rosenstein ska också ha talat om att övertyga personer i regeringen att åberopa grundlagens 25:e tillägg för att kunna avsätta Trump från presidentposten.
Rod Rosenstein avfärdar uppgifterna.
”New York Times story är felaktig och faktamässigt oriktig”, säger han i ett uttalande. Han vill inte vidare kommentera uppgifterna.
Det är inte känt om Rosenstein menat vad han uppges ha sagt, eller om han skämtat, skriver Bloomberg. Ett vittne som var på plats ska ha tolkat honom som sarkastisk, medan andra uppgiftslämnare menar att han var allvarlig.

Igår 21:13
Läs mer om Trumps USA
Illustrationsbild TT
Kinesiska ambassadbråket

Kina kräver ursäkt av SVT efter satirprogram

Kinas ambassad kräver en ursäkt av SVT efter att satirprogrammet ”Svenska nyheterna” drivit med kinesiska turister efter det uppmärksammade hotellbråket i Stockholm, skriver Aftonbladet.
I ett pressmeddelande på ambassadens hemsida skriver man bland annat att tv-programmet var rasistiskt och att det uppviglar till hat mot kineser.
Programchefen på SVT Thomas Hall säger att kanalen inte har några planer på att be om ursäkt.
– Jag tror att de har missat poängen i vårt budskap. Vi vill visa på att det fortfarande känns som att det är en lägre tröskel och mindre laddat att skämta om kineser och asiater, säger han till Aftonbladet.

1 tim
Utrikesminister Margot Wallström (S). TT
Kinesiska ambassadbråket

Wallström om bråket med Kinas ambassad: Ur världen

Sverige kommer inte att be om ursäkt till de kinesiska turister som avvisades av polis från ett hotell i Stockholm. Det säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.
– Det här har hanterats av polisen, vi har inte mer att säga, säger Wallström.
Händelsen har väckt uppmärksamhet i Kina och fick den kinesiska ambassaden i Sverige att både varna kineser för att resa till Sverige och att kräva en ursäkt. Men Wallström tonar ner händelsen:
– Jag tror inte det har blivit så stort, det är ur världen nu, säger hon.

Igår 17:16
Gui Congyou (mitten). Arkivbild. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kinesiska ambassadbråket

Kinas ambassadör vill att svenska poliserna straffas

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou är inte nöjd med hur Sverige har hanterat hotellincidenten, säger han i en intervju med Expressen.
Polisen meddelade i dag att de inte bröt mot lagen när de körde bort turisterna. Gui menar dock att turisternas ”liv, värdighet och säkerhet” utsattes för fara och menar att Sverige inte respekterar mänskliga rättigheter.
– Vi hoppas att den svenska sidan ska svara snabbt på begäran från de tre kinesiska medborgarna, inklusive en snar redogörelse vad som hände, en ursäkt och bestraffning av poliserna och kompensation.

17 sep
Läs mer om Kinesiska ambassadbråket
Kerim Mrabti.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Djurgårdens Mrabti gjorde två mål på 16 sekunder

I det allsvenska mötet mellan Trelleborg och Djurgården hade Kerim Mrabti en riktig drömminut. I den 42:a minuten satte djurgårdsspelaren 1–0 då han forcerande från vänsterkanten och placerade in bollen i det bortre krysset.
Bara sekunder efter var det dags igen. Trelleborgs mittback Isak Jönsson tappade bollen i eget straffområde, en boll som Harris Radetinac snappade upp och serverade Mrabti i nästan samma läge som det första. Målet kom i den 43:e matchminuten men det var endast 16 sekunder i effektiv speltid mellan målen.
Djurgården vann tillslut med 3–0 efter att Dzenis Kozica satte ett mål i slutminuterna.

2 tim
Zlatan Ibrahimovic och Daniel Andersson.  TT.
Herrallsvenskan 2018

Malmö FF: ”Zlatan är ett superintressant namn”

Zlatan Ibrahimovic är ett superintressant namn för Malmö FF, det säger klubbens sportchef Daniel Andersson efter att 36-åringen öppnat dörren för allsvenskt spel.
– Vi har ju inte möjlighet att betala de lönerna han har tjänat innan, det är ganska självklart. Det krävs nog att han har en annan inställning men det är han nog ganska medveten om, säger Andersson till Fotbollskanalen.
Zlatan har sagt att han fått ett erbjudande från Malmö FF, men det vill inte klubben bekräfta eller dementera.

Idag 10:48
Zlatan Ibrahimovic.  Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Zlatan kan göra comeback i MFF: ”Fått erbjudande”

Zlatan Ibrahimovic öppnar upp för en eventuell återkomst i Allsvenskan och i klubben Malmö FF, rapporterar Expressen. Svensken har tidigare förnekat att han vill avsluta karriären på hemmaplan men nu kan 36-åringen ha ändrat sig.
– Jag har fått ett erbjudande, de vill ha hem mig och vill att jag ska avsluta karriären där, säger han i en intervju på Calle Schulmans Instagram.
Vidare säger han att det finns en trofé som han saknar och att han inte vill stänga några dörrar.

Idag 08:56
Läs mer om Herrallsvenskan 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Konceptbild från Nasa hur Icesat-2 kommer att se ut AFP PHOTO / NASA Goddard Space Flight Center
Klimatförändringarna

Nasas nya satellit följer hur jordens isar smälter

Världen kommer snart kunna få en tydligare bild av hur snabbt jordens isar smälter när Nasa lanserar en ny satellit, rapporterar The Guardian.
Satelliten Icesat-2 ska kunna mäta förändringar i isens tjocklek ner till en halv centimeter. Målet är för forskarna att förstå de processer i klimatet som leder till att isarna smälter och ge en mer komplett bild.
Satelliten ska ligga i omloppsbana runt jorden på 500 kilometers höjd och mäter istäcket på Arktis och Antarktis med ett lasersystem som registrerar tiden det tar för fotonerna i laserpulserna att komma tillbaka från jordytan.

3 tim
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Malmö flyger 137 varv runt jorden – bara till Stockholm

Malmö stads anställda och politiker har på tre år gjort 10 354 flygresor till och från Stockholm. Det motsvarar 137 varv runt jordklotet, skriver Sydsvenskan.
Enligt tidningen rimmar resevanorna illa med kommunens resepolicy. Där står det bland annat att resorna ska vara energisnåla, miljöanpassade och klimatvänliga, samt att tåg ska väljas före flyg.
– Jag tycker absolut att vi kan bli bättre, säger Anna Lindblad, miljöstrateg på miljöförvaltningen.

Idag 11:13
Arkivbild föreställandes Ystad. Stig-Åke Jönsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Klimatet kan göra svenska platser omöjliga att bo på

Flera platser i Sverige kan i framtiden komma att bli obeboeliga till följd av klimatförändringarna, skriver Svenska Dagbladet.
I en sammanställning av tidningen listas sju orter där risken för översvämningar, erosion och jordskred är särskilt stor. Däribland centrala Kristianstad, som till 60 procent är byggd på gammal sjöbotten, och Åhus, där Länsstyrelsen begränsat möjligheterna att bygga havsnära då stränderna börjat ätas upp av havet.
Skåne kommer att drabbas hårdare än övriga Sverige eftersom landhöjningen är mindre där, skriver tidningen.

Idag 09:28
Läs mer om Klimatförändringarna