Ryske presidenten Vladimir Putin mötte Donald Trump under G20-mötet i Hamburg. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Statsvetare: Skandalen kan bli slutet för Trump

Skandalen med Rysslandskontakterna kan tvinga Donald Trump att avgå i en tid då hans väljarstöd samtidigt når bottenrekord. Det säger Brian Klaas, statsvetare vid London School of Economics, till CNBC.
– Den här skandalen kommer att pågå i månader, om inte i åratal. Det kommer att sänka hans presidentskap, det har redan förlamat det och kan bli slutet på det, säger han till kanalen.
Samtidigt hindrar de ständiga rubrikerna Trumps möjligheter att få igenom ekonomiska reformer som en ny skattelag, vårdreformen och infrastrukturprojekt, menar Brian Klaas.

Läs också

Toppnyheter

Valet 2018 Opinionsläget
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, finansminister Magdalena Andersson och partisekreterare Lena Rådström tillsammans med pensionärskören i Västerås. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Statsvetare: Ideologisk kris bakom upprepade S-kriser

Under de senaste 30 åren har Socialdemokraterna tappat stöd av väljarna vid flera tillfällen, skriver Svenska Dagbladet i samband med partiets tapp i Sifos senaste opinionsmätning. Tidningen listar partiets fem värsta kriser och citerar statsvetaren Jonas Hinnfors som säger att nästan alla har en sak gemensamt.
– Det som förenar S-kriserna är att det funnits en ideologisk osäkerhet. Sedan slutet av 1980-talet har S inte förmått att ställa om till ett nytt slags socialdemokratiskt projekt, säger han.
Det enda undantaget är då Håkan Juholt tvingades avgå som partiledare 2012, vilket Hinnfors menar var kopplat till Juholt som person.

16 min
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Moderaternas ledare Ulf Kristersson under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik.  TT
Valet 2018 Opinionsläget

Knutson: SD:s framfart skapar nervositet inom M

SVT/Novus opinionsundersökning för maj visar inga statistiskt säkerställda förändringar sedan förra månaden, men jämfört med januari kan man utröna två trender, skriver SVT:s Mats Knutson i en analys.
Dels kan man se att Moderaterna tappar väljare, de har gått från 23,8 procent i januari till 20,6 procent i maj. Dessutom är det tydligt att Sverigedemokraterna får alltmer stöd, de går från 16,5 procent till 19,2 procent under samma period.
”Jimmie Åkesson flåsar alltså ännu en gång Moderaterna i nacken. Det här skapar nervositet inom Moderaterna”, skriver Kutson.
Situationen för Socialdemokraterna är mer oklar. Enligt SVT/Novus undersökning ligger stödet för partiet fast på 26,9 procent, vilket skiljer sig från den Sifo-mätning som publicerades i veckan och som visade att S tappar stort.

2 tim
Stefan Löfven Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Opinionsläget

Löfven om svaga siffrorna: Kommer fler mätningar

Socialdemokraterna har det opinionsmässigt sämsta utgångsläget inför ett val någonsin, visar senaste Sifo-mätningen. Men statministern Stafan Löfven ser på valrörelsen med tillförsikt.
– Det kommer många mätningar och det kommer att komma fler, och de kanske kommer att visa lite olika, säger han till Aftonbladet.
Han säger också att han tror att valrörelsen nu kommer att gå över till att handla mer om välfärdsfrågor än hittills, och att detta kommer att gynna S. Framför allt lyfter han fram vinster i välfärden som han tror kommer att visa på stora skillnader mellan partierna.

Igår 16:41
Läs mer om Opinionsläget
Nicolas Maduro samt en kvinna som förbereder inför dagens presidentval TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Venezuela

Flyr landet: Folk röstar inte för de vet att valet är riggat

Situationen i Venezuela är kritisk, konstaterar byggnadsarbetaren Deiver Guarate som anser att valet är uppgjort på förhand till president Nicolas Maduro fördel. Själv tänker han inte stanna kvar och höra resultatet, säger han till Reuters.
Med väskorna packade befinner han sig på en gata vid gränsen mot Colombia. Där har han och ett hundratals andra venezuelaner sovit under de senaste dagarna i väntan på att myndigheterna ska stämpla passen.
Krisen i landet har lett till superinflation och basala nödvändigheter som mat och medicin har få numera råd med.
– Folk röstar inte längre eftersom de vet att det är riggat. Om vi ​​hade något hopp om att detta skulle förändras, skulle vi inte migrera, säger Guarate.

5 tim
Presidentvalet i Venezuela

Skenande inflation bakom krisen i Venezuela

I dag hålls presidentval i Venezuela. Trots att landet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris är det få som tror att någon annan än regerande Nicolás Maduro kommer kamma hem segern.
Omvärlden har riktat skarp kritik mot Maduros planer på att genomföra valet. Oppositionsledare har hindrats från att ställa upp och inga oberoende observatörer finns på plats.
Oron är dessutom stor över att Maduro ytterligare kommer cementera en diktatur, genom att förklä sitt alltmer auktoritära ledarskap till demokrati.
Men vad är egentligen bakgrunden till krisen? I videon ovan kan du lära dig mer.

3 tim
Sittande president Nicolás Maduro väntas vinna söndagens val i Venezuela.  Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i Venezuela

Ekonomiska frågor i fokus när Venezuela går till val

Venezuelas ekonomiska kris är en central fråga i dagens presidentval, där sittande president Nicolás Maduro väntas vinna. En valseger för honom kan däremot leda till hårda ekonomiska sanktioner från västvärlden, skriver Reuters.
Maduro säger sig lämpa mot en ”imperialistisk” sammansvärjning som vill ”krossa socialismen” och därmed ta över landets oljerikedomar. Samtidigt har landet under hans ledning drabbats av allvarliga ekonomiska svårigheter, bland annat en inflation som enligt vissa mått uppgår till runt 18 000 procent, enligt Quartz.
Reuters noterar att landets oljeutbud ligger på den lägsta nivån på 30 år, vilket har fått utländska långivare att öka pressen på landet.
Bedömare väntar sig också att USA kommer att förbjuda amerikanska raffinaderier att köpa in olja från Venezuela om Maduro vinner, skriver CNBC.

2 tim
Läs mer om Presidentvalet i Venezuela
Helg Långläsning
En AI-robot samt forskaren Judea Pearl. TT Nyhetsbyrån
Helg Långläsning

Forskare: Maskiner behöver mer mänsklig intelligens

På 1980-talet var Judea Pearl en pionjär inom artificiell intelligens, nu är han en av fältets skarpaste kritiker. I en lång intervju med tidningen The Atlantic utvecklar han sitt resonemang.
Han anser att artificiell intelligens blivit ofullständig eftersom den saknar en förståelse för vad intelligens egentligen är.
Till stor del är det tack vare Judea Pearl som artificiell intelligens har sådan stor förståelse för sannolikhetslära, men han beklagar att den fortfarande inte kan beräkna orsak och verkan. Som exempel lyfter han att en maskin kan förstå sambandet mellan malaria och feber, men inte att det är malarian som orsakar feber.
Om maskiner kunde resonera kring orsakssamband skulle de kunna leda till en mer mänsklig intelligens, anser Pearl.
”Otroligt nog har dessa frågor övergivits av vetenskapen. Så jag är här för att kompensera för vetenskapens försummelse”, konstaterar Judea Pearl som även är aktuell med en ny bok i ämnet.
Läs texten i länken nedan.

36 min
Illustrationsbild Esteban Felix / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

Vad ett självmord berättar om de ungas liv i Gaza

När studenten och den lovande novellförfattaren Mohanned Younis, 22, låste dörren till sitt rum i hemmet i en av Gazas mera välmående delar trodde hans mamma Asma att det var för att han ville skriva i lugn och ro. Men nästa morgon hittade hon honom död – han hade kvävt sig själv.
Fram till för bara några år sedan var självmord mycket ovanliga på Gazaremsan. Men sedan 2016 har något hänt. I ett längre reportage undersöker The Guardians reporter Sarah Helm vad som har fått Gazas unga att börja ta sina egna liv.
Läs hela reportaget i länken nedan.

4 tim
Arkivbild: Fängelse i Kalifornien. Ben Margot / TT / NTB Scanpix
Helg Långläsning

Interner i USA ser till att ingen fånge dör ensam

På ett fängelse i amerikanska Vacaville, mellan San Francisco och Sacramento, hålls både svårt sjuka och friska fångar. I ett längre reportage berättar New York Times om ett av USA:s första fängelsevårdhem där interner hjälper sjuka fångar och arbetar 10–15-timmars skift, ibland längre, på ett av de lägst betalda jobben som finns.
Fångarna borstar patienternas tänder, masserar ömma kroppsdelar, läser böcker för dem och hjälper den medicinska personalen för att sona sina gärningar. På det fängelset dör ingen fånge ensam.
– Jag har gjort många dåliga saker i det förflutna, och jag känner att jag kan göra något bra för att gottgöra det, säger en av fångarna som jobbar med de sjuka.
Läs texten i länken nedan.

4 tim
Läs mer om Långläsning
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna.  Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Regeringen vill minska köerna till cancerbehandling

Regeringen har fattat ett nytt beslut om en långsiktig inriktning för cancervården fram till 2025, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Syftet är att minska köerna till cancerbehandling och ge rätt stöd vid rehabilitering av cancersjuka patienter, samt att bättre ta tillvara på den digitala teknikens möjligheter inom cancervården. Tre myndigheter har fått uppdraget att analysera och lämna förslag inom respektive ansvarsområde under 2019.

13 min
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Läkare: ”Småsjukhusen har släckts ner utan grund”

Opinion Sveriges akutsjukhus har sedan 80-talet i princip halverats, men på vilken grund detta har skett är oklart, skriver tidigare sjukhuschefen Poul C Kongstad på DN Debatt.
Han beskriver hur välfungerande, allsidiga mindre sjukhus steg för steg fråntagits olika uppgifter tills knappt något finns kvar, varken kompetens eller den sammanhållning som, enligt Kongstad, är grunden för ett bra sjukhus.
”Sjukhuset släcks bokstavligen ner och det blir tyst nästan överallt”, skriver Kongstad.
Enligt honom saknar utvecklingen mot en centraliserad vård stöd i data och forskning. Han argumenterar istället för att vi bör satsa mer på både små och stora sjukhus med god bemanning, utökad samverkan och modern teknologi. På så vis skapar samhället avsevärt bättre möjligheter att klara kommande mycket stora utmaningar inom sjukvården, anser Konstad.

Igår 19:42
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Elever kontrolleras innan de får gå tillbaka till sin Gymnasieskolan i Santa Fe för att hämta sina tillhörigheter. David J. Phillip / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Texas

Beväpnade vakter skulle skydda vid skolskjutning

Gymnasieskolan i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas, hade förberett sig på en skolskjutning, rapporterar Washington Post. Bland annat fanns det beväpnade vakter på plats. Ändå sköts tio personer ihjäl i fredags.
Skolan har vunnit priser för sin höga säkerhet och skydd mot skolskjutningar. Liksom många andra skolor i delstaten har personal och elever övat på hur man ska agera. Två beväpnade vakter patrullerade skolans korridorer. Skolledningen hade även gått med på att skolpersonal skulle utbildas i vapenhantering. Ändå skedde skolskjutningen.
– Jag tycker att vår taktik fungerade. Men om någon verkligen bestämmer sig för att gå in på skolan och skapa kaos så kan de det, säger skolans styrelseordförande J.R. Norman till tidningen.

3 tim
Två barn tänder ljus efter skolskjutningen i Texas. Stuart Villanueva / TT / NTB Scanpix
Skolskjutningen i Texas

Mamman till ett av offren: ”Hon avvisade honom”

Det är fortfarande oklart varför 17-årige Dimitrios Pagourtzis sköt ihjäl tio personer och skadade 13 på sin gymnasieskolan i Santa Fe, Texas.
En mamma till ett av offren, 16-åriga Shana Fisher, tror sig dock veta varför Pagourtzis riktade in sig på bildlektionen där hennes dotter befann sig. För Los Angeles Times berättar hon att Shana Fisher under flera månader avböjt aggressiva närmanden från Pagourtzis.
Slutligen fick hon nog och avvisade honom under förödmjukande former framför klassen, fortsätter hennes mamma Sadie Rodriguez.
– En vecka senare öppnade han eld mot alla han inte tyckte om, säger hon och tillägger att Shana var det första offret.
Enligt tidningen förklarade Rodriguez aldrig hur hon visste att hennes dotter blev det första offret.

4 tim
Dimitrios Pagourtzis samt männiksor som samlats efter skolskjutningen i Texas. TT Nyhetsbyrån
Skolskjutningen i Texas

Advokaten: ”Skolskytt i Texas underligt känslokall”

17-årige Dimitrios Pagourtzis, gärningsmannen på gymnasieskolan i Santa Fe, Texas, ger ett känslokallt intryck efter fredagens skolskjutning där han mördade tio personer säger hans advokat till BBC.
– Han är väldigt känslosam, men samtidigt är han också underligt känslokall. Det finns vissa aspekter av detta som han verkar förstå och andra som han inte förstår.
Domstolshandlingar visar att 17-åringen erkänner att han skjutit ett flertal personer men i övrigt har han varit tyst i förhör. Advokaten Nicholas Poehl säger till Reuters att han tillbringat ungefär en timme med sin klient.

4 tim
Läs mer om Skolskjutningen i Texas