Gränspolis i USA.  Marco Ugarte / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Stramare asylpolitik i USA • MP-ledamöter hoppar av • Arbetslösheten ökar

Morgonens nyheter:
Domstolsbeslut öppnar för stramare asylpolitik i USA
• Var tionde MP-ledamot har lämnat – uppdraget för tungt
• Trendbrott: Fler kvinnor än män utan jobb

Grönt ljus för stramare asylpolitik i USA

USA:s högsta domstol har gett grönt ljus till Donald Trumps administration gällande nya restriktioner för asylsökande, rapporterar AFP. Beskedet innebär att merparten av migranterna från Centralamerika stoppas från att söka asyl vid den södra gränsen.

Var tionde MP-ledamot har hoppat av sedan valet

Var tionde miljöpartistisk kommunfullmäktigeledamot har lämnat sitt uppdrag bara ett år efter valet, rapporterar Ekot. Det är en högre andel än inom andra partier. Intervjuade avhoppare säger att uppdraget blivit för tungt.

E6-körfält fortsatt stängt vid Kållered

Ett körfält i norrgående riktning är fortsatt avstängt på grund av de senaste dagarnas översvämningar i Mölndals kommun utanför Göteborg. I södergående riktning är båda körfälten öppna.

Arbetslösheten ökar – fler kvinnor än män utan jobb

För andra månaden i rad ökar arbetslösheten, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Men statistiken visar också att fler kvinnor än män är utan jobb för första gången på länge.

Polisen tar hjälp från USA för att lösa skjutningar

Stockholmspolisen har tagit hjälp av USA för att försöka förbättra forensiska analyser vid skottlossningar, skriver SvD. Polisen har varit i kontakt med polisen i New Jersey som har minskat handläggningstiden vid skjutvapenanalyser från tio månader till 48 timmar genom att ändra rutinerna.

Krisplan publicerad – risk för oroligheter efter brexit

Avsevärt stigande elpriser, minskad mängd färsk mat samt risk för stora oroligheter och protester – så ser delar av den brittiska regeringens värstafallsscenario ut vid en avtalslös brexit, rapporterar flera medier.

Aida Hadzialic: Ta inte stockholmarnas pengar

Det blivande regionrådet i Stockholm, Aida Hadzialic (S), går emot sin egen partiledning i frågan om skatteutjämningen mellan regioner, skriver SvD. Hadzialic anser att pengarna bör tas från staten och inte från Stockholmsregionen.

Illustration över hur planeten K2-18b kan tänkas se ut. European Southern Observatory

Vattenånga upptäckt på exoplanet: ”Jättespännande”

Vattenånga har tidigare bara kunnat observeras på stora gasjätteplaneter utanför vårt solsystem. Nu har det upptäckts på en en jordliknande planet, skriver SVT Nyheter. Astronomen Carina Persson kallar upptäckten ”jättespännande”.

Tusentals saknas ännu på Bahamas efter orkanen

Minst 2 500 personer står listade som saknade på Bahamas efter orkanen Dorians framfart, rapporterar Reuters. I nuläget har 50 dödsfall bekräftats, men siffran förväntas stiga kraftigt.

Petade litteraturkritikern backas av SVT-veteraner

Litteraturkritikern Ingalill Mosander, som inte längre får fortsätta ge boktips i tv-programmet Go’kväll, backas av tv-profilerna Suzanne Axell, Marianne Rundström och Ragnar Dahlberg. Marianne Rundström säger att det är dumt at ta bort det mest uppskattade, rapporterar Nöjesbladet.

Barnpsykiatrin får 300 miljoner extra i budgeten

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna skjuter till 300 miljoner kronor extra till barn- och ungdomspsykiatrin under de närmaste tre åren, skriver SVT Nyheter. Under 2018 fick bara en tredjedel av barnen en första bedömning inom 30 dagar, vilket är den nationella målsättningen.

Arsène Wenger blir teknisk direktör hos Fifa

Fransmannen Arsène Wenger, som lämnade jobbet som manager för Arsenal förra året, har ett nytt toppjobb på gång, skriver New York Times. 69-åringen har tackat ja till tjänsten som teknisk direktör hos internationella fotbollsförbundet Fifa.

Dagens händelser

• INRIKES. Brå publicerar preliminär statistik över anmälda brott i augusti
• INRIKES. Huvudförhandling i tingsrätten om mord i Borlänge
• INRIKES. Rättegång mot man som åtalats för mord på sin fru i Avesta (09.00)
• UTRIKES. Donald Trump tar emot Kuwaits styrande emir Sabah al-Ahmad al-Sabah i Vita huset
• UTRIKES. Den tredje demokratiska primärvalsdebatten i USA
• KULTUR. Cherrie spelar på Gröna Lund. (20.00)
• SPORT. Fotbollsmålvakten Caroline Jönsson får minnesplatta på Idrottens Walk of Fame i Malmö (15.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Boris Johnson och Andrew Sabisky. TT
Storbritanniens framtid

Johnson allt mer pressad av rådgivarens kommentarer

Anställningen av den 27-årige rådgivaren Andrew Sabisky har blivit en allt större huvudvärk för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, skriver brittiska medier.

Oppositionspartiet Labour har krävt att Sabisky sparkas efter att det framkommit att han bland annat sagt att svarta i USA i genomsnitt har lägre intelligens än vita. Han har också jämfört kvinnlig idrott med parasport.

Både The Independent och The Guardian har frågat Johnsons talesperson om premiärministern håller med Sabisky om att svarta generellt har lägre intelligens än vita. Talespersonen har avböjt att kommentera.

2 tim
Boris Johnson/BBC:s huvudkontor.  TT
undefined

Johnsons planerade BBC-slakt upprör Torypolitiker

Uppgifterna om att Boris Johnsons regering vill slopa tv-licensen och göra brittiska public service-bolaget BBC till en prenumerationstjänst upprör flera Torypolitiker, rapporterar Sunday Times.

– Att förstöra BBC fanns inte i vårt valmanifest, det är kulturell vandalism, säger Damian Green, som var Theresa Mays vicepremiärminister, enligt tidningen.

Även Toryledamoten Huw Merriman säger att han inte kommer att stödja ”denna vendetta mot BBC”.

Idag 09:29
Jean-Yves Le Drian. CHRISTOF STACHE / AFP
undefined

”Britterna och EU kommer att slita varandra i stycken”

De kommande handelssamtalen mellan Storbritannien och EU kommer att bli väldigt ansträngande, spår Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian.

Efter britternas EU-utträde ska parterna under 2020 förhandla om bland annat ett nytt handelsavtal.

– Jag tror att när det gäller handel och framtida relationer, som vi kommer att starta förhandlingarna med, så kommer vi att slita varandra i stycken, säger le Drian enligt Sky News.

Idag 06:47
Läs mer om Storbritanniens framtid
Arkivbild.  Robin Haldert / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ungdomsrånen

Krönikor: Rånoffren väljs ut som av cirklande hyenor

Den senaste tidens uppmärksammade barnrån, i flera fall med grovt förnedrande inslag, begränsar unga pojkar till den grad att de måste vara på helspänn så fort de rör sig på allmän plats. Det skriver Kvartals Jörgen Huitfeldt i en krönika.

Han kallar rånen, där offren i vissa fall blivit kissade, på för ”exceptionellt fega” och menar att det finns vissa likheter med hur djur agerar.

”Likt hyenornas cirklande runt den sårade antilopen väljs ett offer ut.”

Expressens Fredrik Sjöshult har gått igenom ett hundratal domar om ungdomsrån. Han ser ingen särskild röd tråd, mer än att det rör sig om ”helt avskyvärda maktdemonstrationer” där förnedringen stärks när filmer sprids i sociala medier. Han nämner bland annat flera rån där offren tvingats kyssa rånarnas fötter.

Aftonbladets Oisín Cantwell menar att utvecklingen måste vändas, men menar att viktiga nyanser går förlorade då många i debatten drabbats av en sorts masspsykos.

”När sådant sker är det nämligen bara en fråga om tid innan politikerna kommer springande med mindre begåvade lösningar.”

1 tim
Jacob Fraiman. TT/SVT
undefined

Exkriminell: Förnedrande inslagen har funnits länge

Förnedrande inslag i stil med det som flera unga rånoffer utsatts för har länge funnits mellan kriminella. Det säger Jacob Fraiman från organisationen Kris i SVT:s Agenda. Han tror att sociala medier spelar en stor roll i att frågan uppmärksammas mer och mer.

Med i Agenda fanns även kriminologen Felipe Estrada Dörner och den förre polisen Mustafa Panshiri. Estrada Dörner menar att rånen mellan ungdomar antagligen är bra många fler än vad som syns i statistiken, eftersom många inte vågar anmäla.

Panshiri ser en dystopisk framtid där svenskar startar medborgargarden om inte utvecklingen bryts snart, säger han.

Igår 20:46
Läs mer om Ungdomsrånen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund