Gränspolis i USA.  Marco Ugarte / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Stramare asylpolitik i USA • MP-ledamöter hoppar av • Arbetslösheten ökar

Morgonens nyheter:
Domstolsbeslut öppnar för stramare asylpolitik i USA
• Var tionde MP-ledamot har lämnat – uppdraget för tungt
• Trendbrott: Fler kvinnor än män utan jobb

Grönt ljus för stramare asylpolitik i USA

USA:s högsta domstol har gett grönt ljus till Donald Trumps administration gällande nya restriktioner för asylsökande, rapporterar AFP. Beskedet innebär att merparten av migranterna från Centralamerika stoppas från att söka asyl vid den södra gränsen.

Var tionde MP-ledamot har hoppat av sedan valet

Var tionde miljöpartistisk kommunfullmäktigeledamot har lämnat sitt uppdrag bara ett år efter valet, rapporterar Ekot. Det är en högre andel än inom andra partier. Intervjuade avhoppare säger att uppdraget blivit för tungt.

E6-körfält fortsatt stängt vid Kållered

Ett körfält i norrgående riktning är fortsatt avstängt på grund av de senaste dagarnas översvämningar i Mölndals kommun utanför Göteborg. I södergående riktning är båda körfälten öppna.

Arbetslösheten ökar – fler kvinnor än män utan jobb

För andra månaden i rad ökar arbetslösheten, visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Men statistiken visar också att fler kvinnor än män är utan jobb för första gången på länge.

Polisen tar hjälp från USA för att lösa skjutningar

Stockholmspolisen har tagit hjälp av USA för att försöka förbättra forensiska analyser vid skottlossningar, skriver SvD. Polisen har varit i kontakt med polisen i New Jersey som har minskat handläggningstiden vid skjutvapenanalyser från tio månader till 48 timmar genom att ändra rutinerna.

Krisplan publicerad – risk för oroligheter efter brexit

Avsevärt stigande elpriser, minskad mängd färsk mat samt risk för stora oroligheter och protester – så ser delar av den brittiska regeringens värstafallsscenario ut vid en avtalslös brexit, rapporterar flera medier.

Aida Hadzialic: Ta inte stockholmarnas pengar

Det blivande regionrådet i Stockholm, Aida Hadzialic (S), går emot sin egen partiledning i frågan om skatteutjämningen mellan regioner, skriver SvD. Hadzialic anser att pengarna bör tas från staten och inte från Stockholmsregionen.

Illustration över hur planeten K2-18b kan tänkas se ut. European Southern Observatory

Vattenånga upptäckt på exoplanet: ”Jättespännande”

Vattenånga har tidigare bara kunnat observeras på stora gasjätteplaneter utanför vårt solsystem. Nu har det upptäckts på en en jordliknande planet, skriver SVT Nyheter. Astronomen Carina Persson kallar upptäckten ”jättespännande”.

Tusentals saknas ännu på Bahamas efter orkanen

Minst 2 500 personer står listade som saknade på Bahamas efter orkanen Dorians framfart, rapporterar Reuters. I nuläget har 50 dödsfall bekräftats, men siffran förväntas stiga kraftigt.

Petade litteraturkritikern backas av SVT-veteraner

Litteraturkritikern Ingalill Mosander, som inte längre får fortsätta ge boktips i tv-programmet Go’kväll, backas av tv-profilerna Suzanne Axell, Marianne Rundström och Ragnar Dahlberg. Marianne Rundström säger att det är dumt at ta bort det mest uppskattade, rapporterar Nöjesbladet.

Barnpsykiatrin får 300 miljoner extra i budgeten

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna skjuter till 300 miljoner kronor extra till barn- och ungdomspsykiatrin under de närmaste tre åren, skriver SVT Nyheter. Under 2018 fick bara en tredjedel av barnen en första bedömning inom 30 dagar, vilket är den nationella målsättningen.

Arsène Wenger blir teknisk direktör hos Fifa

Fransmannen Arsène Wenger, som lämnade jobbet som manager för Arsenal förra året, har ett nytt toppjobb på gång, skriver New York Times. 69-åringen har tackat ja till tjänsten som teknisk direktör hos internationella fotbollsförbundet Fifa.

Dagens händelser

• INRIKES. Brå publicerar preliminär statistik över anmälda brott i augusti
• INRIKES. Huvudförhandling i tingsrätten om mord i Borlänge
• INRIKES. Rättegång mot man som åtalats för mord på sin fru i Avesta (09.00)
• UTRIKES. Donald Trump tar emot Kuwaits styrande emir Sabah al-Ahmad al-Sabah i Vita huset
• UTRIKES. Den tredje demokratiska primärvalsdebatten i USA
• KULTUR. Cherrie spelar på Gröna Lund. (20.00)
• SPORT. Fotbollsmålvakten Caroline Jönsson får minnesplatta på Idrottens Walk of Fame i Malmö (15.00)

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Höstbudgeten

Andersson: ”Vissa har tagit ett oproportionerligt stort ansvar för nyanlända”

Finansminister Magdalena Andersson (S) håller en presskonferens där hon kommenterar regeringens budgetproposition.

– Det har varit ett brett politiskt samarbete som skapar stabilitet i politiken. Vi har handlingsutrymme för att möta sämre tider, säger Andersson på presskonferensen.

Höstbudgeten släpptes redan klockan 08.00 och en av de stora nyheterna var att 32 kommuner med socioekonomiska utmaningar ska få ta del av en särskild pott på en halv miljard under 2020.

– Det finns kommuner som har tagit ett oproportionerligt stort ansvar för att ta emot nyanlända, säger Andersson och pekar på att pengarna kan gå till exempelvis sociala insatser och fritidsgårdar.

Följ presskonferensen via live-länken ovan.

27 min
Magdalena Andersson, arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Halv miljard till kommuner med särskilda utmaningar

Regeringen föreslår att 32 kommuner med socioekonomiska utmaningar ska få ta del av en särskild pott på en halv miljard, skriver TT. Det är en av nyheterna i höstbudgeten som i dag presenteras.

Bidraget finns redan, men regeringen lägger in mer pengar. Kommuner som har tagit emot många flyktingar får 80 miljoner kronor ytterligare att dela på.

Som tidigare aviserats höjs de generella statsbidragen med fem miljarder kronor för 2020.

Höstbudgeten finns att ta del av på riksdagens hemsida, via länken nedan.

1 tim
Journalister flockas när budgeten presenteras.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen: Nära åtta miljarder till välfärden

Vård, skola och omsorg får nästan åtta miljarder kronor mer i budgeten för 2020 enligt regeringen.

De nya satsningarna i budgeten som riksdagen inte redan beslutat om är 300 miljoner kronor till ungdomspsykiatrin, 200 miljoner kronor till karriärtjänster och vidareutbildning för sjuksköterskor, samt 210 miljoner kronor i ersättning till landstingen för vårdmoms, skriver TT.

Nya satsningar är också 110 miljoner kronor mer till skolan och 100 miljoner mer till kulturskolan, samt de 580 miljoner kronorna i riktade bidrag till kommuner med socioekonomiska utmaningar.

Där ingår även de fem miljarder kronorna i generella statsbidrag som redan har aviserats samt 1,3 miljarder för kortare vårdköer, som också är känt sedan tidigare.

23 min
Läs mer om Höstbudgeten
Lindsey Graham/bild från attackerna TT
undefined

Donald Trumps förtrogne om dåden: ”Krigshandling”

Flera politiker i USA har krävt återhållsamhet från amerikanskt håll efter drönardåden mot saudiska oljeanläggningar.

Den inflytelserike republikanske senatorn Lindsey Graham väljer däremot en hårdare linje och kallar det som inträffat för ”en krigshandling”. Han menar att attackerna bara kan ha utförts direkt, eller med inblandning, av den ”onda regimen i Iran”. Det rapporterar AFP.

Graham, som är en av president Donald Trumps förtrogna, skriver på Twitter att Washington borde överväga en attack mot Irans oljeraffinaderier som svar.

4 tim
Läs mer om Drönardåden i Saudiarabien
Delar av regeringen.  Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på höstbudgeten

Analyser: Reformerna ökar klyftorna och män gynnas

Regeringen har fått betala ett högt sakpolitiskt pris till Centerpartiet och Liberalerna och detta märks i budgeten, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en analys.

”Det här svider förstås i den socialdemokratiska själen, men är priset Stefan Löfven får betala för att sitta kvar som statsminister”.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallar höstbudgeten för ”ett smörgåsbord med regeringens, Annie Lööfs och Nyamko Sabunis favoriträtter”.

Hon lyfter fram avskaffad värnskatt, sänkt skatt på landsbygden, utvecklingstid samt satsningar på arbetsmarknadsåtgärder som viktiga delar av budgeten där alla fyra partier kommer att utropa sig till vinnare. Samtidigt konstaterar hon att det för väljarna blir oklart vad som är viktigast vid sidan om makten själv.

Ekots Fredrik Furtenbach säger att den största posten i höstbudgeten är skattesänkningar, bland annat eftersom man nu slopar värnskatten.

– De viktigaste reformerna i budgeten ökar klyftorna, det beror framför allt på att värnskatten slopas. Dessutom ökar ojämlikheten mellan könen eftersom män gynnas, säger han när han analyserar budgeten.

2 tim
Elisabeth Svantesson TV4 Nyhetsmorgonen
undefined

M-kritiken: ”Satsar mer på friår än på polisen”

Otryggheten i Sverige är enorm och ändå satsar regeringen mer på friår än på polisen. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i TV4 Nyhetsmorgon.

– Självklart finns det saker som är bra i budgeten men prioriteringarna är fel, säger hon.

Svantesson är också kritisk till vad hon kallar en ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Hon efterlyser bland annat reformer för bidragstak och för att nyanlända måste lära sig språket.

Oppositionens skuggbudget ska fokusera på ”Sveriges behov”, menar Svantesson.

– Vi kommer att se till att polisen och rättsväsendet får mer resurser, man ska få valuta för skattepengar. Vi kommer att stärka landets kommuner som går på knäna, bland annat på grund av demografi och av en stor invandring och vi kommer se till att rättsväsendet fungerar.

2 tim
Nyamko Sabuni och Annie Lööf  TV4
undefined

Lööf och Sabuni nöjda: Fortsätter liberala reformer

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gästade under morgonen TV4 Nyhetsmorgon för att prata om höstbudgeten som presenteras i dag.

Budgetpropositionen är till viss del ett resultat av januariavtalet som förhandlades fram av regeringspartierna, C och L i vintras. Både Sabuni och Lööf uppger att de är nöjda med de satsningar som de fått igenom i budgeten.

– I ett samarbete ska alla partier känna att de är nöjda, säger Sabuni i programmet.

Hon lyfter speciellt fram budgetsatsningar på försvar och välfärd samt den slopade värnskatten som Liberalerna menar behövs för att stärka den svenska konkurrenskraften.

– Vi tycker att det är viktigt att forstsätta den liberala reformagendan, säger Lööf och pekar på satsningar på sänkta skatter och mer pengar till klimat och landsbygd.

2 tim
Läs mer om Reaktioner på höstbudgeten
Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. MENAHEM KAHANA / AFP
Nyvalet i Israel

Efter jämna valet i Israel: Båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går.

I ett tal inför anhängare i Tel Aviv i natt lovade Netanyahu att han ska bilda en koalitionsregering. Uttalandet gjordes bara en halvtimme efter att Blåvita alliansens ledare Benny Gantz hållit tal och lovat samma sak, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt premiärministern vill alla nuvarande allianspartier till hans Likud forma en koalition och undvika en, med Netanyahus ord, ”farlig anti-zionistisk regering”.

Ingen av de båda rivalerna utropade sig officiellt som segrare.

4 tim
Israels president Reuven Rivlin samt en bild från en vallokal i Israel från tisdagen. TT
undefined

Ökat valdeltagande i Israel – snart väntar sondering

Antalet som röstade under tisdagens val i Israel var högre än vid valet i april, rapporterar Times of Israel och hänvisar till landets valmyndighet.

69,4 procent av befolkningen har röstat, vilket är 1,5 procentenheter högre än i valet i april, men inte lika stort som 2015 då 72,36 procent gick och röstade.

Efter valet meddelade landets president Reuven Rivlin på Twitter att han kommer att göra allt för att ”få igenom folkets vilja” och undvika ytterligare ett nyval. Nästa söndag ska alla ledare som fått tillräckligt med mandat träffa Rivlin och efter det kommer han bestämma vem som får sondera för ett styre.

Den som får det formella uppdraget har sex veckor på sig att bilda regering.

Igår 21:30
Bilder på folk som röstar. Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vallokalerna har stängt i Israel – oerhört jämnt

Vallokalerna har stängt i Israel efter dagens val. Tre olika vallokalsundersökningarna visar att det är en oerhört jämn kamp mellan sittande premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud och utmanande Blåvita alliansen, rapporterar Reuters.

Undersökningen visar inte någon klar vinnare, men att Benny Gantz parti Blåvita alliansen har ett litet övertag med 32–34 mandat i knesset, jämfört med Likuds 31–33 mandat. Totalt finns det 120 mandat i knesset.

Igår 19:09
Läs mer om Nyvalet i Israel