Illustrationsbild. Tor Johnsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiserade högskoleutbildningen

Student från USA ersätts för undermålig utbildning

Den amerikanska studenten Connie Dickinson krävde pengarna tillbaka för sin utbildning. Nu slår Högsta domstolen fast att hon ska ersättas för att utbildningen inte höll måttet, skriver flera medier. Domen väntas bli prejudicerande.
Dickinson betalade 170 000 kronor för fyra terminer på kandidatutbildningen Analytical finance på Mälardalens högskola. Hon hoppade av efter att Universitetskanslerämbetet slagit fast att utbildningen inte höll måttet.
Tingsrätten beslutade att hon skulle få pengarna tillbaka medan hovrätten satte ner summan till hälften, med motiveringen att hon haft viss nytta av kurserna.

Rapportering inför beslutet

Toppnyheter

Ronny Jackson NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Trumps team

Ronny Jackson drar sig ur – blir inte veteranminister

Vita husets läkare Ronny Jackson som är nominerad till posten som USA:s veteranminister drar sig ur nomineringsprocessen, rapporterar AFP.
– Samtidigt som jag är tacksam för förtroendet som jag fått från president Trump i och med den här möjligheten, drar jag mig tyvärr ur min nominering till att leda veterandepartementet, säger Jackson i ett uttalande.
Jackson har bland annat anklagats för att ha skapat en hotfull arbetsmiljö och för att ha skrivit ut mediciner till sig själv. Han anklagas även för att ha kraschat en regeringsbil efter att ha blivit berusad på en fest som Secret Service anordnade.
Ronny Jackson tillbakavisar anklagelserna om att han ska ha krockat med en bil och säger att han inte vet var påståendena kommer ifrån.

5 tim
Bild på när Scott Pruitt vittnade inför senaten i januari 2018. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

Miljöskyddschef grillas om flygresor i första klass

Scott Pruitt som är chef för USA:s federala miljöskyddsmyndighet EPA kommer under torsdagen att förhöras av delar av kongressen om slöseri och etiska skandaler på myndigheten, rapporterar AP.
Anklagelserna handlar bland annat om dyra förstaklassbiljetter, ett telefonbås för 43 000 dollar som Pruitt skulle använda för privata telefonsamtal samt ovanliga säkerhetsutlägg.
Louisianas republikanska senator John Kennedy menar att Pruitts uppförande skadar både Donald Trumps och republikanernas trovärdighet.

6 tim
Läs mer om Trumps team
Trumps USA Anklagelserna mot Trump
Michael Cohen och Donald Trump.  NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Trump: Cohen hanterade galna affären med Daniels

USA:s president Donald Trump säger att hans personliga advokat Michael Cohen representerade honom i den ”galna affären” med exporrstjärnan Stormy Daniels, eller Stephanie Clifford som hon egentligen heter.
– Och från vad jag kan se så gjorde han absolut ingenting fel. Det var inga kampanjpengar som gick in i detta, säger Trump i en intervju i Fox-programmet ”Fox & Friends”.
Tidigare har Trump förnekat att han kände till utbetalningen på 130 000 kronor som Cohen gjorde till Clifford. Presidenten får också en fråga om varför Cohen åberopat det femte tillägget för att vara tyst om tysthetsavtalet:
– Hans advokater sa troligen åt honom att göra det. Men jag är inte inblandad, säger Donald Trump till kanalen.

1 tim
Mihcael Cohen och Stormy Daniels, vars riktiga namn är Stephanie Clifford. TT
Trumps USA Anklagelserna mot Trump

Cohen tänker inte vittna – hänvisar till grundlagen

Donald Trumps advokat Michael Cohen meddelar att han inte tänker vittna i fallet där porrstjärnan Stormy Daniels stämt Cohen och Trump, rapporterar Reuters.
Cohen meddelade sitt beslut till en domstol i Los Angeles och hänvisade till konstitutionens femte tillägg som handlar om att man inte behöver vittna mot sig själv.
Daniels hävdar att hon har haft en affär med president Trump och vill nu att en domstol låter henne slippa en överenskommelse om att hålla saken hemlig. Överenskommelsen ska ha utformats av Cohen.

Idag 03:33
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Trumps USA Frihandelns framtid
Trumps USA Frihandelns framtid

Malmström: ”Varken desperat eller självsäker”

Varken desperat eller självsäkert. Så beskriver EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström arbetet för att försöka få EU undantaget från USA:s strafftullar på stål och aluminium.
Om allt går fel så finns det en risk för fullskaligt handelskrig, varnar Malmström under ett besök i Helsingfors.
– Det syns i relationen mellan USA och Kina, de har föreslagit strafftullar på hundratals varor, säger hon enligt Hufvudstadsbladet.
EU:s temporära rätt till undantag från USA:s strafftullar på stål och aluminium löper ut 1 maj.

1 tim
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

USA kräver eftergifter inför ny tullförhandling med EU

USA kommer att fortsätta undanta allierade ekonomier, inklusive EU, från sina tullar på stål och aluminium. Men bara om länderna gör vissa eftergifter när det gäller handel. Det säger president Donald Trumps ekonomiske rådgivare Larry Kudlow till CNBC.
Enligt Kudlow kan eftergifterna hos EU exempelvis handla om ”lika behandling av bilar”.
Det avtal som undantar EU från tullarna måste förnyas den 1 maj.

1 tim
Ståltullar, Angela Merkel TT
Frihandelns framtid

Stålbad för EU: Tyskland räknar med USA-tullar

Den tyska regeringen räknar med att de amerikanska tullarna på import av stål och aluminium kommer att drabba EU från och med 1 maj, enligt vad tyska regeringskällor uppger för Die Welt och Handelsblatt.
Detta då man inte förväntar sig förlängda undantag från USA, i enlighet med det avtal som EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsminister Wilbur Ross förhandlat fram.
Samtidigt förbereder sig förbundskansler Angela Merkel för avresa mot Washington för toppmöte med USA:s president Donald Trump där handelsfrågan står i huvudfokus.

Idag 09:03
Läs mer om Frihandelns framtid
Attacken i Stockholm Rättegången
Rakhmat Akilov under rättegången. Johan Hallnäs / TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Rakhmat Akilov gjorde provocerande gest i rätten

Under ett av målsägandebiträdenas pläderingar under avslutningen av rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov gjorde Akilov plötsligt en provocerande gest med ett finger, rapporterar TT.
– Jag ber dig att inte göra det igen, sa domaren Ragnar Palmkvist till Akilov.
Enligt Palmkvist kan gesten kan antingen tolkas som ett Guds finger, en jihadistisk gest, eller ett "fuck you"-tecken.
Under dagens slutpläderingar meddelade åklagaren Hans Ihrman att han yrkar på livstids fängelse för Akilov.
– Akilov är en säkerhetsrisk mot samhället och kommer vara det även i framtiden så länge han har den inställningen han har i dag, sa Ihrman enligt Sveriges Radio.

3 tim
Åklagare Hans Ihrman. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Attacken i Stockholm Rättegången

Åklagaren yrkar på livstid för Akilov: ”Ville mörda”

Åklagare Hans Ihrman yrkade på livstids fängelse under sin slutplädering i rättegången mot den terroråtalade Rakhmat Akilov.
– En annan följd än fängelse på livstid är uteslutet, sa Ihrman och pekade bland annat på att Akilov är en säkerhetsrisk.
– Han ville mörda svenska medborgare, de som befann sig på gatan. Vilka som helst. Han körde på hela familjer, kvinnor, barn, unga, gamla. Han var fullständigt likgiltig, sa åklagaren under sin slutplädering, rapporterar Ekot.
Dagens tingsrättsförhandlingar innebär att slutet på rättegången inleds när slutanförandena påbörjas.

Idag 10:21
Drottninggatan efter dådet. Bilderna kommer från polisens förundersökning. Polisen
Attacken i Stockholm Rättegången

Polis om dådet: Var som att kliva in i en krigszon

En av de poliser som var först på plats på Drottninggatan under terrorattacken beskriver det som att ”kliva in i en krigszon”. Det säger polisen Malin Lindström i rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov, skriver TT.
– Folk springer emot oss, 50–60 personer rakt emot oss. Folk skriker i panik, det är total rädsla och skräck. Extremt många gråter, folk försöker gömma sig, det är fullt kaos, säger Malin Lindström.
Hon beskriver hur det på marken låg välta möbler, tillhörigheter – och skadade. När hon såg personer blöda kraftigt och stora släpspår i marken förstod hon vidden av vad som hade hänt, berättar hon.

Igår 15:11
Läs mer om Rättegången

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.