Sara Danius tillsammans med Sara Stridsberg (tv) och Sture Allén (th). TT
Krisen inom Svenska Akademien

Sture Allén: Det var Sara Danius som avskedade oss

Akademiledamoten Sture Allén anser inte att Sara Danius avsattes av Svenska Akademien – istället är hans bild att det var tvärt om.
– Det var ju hon som avskedade oss i stället genom att det var hon som gick, säger han till Expressen.
Han är också kritisk mot att bilden av att det faktum att Danius är kvinna skulle ligga bakom den interna kritiken mot henne.
– Det hade inte det minsta att göra med det. Det är bara dumbommarna i tidningarna som drar fram det och knyter blusen som Sara gjorde, säger han.
Sture Allén valdes in i Akademien 1980 och var dess ständige sekreterare mellan 1986 och 1999.

Toppnyheter

Röjningsarbete av ett träd som fallit över en personbil i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Knud tappar kraft: ”Blåsigt men inte storm”

Strömavbrott, nedfallna träd och problem i trafiken. Men inga större händelser eller allvarligare olyckor har rapporterats i stormen Knuds väg när vindarna hade kulminerat vid 02-tiden, natten till lördagen.
Arvid Olsen, meteorolog på SMHI, säger till TT att Knud nu rör sig norrut.
– Det som tidigare var klass 2-varningar är nu bara klass 1 med 21-24 meter per sekund. Det är alltså fortfarande blåsigt men den har tappat i kraft och det är inte längre storm någonstans.

18 min
Stormen Knud i Kristiansand, Norge. Schrøder, Tor Erik / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Knud nådde orkanstyrka – tusentals utan ström

Runt klockan 22 rapporterades att stormen Knud som dragit in över Sverige uppnått vindstyrkor på över 33 m/s i byarna i Lysekil. Det innebär orkanstyrka, rapporterar Expressen.
Under eftermiddagen och kvällen har ovädret ställt till med stora problem. Bland annat har tusentals hushåll på västkusten, samt i Östergötlands och Jönköpings län blivit av med strömmen.
Till GP sa meteorologen Erik Rindeskär att de kraftigaste vindarna väntades avta efter midnatt men att stormstyrkorna väntades hålla i sig till lördagsmorgonen

Igår 20:56
Läs mer om Höstvädret
Helg Intervjuer
Robyn. NORA LOREK / TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Intervjuer

Robyn är ute ur mörkret: ”Nästan en annan person”

Robyns fleråriga frånvaro från popscenen gjorde bara att hennes stjärnstatus svällde, skriver New York Times i en stor intervju med svenskan som släpper albumet ”Honey”.
– Om någon hade sagt till mig 2014 att det skulle dröja till slutet av 2018 innan jag släppte ett album skulle jag helt och hållet ha tappat det, säger hon.
Artikeln tar upp Robyns sorg efter vännen och musikproducenten Christian Falks död 2014 och uppbrottet och återföreningen med pojkvännen Max Vitali. Hon säger att hon är ute ur mörkret men att det inte känns som att hon ”återvänt”.
– Det känns nästan som att jag har blivit en annan person.
Läs hela intervjun via länken nedan.

34 sek
Chevy Chase. Evan Agostini / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Chevy Chase: Jag ser ganska bra ut för att vara 74

Chevy Chase är nykter och redo att jobba – problemet är att ingen vill arbeta med honom. Så inleder Washington Post en intervju med den 74-årige komikerstjärnan.
– De är mer ute efter George Clooneys och människor i hans ålder. Jag ser ganska bra ut för att vara 74. Jag vet inte varför jag inte kan göra en Chevy Chase-film, men det händer helt enkelt inte, säger han.
Tidningen konstaterar att skådespelaren har ett dåligt rykte – att han blivit känd för att vara arrogant och elak. Men att han också är rolig och känslig. I den långa intervjun får vi möta Chevy Chase som säger att ”gjort är gjort” och att han inte kan ändra någonting.
Han ger också en sving till Saturday Night Live som han menar bara blir sämre.
– Det gick utför efter de första två åren. Varför jag säger så? För att inte jag var med? Antagligen. Det är en hemsk sak att säga.
Läs hela intervjun via länken nedan.

2 min
Läs mer om Helg
Trumps USA Nya HD-domarna
Brett Kavanaugh i senatens juridiska utskott. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nya HD-domarna

Tidsfristen för att lägga fram vittnesmål förlängs

Psykologiprofessorn Christine Blasey Ford får mer tid på sig att bestämma om hon vill lägga fram sitt vittnesmål inför senatens juridiska utskott. Det rapporterar amerikanska medier.
Ford har anklagat Brett Kavanaugh, domarkandidat till USA:s högsta domstol, för ett sexuellt övergrepp som uppges ha ägt rum under deras skoltid på 1980-talet.
Den tidigare tidsfristen hade just löpt ut när senatorn Charles Grassley meddelade att han förlängt den, med hänvisning till att han vill höra vad hon har att säga.

1 tim
Kavanaugh/Protester mot Kavanaugh TT
Trumps USA Nya HD-domarna

Ledare: Ett politiskt vapen att anklaga utan att bevisa

En anklagelse som inte kan ledas i bevis är ett vapen som det inte går att försvara sig emot. Demokraterna har insett det och partiet använder metoden för att göra sig av med politiska motståndare. Det skriver Wall Street Journals Daniel Henninger i en ledarkrönika med anledning av att Brett Kavanaugh, som nominerats till ny domare av USA:s högsta domstol, anklagats för ett sexuellt övergrepp – ett övergrepp som ska ha skett under hans skoltid.
Henninger menar att Demokraternas strategi är att försena omröstningen om Kavanaugh över mellanårsvalet, övertyga kvinnor om att Republikanerna utgör ett hot, och i förlängningen krossa Trumps styre.
USA Todays ledarsida uppmanar såväl republikaner som demokrater att sluta upp med spelet kring frågan och undrar: Varför så bråttom? Utred i stället anklagelserna noggrant, menar ledaren och pekar på risken att USA får en högsta domstol som inte har det amerikanska folkets förtroende.

Igår 09:47
Donald Trump Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Nya HD-domarna

Trump: Om det var så illa skulle hon ha anmält direkt

Donald Trump går nu till angrepp mot Christine Blasey Ford, efter hennes anklagelser om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av domarkandidaten Brett Kavanaugh under tidigt 1980-tal.
”Jag tvekar inte att, om attacken var så illa som Dr. Ford säger, en anmälan skulle ha gjorts direkt hos den lokala polismyndigheten, av henne själv eller av hennes kärleksfulla föräldrar”, skriver presidenten på Twitter och tillägger att han vill att hon visar anmälan.

Igår 13:54
Läs mer om Trumps USA
Sveriges Peder Fredricson och Fredrik Jönsson som tog silver tillsammans med Malin Baryard-Johnsson och Henrik von Eckermann i lagfinalen i hoppning vid ryttar VM i Tryon, USA. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

VM-silvret firades med skumpa: ”Hårt arbete”

Guldet i lagfinalen i hoppning vid ryttar-VM i Tryon, USA, var inte längre bort än några sekunder. Men det var ändå ett VM-silver att fira. Peder Fredricson spillde upp en skvätt skumpa i ett plastglas och fingrade på medaljen, skriver TT.
– Oavsett vilken färg så ligger det hårt arbete bakom, många års jobb, sa han.
Ryttare, ledare, sponsorer, förbundsfolk och familjemedlemmar samlades efter prisceremonin och den internationella presskonferensen.
Stämningen var lättsam och uppsluppen, men den där riktiga glädjen saknades. Det var ju så nära guldet i omhoppningen.
– Vi hade potential att ta ett guld och vi var verkligen nära, men man måste vara glad för en silvermedalj. Annars är man girig, säger Fredricson.

38 min
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Krönikor: Svensk ridsport har en bredd i världsklass

Sverige lyckades vinna ett VM-silver i nationshoppningen, och var bara en hårsmån från guldet, trots att Rolf-Göran Bengtsson och Douglas Lindelöw saknades i laget. Det visar på en bredd i världsklass inom svensk ridsport, skriver Expressens Nicolinn Törnmalm i en krönika.
Hon hyllar också reserven Fredrik Jönsson.
”Att kliva in i en mästerskapsdebut i hoppning och gå felfritt när medaljerna står på spel, det är en bragdartad insats”, skriver Törnmalm.
DN:s Malin Fransson konstaterar att medaljen lyfter ett VM som annars varit tungt för svensk del. Bland annat missade dressyrlaget medalj med liten medalj och efter en skada under fälttävlans terrängritt tvingades Anna Freskgårds häst avlivas.
”Mitt i allt elände behövdes med andra ord något glimrande och det fixade det svenska hopplaget på fredagen”, skriver Fransson.

Igår 22:21
Henrik von Eckerman. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Svenskt silver i ryttar-VM efter omhoppningsdrama

Det blev svenskt silver i nationshoppningen under ridsports-VM i USA. Medaljen kom efter en dramatisk omhoppning mot hemmanationen och är Sverige första medalj på 16 år och den andra någonsin
Under omhoppningen hoppade tre av fyra svenska ryttare, Henrik von Eckerman, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson, felfritt, medan Malin Baryard Johnsson drog på sig en rivning.
Även USA hade tre felfria ryttare men vann guldet på bättre tid, laget red två sekunder snabbre än Sverige.

Igår 21:09
Läs mer om Ridsports-VM 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund