Illustrationsbild. Åserud, Lise / TT NYHETSBYRÅN
Surrogatdebatten

”Sverige bör införa förbud mot surrogatmödraskap”

Opinion När det nu finns teknik som möjliggör att köpa en kvinnas havandeskap, förlossning och barn står Sverige inför ett vägskäl. Antingen väljer man att fortsätta skydda kvinnor från sexuell och reproduktiv handel, eller så gör man kvinnor och barn till varor på en global marknad, skriver debattörer från flera organisationer på SvD Debatt.

Graviditet och förlossning är riskfyllt. En gravid kvinna riskerar bland annat havandeskapsförgiftning, graviddiabetes och blodpropp. Men i den svenska debatten hörs först och främst solskenshistorier om hur barnlösa par fått hjälp att bli föräldrar – och att att surrogatmödrarna bara brinner för att hjälpa andra och att den ekonomiska kompensationen bara är en bonus, skriver debattörerna.

Frågan om surrogatmödraskap har utretts och man har kommit fram till att det inte i någon form bör införas i Sverige. Frankrike, Italien och Tyskland har infört totalförbud av handeln, vilket Sverige borde ta efter och införa en tydlig lagstiftning mot, menar debattörerna.

Om debattörerna

Opinion Alán Ali, ordförande MÄN

Susanne Bergenbrant Glas, ordförande Kvinnliga läkares förening

Carolina Ehrnrooth, verksamhetsledare Svalorna Indien Bangladesh

Marie-Louise Forslund Mustaniemi, ordförande Kristdemokratiska kvinnoförbundet

Berith Granath, ordförande Stockholms FN-förening

Malpuri Groth, tf verksamhetsledare Sveriges kvinnolobby

Elsy Hedlund, ordförande Internationella kvinnoförbundet, IKF

Tobias Hübinette, Nätverket feministiskt nej till surrogatmödraskap

Ewa Larsson, ordförande Gröna kvinnor

Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna

Margaretha Nilsson, Kvinnofronten

Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor

Olga Persson, generalsekreterare Unizon

Gita Rajan, ordförande World of no sexual abuse, Wonsa

Jenny Westerstrand, ordförande Riksorganisationen för tjejjourer och kvinnojourer i Sverige, Roks

Lisa Wool-Rim Sjöblom, Svenska Koreaadopterades nätverk

Gunilla Åkesson, Kvinnor i Svenska kyrkan, Kvisk

Toppnyheter

Ikea-varuhus i Kina/kvinna med munskydd. TT
Coronavirusets spridning

Ikea stoppar resor till Kina – stänger flera varuhus

En lång rad företag världen över har begränsat sina affärsresor till Kina efter coronavirusets utbrott. Nu sällar sig Ikea till de företag som stoppar alla resor, skriver Aftonbladet.

– Beslutet gäller tills vidare och har tagits efter noggrant övervägande och med hänsyn till situationen, säger Jon Egerlid, presschef på Ikea Sverige, till tidningen.

Ikea stänger också runt hälften av sina varuhus i landet. Företaget gjorde sitt inträde i landet för två decennier sedan och hade i höstas 27 varuhus i landet, enligt Financial Times.

Andra internationella företag som valt att vidta åtgärder är McDonalds, Apple, Volkswagen, Samsung och HSBC. McDonalds har exempelvis stängt fem verksamheter i Hubei-provinsen där Wuhan, virusets epicentrum, ligger.

1 tim
Medicinsk personal i Sydkorea förbereder ett undersökningsrum för misstänkt smittade. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare avfärdar rykten om biologisk krigföring

Rykten och desinformation sprids i coronavirusets spår, skriver Washington Post. En spekulation har gällt att viruset skulle ha uppstått ur forskning på biologiska vapen vid ett laboratorium i Wuhan, staden som är virusets epicentrum.

Tidningen har talat med forskare som helt avfärdar påståendet om att viruset skapats av människan.

Daily Mail var först med att antyda en möjlig koppling mellan viruset och laboratoriet i Wuhan. Washington Times gick ett steg längre och publicerade att viruset kunde ha skapats som en del av ett kinesiskt program för biologisk krigföring.

2 tim
Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro för coronaviruset pressar svensk sjukvård

I takt med att coronaviruset sprider sig ökar trycket på svensk sjukvård, rapporterar Dagens Samhälle.

Ännu har inget sjukdomsfall konstaterats på svensk mark, men vården får allt fler samtal från människor som är oroliga för att antingen de själva eller någon i deras omgivning ska ha smittats, enligt Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Detta kan komma att pressa vården, som har en begränsad kapacitet för provtagningar, säger Hagman.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Bilder från gräshoppsinvasionen i Kenya. TT
Fattigdomen i världen

Invasion av gräshoppor kan växa sig 500 gånger större

Svärmar av gräshoppor skapar stora problem i Etiopien, Kenya och Somalia. Nu varnar hjälporganisationen Oxfam för att allvarlig matbrist kan hota. Om inget görs kan gräshoppsinvasionen ha vuxit sig 500 gånger större och ha dragit in över Uganda och Sudan om ett halvår.

Situationen med matbrist och svår torka skapar redan ett allvarligt läge för miljoner människor i regionerna som nu drabbas av insekterna.

– I Etiopien, som haft ständig torka sedan 2015, har gräshopporna förstört hundratals kvadratkilometer av vegetation i Amhara- och Tigrayregionerna sedan november 2019. De lokala myndigheter som försöker få situationen under kontroll behöver hjälp, säger Lydia Zigomo, Oxfams regionchef på Afrikas horn och i Öst, - och Centralafrika, i ett pressmeddelande.

2 tim
Asha Khalif Ali tillsammans med sin yngste son i utkanterna av Tuli Guledi i regionen Somali. GIULIA PARAVICINI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asha, 35, tvingades fly – kan dela öde med miljoner

Torka, kraftigt regn och gräshoppor förstörde Asha Khalif Alis skördar och djurhållning. Sedan dödades hennes make och bror i våldsamheter med etniska förtecken. 35-åringen fick fly med sina sju barn och tvingades se dem bli allt magrare.

Etiopiskans liv skildras av Reuters i ett reportage om hur jordens resurser hårdnar på många håll i världen.

Forskare menar att allt fler människor kommer att gå en liknande framtid till mötes – från att leva välmående till att drabbas av de sammankopplade konsekvenserna av klimatförändringar och våld.

Enligt FN:s flyktingkommissariat behöver världen förbereda sig inför ett scenario med miljoner klimatflyktingar.

3 tim
Läs mer om Fattigdomen i världen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund