Demilitariserade zonen, illustrationsbild. JUNG YEON-JE / AFP
Nordkoreakrisen

Sydkoreaner till Nord inför nästa veckas toppmöte

Sydkoreanska representanter kan besöka Pyongyang i Nordkorea inför nästa veckas toppmöte mellan den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In och diktatorn Kim Jong-Un, skriver Reuters.
Sannolikt kommer Nordkoreas kärnvapenprogram och allmänna frågor om relationerna mellan de båda länderna att stå på mötesagendan, skriver TT. Det är inte lika troligt att man kommer att diskutera en gemensam ekonomisk satsning, enigt en sydkoreansk källa.
Det finns uppgifter om att de båda länderna diskuterar ett gemensamt uttalande om att krigstillståndet efter Koreakriget formellt ska avslutas, skriver Bloomberg.

Toppnyheter

Röjningsarbete av ett träd som fallit över en personbil i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Knud tappar kraft: ”Blåsigt men inte storm”

Strömavbrott, nedfallna träd och problem i trafiken. Men inga större händelser eller allvarligare olyckor har rapporterats i stormen Knuds väg när vindarna hade kulminerat vid 02-tiden, natten till lördagen.
Arvid Olsen, meteorolog på SMHI, säger till TT att Knud nu rör sig norrut.
– Det som tidigare var klass 2-varningar är nu bara klass 1 med 21-24 meter per sekund. Det är alltså fortfarande blåsigt men den har tappat i kraft och det är inte längre storm någonstans.

1 tim
TT
Höstvädret

Knud nådde orkanstyrka – tusentals utan ström

Runt klockan 22 rapporterades att stormen Knud som dragit in över Sverige uppnått vindstyrkor på över 33 m/s i byarna i Lysekil. Det innebär orkanstyrka, rapporterar Expressen.
Under eftermiddagen och kvällen har ovädret ställt till med stora problem. Bland annat har tusentals hushåll på västkusten, samt i Östergötlands och Jönköpings län blivit av med strömmen.
Till GP sa meteorologen Erik Rindeskär att de kraftigaste vindarna väntades avta efter midnatt men att stormstyrkorna väntades hålla i sig till lördagsmorgonen

Igår 20:56
Läs mer om Höstvädret
Trumps USA Nya HD-domarna
Brett Kavanaugh i senatens juridiska utskott. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nya HD-domarna

Tidsfristen för att lägga fram vittnesmål förlängs

Psykologiprofessorn Christine Blasey Ford får mer tid på sig att bestämma om hon vill lägga fram sitt vittnesmål inför senatens juridiska utskott. Det rapporterar amerikanska medier.
Ford har anklagat Brett Kavanaugh, domarkandidat till USA:s högsta domstol, för ett sexuellt övergrepp som uppges ha ägt rum under deras skoltid på 1980-talet.
Den tidigare tidsfristen hade just löpt ut när senatorn Charles Grassley meddelade att han förlängt den, med hänvisning till att han vill höra vad hon har att säga.

18 min
Kavanaugh/Protester mot Kavanaugh TT
Trumps USA Nya HD-domarna

Ledare: Ett politiskt vapen att anklaga utan att bevisa

En anklagelse som inte kan ledas i bevis är ett vapen som det inte går att försvara sig emot. Demokraterna har insett det och partiet använder metoden för att göra sig av med politiska motståndare. Det skriver Wall Street Journals Daniel Henninger i en ledarkrönika med anledning av att Brett Kavanaugh, som nominerats till ny domare av USA:s högsta domstol, anklagats för ett sexuellt övergrepp – ett övergrepp som ska ha skett under hans skoltid.
Henninger menar att Demokraternas strategi är att försena omröstningen om Kavanaugh över mellanårsvalet, övertyga kvinnor om att Republikanerna utgör ett hot, och i förlängningen krossa Trumps styre.
USA Todays ledarsida uppmanar såväl republikaner som demokrater att sluta upp med spelet kring frågan och undrar: Varför så bråttom? Utred i stället anklagelserna noggrant, menar ledaren och pekar på risken att USA får en högsta domstol som inte har det amerikanska folkets förtroende.

Igår 09:47
Donald Trump Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Nya HD-domarna

Trump: Om det var så illa skulle hon ha anmält direkt

Donald Trump går nu till angrepp mot Christine Blasey Ford, efter hennes anklagelser om att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av domarkandidaten Brett Kavanaugh under tidigt 1980-tal.
”Jag tvekar inte att, om attacken var så illa som Dr. Ford säger, en anmälan skulle ha gjorts direkt hos den lokala polismyndigheten, av henne själv eller av hennes kärleksfulla föräldrar”, skriver presidenten på Twitter och tillägger att han vill att hon visar anmälan.

Igår 13:54
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Krönikor: Svensk ridsport har en bredd i världsklass

Sverige lyckades vinna ett VM-silver i nationshoppningen, och var bara en hårsmån från guldet, trots att Rolf-Göran Bengtsson och Douglas Lindelöw saknades i laget. Det visar på en bredd i världsklass inom svensk ridsport, skriver Expressens Nicolinn Törnmalm i en krönika.
Hon hyllar också reserven Fredrik Jönsson.
”Att kliva in i en mästerskapsdebut i hoppning och gå felfritt när medaljerna står på spel, det är en bragdartad insats”, skriver Törnmalm.
DN:s Malin Fransson konstaterar att medaljen lyfter ett VM som annars varit tungt för svensk del. Bland annat missade dressyrlaget medalj med liten medalj och efter en skada under fälttävlans terrängritt tvingades Anna Freskgårds häst avlivas.
”Mitt i allt elände behövdes med andra ord något glimrande och det fixade det svenska hopplaget på fredagen”, skriver Fransson.

Igår 22:21
Henrik von Eckerman. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Svenskt silver i ryttar-VM efter omhoppningsdrama

Det blev svenskt silver i nationshoppningen under ridsports-VM i USA. Medaljen kom efter en dramatisk omhoppning mot hemmanationen och är Sverige första medalj på 16 år och den andra någonsin
Under omhoppningen hoppade tre av fyra svenska ryttare, Henrik von Eckerman, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson, felfritt, medan Malin Baryard Johnsson drog på sig en rivning.
Även USA hade tre felfria ryttare men vann guldet på bättre tid, laget red två sekunder snabbre än Sverige.

Igår 21:09
Fredrik Jönsson. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ridsports-VM 2018

Succédebutanten efter silvret: Får vara nöjda

Fredrik Jönsson var sist in i det svenska VM-laget. Men under den dramatiska sista dagen i nationshoppningen visade debutanten inga nerver. Först säkrade han den svenska medaljen genom att som tredje svensk rida felfritt. Sedan följde han upp med att rida felfritt även i den avgörande omhoppningen.
Efter avgörandet var Jönsson nöjd med den svenska silvermedaljen.
– Vi var lite för långsamma i dag, filar vi på farten så kan det bli ännu bättre. Men vi får vara nöjda, sa han till SVT.
Även Malin Baryard Johnsson var glad efter medaljen.
– Det svider lite grann när man rider om guldet, men det är fantastiskt, sa hon till SVT.

Igår 21:22
Läs mer om Ridsports-VM 2018
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May, Storbritanniens premiärminister Paul Grover / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: May har ett tufft läge efter förödmjukelsen

Theresa May försvarade sin brexitstrategi under fredagen och krävde respekt från EU – men läget för premiärministern är tufft efter EU-toppmötet i Salzburg i veckan. Hennes kritiker försöker samtidigt kapitalisera på Theresa Mays förödmjukelse, skriver Jessica Elgot i en analys i The Guardian.
”Oavsett om man vill pressa premiärminister att lämna sitt Chequers-förslag, ha en ny folkomröstning eller helt lämna samtalen”, skriver hon och listar hur de olika brexitlägren försöker använda situationen.
”För Labour är det mumma. Partiet kommer att gå hårt åt Theresa May och hennes regering”, skriver Pia Gripenberg i en analys i DN.
Gripenberg menar att det kommer att bli ännu värre när Mays eget parti håller kongress i månadsskiftet där politiker som Boris Johnson ”njutningsfullt kommer tillintetgöra Theresa Mays förhandlingstaktik med EU.

Igår 20:45
Theresa May  PAUL GROVER / POOL
Brexit Storbritanniens framtid

Tusk svarar May: Vi kan fortfarande komma överens

Än är det inte för sent för Storbritannien och EU att enas om ett ömsesidigt gynnsamt brexitavtal, säger Europeiska rådets ordförande Donald Tusk:
– Även om jag förstår förhandlingarnas natur så är jag fortsatt övertygad om att det går att nå en kompromiss som är bra för alla. Jag säger detta som en sann vän av Storbritannien och en beundrare av premiärminister [Theresa] May.
Uttalandet följer på att May offentligt förklarat att förhandlingarna nått ett dödläge. May, som är under hård press på hemmaplan, efterlyste samtidigt mer respekt från EU.

Igår 18:01
PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

May: Har nått ett dödläge – blir kanske inget avtal

EU och Storbritannien har nu hamnat i ett ”dödläge”. Storbritannien måste vara redo för att det inte blir något avtal, säger premiärministern Theresa May i ett tal på fredagen enligt Reuters.
Enligt May vill båda sidorna ha ett brexitavtal men i två frågor – de ekonomiska relationerna och den irländska gränsen – står de fortsatt långt ifrån varandra.
Mays uttalande pressar pundet rejält. Mot kronan är det ner 13 öre, motsvarande 1,1 procent, för dagen.
Vid EU-toppmötet tidigare i veckan fick Theresa May nej för sin brexitplan som betraktades som ogenomförbar, och EU-ledarna hänvisade till fortsatta förhandlingar.

Igår 13:29
Läs mer om Brexit