Demilitariserade zonen, illustrationsbild. JUNG YEON-JE / AFP
Nordkoreakrisen

Sydkoreaner till Nord inför nästa veckas toppmöte

Sydkoreanska representanter kan besöka Pyongyang i Nordkorea inför nästa veckas toppmöte mellan den sydkoreanske presidenten Moon Jae-In och diktatorn Kim Jong-Un, skriver Reuters.

Sannolikt kommer Nordkoreas kärnvapenprogram och allmänna frågor om relationerna mellan de båda länderna att stå på mötesagendan, skriver TT. Det är inte lika troligt att man kommer att diskutera en gemensam ekonomisk satsning, enigt en sydkoreansk källa.

Det finns uppgifter om att de båda länderna diskuterar ett gemensamt uttalande om att krigstillståndet efter Koreakriget formellt ska avslutas, skriver Bloomberg.

Toppnyheter

Valet 2018 Budgetstriden
Elisabeth Svantesson. Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Svantesson: Löfven låter som en dålig förlorare

Att Moderaternas budget skulle vara en ”servettskiss”, som Stefan Löfven (S) hävdar, är bara trams. Det säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i P1-morgon.

– Den är väl genomarbetad och väl genomtänkt, säger hon.

Hon tror att Löfven redan är inställd på att förlora dagens budgetomröstning i riksdagen.

– Det låter som en dålig förlorare helt enkelt, säger Svantesson.

3 min
Riksdagshuset i kvällsljus. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Ledare: Budgetbeslutet kommer förändra Sverige

Opinion Att M- och KD-budgeten i dag väntas röstas igenom riksdagen är olyckligt av flera skäl, skriver Olov Abrahamsson i Norrländska Socialdemokraten. Han tycker att övergångsbudgeten borde släppas igenom.

”Det handlar om respekt mot den process som fortfarande pågår”, skriver han.

I stället riskerar en farlig praxis för framtiden att skapas, tror Aftonbladets Ingvar Persson, som tycker att finansminister Magdalena Andersson (S) har hållit sig till reglerna i budgetprocessen.

”Moderaten Elisabeth Svantesson och sverigedemokraten Oscar Sjöstedt saboterar dem medvetet”, skriver han.

Enligt Upsala Nya Tidning finns både bra och dåliga delar i budgeten – men det viktigaste är inte själva innehållet. Ledarsidan menar att prestigevinster inte får komma i vägen för de regeringssamtal som måste komma i gång.

Barometerns ledarskribent Martin Tunström tror att dagens omröstning kommer att sätta bestående politiska avtryck.

”Budgetbeslutet och regeringsförhandlingarna förändrar Sverige”, skriver han.

21 min
Ulf Kristersson (M). Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Budgetstriden

Kristersson om Löfvens uttalande: ”Är nonsens”

M-ledaren Ulf Kristersson kallar Stefan Löfvens (S) budgetkänga för ”nonsens”.

– Det är nonsens och det vet han också. Det är en seriös budget, säger han på en pressträff.

Stefan Löfven kallade M:s och KD:s reservationsbudget för ”en servettskiss”. Han kallade även budgeten för ogenomtänkt.

– Det är felaktigt. Det är en budget som tar tag i de problem vi har i Sverige, säger Kristersson.

Igår 16:26
Läs mer om Valet 2018
Säkerhetsstyrkor i Strasbourg. CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Hotnivån höjs efter dådet – 350 poliser sätts in i jakten på misstänkt 29-åring

Frankrike höjer hotnivån efter dådet vid en julmarknad i Strasbourg i går kväll. 350 poliser har satts in i jakten på den misstänkte gärningsmannen, en 29-åring som misstänks ha kopplingar till radikala miljöer och som kommer från staden.

Inrikesminister Christophe Castaner säger att flykten väcker farhågor om uppföljande attacker. Nu stärks gränskontrollerna, liksom skyddet för julmarknader, rapporterar Reuters.

Det var vid 20-tiden på tisdagskvällen som attacken inträffade nära en julmarknad på Place Kléber i stadens centrala delar. Den misstänkte flydde från platsen efter att tre människor skjutits ihjäl och tolv skadats. Flera av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Invånare uppmanas fortsatt att vara på sin vakt och följa myndigheternas uppmaningar.

1 tim
VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Mannen uppges vara listad som misstänkt extremist

Den misstänkte gärningsmannen bakom skotten i Strasbourg är identifierad som en 29-åring från staden. Han är känd av polisen sedan tidigare, enligt flera medier.

Säkerhetskällor säger till AFP att 29-åringen skulle gripas på tisdagsmorgonen. Han ska finnas upptagen på en lista över misstänkta extremister.

Tre personer har dött och över tio har skadats i dådet som ägde rum i går kväll, enligt myndigheterna.

Igår 23:42
CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Strasbourg

Tre döda och 12 skadade i skjutning på julmarknad – gärningsmannen på fri fot

En beväpnad man öppnade eld i centrala Strasbourg i Frankrike under tisdagskvällen. Tre personer har dödats, enligt franska medier. Tolv är skadade varav många svårt, rapporterar AFP.

Den lokala tidningen l'Alsace uppger att en ensam gärningsman skjutit två personer och sedan förflyttat sig en bit och avfyrat fler skott. Gärningsmannen ska enligt Le Figaro vara identifierad och känd av polisen sedan tidigare. Särskild antiterrorpolis har kommenderats ut.

Enligt AFP ska polis och gärningsman har skjutit mot varandra.

Skottlossningen ska ha ägt rum på en julmarknad på torget Place Kleber. Området har utrymts och spårvagnar förbi platsen har stoppats, skriver BBC.

Enligt tidningen Le Monde uppmanar stadens vice borgmästare invånarna i staden att hålla sig inomhus. Le Figaro uppger att gärningsmannen inte är gripen.

Igår 20:58
Läs mer om Skottlossningen i Strasbourg
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Stefan Löfven och Annie Lööf. TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Politiska skribenter: Mot extra val när Löfven faller

Toleransen för S-ledaren Stefan Löfven prövas i riksdagen på fredag och åsikterna går isär bland politiska debattörer kring vad som är det med sannolika scenariot framåt. Det rapporterar Expressen som har frågat en rad profilerade ledarskribenter och chefredaktörer om deras syn på händelseutvecklingen.

De flesta är eniga om att Löfven röstas ner i kammaren. Därefter väntar osäkrare tider. PM Nilsson, politisk redaktör på oberoende Dagens industri, tror att Ulf Kristersson får en ny chans, att C och L lägger ner sina röster och att M-ledaren får bilda regering. Widar Andersson, chefredaktör för socialdemokratiska Folkbladet, tror att Sverige går mot extra val, vilket Helle Klein, chefredaktör och vd för Dagens Arbete, håller med om.

Klein kallar det också ”bisarrt” att riksdagen sannolikt antar det hon benämner som en ”M+KD+SD-budget” – och tillägger att Annie Lööf (C) målat in sig i ett hörn. ”Folk börjar nog undra om hon bara satsar på sin egen karriär”, spekulerar Klein.

2 tim
Jan Björklund (L). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Beskedet: L röstar nej till Löfven som statsminister

Liberalerna kommer rösta nej till Stefan Löfven (S) som statsminister vid omröstningen på fredag, meddelar presschefen Elin Boberg till TT.

– Då Centern sagt nej och överenskommelsen därmed har fallit röstar vi nej till Stefan Löfven på fredag, säger hon.

Även Kristdemokraterna kommer att rösta nej, meddelar KD-ledaren Ebba Busch Thor på Twitter.

Riksdagen meddelade under kvällen att talmannen Andreas Norlén i morgon kommer att föreslå Stefan Löfven som statsminister. Omröstningen sker på fredag den 14 december.

Igår 19:26
Stefan Löfven (S). Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Stefan Löfven föreslås som statsminister – riksdagen kommer rösta på fredag

Stefan Löfven (S) kommer att föreslås som statsminister i morgon, skriver riksdagen i ett pressmeddelande. Detta kommer att ske i samband med att talmannen Andreas Norlén håller en pressträff i morgon klockan 08.30.

I samband med presskonferensen kommer talmannen att presentera vilka partier Löfven avser att bilda regering med.

Omröstningen kommer att ske på fredag den 14 december.

Igår 17:24
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Rysslandsutredningen
Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Advokater: FBI lurade Michael Flynn att ljuga

Michael Flynns advokater bad en federal domare att den tidigare säkerhetsrådgivaren ska slippa fängelsetid sent på tisdagen. Anledningen uppges vara att FBI-agenter som intervjuade honom förra året fick honom till att ljuga, skriver New York Times.

”Hans samarbete var inte ett försök att dölja delar eller försena utredningen” skriver advokaterna i ett uttalande, utan att närmare förklara på vilket sätt Flynn ska ha blivit vilseledd av FBI.

Flynn, som tidigare erkänt att han bland annat ljugit om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak, är medveten om att han handlat fel, menar hans advokater. De hävdar dock att straffen måste stå i proportion till att Flynn aldrig informerades av FBI-agenterna om konsekvenserna av falska vittnesmål.

2 tim
Maria Butina. TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Utpekade ryska spionen erkänner: Börjar samarbeta

Den utpekade ryska spionen Maria Butina som anklagas för att ha försökt knyta kontakter med högt uppsatta personer i den amerikanska vapenlobbyn NRA och Republikanerna erkänner, rapporterar NBC.

Enligt dokument som kanalen sett medger Butina att hon på uppdrag av ryska myndigheter försökt att skapa ”inofficiella kommunikationskanaler med amerikaner som har makt över amerikansk politik, till nytta för Ryssland”.

Enligt dokumentet kommer Butina också samarbeta med utredarna.

Igår 18:29
Läs mer om Trumps USA
Brexit Förhandlingarna
Theresa May. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Uppgift: Förtroendet för May kan prövas i kväll

En förtroendeomröstning om Theresa May som partiledare ser ut att rycka allt närmare, rapporterar brittiska medier. Det räcker med att samla 48 parlamentsledamöter från hennes eget Toryparti för att tvinga fram en omröstning och flera källor inklusive en minister säger till BBC på tisdagskvällen att de tror att den tröskeln nu har nåtts.

Torypolitikern och May-kritikern Andrew Bridgen säger till Sky News att omröstningen kan ske redan på onsdagskvällen.

Tidigare Nordirlandministern Owen Paterson sällade sig i går till dem som kräver Mays avgång och kallade hennes brexitförslag för ett förräderi, skriver Telegraph.

2 tim
May och Merkel på tisdagen. Michael Sohn / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Förhandlingarna

Källor: Merkel säger nej till nytt brexit-avtal

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger tvärt nej till att förhandla om brexitavtalet, uppger källor för både Reuters och AFP. Uppgifterna kommer samtidigt som Storbritanniens premiärminister Theresa May åker runt i Europa för att försöka få till eftergifter från EU. Bland annat besökte hon på tisdagen Merkel, som hon hoppades få stöd av, rapporterar Financial Times.

Men Merkel ska inför sin konservativa parlamentsgrupp ha uteslutit att avtalet omförhandlas, samtidigt som hon understrukit att man vill ge britterna försäkran om det parterna kommit överens om, skriver Reuters.

Igår 19:27
Theresa May och Nederländernas premiärminister Mark Rutte när de träffades i Haag tidigare i dag.  PIROSCHKA VAN DE WOUW / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Mays besked: Omröstning om brexit senast 21 januari

Storbritanniens parlament kommer att få rösta om premiärminister Theresa Mays framförhandlade brexitavtal senast den 21 januari. Det uppger en talesperson för May, rapporterar brittiska medier.

Omröstningen var egentligen tänkt att hållas i eftermiddag, men i går meddelade Theresa May att hon skjuter upp den.

I dag reser May till flera europeiska huvudstäder för att träffa regeringschefer och EU-representanter i förhoppningen att få försäkringar som hon tror kan göra avtalet mer aptitligt för parlamentet i London.

Igår 11:54
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Elias Pettersson gratuleras av lagkamraten Josh Leivo efter sitt mål. Paul Vernon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

Pettersson slog till med två nya poäng – bäst på 25 år

Elias Petterssons poängproduktion fortsätter. I natt slog han till med ett mål och en målgivande passning i Vancouvers 3–2-seger mot Columbus Blue Jackets.

Pettersson kvitterade matchen till 2–2 sent i den tredje perioden. Pucken styrdes via hans skridsko och in i mål.

– Ett av mina mest tursamma mål, sa Pettersson till AP efter matchen.

20-åringen har därmed gjort 32 poäng på sina första 27 matcher i världens bästa hockeyliga. Det har ingen rookie lyckats med sedan den ryske stjärnan Aleksej Jasjin gjorde samma bedrift säsongen 1993–1994, skriver Sportbladet.

1 tim
NHL 18/19

Nylander gjorde två assist: ”Det får en att må bra”

William Nylander assisterade till två av målen när hans Toronto Maple Leafs vann med 4–1 mot Carolina Hurricanes. Det var svenskens första poäng sedan återkomsten till NHL, i sin tredje match för säsongen, och han utsågs till matchens bästa spelare.

– Det får en att må bra, säger 22-åringen enligt NHL:s hemsida.

– Jag kan bygga vidare på det här. Jag försöker bara komma tillbaka så snabbt som möjligt. Varje match blir bättre och bättre.

Nylanders kontraktsförhandlingar drog ut på tiden och det var länge oklart om han över huvud taget skulle spela i NHL den här säsongen.

1 tim
Ben Nelms / TT NYHETSBYRÅN
NHL 18/19

Experten: Succé-svensken är tredje bäst i hela NHL

Den svenske rookien Elias Pettersson har lovordats under hela hösten efter sin succéstart i Vancouver. Men frågan är om inte kanadensiska Sportsnets expert Todd Bertuzzi går allra längst i hyllningarna – han rankar nämligen Pettersson som den tredje bästa spelaren i ligan, före namn som Sidney Crosby, Aleksandr Ovetjkin och Evgenij Malkin.

”McDavid (Connor reds anm.) och Matthews (Auston reds anm.) är nummer ett och två, och Elias är nummer tre”, säger Bertuzzi enligt Sportsnets Twitterkonto.

Igår 18:57
Läs mer om NHL 18/19