Bevaka
Anders Borg

Anders Borg, Henrik Mitelman. Arkiv/pressbilder TT / Speakers & Friends
Dagens börs

En månad sedan börsyran: ”Kokainrallyt” som uteblev

En månad har nu gått sedan Stockholmsbörsen toppade på rekordnivåer. Coronautbrottet var redan i full sving men togs med en axelryckning på finansmarknaden. En titt i backspegeln visar hur snabbt och hur mycket börsstämningen har ändrats sedan dess.

Blott en dag före att börsen toppade spådde DI:s Henrik Mitelman – korad till Sveriges bästa ekonomijournalist tre år i rad – att vi stod inför ett globalt börsrally som till och med kunde bli en repris av det ”otroliga börsåret 1999”.

Visserligen skulle börshumöret på kort sikt präglas av coronautbrottet. Men Mitelman tipsade ändå om att möta alla större nedgångar med köp inför det stundande ”kokainrallyt”.

Sedan publiceringen av Mitelmans analys har bolagen i Stockholmsbörsen breda index förlorat runt en tredjedel av sitt värde.

Placeras Pekka Kääntä menade några dagar tidigare att den värsta coronaoron redan hade lagt sig och att det aldrig blev någon riktig panik på börserna. Kääntä oroade sig ändå något för konjunktureffekterna.

Det är förstås fler som har blivit tagna på sängen av marknadsutvecklingen. Så sent som 5 mars ansåg tidigare finansministern Anders Borg (M) att det var köpläge och sa till DI att han handlar aktier. Sedan dess har börsens breda index fallit nästan 25 procent.

I en intervju med Expressen nu i veckan beklagade sig Borg också över att svenska kronan inte fallit som den brukar under ekonomiska kriser. Vid publiceringen hade kronraset redan inletts och dagarna efteråt tilltog det i styrka.

19 mar