Bevaka
Electrolux Partner

Electrolux
Electrolux

Tekniken bakom smarta luftrenaren

Pollen, damm och skadliga partiklar i våra hem kan orsaka problem med andningen. Då är det tur att det finns smarta produkter som kan hjälpa till att mildra symtomen. Electrolux luftrenare Pure A9 är så avancerad att den arbetar med fem olika steg av luftrening – från de större synliga partiklarna som damm ner till de minsta, mest irriterade partiklarna.

Johan Petersson, kategorichef på Electrolux, förklarar, något förenklat, hur tekniken fungerar.

– Det första som händer är att luftrenaren skickar ut joner i luften som sätter sig på partiklarna så att dessa är lättare att fånga upp i luftrenaren. När partiklarna sedan kommer in i luftrenaren finns där ett grövre förfilter som tar bort de större partiklarna som till exempel damm och hår. Härefter är det dags för luftrenaren att ta bort de väldigt små partiklarna, de som är så små att du inte kan se dem, som till exempel pollenpartiklar eller de skadliga partiklar som kan komma från förbränningen i en motor. Dessa små partiklar går in genom ett finpartikelfilter. Nästa steg är det aktiva kolfilret som tar bort gaser och lukter. När luften har renats från partiklar och gaser sprids den rena luften sedan ut jämt över rummet i bostaden, förklarar Johan Petersson.

Men det smarta slutar inte där. Du som investerar i en Pure A9 har också möjlighet att koppla upp dig mot luftrenaren via Wellbeing-appen.

–En sensor i luftrenaren mäter hur smutsig luften är. Tack vare appen och sensorerna får du direkt ett kvitto på hur effektiv luftrenaren är, förklarar Johan Petersson.

9 apr