Bevaka
Förenade arabemiraten

Tre olika Marssonder testas av Nasas ingenjörer på ett testområde i Kalifornien. Nasa/Thomas A. Dutch Slager
Passion: Människan i rymden

Het Marssommar väntar – jakten på liv intensifieras

Till sommaren står Mars perfekt placerad på himlen för första gången på 26 månader – ett fönster som världens forskare vill utnyttja. Fyra obemannade rymdfarkoster kommer att lämna jorden och kraftigt öka den mänskliga närvaron vid den röda planeten.

Sonderna skickas upp från jordens alla hörn. Projekten rattas från Europa, USA, Kina och Förenade arabemiraten, som är en nykomling i sammanhanget, skriver Space.com. Alla sonder väntas nå Mars våren 2021.
Europas och USA:s farkoster ska båda leta liv. Det spektakulära uppdraget ska bland annat utföras genom att borra in i Mars inre. Eftersom planeten en gång hade rinnande vatten tror forskarna att det bästa sättet att hitta livstecken är att gräva ner i marken, och på så sätt “kolla tillbaka i tiden”. Om de gamla resterna inte bara är döda ting får mänskligheten slutligen svar på en av dess största frågor.

– Det vi lär oss från proverna som hämtas hem under det här uppdraget har potentialen att svara på frågan om vi är ensamma i universum, säger forskartoppen Ken Farley till Nasas hemsida.

Det europeiska bidraget heter “Rosalind Franklin”, en farkost som samstyrs av Europeiska rymdorganisationen Esa och ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos. Esa skriver att sonden ska landa där ett hav troligen fanns för länge sedan – en nedslagsplats som utsågs efter fem års diskussioner.
USA:s sond “Perseverance” är en uppdaterad variant av “Curiosity”, som funnits på planeten sedan 2012. Den nya farkosten ska analysera minimala beståndsdelar, titta ner tio meter under jorden och plocka med sig stenar tillbaka till jorden.

För tillfället finns två sonder på Mars yta och ytterligare sex i dess omloppsbana. Men snart får de åtta pionjärerna alltså nya vänner, i form av ännu mer högteknologiska kollegor.

6 mar