Bevaka
Klimatförändringar

En forskare sätter tomatplantor i ett växthus som tillhör Wageningen Univeristy & Research (WUR) som är världsledande vad gäller jordbruksforskning. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Labbkött eller alger? Så kan vi äta i framtiden

I nederländska Wageningen formas framtidens mat. Här försöker forskarna lösa de stora frågor som världens matsystem står inför, bland annat genom att utveckla växtbaserade alternativ till kött och utveckla ”vertical farming”, odling som sker inomhus och i stadsmiljö, skriver The Guardian.

Om befolkningsökningen på jorden fortsätter i nuvarande takt kommer vi år 2050 att vara 9,7 miljarder människor, enligt World Resources Institute. Det kräver att vi producerar 56 procent mer mat än vad vi gör i dag. I den ekvationen ska klimatförändringar med bland annat sämre skördar som resultat också räknas in.

Forskaren Louise Fresco, rektor vid universitet i Wageningen och en stark röst i debatten, tror inte att det är en rimlig lösning att vi skippar köttet helt, men vi kommer att äta mindre av det.

– Ungefär tre fjärdedelar av världens kött är processat, skulle man ersätta en tredjedel av det med växtprotein skulle de flesta konsumenter inte märka något, sa Fresco vid en föreläsning vid City Food Lecture i London tidigare i år, enligt Food Navigator.

Hon flaggar dock för att det finns många frågetecken kring de växtbaserade burgarna som blir allt fler på marknaden. Fresco menar att de dels inte är optimala ur näringssynpunkt eftersom de är processade, dels bidrar tillverkningsprocessen till utsläpp av växthusgaser.

Av de alternativ till kött som det snackas om just nu är alger och sjögräs mer intressanta än insekter och kött framtaget i labb, menar matforskaren.

– Jag tror inte att vi kommer att äta kött varje dag i framtiden. Men att göra oss av med kött och djur helt och hållet vore fel väg ur hälsomässig och miljömässig synpunkt, sa Fresco.

18 maj