Bevaka
Köpenhamn

Mordet på Kim Wall

Läkare: Madsen högst otrovärdig – brist på empati

Rättegången mot den mordåtalade Peter Madsen inleddes i dag i Köpenhamns byret (tingsrätt). Han var iklädd en svart t-shirt och såg inledningsvis tagen ut när han tittade mot åhörarbänkarna, uppger TT:s reporter på plats.
Åklagaren Jakob Buch-Jepsen berättade bland annat att Kim Wall seglat iväg med Madsen i hans ubåt UC3 Nautilus den 10 augusti, och att hennes sista sms gick till pojkvännen: ”Nu dyker vi. Älskar dig” skrev hon.
Endast Madsen var ombord på farkosten när den dök upp i Kögebukten dagen efter. Madsen misstänks medvetet ha sänkt ubåten efter att ha dödat journalisten. Han hade skador på underarmarna och blod från Kim Wall i ansiktet, visar en rättsmedicinsk undersökning som genomfördes efter de första förhören.
En detaljerad genomgång från åklagaren visade att Kim Wall utsatts för grovt våld. Flera stick och snitt, bland annat vid underlivet.
Madsens Iphone återfanns aldrig men åklagaren har lyckats återskapa hans aktiviteter fram till klockan 08:23 den 10 augusti. Då ska han bland annat ha sökt på fraserna ”halshuggning” och ”smärta”.
Åklagaren berättade också att en psykolog och två läkare på en rättspsykiatrisk klinik undersökt Madsen. De menar bland annat att han framstår som högst otrovärdig, och att det är svårt att få en verklig inblick i hans sexualitet. De ser honom som manipulativ och att han lider av brist på empati och skuldkänslor.
Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark höll också sin plädering. Hon konstaterade bland annat att det inte finns någon fastställd dödsorsak. Om rätten skulle anse att det rör sig om ett mord frågar hon sig om det finns bevis för att mordet var planerat.
Tolv rättegångsdagar är inplanerade och domen väntas den 25 april.

8 mar