Bevaka
Mark Zuckerberg

Graeme Jennings / TT NYHETSBYRÅN
Kongressutfrågningen av techledarna

Techledarna pressades hårt av kongressen

Jeff Bezos, Sundar Pichai, Mark Zuckerberg och Tim Cook frågades igår ut i den amerikanska kongressen under fem och en halv timme, i ett sällsynt aggressivt utfall mot makten i Silicon Valley. Det hela kretsade kring Amazons, Googles, Facebooks och Apples dominerande ställning.

Politikerna kom väl förberedda till utfrågningen och hänvisade bland annat till interna mejl och intervjuer med mindre företag som anser sig ha skadats av den osunda konkurrenssituationen, skriver Cnet.

Tonen i samtalen blev som väntat bitter och konfrontativ, och inte sällan avbröts techledarna när de försökte besvara frågorna.

– Det här förhöret har klargjort en sak för mig. De här företagen har ett monopol. Vissa behöver delas upp, och samtliga måste regleras och hållas ansvariga, sade demokraten David Cicilline.

Andra politiker väckte frågan om en antikonservativ hållning hos de stora techplattformarna.

Googles vd Sundar Pichai pressades hårdast av techledarna och fick flera frågor om hur Google hanterar användardata. Dessutom anklagades Google för att ha stulit digitalt innehåll från mindre bolag som Yelp och Genius.

Amazons Jeff Bezos ställdes mot väggen rörande bland annat påstådd kopiering av mindre aktörers produkter på plattformen och företagets dominerande ställning.

– Jag bryr mig inte om hur bra man är som entreprenör. Du kommer inte att bygga en Boeing 787 i kolfiber hemma i ditt garage, sade Bezos som försvar, och poängterade att stora företag har en unik förmåga att kunna utföra stora komplicerade saker.

Facebooks Mark Zuckerberg fick försvara uppköpen av Whatsapp och Instagram, medan Apples Tim Cook pressades hårt om sin dominerande ställning med App Store.

Få av politikerna uttryckte någon sympati för de stora företagen, uppger Cnet.

30 jul