ToppnyheterSenaste nyttBevakningar
Oatly

”Därför behöver vi inte längre dricka mjölk”

Maten och drycken vi väljer att lägga på tallriken och hälla i glaset har stor påverkan på både vår hälsa och vår planet.

Stora delar av den svenska populationen får idag i sig för lite grönsaker, frukt och fibrer och för mycket av bland annat mättade fetter. Ny forskning visar att 6 400 dödsfall på ett år i Sverige skulle kunna förhindras eller senareläggas genom bättre hälsovanor. Mer frukt och grönsaker, men även fibrer skulle ge de största hälsoeffekterna.

– Vi har skapat ett ohållbart livsmedelssystem som tär på planetens begränsade resurser. Vi måste ta ett helhetsgrepp om planeten och människans hälsa. Idag finns det växtbaserade drycker som är berikade med kalcium och D-vitamin, näringsämnen som komjölk traditionellt sett varit en viktig källa för. Dessutom innehåller havredryck fibrer, mer omättat fett och är ur klimatsynpunkt ett bättre alternativ, säger Nina Jansson, nutritionist på Oatly.

För Oatly är trenden tydlig. Allt fler efterfrågar växtbaserade alternativ.

– Förr var havredryck något som mjölkallergiker och laktosintoleranta konsumerade. Idag vet många med sig att växtbaserade livsmedel är bra både för hälsan och planeten, säger Nina Jansson.

16 september 2019, 09:40
Nina Jansson, nutritionist på Oatly.  http://jorgenandersson.se
Oatly

Så många bryr sig om matens klimatpåverkan

Att förändra sina kostvanor står långt ner på svenskarnas klimatåtgärdslista. En ny undersökning från Novus på uppdrag av Oatly visar att 4 av 10 uppger att de lever mer hållbart än vad de gjorde för ett år sedan. Samtidigt svarar hälften av svenskarna att de inte bryr sig om hur maten de äter påverkar klimatet.

– Kopplingen mellan det vi äter och dricker och våra växthusgasutsläpp måste bli tydligare för fler och där har vi i livsmedelsindustrin ett stort ansvar. Forskningen är tydlig, ett skifte måste till där vi ökar andelen växtbaserade livsmedel i vår kost och drastiskt minskar på de animaliska livsmedlen — både för klimatets och hälsans skull, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

16 september 2019, 09:38
Hälften av svenskarna uppger att de inte bryr sig om hur maten de äter påverkar klimatet.  Ivan Vdovin/Colourbox
Oatly

5 knäppa saker vi gjorde förr

I somras blev det förbjudet att röka på landets uteserveringar men det var inte så länge sedan det var ”färdigfimpat” på flygplanen. 1997 förbjöds nämligen rökning på alla flygplan i EU:s medlemsstater. Vi säger tack och lov för det!

16 september 2019, 09:20
Colourbox/Pixabay
Oatly

Så många kan tänka sig att sluta med kött och mjölk

Idag står livsmedelsproduktionen för en fjärdedel av världens totala växthusgasutsläpp. Ungefär hälften av dessa kommer från kött- och mejeriindustrin. Det innebär att kött- och mejeriproduktion släpper ut mer än vad världens transporter gör – tillsammans.

– Oavsett om man konsumerar kött eller mejeriprodukter blir slutresultatet en hög klimatpåverkan, säger Anna Åhnberg, hållbarhetsspecialist på Oatly.

11 september 2019, 15:40
Aliaksei Smalenski
Oatly

Så enkelt ställer du om till en växtbaserad kost

För att vi ska klara FN:s mål om max 1,5 graders global uppvärmning behöver varje svensk minska sina växthusgasutsläpp från sin konsumtion. Ett sätt att minska sin klimatpåverkan är att se över vad man äter och dricker. Livsmedel står nämligen för en tredjedel av de svenska hushållens växthusgasutsläpp, och av dessa står kött och mejeri för 75 procent.

För den som är van vid att äta en kost som består av kött- och mejeriprodukter kan det kanske kännas lite motigt att förändra sina vanor men så svårt behöver det faktiskt inte vara. Nina Jansson, nutritionist på Oatly, menar att det bästa är att ta små steg i taget.

– Botanisera i kyldiskarna och fundera på vad det finns för växtbaserade produkter. Välj produkter som är berikade med framförallt med D-vitamin och kalcium. Mycket handlar om att våga testa sig fram. Att ställa om från en dag till en annan är inte nödvändigt. I början kan det räcka med att man testar en eller två dagar i veckan där man siktar på att äta växtbaserat, säger Nina Jansson.

– Ett annat sätt att minska sitt kött- och mejeriintag är att fylla tallriken med mer baljväxter och grönsaker. Precis som när man äter en blandkost där kött är inkluderat är det viktigt att tänka på att äta varierat i en växtbaserad kost så att man får i sig alla näringsämnen man behöver, fortsätter Nina Jansson.

11 september 2019, 15:39
Ett sätt att minska sin klimatpåverkan är att se över vad man äter och dricker.  Att äta växtbaserat är bättre för klimatet än att välja produkter från mejeri- och köttindustrin.  Oatly
Oatly

Här är företaget som redovisar sitt klimatavtryck

Tidigare i år valde livsmedelsföretaget Oatly att göra det enklare för konsumenterna att göra mer hållbara val i butiken. Detta genom att redovisa sina produkters klimatavtryck på förpackningarna.

– Vi tycker det är självklart att man på ett enkelt sätt ska kunna se vad mat och dryck har för avtryck på klimatet. Förhoppningen är att fler ska efterfråga denna transparens från fler företag, och att livsmedelsbranschen överlag ska bli intresserade av att visa sina siffror. Vi vill att det blir obligatoriskt att redogöra för livsmedels klimatavtryck, på samma sätt som vi idag deklarerar näringsinnehåll, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

11 september 2019, 15:37
Oatly
Oatly

Satsningen som ska förändra hela jordbruket

Sommaren 2018 hör till en av de allra varmaste som någonsin uppmätts, men värmen bidrog inte bara till heta dagar utan också till en akut brist på svensk havre och andra grödor. Samtidigt efterfrågar allt fler svenskar växtbaserade produkter.

21 februari 2019, 09:47
Colourbox
Oatly

Så många bönder kan tänka sig att ställa om för klimatet

Jordbruket och livsmedelsproduktionen står för 20-30 procent av de globala växthusutsläppen. En ny undersökning, som genomförts av Novus på uppdrag av Oatly, visar att åtta av tio svenska bönder tycker att det är viktigt att bedriva ett lantbruk som ger ett lågt klimatavtryck. Siffrorna visar också att två av tre arbetar aktivt för att lantbruket ska ge ett lägre klimatavtryck framför jämfört med vad det gör idag.

Ett sätt för bönder att ställa om för klimatet är att odla grödor för humankonsumtion. Undersökningen visar att drygt varannan kött- och mjölkbonde idag odlar grödor för humankonsumtion medan drygt sex av tio kan tänka sig att öka andelen grödor för humankonsumtion.

21 februari 2019, 09:47
Colourbox
Oatly

Sökes: Bönder som vill rädda klimatet

Klimatförändringar i kombination med allt fler munnar som ska mättas. Ett jordbruk och en livsmedelsproduktion som står för 20-30 procent av de globala växthusgasutsläppen, där animalieproduktionens avtryck är betydande. I nuläget går 70 procent av de grödor som odlas i Sverige till djurfoder. Utmaningen: Att förflytta produktionen mot en större andel grödor som blir mat direkt istället för foder.

– Det finns en stor potential att minska klimatpåverkan inom svenskt lantbruk, där en viktig del är att bli bättre på att odla grödor som blir mat istället för foder. Men det är en omställning som livsmedelsföretag, handel och bönder måste göra tillsammans, säger Carina Tollmar, hållbarhetschef på Oatly.

20 februari 2019, 11:04
Colourbox
Oatly

Bonden: Därför måste vi ställa om för klimatet

Trodde du att det mesta av det vi odlar i Sverige äts av oss människor? Då trodde du fel. I nuläget går 70 procent av de grödor som odlas i Sverige till djurfoder. En bonde som valt att öka sin produktion av grödor för humankonsumtion är ekobonden Adam Arnesson som driver Jannelunds Gård utanför Örebro.

– Jag har alltid varit intresserad av klimatfrågor och någonstans på vägen insåg jag att om vi ska minska vår klimatpåverkan måste vi ställa om vårt lantbruk. 2015 bestämde vi oss för att börja odla mer för humankonsumtion. Vi behöll våra djur men utökade andra delar av produktionen så som till exempel att odla havre till Oatly, säger Adam Arnesson.

15 februari 2019, 09:55
Bonden Adam Arnesson började odla mer grödor för människor och minskade sin foderproduktion.  Oatly
Nästa sida »

Mina bevakningar

Politik, Zlatan eller Apple?

Logga in för att lägga upp bevakningar på det som du är mest intresserad av.

Aktuella ämnen

Populära ämnen

Lämna feedback