Maten och drycken vi väljer att lägga på tallriken och hälla i glaset har stor påverkan på både vår hälsa och vår planet.
Stora delar av den svenska populationen får idag i sig för lite grönsaker, frukt och fibrer och för mycket av bland annat mättade fetter. Ny forskning visar att 6 400 dödsfall på ett år i Sverige skulle kunna förhindras eller senareläggas genom bättre hälsovanor. Mer frukt och grönsaker, men även fibrer skulle ge de största hälsoeffekterna.
– Vi har skapat ett ohållbart livsmedelssystem som tär på planetens begränsade resurser. Vi måste ta ett helhetsgrepp om planeten och människans hälsa. Idag finns det växtbaserade drycker som är berikade med kalcium och D-vitamin, näringsämnen som komjölk traditionellt sett varit en viktig källa för. Dessutom innehåller havredryck fibrer, mer omättat fett och är ur klimatsynpunkt ett bättre alternativ, säger Nina Jansson, nutritionist på Oatly.
För Oatly är trenden tydlig. Allt fler efterfrågar växtbaserade alternativ.
– Förr var havredryck något som mjölkallergiker och laktosintoleranta konsumerade. Idag vet många med sig att växtbaserade livsmedel är bra både för hälsan och planeten, säger Nina Jansson.