Bevaka
Paul Manafort

Rick Gates.  MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analys: Gates erkännande stort framsteg för Mueller

Att Donald Trumps tidigare vice kampanjchef Rick Gates har erkänt sig skyldig till anklagelser om konspiration och lögn och vill samarbeta med Rysslandsutredningen är ett stort framsteg för den särskilde åklagaren Robert Mueller, skriver Philip Bump i en analys i Washington Post.
Bump noterar att Gates erkände efter det att advokaten Alex van der Zwaan erkänt att han vilselett utredare om sina kontakter med Gates. Det ökade möjligheten att Gates skulle kunna fällas för brott och att Gates nu också erkänner ökar i sin tur pressen på Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort att samarbeta. Manafort har hittills har nekat till brott och än så länge finns inga bevis för att Trump-kampanjen medvetet samarbetat med ryssarna under valkampanjen.
”Men Manafort är en av få personer som kan tänkas veta vad Trump visste – och Manafort skulle själv kunna sätta press på personer som (Jared) Kushner eller (Donald) Trump junior, som står presidenten ännu närmare”, skriver han.
CNN:s Chris Cillizza skriver i en analys att åtalspunkterna som nu radas upp mot allt fler personer gör Trumps argument om en ”häxjakt” allt mer ihåligt. Han noterar att tre av Trumps tidigare medarbetare nu erkänt brott: George Papadopoulos, Michael Flynn och Rick Gates.
”Varken media eller Demokraterna tvingade Gates, Flynn och Papadopoulos att erkänna och ingå avtal för att samarbeta med Mueller”, skriver han.

24 feb