Bevaka
Reaktioner på höstbudgeten

Elisabeth Svantesson på dagens pressträff. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Reaktioner på höstbudgeten

”De fyra partierna har bockat av i önskelistorna”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson varnar för att höstbudgeten läggs i ett läge där omvärlden blir allt mer osäker.

– Alltifrån handelskriget mellan USA och Kina och vi vet ännu inte hur brexit slutar. Risken är att vi får en hård brexit och att Europa och Sverige påverkas. Vi har en svag krona och låg tillväxt per person.

Svantesson menar att budgeten, den första som tagits fram med stöd av L och C, inte utgår från Sveriges största behov.

– Det här är fyra partier som inte har tittat ut från Sverige och ser de här behoven, utan tittat ner i sitt 73-punktsprogram och bockat av på sina önskelistor.

Tidigare har flera andra partier kommenterat budgeten, däribland V:s Ulla Andersson som menar att budgeten gör de högavlönade männen i Djursholm till vinnare.

– I Socialdemokraternas Sverige sliter lågavlönade kvinnor ut sig medan högavlönade män belönas, säger hon och kritiserar att regeringen lagt fokuset på skattesänkningar.

Liberalerna är däremot nöjda med höstbudgeten och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson lyfter bland annat upp pengarna till försvaret.

– Vi är mycket nöjda med att vi har bundit upp S att ställa sig bakom Försvarsberedningen, säger han på presskonferensen.

Centerpartiets Emil Källström menar att budgeten som läggs fram är ”en skattesänkarbudget”. Han lyfter fram sänkta arbetsgivaravgifter, sänkta inkomstskatter och grön skatteväxling.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed anser däremot att budgeten som regeringen lägger fram är ett resultat av att partierna tvingat på varandra sina favoritreformer.

– Det är helt uppenbart välfärden som får plocka upp notan för det här kostsamma samarbetet, säger han på en presskonferens.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt lägger också fokus på välfärden som partiet menar har halkat efter. Den budget som nu lagts gynnar rika, män och yngre åldersgrupper, säger han.

18 sep 2019