Bevaka
Wall Street

Arkivbild. JOHANNES EISELE / AFP
Coronaviruset Dagens börs

S&P 500 på högsta nivån sedan före smittan

Wall Street tog rygg på Europabörserna och rusade rakt uppåt på tisdagen vid stängning såg indexen ut som följer:
• S&P 500: +1,2 procent
• Nasdaq: +0,2 procent
• Dow Jones: +2,2 procent
S&P 500 låg länge över 3000 vilket var första gången sedan innan coronapandemin slog till mot ekonomin i början på mars, men stängde strax under på 2992. Den starka handeln hänger ihop med återöppnandet av ekonomin och ett potentiellt coronavaccin, skriver CNBC.

Dagens börshandel innebär också att huvudbörsen NYSE tillåter golvhandlare för första gången sedan coronapandemins utbrott. Börsen höll dessutom stängt under måndagen för helgdagen Memorial Day. Detta innebär att de har två tydliga uppgångsdagar på de globala börserna att handla ikapp.

Precis som på Europabörserna gynnades flyg- och resebolagsbranschen av nyheter om slopade reserestriktioner och bland de stora vinnarna på Nasdaq finns United Airlines som stängde på plus 16,3 procent, American Airlines plus 14,8 procent och Trip.com plus 9,4 procent.

Även bankerna agerade draglok och på Dow Jones gick Goldman Sachs bäst med en ökning på 9,0 procent. Bra gick också JPMorgan med plus 7,1 procent.

Jätten Merck köper privatägda Themis som har på gång en vaccinkandidat mot coronaviruset, Merck steg 1,1 procent.

Novavax rusade tidigt men vid stängning hade den sjunkit tillbaka till plus 4,5 procent efter att ha meddelat att det är dags för försök på människor med det bolagets vaccinkandidat.

26 maj
Arkivbild: En kvinna på väg in genom entrén till läkemedelsbolaget Moderna, ett av dem som arbetar med ett coronavirusvaccin. JOSEPH PREZIOSO / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Wall Street avslutade stark vecka med små rörelser

De ökade spänningarna mellan USA och Kina sänkte humöret på Wall Street, som ändå återhämtade sig och stängde svagt på plus. Som helhet innebär det att de stora indexen stigit omkring 3 procent i veckan, det är den största uppgången sedan april. CNBC förklarar uppgången med optimism kring ett möjligt coronavaccin och att USA successivt öppnar efter nedstängningen.
• S&P500: +0,2%
• Nasdaq: +0,4%
• Dow Jones: +/−0


Tonläget mellan USA och Kina har höjts sedan Kina presenterat ett möjlig säkerhetslag som många menar skulle innebära en stor förändring i Hongkongs speciella status. Säkerhetslagen kommer i sin tur kort efter att den amerikanska senaten godkänt ett lagförslag som innebär att kinesiska aktier potentiellt sett skulle kunna avnoteras från amerikanska börser.

”Vi tror att det bara är en tidsfråga innan förslaget (eller något liknande) blir lag”, skriver Raymond James-analytikern Ed Mills till sina kunder.

Oljepriset har fallit under fredagen efter att Kina meddelat att de avstår från att sätta ett tillväxtmål för 2020 på grund av osäkerheten kopplad till coronapandemin.

På bolagsfronten har den kinesiska e-handelsjätten Alibaba rapporterat en försäljningstillväxt på 22 procent, över förväntan, i bolagets fjärde kvartal. Aktien föll nära 6 procent.

Skokedjan Foot Locker redovisade en förlust i kvartalsrapporten och aktien föll till slut 8,5 procent. Traktorjätten Deere föll en dryg procent efter att först ha stigit på en rapport som slagit förväntningarna, trots att vinsten var lägre än i fjol.

22 maj
Arkivbild. Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Vaccinhopp lyfte flyg- och resebolag på Wall Street

Nyheten om att läkemedelsbolaget Moderna nått positiva studieresultat med ett coronavaccin gjorde att börshandeln på Wall Street tog fart direkt och fortsatte att öka in i stängning. De ledande indexen stängde på:
• S&P 500: +3,2 procent
• Nasdaq: +2,4 procent
• Dow Jones: +3,9 procent
Moderna rusade även i börsöppningen men sjönk sedan något och landade vid stängning på plus 20 procent.

De positiva studierna kring coronavaccin i kombination med att verksamheter ska återstarta sin produktion har också lett till att andra bolag hängt med i racet.

Såväl flyg- och resebolag gick upp på nyheter om återöppnande av flyglinjer och vaccinframgångar. Flygbolagen United Airlines stängde på plus 21,1 procent och American Airlines på 9,2 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst på Dow Jones och stängde på plus 12,9 procent. Resebolagen Expedia stängde på 18,6 procent och Booking på 12,5 procent. Och även hotelljätten Marriott stannade på plus 17,4 procent och var en av dagens stora vinnare.

För videokonferenslösningen Zoom har det dock varit en dålig nyhet. Bolaget som gynnats av coronapandemin och människors behov av att kunna jobba hemifrån avslutade sin börsdag med ett fall på 5,8 procent.

Walt Disney stängde på plus 7,2 procent. Bolaget har meddelat att de ska återöppna ett shoppingområde vid en av anläggningarna i Florida. Men självklart inte utan en rad säkerhetsåtgärder såsom masker och kontaktlösa betalningsmetoder, skriver CNBC.

Flera banker öppnade också börsveckan starkt. Vid stängning var Wells Fargo upp 8,7 procent, Bank of America på plus 6,9 procent och Citibank stiger med 8,9 procent.

18 maj