Partiledarna i debatt inför valet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om regeringsfrågan

”Ta väl vara på de fyra åren – folket förväntar sig det”

Det svåra parlamentariska läget och talmansvalet lyfts på ledarsidorna i dag – men några höjer också blicken mot utmaningar som väntar under mandatperioden.
Sydsvenskans ledare vill se ett mindre konfrontativt politiskt klimat framöver. På hemmaplan får den nya riksdagen och regeringen ta itu med skolan, bostadsbristen och skattesystemet. Samtidigt hägrar ett nytt presidentval i USA under mandatperioden och Vladimir Putin fortsätter att så splittring, skriver ledaren som avslutar med en hälsning till de nya ledamöterna i riksdagen: ”Ta väl vara på de fyra åren. Svenska folket, det folk varifrån all er makt utgår, förväntar sig det.”
Folkbladets Widar Andersson skriver i en ledare att S fixering vid SD är ”osund”. Han är kritisk till hur ”plakataktivism” i V och MP lett till att partierna vill kuppa bort en talman från SD. ”Det vore bedrövligt om S - eller för den delen C och L - visade det dåliga omdömet att ansluta till plakateriet.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Dagens ETC

Nya Wermlands-Tidningen (konservativ)

Folkbladet (obunden socialdemokratisk)

Vestmanlands Läns Tidning (liberal)

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Illustrationsbilder. TT

Toppnyheter

Trumps USA USA:s framtid
Donald Trump/Vladimir Putin. Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Expert: Det kan påverka stabiliteten mellan dem

USA:s beslut att dra sig ur nedrustningsavtalet INF med Ryssland kan påverka stabiliteten mellan de båda kärnvapenmakterna, säger Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap och forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, till TT.
– Det är ett väldigt viktigt avtal som var början till slutet av kalla kriget. Det var första gången som Reagan och Gorbatjov kom överens, säger Hallenberg.
INF-avtalet slöts 1987 som en överenskommelse att avskaffa medel- och kortdistansrobotar.

18 min
Donald Trump. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA USA:s framtid

Trump: Oacceptabelt att vi men inte Moskva följer det

USA kommer att lämna nedrustningsavtalet INF med Ryssland – eftersom Ryssland brutit mot det, meddelade Donald Trump på en presskonferens.
– Vi måste utveckla dessa vapen, säger Trump och tillägger:
– Om Ryssland och Kina gör det (utvecklar vapen) samtidigt som vi följer avtalet är det oacceptabelt.
Jan Eliasson, ordförande i det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri, ser presidentens besked som en avsiktsförklaring inför förhandlingar mellan USA och Ryssland, skriver SR.

1 tim
Läs mer om Trumps USA
Federica Mogherini. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på Khashoggifallet

EU uppmanar till grundlig utredning av dödsfallet

Omständigheterna kring journalisten Jamal Khashoggis död är djupt oroväckande, säger EU:s utrikeshcef Federica Mogherini som uppmanar till en trovärdig och transparent utredning.
– EU insisterar, liksom sina samarbetspartners, på behovet av en grundlig, trovärdig och transparent utredning, som ger klarhet kring omständigheterna av dödsfallet och säkerställer att de skyldiga får stå till svars, säger hon enligt Reuters.
Natten till lördag bekräftade Saudiarabien att Khashoggi dött på landets konsulat i Istanbul.

1 tim
Angela Merkel/Jean-Yves Le Drian. TT
Reaktioner på Khashoggifallet

Omvärlden skärper tonen: Krävs ordentlig utredning

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer journalisten Jamal Khashoggis död och uppmanar Saudiarabien till transparens, skriver AFP.
– De ansvariga måste stå till svars för sina handlingar. Vi förväntar oss transparens från Saudiarabien vad gäller omständigheterna av dödsfallet, säger hon och tillägger att de nuvarande rapporterna om fallet är otillräckliga.
Även Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian kräver en omfattande och omsorgsfull utredning.
”För att ta reda på exakt vilka som bar ansvaret och säkerställa att de som är skyldiga till mordet på Mr Jamal Khashoggi står till svars för sina handlingar”, skriver han i ett uttalande enligt AFP.
Saudiarabien gav i natt besked om att Khashoggi dött efter ”ett handgemäng” på konsulatet i Istanbul.

3 tim
Turan Kislakci i närheten av Saudiarabiens konsulat i Turkiet. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Reaktioner på Khashoggifallet

Vännernas krav: Överlämna Khashoggis kvarlevor

Den döde journalisten Jamal Khashoggis vänner kräver att Saudiarabien ska överlämna hans kvarlevor – så att de kan anordna en begravning, skriver CNN.
– Ge oss Jamal så att vi kan ha en begravning för honom. Så att alla personer som bryr sig om honom, och världsledare, kan åka till Istanbul för begravningen, säger vännen Turan Kislakci och fortsätter:
– Vi vill ha rättvisa för Jamal. 18 (misstänkta) är inte tillräckligt. Vi vill att de som beställde det åker dit.
I natt bekräftade Riyad att Washington Post-journalisten dött efter ett handgemäng på konsulatet, men utan att överlämna kroppen. Turkiska tjänstemän misstänker att han styckats.

Idag 16:16
Läs mer om Reaktioner på Khashoggifallet
Trumps USA Gränspolitiken
Barn vid Mexikos gräns. Oliver de Ros / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Gränspolitiken

Beskedet: Mexiko öppnar gräns för kvinnor och barn

Mexiko öppnar sin gräns för kvinnor och barn i den så kallade migrantkaravanen som samlats där, skriver AFP.
Migranterna, som bland annat kommer från Honduras, stoppades i går av mexikansk kravallpolis på sin väg mot USA.
Karavanen har sedan förra helgen gått genom Guatemala. Donald Trump vill inte att den ska nå USA och har därför hotat med att dra in bistånd till Honduras om migranterna kommer fram.

3 tim
EDGARD GARRIDO / TT NYHETSBYRÅN
Gränspolitiken

Migranter försökte storma gränsen – stoppas av polis

Hundratals migranter från Honduras stormade Guatemalas gränskontroll och försökte forcera gränsen mot Mexiko på fredagen, rapporterar AFP.
– Vi kommer att komma in! Vi kommer att komma in tillsammans, ropade en ung man enligt nyhetsbyrån.
Enligt myndigheterna ska migranterna inte ha tagit sig igenom Mexikos del av gränsen som vaktas av mexikanska kravallpoliser.
De var de första av de tusentals migranter som vandrar och liftar i Centralamerika för att ta sig till Mexiko eller USA. Under torsdagen hotade USA:s president Donald Trump att han skulle sätta in militären för att stänga USA:s gräns till Mexiko.
– Resan har varit väldigt tuff, väldigt tuff, men det finns inga jobb i Honduras, säger 20-åriga Glenda Salvador, en mamma till två små barn som kommit till Mexikos gräns.

Igår 19:11
Bild från Guatemala där migranter väntar för att försöka ta sig till Mexiko.  Oliver de Ros / TT NYHETSBYRÅN
Gränspolitiken

Pompeo: Migrationen till USA är nära en krisnivå

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa på fredagen att migrationen över USA:s gräns är nära krisnivå. Tusentals migranter försöker att ta sig från Honduras, via Mexiko till USA.
– Vi når snabbt en punkt som tycks nå ett ögonblick av kris: Ett rekord i antal invandrare, sa Mike Pompeo under ett möte med sin mexikanske motpart Luis Videgaray i Mexiko City i dag.
I dag samlades de första av migranterna vid gränsen till Mexiko där de möttes av mexikansk kravallpolis. Enligt AP har en del beslutat sig för att vända om.

Igår 17:38
Läs mer om Trumps USA
Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
La liga 18/19

Messis otäcka skada – högerarmen vek sig

Barcelonastjärnan Leo Messi spelade bara 15 minuter av toppmötet mot Sevilla innan han gick ut med en skadad högerarm som såg ut att ha böjt sig, rapporterar Fotbollskanalen.
Dessförinnan hann Messi med både ett mål och en assist. I den andra minuten spelade han fram till Philippe Coutinhos 1–0-mål och i den 13:e minuten hittade argentinaren nät efter ett lågt avslut.
Bara minuter senare föll Messi mot marken samtidigt som högerarmen vek sig i samband med landningen. Stjärnans arm lindades hårt vid sidan av planen innan det stod klart att han inte kunde fortstätta spela.

3 tim
Paul White / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
La liga 18/19

Real Madrids bottenrekord – 481 minuter utan mål

Den spanska klubben Real Madrid är i kris. I dag förlorade de mot Levante vilket betydde den femte raka matchen utan seger och de slog även nytt bottenrekord i hur många minuter som de inte mäktat med att göra mål, rapporterar Goal.
Inför matchen hade de inte gjort mål på fyra raka tävlingsmatcher, något som inte hänt sedan 1985. Efter 72 minuter satte Marcelo ett reduceringsmål vilket betydde att den 481 minuter långa måltorkan var över. Det tidigare mållösa rekordet var 465 minuter.

Idag 14:13
Läs mer om La liga 18/19
Jamal Khashoggi. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Pro-saudiska botar stängs av – var koordinerad attack

Twitter har stängt ner hundratals botar som använts i en koordinerad kampanj vars syfte är att försvara Saudiarabiens hantering av journalisten Jamal Khashoggis död, skriver Business Insider.
Twitter kan inte definitivt koppla samman dessa till den saudiska regimen.
Samtidigt rapporterar New York Times att hundratals personer jobbar vid så kallade trollfabriker i landet för att attackera oppositionella, uppger sju källor med insyn.
Trollfabrikerna uppges enligt källorna vara en viktig del av kronprins Mohammed bin Salmans strategi för att tysta kritiker.

4 tim
Mohammed bin Salman/saudiska konsulatet i Istanbul. TT
Fallet Jamal Khashoggi

Analys: Fallet kommer inte påverka kronprinsens makt

Det kan tyckas obegripligt hur Saudiarabens kronprins Mohammed bin Salman kan överleva politiskt efter journalisten Jamal Khashoggis dödsfall, men förmodligen kommer ingenting att förändras, skriver CNN:s Angela Dewan och Euan McKirdy i en analys.
De skriver att bin Salman i sina försök att förändra landet har tagit stora politiska risker. För att nämna ett grep han flera prinsar och ministrar förra året för att stärka sitt grepp om makten.
”Medan bin Salmans makt i landet kan verka orubblig, kan Khashoggi-falet isolera landet precis när det söker bättre förbindelser med omvärlden.”
SVT:s mellanösternkorrespondent Stina Blomgren skriver att vad bin Salman känt till om försvinnandet kommer vara avgörande för hur omvärlden reagerar.
”Så kan Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman ha tappat kontrollen över sin innersta cirkel?” I sådana fall, vad kommer USA att göra? frågar sig Blomgren.

4 tim
Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Turkiet: Vi tänker aldrig tillåta en mörkläggning

Turkiet lovar att avslöja alla detaljer om mordet på journalisten Jamal Khashoggi efter att Saudiarabien medgett att han dödats på det saudiska konsulatet i Istanbul.
– Turkiet tänker aldrig tillåta en mörkläggning, säger en talesperson för regeringspartiet AKP.
Saudiarabien hävdar att Khashoggi dött i samband med att ett slagsmål utbrutit.
Turkiet har tidigare anklagat Saudiarabien för att medvetet ha mördat journalisten och styckat hans kropp.
Fortfarande har Khashoggis kropp inte hittats men en turkisk källa säger till Reuters att det ”inte ska dröja länge” förrän man vet vad som har hänt med den.

Idag 11:31
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

Landeskogs nya succé: Gjorde två mål för Colorado

Gabriel Landeskog är succésvensken hittills i årets NHL. I senaste matchen gjorde 25-åringen ett hattrick och i Colorados möte mot Carolina nätade svensken två gånger, rapporterar TT.
Det första målet kom i slutet av första perioden efter en framspelning av Nathan MacKinnon. Andra målet kom i andra perioden och var en repris då kedjekollegan serverade Landeskog igen. MacKinnon utökade sedan själv till 3–0.
Colorado vann tillslut med 3–1 efter att Carolinas Micheal Ferland reducerade med två minuter kvar av matchen.

2 tim
Karl B DeBlaker / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
NHL 18/19

Läkare uttrycker oro för Petterssons hjärnskakning

Vancouverspelaren Elias Pettersson ådrog sig en hjärnskakning efter den tuffa tacklingen som Mike Mathson delade ut förra helgen. Den tidigare OS-läkaren Stefan Sigalet menar att Vancouver Canucks bör vara försiktiga så att Pettersson att inte riskerar fler skador i framtiden, rapporterar Province.
– Han har definitivt en hjärnskakning och troligtvis även whiplash och någon form av skada på sin vänstra skuldra, säger Sigalet till kanadensiska tidningen.
Pettersson väntas vara tillbaka i spel om några dagar.

2 tim
Läs mer om NHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund