Magnus Norell, terrorforskare. TV4
Säpos tillslag mot imamer

Terrorexperten: ”al-Duhan undviker svåra frågor”

Raad-al Duhan, som säger att anklagelserna mot honom är ogrundade och att han inte är islamist använder sig av klassiska knep för att slippa undan frågor. Det menar terrorforskaren Magnus Norell som intervjuas i TV4 Nyheternas sändning.

– Han flyttar fokus och försöker undvika de svårare frågorna om IS och al-Qaida, säger Norell.

Terrorforskaren ifrågasätter också starkt påstående om att det inte ska skett radikalisering i Gävlemoskéns lokaler. Norell menar att regeringen hade kunnat agera annorlunda efter frisläppandet, till exempel genom att ha en tuffare anmälningsplikt.

Läs också

Toppnyheter

Édouard Philippe och Emmanuel Macron, arkivbild. YOAN VALAT / POOL
Franska regeringsombildningen

Franske premiärministern och hela regeringen avgår

Frankrikes premiärminister Édouard Philippe och hela den franska regeringen avgår, meddelar presidentämbetet. Philippe kommer att leda en övergångsregering till dess att en ny regering är på plats.

Regeringen tillträdde i maj 2017 men på sista tiden har det förekommit spekulationer om att premiärministern varit på väg ut.

Enligt Le Figaro fattades det slutliga beslutet vid ett möte mellan Philippe och president Emmanuel Macron i Élyséepalatset på fredagsmorgonen.

2 tim
Emmanuel Macron, arkivbild. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalvalskris och corona – Macron söker väg framåt

Det franska presidentämbetet har inte angett något skäl till att premiärminister Édouard Philippe och regeringen avgår, men en politisk rockad var väntad. Det skriver AFP.

Enligt Politico vill president Emmanuel Macron ha en nystart efter coronakrisen och det nedslående resultatet för partiet La république en marche (LREM) i helgens lokalval.

De senaste veckorna har Macron antytt att han vill ta partiet i en grönare riktning och lägga större fokus på socialpolitik, men han har inte uttalat sig öppet om planerna för Philippe.

Philippe, som hört till regeringens högerfalang, har av vissa setts som en möjlig kandidat till presidentposten i valet 2022 och hans popularitetssiffror är högre än Macrons.

Experter menar att Macron, med tanke på Philippes popularitet, spelar ett högt spel, skriver Reuters.

1 tim
Läs mer om Franska regeringsombildningen
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot BEO

HD: Ingen kränkning när elev lyftes bort från soffa

Läraren som lyfte bort en elev ur en soffa på en skola i Lidköpings kommun gjorde sig inte skyldig till kränkning. Det slår Högsta domstolen fast och går därmed på samma linje som både tings- och hovrätten.

Det var under hösten 2017 som några högstadieelever på en skola i Lidköping placerade en soffa i en korridor. När en av dem, en 13-årig pojke, vägrade flytta sig beslutade sig en lärare för att lyfta bort honom.

Läraren, som har en bakgrund som brottare, hävdar att han använde sig av ett brottargrepp i syfte att få bort eleven så snabbt och säkert som möjligt.

En viktig aspekt i ärendet är att pojken har adhd och att skolan därför hade upprättat en särskild handlingsplan där man beskrev att 13-åringen skulle bemötas lågaffektivt. Läraren i fallet kände dock inte till handlingsplanen.

Enligt HD bör ett ingripande som det i Lidköping normalt klassas som en kränkning. Men man understryker samtidigt att det kan finnas situationer där en fysisk handling kan vara nödvändig, vilket HD anser var fallet här.

3 tim
Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lärarförbundet: ”Lagen behöver bli tydligare”

Lärarförbundet välkomnar Högsta domstolens beslut om att det inte var kränkande av en lärare i Lidköping att lyfta bort en elev från en soffa, skriver TT.

– Det blir något tydligare. Vi står dock fast vid att regelverket kring lärares ansvar och befogenheter för att skapa studiero är för otydligt och att det krävs en översyn av skollagen i de frågorna, säger fackförbundets vice ordförande Maria Rönn.

När fallet har behandlats har kritik riktats mot Barn- och elevombudsmannen, BEO, som man menar har hindrat lärare från att ingripa i allvarliga lägen.

1 tim
Läs mer om Kritiken mot BEO
Simon Cheng i videosamtal från London/demokratiaktivister i Hongkong, arkivbild. TT
undefined

Torterades av Kina – vill skapa skuggparlament i exil

Demokratiaktivister som lämnat Hongkong planerar att skapa ett skuggparlament i exil – för att skicka ett budskap till Kina om att frihet inte kan krossas. Det säger Simon Cheng, en tidigare anställd vid Storbritanniens konsulat, till brittiska medier.

Cheng befinner sig i London och tror sig vara först med att ha beviljats asyl. Hans fall väckte stor uppmärksamhet förra året då han han frihetsberövades under en resa till Fastlandskina. Han har därefter vittnat om hur han torterats av Kina.

Planerna på ett icke-officiellt parlament är fortfarande i sin linda, enligt Cheng som tillägger att det nu krävs alternativa vägar för att kämpa för demokrati.

4 tim
Demonstrationer mot Kinas inflytande i Hongkong. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Invånare sopar igen spår efter sig på sociala medier

Efter att Kina infört kontroversiella säkerhetslagar i Hongkong rensar nu många invånare sin historik på sociala medier och raderar chattar, skriver AFP.

”Paul” är anställd vid ett stort företag vars ledning han beskriver som pro-Peking. Han säger till nyhetsbyrån att han bytt konto på sociala medier och att han kommer vara ”väldigt försiktig” med vad han lägger upp i framtiden. Han vill vara anonym av rädsla för att kollegor eller vänner ska ange honom för att ha varit kritisk mot Kina.

Den nya lagen innebär bland annat att aktivister som sprider information till stöd för självständighet kan gripas och åtalas.

4 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna
Gruvolyckan i Myanmar

Katastrofen fångades på video: Arbetare flyr i panik när lervattnet forsar fram

En dramatisk video visar jordskredet vid en jadegruva i Myanmar som ledde till minst 160 människors död i går. Bilderna visar hur en del av sluttningen kollapsar. Lervatten forsar fram och arbetare flyr för sina liv.

Sent på torsdagskvällen pågick fortfarande sökandet i det ödelagda området, skriver Reuters.

De döda arbetarnas leriga och blodiga kroppar placerades ut i rader samtidigt som kraftigt regn föll, enligt AFP.

Arbetet är tungt, enligt polisen Than Win Aung.

– Vi kan inte gräva och hitta kroppar som finns under vattnet, så vi plockar bara upp kropparna som flyter, säger han till nyhetsbyrån.

Händelsen beskrivs som en av de värsta i den riskfyllda och illa reglerade jadeindustrins historia i landet.

3 tim
Räddningsarbetare transporterar döda kroppar efter olyckan. Zaw Moe Htet / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vittne: Folk skrek på hjälp men ingen kunde hjälpa

38-årige gruvarbetaren Maung Khaing överlevde den svåra gruvolyckan i Myanmar som krävde över 160 personers liv på torsdagen. För Reuters berättar han hur han såg berget vid gruvan kollapsa och hörde hur någon skrek åt honom att springa.

– Inom en minut var alla nedanför berget borta. Jag känner mig tom i hjärtat och har fortfarande gåshud. Människor satt fast i leran och skrek på hjälp, men ingen kunde hjälpa dem, säger han.

Människorättsgruppen Global Witness skriver i ett uttalande att de hoppas att den svåra olyckan ska göra att regeringen till sist ska ta tag i den mycket riskfyllda gruvsektorn. De kallar olyckan ”en tragedi som hade kunnat förhindras”.

Igår 21:18
Illustrationsbild,  jadegruva i Kachin-regionen i Myanmar. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 160 döda i gruvolycka i Myanmar – begravdes i lera

Över 160 döda kroppar har grävts fram sedan en jadegruva i norra Myanmar kollapsat på torsdagen, skriver AFP. Mängder av arbetare dör årligen i den osäkra gruvorna men dagens olycka är en av de enskild största hittills.

Olyckan föregicks av våldsamma regn som fick delar av ett berg att kollapsa, vilket orsakade ett enormt lerskred som begravde gruvarbetarna.

Utöver de döda vårdas 54 personer på sjukhus.

Igår 21:08
Läs mer om Gruvolyckan i Myanmar