John Kerry.  JAMES LAWLER DUGGAN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Tidigare utrikesministern till Trump: ”Säg upp dig”

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry har inte uteslutit att ställa upp i presidentvalet 2020, berättar han för CNBC när han var på plats vid toppmötet i Davos.

Kerry kallar den pågående nedstängningen av delar av den amerikanska statsapparaten ”fullständigt skamlig” och menar att den är pinsam för USA som land. När han fick frågan om vad han skulle ha för budskap till presidenten om han träffade honom svarade Kerry kort: ”Säg upp dig”.

Toppnyheter

Valet 2018 Överenskommelsen
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD). Sören Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

M och KD tillbakavisar: ”Han verkar spinna fritt”

M och KD tillbakavisar SD-ledaren Jimmie Åkessons påstående om att partierna har ett formellt samarbete och att partierna ändrat sina förslag efter SD:s synpunkter, skriver TT.

– Jag vet inte riktigt vad det är han syftar på i den här artikeln och han ger heller inget exempel på det, säger Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab.

Även M är tydliga med att inga formella samarbeten förekommer på nationell nivå. Partiets gruppledare Tobias Billström kallar i en skriftlig kommentar påståendet för ”grundlöst”.

”Det Åkesson påstår stämmer inte. Han verkar spinna fritt utifrån sina egna förhoppningar. Det pågår inga förhandlingar eller anpassningar.”

1 tim
Ebba Busch Thor (KD)/Ulf Kristersson (M)/Jimmie Åkesson (KD). TT
Valet 2018 Överenskommelsen

Åkesson: Samarbetar formellt med KD och M

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att partiet har inlett informella och formella samarbeten med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det säger han i en intervju med Expressen.

– Både på en mer informell nivå, och mer och mer också på en formell nivå. Det har blivit naturligt att man stämmer av förslag med oss innan man lägger fram dem, säger han till tidningen och fortsätter:

– När M och KD inte längre känner att man har C och L att vända sig till så är det naturligt för dem att vända sig till oss i stället.

Partiledaren säger också att det hänt att M och KD dessutom ändrat sina förslag efter SD:s synpunkter.

3 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Överenskommelsen

”Så kan marknadshyror införas snabbt och för alla”

Opinion Målet måste vara marknadshyror för alla – utan undantag för gamla lägenheter, skriver professorerna Roland Andersson och Lars Jonung på DN Debatt.

Debattörerna menar bland annat att januariavtalets direktiv – som fokuserar på fri hyressättning för nybyggda hyresrätter – inte är tillräckligt för att under överskådlig tid bygga bort bostadsbristen och att obalanserna på hyresmarknaden skulle stärkas med det snäva fokuset.

I stället vill professorerna att direktiven utformas för att en avreglering av alla hyresrätter ska kunna ske under en sexårsperiod genom att hyresvärden betalar hyresgästen mellanskillnaden i hyran under sex år. Från det att hyresgästen flyttar har hyresvärden rätt att ta ut marknadshyra, skriver de.

5 min
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA USA:s framtid
JIM YOUNG / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Analys: Trumps åtgärd är farlig för hans eget parti

Beslutet att utlysa nationellt nödläge vid USA:s södra gräns för att kunna bygga muren mot Mexiko är en utvidgning av presidentens befogenheter som riskerar att slå tillbaka mot Republikanerna, skriver BBC:s Jon Sopel i en analys.

Trump kan därmed runda kongressen och finansiera sin mur mot Mexiko genom omfördelning av budgetmedel från bland annat försvaret. Beslutet tas emot med skepsis av republikaner i senaten och representanthuset, som befarar att en demokratisk president kan svara med samma mynt.

”Låt oss spola fram bandet några år, och tänka oss att en demokrat sitter i Vita huset. Det sker en masskjutning någonstans. Presidenten kan inte få igenom lagstiftning om hårdare vapenlagar i kongressen, men kommer nu att kunna spela Trumpkortet”, skriver Sopel som tillägger att möjligheten att utlysa nödläge gavs för ”verkliga nödlägen”.

”Om det verkligen råder nödläge vid gränsen, varför har det tagit presidenten två år att göra detta?”

3 tim
CARLOS BARRIA / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA USA:s framtid

Trump utlyser nationellt nödläge för murbygget

USA:s president Donald Trump utlyser nationellt nödläge vid USA:s södra gräns, meddelar han på en pressträff i Vita huset. Beslutet ger honom möjlighet att omfördela pengar från försvarsbudgeten för att bygga muren mot Mexiko. Enligt Axios kommer 3,6 miljarder dollar tas ifrån militärbudgeten. Den totala kostnaden beräknas till 8 miljarder dollar.

– De säger att murar inte fungerar. Murar fungerar till 100 procent. Alla vet att murar fungerar, säger Trump.

Beslutet har kritiserats av både demokrater och republikaner. Demokraterna menar att det rör sig om ett missbruk av presidentmakten och flera republikaner anser att det öppnar upp för demokratiska presidenter att göra samma sak, till exempel med hänvisning till klimatkrisen.

Idag 15:51
Nancy Pelosi. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA USA:s framtid

Demokraterna rasar mot Trump: Står inte över lagen

Donald Trumps beslut att utlysa nödläge vid USA:s södra gräns strider mot den amerikanska konstitutionen. Det säger toppdemokraterna Nancy Pelosi och Chuck Schumer i ett gemensamt uttalande.

”Presidentens icke-lagenliga utfärdande av en kris som inte existerar gör stor skada på vår konstitution och gör USA mindre säkert”, skriver de i ett gemensamt uttalande och tillägger att de kommer att försöka stoppa beslutet i kongressen.

”Presidenten står inte över lagen”, skriver de.

Trumps åtgärd kommer också att prövas rättsligt. Bara minuter efter att Trump gett sitt besked meddelade New Yorks delstatsåklagare att man kommer att bestrida beslutet. Presidenten är dock övertygad om att han kommer få sin vilja igenom.

– Vi kommer att vinna i Högsta domstolen, sa han på eftermiddagens pressträff.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
Ann-Sofie Hermansson. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Hermansson tar nu striden till riksnivå: ”Är tragiskt”

Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg, tar maktstriden till riksnivå och överklagar fullmäktigegruppens beslut att avsätta henne till partistyrelsen i Stockholm, skriver GP.

I överklagan skriver Hermansson att beslutet att avsätta och ersätta henne har skett i strid med stadgarna. Hennes ersättare, Marina Johansson (S), håller inte med och kallar agerandet för ”tragiskt”.

– När förtroendet är förbrukat måste vi ha en ny ledare, det finns ingenting i stadgarna som säger något annat, säger hon till tidningen och påpekar att 90 procent av fullmäktigegruppen står bakom beslutet.

2 tim
Ann-Sofie Hermansson. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Hermansson i överklagan: Det upphäver demokratin

S-toppen Ann-Sofie Hermansson har överklagat att kommunfullmäktigegruppen avsatt henne som gruppledare i Göteborg.

”Någon ordning måste det vara i ett parti”, skriver Hermansson på sin blogg, där hon också har bifogat överklagan som har skickats till partistyrelsen.

”Hur illa vi än kan tycka om varandra och våra respektive ledarstilar så kan vi inte upphäva demokratins spelregler – då blir vi bara sociala, inte socialdemokrater”, skriver hon i överklagandet.

Jonas Attenius (S), som var med och röstade bort Hermansson, har tidigare sagt att överklagandet saknar betydelse.

Idag 10:19
Ann-Sofie Hermansson. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lokalpolitiken i Göteborg

Hermansson ska överklaga petningen: ”Stadgevidrigt”

S-toppen Ann-Sofie Hermansson planerar att överklaga beslutet om att hon avsätts som gruppledare i Göteborg till den nationella partistyrelsen. Det meddelar hon i ett blogginlägg. Hermansson menar att fullmäktigegruppens beslut ”av allt att döma var stadgevidrigt”.

Jonas Attenius (S) säger till SVT Nyheter Väst att överklagandet saknar betydelse och att Hermansson är bortröstad ”med ett ganska tungt mandat”.

Grunden för den senaste tidens turbulens har beskrivits som en maktkamp inom S i Göteborg. Marina Johansson blir ny gruppledare i kommunfullmäktige, enligt GP.

Idag 04:47
Läs mer om Lokalpolitiken i Göteborg
Trumps USA Rysslandsutredningen
Huckabee Sanders Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Vita husets pressekreterare utfrågad av Mueller

Sarah Huckabee Sanders, pressekreterare i Vita huset, är den senaste i Trumpadministrationen att frågas ut av den särskilde åklagaren Robert Mueller, rapporterar CNN.

Huckabee Sanders förhördes i samma veva som hennes företrädare Sean Spicer och den tidigare stabschefen John Kelly, enligt CNN. Det är oklart vad samtalet handlade om.

– Presidenten uppmanade mig, precis som han har gjort till alla i administrationen, att samarbeta fullt ut med den särskilde åklagaren säger hon till tv-kanalen.

1 tim
Andrew McCabe. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Tidigare FBI-topp tonar ner Trumputtalanden

Uppgifterna om att det förekom diskussioner mellan FBI-företrädare och amerikanska justitiedepartementet om att försöka avsätta president Donald Trump är överdrivna. Det säger en talesperson för den före detta vicechefen Andrew McCabe till AP.

McCabe berättar själv om diskussionerna i en intervju med CBS ”60 minutes”. Utdrag ur intervjun publicerades i går men hela intervjun sänds först på söndag. Talespersonen förtydligar att McCabe själv inte deltog i några samtal om att avsätta Trump, men att han var närvarande när biträdande justitieminister Rod Rosenstein nämnde det.

”Hans uttalanden har tagits ur sitt sammanhang och förvanskats”, säger McCabes talesperson till AP.

2 tim
Andrew McCabe. TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Förre FBI-toppen: Pratades om att tvinga bort Trump

Högt uppsatta personer inom det amerikanska justitiedepartementet var så oroade av Donald Trumps beslut att sparka FBI-chefen James Comey att de diskuterade möjligheten att avsätta Trump med hjälp av konstitutionens 25:e tillägg. Det säger tidigare biträdande FBI-chefen Andrew McCabe i en intervju i CBS 60 Minutes som ska sändas på söndag, skriver New York Times.

– Det diskuterades om det var möjligt att samla vicepresidenten och en majoritet av kabinettet för att tvinga bort presidenten, säger McCabe.

Diskussionerna ska ha förts i maj 2017.

Igår 15:14
Läs mer om Trumps USA
Ebba Busch Thor (KD). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Moderaterna tappar stöd – Kristdemokraterna ökar

Kristdemokraterna når rekordsiffror med 8,6 procent, enligt GP/SvD/Sifos väljarbarometer för februari. Samtidigt får M-ledaren Ulf Kristersson en kalldusch då partiet minskar från 19,5 procent till 17,2, skriver tidningarna. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Sverigedemokraterna är näst största parti med 19,2 procent, enligt mätningen. Var femte väljare som röstade i valet har nu bytt partisympati.

– I stort sett alla väljare kan vara missnöjda på olika sätt efter uppgörelsen. Det är inte konstigt att det triggar rörelse, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till tidningarna.

6 tim
Margot Wallström (S). Naina Helen Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Wallström har högst förtroende av ministrarna

Utrikesminister Margot Wallström (S) är den ministern med högst förtroende, visar en förtroendemätning av Novus skriver SVT.

Totalt 42 procent av svenskarna uppger att de har ganska eller mycket stort förtroende för Wallström.

– Hon hyllades ju väldigt mycket även innan hon satt i regeringen. Det grundmurade förtroendet har hon fortfarande, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Efter utrikesministern kommer statsminister Stefan Löfven med 34 procent följd av Anders Ygeman (S) med 31 procent.

Igår 17:07
Läs mer om Opinionsläget
Enroth under OS 2018.  Matt Slocum / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
SHL 18/19

Uppgifter: Örebro värvar VM-guldmålvakten Enroth

Örebro värvar VM-guldmålvakten Jhonas Enroth, enligt uppgifter till Sportexpressen. 30-åringen har inte spelat i SHL sedan säsongen 2007/08 och spelar för tillfället i KHL-klubben Dinamo Minsk.

Nästjumbon Örebro har haft problem på målvaktsidan då Eero Kilpeläinen har varit skadad och Stefan Steen inte har presterat till klubbens förväntningar.

– Vad jag har att säga om det? Ingenting. Absolut ingenting, säger Örebros sportchef Niklas Johansson till tidningen.

Deadline för värvningar i svensk ishockey går ut vid midnatt natten mot lördag.

2 tim
Växjö-Brynäs, 2019.  JONAS LJUNGDAHL / BILDBYR N
SHL 18/19

SHL vill ta efter NHL och införa ”Coach challenge”

Den svenska ishockeyligan SHL vill göra som NHL och införa ”coach challenge”, skriver Sportbladet.

Regeln, som infördes i NHL för snart tre år sedan, har varit omdiskuterad och innebär att tränarna kan överklaga domslut som lett till mål för motståndarna om man misstänker offside eller målvakts-interference.

– Vi har kanske en eller två offside per säsong vid måltillfällen. Det anser vi inte vara intressant att utmana. Vi ser det mer intressant att ge tränarna en möjlighet att utmana incidenter eller utvisningar, säger Christer Lärking, chef för situationsrummet, som kommer att lägga fram ett förslag till Ishockeyförbundet.

Idag 14:58
Läs mer om SHL 18/19

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Arkivbild: Engelbert. Malin Hoelstad/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Oscar Engelbert: Har inte levererat under året

Oscar Properties vd Oscar Engelbert är självkritisk efter kvällens vinstvarning.

– Jag tycker inte att Oscar Properties har levererat under det här året, säger han till DI.

Visserligen har marknaden utvecklats emot bostadsutvecklarna men Engelbert anser ändå att de inte haft tillräckligt bra kostnadskontroll.

I september förfaller ett obligationslån och analytiker har varnat för en nyemission. På DI:s fråga om Oscar Properties kommer att klara lånen utan nyemission ger Engelbert inget rakt svar, utan säger bland annat att man inte ska glömma att bolaget tagit likvida medel och betalat tillbaka lån.

1 tim
Arkivbild: Oscar Properties vd och grundare Oscar Engelbert. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Oscar Properties resultat väsentligt sämre än väntat

Bostadsutvecklaren Oscar Properties vinstvarnar för det fjärde kvartalet och för helåret 2018. Periodens resultat blir ”väsentligt lägre” än väntat, skriver bolaget i ett pressmeddelande där de väljer att tidigarelägga publiceringen av årsbokslutet.

Rörelseresultatet i det fjärde kvartalet landar på drygt minus 250 miljoner kronor mot minus 112 miljoner året före. Samtidigt halveras nettoomsättningen till drygt 250 miljoner kronor.

Liksom föregående kvartal påverkas resultatet i det fjärde kvartalet av prissänkningar och en fortsatt låg försäljningstakt, skriver bolaget. ”Som en följd av dessa poster är periodens resultat för fjärde kvartalet och helåret 2018 väsentligt lägre än vad som kan anses ha förväntats”.

4 tim
Illustrationsbild: Bygge i Nacka Strand. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Krisande byggbolaget lämnar tillbaka projekt

De ändrade marknadsförutsättningarna gör att Oscar Properties inte bara skriver ner värdet på byggrätter, de har också bestämt sig för att återlämna markanvisningen för projektet Cubrick i Sundbyberg. Det skriver bostadsutvecklaren i ett pressmeddelande. Dessutom har Oscar Properties beslutat att inte fullfölja köpet av en av de byggrätter som ingick i området Nacka Strand, No7.

Dessa två åtgärder har skett efter det fjärde kvartalet 2018. Orsaken är att de vill ”anpassa projektportföljen till rådande marknadsläge”.

I samband med fredagens vinstvarning för det fjärde kvartalet och helåret 2018, vars resultat är ”väsentligt lägre” än väntat, tidigarelägger bolaget också årsbokslutet.

4 tim
Läs mer om Bopriserna