Nya Omni Ekonomi

Tio vanliga frågor och svar om nya Omni Ekonomi

12 500 läsare har redan blivit medlemmar i nya Omni Ekonomi, vilket är fantastiskt.

Men vi får också en hel del frågor om nya Omni Ekonomi, både från er som funderar på att bli medlemmar och er som redan har blivit.

I denna fråga-svar besvarar vi de tio vanligaste frågorna.

Om du inte hittar svar på dina frågor här så är du förstås alltid välkommen att kontakta oss. Se längst ner i artikeln hur du kan kontakta oss.

1. Omni Ekonomi har blivit en premiumapp som kostar pengar. Varför då?

Omni Ekonomi skulle dessvärre bli en förlustaffär annars. Omni Ekonomi har en redaktion på tio journalister som arbetar i skift veckans alla dagar och nästan dygnets alla timmar. Dessutom har vi ett gäng med fantastiska utvecklare. Vi köper dessutom in innehåll från flera nyhetsbyråer, börsdata och bilder.

Det är detta som läsarintäkterna går till att delfinansiera.

2. Vad får man som betalande medlem i Omni Ekonomi?

Framför allt får du hela Omni Ekonomis nyhetsbevakning. Vi har Sveriges snabbaste och mest heltäckande nyhetsbevakning av affärsnyheter.

Vår nyhetsbevakning är unik då vi dels samlar och sammanfattar vad internationella och svenska affärsmedier och nyhetsbyråer rapporterar, dels scannar och sammanfattar bolagsrapporter, marknadsdata, tweets och pressmeddelanden.

Allt detta ger vi dig samlat och sammanfattat på ett ställe. Detta är och förblir kärnan av Omni Ekonomi.

I nya versionen har vi dessutom tillfört flera nya spännande innehållssatsningar.

3. Vad är det som är nytt i Omni Ekonomi?

Vi har tillfört tre större innehållssatsningar i nya Omni Ekonomi. Dels har vi ingått samarbeten med Financial Times, Bloomberg, The Economist, Fortune och Nikkei Asian Review som gör att vi varje dag kan publicera deras bästa fördjupningar och granskningar direkt i appen.

Dessutom har vi börjat med aktieanalyser genom samarbeten med Affärsvärlden, Börsveckan, Investtech och Aktiespararen.

Sist, men inte minst, har vi börjat med dagliga expertkommentarer genom ett nätverk av 150 nischade experter som bidrar med expertis inom just sina kompetensområden.

4. Hur hittar jag det nya fördjupande innehållet i Omni Ekonomi?

Det internationella fördjupande innehållet finns alltid i två olika kluster på startsidan, alltså på toppnyheter. Det första klustret visar dagens aktuella fördjupning och det andra klustret visar senaste dagarnas mest lästa fördjupningar.

Du känner igen de fördjupande artiklarna genom logotyperna från våra internationella samarbetspartners i bilderna.

Inom kort kommer vi göra visuella förbättringar så att det blir lättare att se och hitta fördjupningen.

5. Och det andra nya innehållet, var hittar jag det?

Det kommer direkt i nyhetsflödet. Expertkommentarerna rör aktuella ämnen och ligger oftast i anslutning till övriga nyheter i ämnet. Expertkommentarerna kommer inom kort också att få en ny och mycket tydligare visuell form.

Aktieanalyserna publiceras också på startsidan i ett eget kluster. De har överskriften “Dagens aktieanalyser”.

6. Kan jag läsa nya Omni Ekonomi på datorn också?

Ja, vi har precis lanserat nya Omni Ekonomi på webben. Testa att surfa in på omniekonomi.se.

Omni Ekonomi är en fantastisk upplevelse även på webben. Precis som i appen kan du på webben ställa in din nyhetsmix och lägga upp bevakningar på bolag och nyheter. Och självklart har du tillgång till allt det nya fördjupande innehållet. Det enda du behöver göra är att logga in.

7. Vad betyder detta med att testa gratis i två månader?

Det betyder precis som det låter, att du får testa nya Omni Ekonomi gratis i två månader!

Om du använder Android eller tecknar dig via webben så måste vi, av tekniska skäl, däremot ta 1 krona i betalt för de två testmånaderna. För Iphone-användare är det helt gratis.

Din två månader långa provperiod är helt utan förpliktelser. Vill du inte fortsätta som medlem kan du säga upp ditt medlemskap när du vill under provperioden, fram tills dagen innan det går ut. Du säger upp via omniekonomi.se/minsida eller via prenumerationer i din Iphone.

8. Kan jag behålla gamla appen gratis i stället och strunta i allt det nya?

Nej, dessvärre fungerar det inte så. Det är primärt vanliga ekonomibevakningen som är kostsam att driva och det är alltså den tillsammans med det nya innehållet som vi tar betalt för.

Däremot är och förblir vår generella nyhetsapp Omni, som har över en halv miljon användare i veckan, gratis att använda. I vanliga Omni finns ett urval av Omni Ekonomis nyheter om du känner att du inte behöver den heltäckande ekonomibevakningen som Omni Ekonomi erbjuder.

9. Jag är provmedlem i två månader och vill gärna fortsätta som medlem. Behöver jag göra något för att förlänga mitt medlemskap?

Nej, du behöver inte göra något. Alla provmedlemskap övergår automatiskt till ordinarie medlemskap efter två månader. När du tecknade dig för provmedlemskapet valde du att bli månads- eller årsmedlem. Den enda skillnaden på medlemskapen är att du får en ordentlig rabatt (129 kronor i månaden i stället för 159 kronor) om du binder dig på ett år.

Du kan lätt ändra ditt medlemskap under omni.se/minsida eller om du köpt via Iphone så ändrar du via prenumerationer i telefonen. Allt hittar du förstås också via inställningarna i Omni Ekonomi-appen.

10. Hur kom ni fram till att just 129 kronor var ett bra pris?

Priset är framräknat på två sätt. Dels bygger det på vad vad vi faktiskt behöver ta betalt för att täcka våra kostnader, dels är prisnivån resultatet av en lång rad intervjuer med er läsare om vad som kan vara en bra prisnivå.

Det bör ju också nämnas att 129 kronor är betydligt lägre än de flesta jämförbara svenska och internationella affärsmedier. Dagens Industri kostar som jämförelse 399 kronor i månaden att prenumerara på digitalt och de flesta internationella affärsmedier kostar från 300 kronor i månaden och uppåt.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Norsk vårdpersonal.  Sondre Skjelvik / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Kartläggning: Spridningen av smittan ökar i 74 länder

Spridningen av covid-19 ökar i 74 länder, enligt en kartläggning av norska Verdens Gang.

– Vi ser en ökning mycket tidigare än vad vi hade hoppats på. Vi trodde vi skulle klara oss en bit in i hösten, sa statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens pressträff, enligt Aftonbladet.

De senaste dagarna har smittspridningen åter tagit fart i Tyskland, Spanien, Belgien och Frankrike. Men enligt Aftonbladet är spridningen värst i Nordamerika och Latinamerika, Indien och delar av Mellanöstern.

1 tim
Nicola Sturgeon/Tomma gator i Aberdeen TT
undefined

Restriktioner skärps i Aberdeen efter flera nya fall

Barer, restauranger och kaféer stängs ner i Aberdeen efter att antalet fall av coronavirus ökat i den skotska staden. Det meddelade Skottlands försteminister Nicola Sturgeon under onsdagen, skriver brittiska medier.

Under en presskonferens sa Sturgeon att 54 nya fall hade rapporterats in de senaste dagarna och uppmanade besökare att hålla sig borta från staden. Boende i staden rekommenderas också att inte besöka varandra inomhus.

Hårdare restriktioner introducerades också på flera andra håll i Europa under onsdagen, skriver AFP. Bland annat har Grekland skärpt sina restriktioner efter att ha noterat 380 nya inhemska fall hittills i augusti. Och i den franska staden Toulouse har myndigheter beslutat att göra det obligatoriskt att bära munskydd på de mest tätbefolkade gatorna och torgen.

20 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekter
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Ekonomiska effekter

Efter BNP-raset – M vill se fler långsiktiga insatser

Efter att Sveriges BNP sjönk med 8,6 procent från årets första till andra kvartal efterlyser nu Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson långsiktiga insatser.

– De som är permitterade under hösten borde få möjlighet att fylla på med kompetens. Det är viktigt att det här inte blir ett bortkastat år för de som permitterats utan att man också kan utvecklas, säger hon till Ekot.

Finansminister Magdalena Andersson hade väntat sig ännu värre BNP-siffror och säger att hon tror att botten är nådd. Men återhämtningen kommer att ta tid, tror hon.

– Det är tydligt att vi har problem på arbetsmarknaden, sa hon tidigare i dag på en pressträff.

11 min
Magdalena Andersson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Påminner om att spinna upplagesiffror

Minus 8,6 procent.

Det går att läsa den svenska ekonomins historiska inbromsning i det andra kvartalet på flera olika sätt.

”En relativ framgångssaga”, menar SvD Näringslivs Johan Carlström och pekar på att Sverige klarat sig bättre än länder som Tyskland och USA samt klart bättre än genomsnittet för eurozonen och EU.

”En svindlande katastrof”, enligt Dagens Nyheters Torbjörn Petersson som konstaterar att en liknande nedgång aldrig tidigare skådats.

”Det värsta är av allt att döma över”, skriver ekonomijournalisten Johan Schück på sin blogg, med avstamp i framförallt inköpschefsindex för industrin som pekar uppåt.

Framåt är den stigande arbetslösheten, framförallt bland ungdomar, den utveckling som just nu är viktigast för politikerna att bromsa, enligt SVT Nyheters Kristina Lagerström.

”Hur väl eller illa det lyckas vet vi först nästa eller till och med nästnästa år”, skriver hon.

Aftonbladets Oisín Cantwell noterar samtidigt att finansminister Magdalena Andersson (S) flera gånger lyckades nämna att Sverige gått mindre dåligt än andra länder, vid sin presskonferens vid lunchtid.

”Dagens sommarvärd i sin retorik påminner om hur tidningarna numera spinner sina upplagesiffror: Vi minskar minst”, skriver han.

Idag 15:08
Ylva Hedén Westerdahl i Aktuellt.  SVT
undefined

Prognoschef: Syns att vi har kunnat gå till jobbet

Botten är med stor sannolikhet nådd för svensk del. Det säger Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl i kvällens Aktuellt, efter det historiskt stora BNP-raset i andra kvartalet som blev känt under morgonen.

– Vi hoppas verkligen att det här var det värsta och att vi härifrån sett kommer att börja växa så sakteliga.

Hedén Westerdahl tror att den svenska coronastrategin utan fullskaliga nedstängningar har haft stor ekonomisk betydelse.

– Det har varit väldigt viktigt att vi har kunnat gå till jobbet, att vi har jobbat hemma. Och det syns i siffrorna om vi jämför med Europa, säger hon.

Konjunkturinstitutet spår nu att svensk ekonomi kommer att växa med 1 till 1,5 procent de kommande kvartalen. För helåret 2020 väntar de en tillväxt på minus 5 procent och för 2021 en positiv tillväxt på 3 till 3,5 procent.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Explosionerna i Beirut

Nygifta Israa poserar i bröllopsfilm när det smäller: ”Glad att jag lever”

29-åriga Israa Seblani hade gift sig och poserade för en bröllopsvideo i Beirut precis när de dödliga explosionerna skakade staden. Nu publicerar nyhetsbyrån Reuters filmen, som visar det dramatiska ögonblicket när Seblani nästan ramlar omkull av tryckvågen.

Seblani är utbildad läkare och kunde efter katastrofen hjälpa till att ta hand om skadade. I en intervju med Reuters säger hon att hon är glad över att vara vid liv.

– Det finns inga ord för att förklara det som hände under explosionen. Jag var chockad, jag undrade vad som hände, skulle jag dö?

1 tim
En sjukhussäng i ett förstört sjukhus i Beirut/En skadad kvinna evakueras efter explosionerna  TT
undefined

Antalet döda stiger till 135 – krisläge på sjukhus

Dödstalet efter de enorma explosionerna i Beirut har nu stigit till minst 135 och över 5 000 uppges vara skadade, rapporterar Reuters.

Samtidigt kommer rapporter om ohyggliga scener på sjukhusens akutmottagningar, skriver TT. Under tisdagskvällen sammankallade Röda Korset sina 5 000 ambulansvolontärer och 375 ambulansteam sattes i arbete, berättar den svenska landrepresentanten Sofia Andersson.

– De har jobbat hårt hela natten och alla resurser har tagits i bruk. Det viktigaste just nu är att ta hand om de svårast skadade, säger hon.

Andersson säger att sjukvården redan före explosionen var på bristningsgränsen och det saknas mediciner och andra resurser. Dessutom förstördes flera sjukhus i explosionen.

3 tim
En skadad man i Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hamnansvariga i Beirut placeras i husarrest

De ansvariga för lagring och säkerhet i Beiruts hamn har försatts i husarrest efter gårdagens massiva explosioner i hamnen, rapporterar BBC.

Beslutet togs under ett extrainkallat regeringsmöte i Libanon på onsdagen, och i väntan på resultatet av en utredning av explosionerna.

Hamnens tullchef Badri Daher har sagt att hans myndighet upprepade gånger krävt att ammoniumnitratet som förvarades i hamnen skulle flyttas, men att så inte skedde.

Minst 100 personer dog i explosionerna och över 4 000 skadades.

Idag 14:27
Läs mer om Explosionerna i Beirut
Bitte Hammargren/En kvinna står i en raserad restaurang i Beirut  TT
Reaktioner på explosionerna i Beirut

Experter: Libanon var på väg mot kollaps redan innan de dödliga explosionerna

Redan innan explosionerna i Beirut och spridningen av coronaviruset befann sig Libanon i en djup ekonomisk kris, skriver BBC.

Libanon har världens tredje högsta skuld i relation till BNP och en arbetslöshet på 25 procent. Den ekonomiska situationen har drivit tusentals personer in i fattigdom och gett upphov till stora protester mot regeringen.

I maj varnade landets premiärminister för akut livsmedelsbrist och nu har landets största vetesilo förstörts i explosionen, vilket betyder att Libanon bara har vete för mindre än en månad framåt, skriver TT.

– När brödpriserna stiger finns det inte många reserver kvar för människor att leva på, säger Utrikespolitiska institutets Mellanösternanalytiker Bitte Hammargren till nyhetsbyrån.

Hammargren säger att explosionerna inträffade i ett ”redan alarmerande läge” och menar att gränsen nu kan vara nådd för många libaneser.

5 tim
Bilder på saknade publicerade på Instagram/Två kvinnor samlar in donationer till personer som förlorat sina hem  Instagram/TT
undefined

Beiruts invånare i desperat jakt efter saknade anhöriga

Dagen efter explosionerna i Beirut söker stadens invånare febrilt efter saknade bland rasmassorna och i sociala medier, rapporterar flera medier.

På radio läser presentatörer upp namnen på saknade och på Instagram har en särskild sida skapats för att publicera namn och bild på saknade personer, skriver AP.

Många invånare spenderade natten med att gå från sjukhus till sjukhus i sökandet efter saknade anhöriga, rapporterar Sky News. Tidningen The Guardian har pratat med en av dem, Elie, som gått genom staden med en bild på sin far hela natten.

– Det var det som var vår natt. Vi försökte hitta honom och sprida ordet, säger han.

Idag 14:01
Läs mer om Reaktioner på explosionerna i Beirut
Polisens bild på Mikael Petersson och arkivbild, skärgård.
Misstänkta kidnappningen i Karlskrona

Häktade nekar – förklarar blodspår som näsblod

De två unga män som sitter häktade misstänkta för kidnappning av 57-årige Mikael Petersson i Karlskrona nekar till brott och säger att de väger för lite för att ha kunnat bära honom, rapporterar Aftonbladet.

Den enes advokat skriver att det är otänkbart att de misstänkta kunnat förflytta Mikael Petersson mot hans vilja. De uppger också att de har en ”mycket god relation” med 57-åringen och att de inte heller har något motiv till att kidnappa honom.

Polisen har säkrat blodspår i den försvunne 57-åringens lägenhet, vilket en av de misstänkta männen menar kan vara näsblod. Han berättar att Petersson brukar använda sig av en boxningssäck och att han vid tillfällen därför börjat blöda näsblod.

2 tim
Malmö hovrätt. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Båda misstänkta förblir häktade i Karlskronafallet

Även den andra misstänkta mannen i fallet med försvunna Mikael Petersson ska stanna i häktet. Det rapporterar Blekinge Läns Tidning.

I går meddelade hovrätten att den ena av de misstänkta männen ska förbli häktad.

De två männen, som sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för människorov, hade överklagat häktningsbeslutet och hävdat att det inte fanns tillräcklig bevisning.

Sent i går kväll uppgav polisen att de hade hittat blodspår i Mikaels lägenhet samt i den båt som polisen har beslagtagit.

Idag 07:51
Läs mer om Misstänkta kidnappningen i Karlskrona