JASON REDMOND / TT NYHETSBYRÅN
Folkets reaktioner

Tiotusentals i protester i USA: ”Inte min president”

Tiotusentals demonstranter har protesterat runt om i USA mot att Donald Trump överraskande vann presidentvalet. På Manhattan i New York skanderar en folkmassa ”inte min president”, ”black life matters” och ”Bernie”, rapporterar NBC New York. The Guardian skriver att flera personer har gripits i samband med protesterna.

Även i Chicago marscherar hundratals personer på gatorna för att uttrycka sitt missnöje.

– Jag är väldigt upprörd över att någon så trångsynt, främlingsfientlig, homofob och islamofob är vald till president. Det är skrämmande, säger Jaye Rodriguez till ABC Chicago.

Samtidigt kommer rapporter om demonstrationer i flera storstäder, bland annat Los Angeles, San Francisco, Oregon, Seattle och Pittsburgh.

– Vi kan inte bara luta oss tillbaka och låta den här rasisten och sexisten bli president, säger den 22-årige studenten Adam Braver i Berkeley i Kalifornien, till New York Times.

Fakta valnatten

• Inför valdagen såg det ljust ut för Hillary Clinton. I slutmätningarna ledde hon med mellan 3 och 6 procentenheter och statistiska valmodeller pekade på en klar seger. Stämningen var hög på Clintons valvaka i New York och mer dämpad på Donald Trumps dito i samma stad.

• Tidigt i rösträkningen gick Trump starkare än förväntat och vann delstaterna West Virginia, Kentucky, Oklahoma och Indiana. Clinton vann Vermont, New Jersey, Massachusetts och Washington DC.

• Börserna i Asien började falla i takt med Trumps framgångar. Tokyobörsen var som mest ned 5,5 procent, oljepriset sjönk och guldpriset steg kraftigt.

• Röstresultatet rapporterades jämnare än väntat i nyckelstaterna Florida och Ohio.

• 04.37 på morgonen svensk tid kom beskedet att Trump vunnit Ohios 18 elektorsröster.

• 04.41 Clinton lyckades knappare än väntat vinna i Virginia.

• 04.51 kom beskedet att Trump vunnit även i Florida.

• 06.30 hade Trump vunnit Iowa.

• 07.37 Trump hade vunnit Pennsylvania, den första republikanske kandidaten som vinner där sedan 1988.

• 08.30 Trump hade vunnit Wisconsins 10 elektorsröster och hade därmed vunnit de 270 elektorsröster som behövs för seger.

• Clinton höll inget tal. Hennes kampanjchef uppmanade supportrar på plats att gå hem.

• På morgonen svensk tid ringde Clinton till Trump och gratulerade, höll senare tal och önskade Trump lycka till.

• Donald Trump höll sitt segertid på onsdagsmorgonen, svensk tid.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Blixthalka i Västsverige – flera olyckor i trafiken

Det är ordentligt halt på väggarna i stora delar av Västsverige efter kraftiga regnoväder under natten och efterföljande minusgrader.

Mellan klockan 7 och 8 på fredagsmorgonen inträffade sex olyckor i Västra Götalands län, rapporterar Aftonbladet.

– Bilister i Skaraborg och Boråsområdet bör tänka på att ta det extra försiktigt. Nu får vi hoppas att det lugnar sig, säger Thomas Fuxborg, till tidningen.

35 min
Illustrationsbild. TT
undefined

Halka och översvämningar när tre nya oväder drar in

Just nu är tre nya stora oväder på väg att dra in över Sverige, rapporterar Ekot. De väntas föra med sig stormvindar, snö och regn. SMHI har utfärdat fler varningar.

I söder kan ovädren orsaka översvämningar och på flera håll vidtas förebyggande åtgärder, skriver Expressen. Runt Kristianstad har vattennivån stigit de senaste veckorna, och kommunen har begärt hjälp från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Även på flera håll i Småland är översvämningsrisken stor.

När ovädren sedan rör sig norrut övergår nederbörden i snö. I landets norra delar varnar SMHI för blixthalka.

Igår 19:34
Hertings kraftstation i Ätran Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rekordnivåer i flera åar: ”Ingen plats för vattnet”

SMHI har utfärdat klass 2-varningar för höga vattenflöden i södra och västra Sverige, rapporterar Ekot. Ätran och Ronnebyån upplever redan nu de högsta vattenflödena sedan mätningarna började, och i flera andra vattendrag är flödena på en nivå som bara förväntas en gång på 50 år.

Även i sjöarna i regionerna är vattennivåerna höga.

– De är väldigt fulla just nu så det gör att det inte finns någon plats för vattnet att ta vägen, säger Richard Alpfjord Wylde, hydrolog på SMHI.

Igår 19:42
Läs mer om Vintervädret
Nooshi Dadgostar som har nominerats till ny V-ledare av flera distrikt. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny V-strategi ska locka 20 procent – vill utmana SD

Vänsterpartiet ska inte längre vara ett stödben till S. I stället ska man nå 20 procent och bli den breda kraften till vänster, enligt partiets nya strategidokument, skriver DN.

En stor utmaning är de traditionellt röda bruksorter där SD i dag hittar stort stöd.

– Manliga bilförare på landsbygden ska inte vara fiender till Vänsterpartiet, de ska vara medlemmar, säger framtidskommissionens Ida Gabrielsson till tidningen.

Ambitionen att öppna upp för bredare väljargrupper finns även i förslaget till nytt partiprogram.

3 tim
Nooshi Dadgostar. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Även Storstockholm ställer sig bakom Dadgostar

Vänsterpartiets distrikt i Storstockholms är senast ut att nominera Nooshi Dadgostar som ny partiledare efter Jonas Sjöstedt, skriver TT.

”Att nominera Nooshi känns både självklart, rätt och roligt. Vi vet att vi får en ordförande som kommer att fortsätta utveckla vårt ständigt växande parti”, säger Elena Karlström, distriktsordförande för Storstockholm, i en kommentar.

Även Sörmland, som tidigare nominerat Ulla Andersson, ändrade under torsdagen sin nominering till Dadgostar.

Igår 20:24
Läs mer om Maktskiftet i Vänsterpartiet
KHAM / TT NYHETSBYRÅN
Globala spridningen

Coronasviruset kostar flygbolagen nära 300 miljarder

Virusutbrottet kommer att kosta flygbolagen totalt 29,3 miljarder dollar, motsvarande 287,5 miljarder kronor, i förlorade intäkter för helåret 2020. Det skriver Financial Times och hänvisar till siffror från branschorganisationen International Air Transport Association (IATA).

Den största smällen tar sydostasiatiska flygbolag som står för 27,8 miljarder kronor i minskade intäkter.

I år kan vara första gången sedan 2009 som flygresandet i världen kan minska, skriver Dagens Industri.

28 min
Vårdpersonal tar hand om en patient i Daegu. Kim Jong-un / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kristen kyrka centrum för smittspridning i Sydkorea

En kristen församling i staden Daegu i Sydkorea pekas ut som en centralpunkt när det gäller spridningen av det nya coronaviruset i landet, rapporterar BBC. En enda kvinna i gruppen tros ha smittat minst 30 av de 53 personer som hittills konstaterats bära på viruset i staden.

Kvinnan fick symptom redan tidigt i februari men vägrade då låta sig testas, skriver The Guardian. 166 personer som kvinnan har varit i kontakt med har nu ombetts att sätta sig i frivillig karantän.

Församlingen Shincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony, som ibland har pekats ut som en sekt, har nu tillfälligt stängt ner verksamheten i Daegu. Stadens borgmästare kallar smittan i staden ”en aldrig tidigare skådad kris”.

Igår 22:42
Läs mer om Globala spridningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund