Henrik Montgomery/TT / TT Nyhetsbyrån
Inrikes

Tre skadade när tank exploderade i Stockholm

Tre personer skadades och fick föras till sjukhus när en tank med freon exploderade i Vällingby i västra Stockholm på söndagskvällen, rapporterar Aftonbladet.

– Man skulle kapa någon form av kopparrör på ett kylskåp och det var fortfarande under tryck så att det blev en explosion, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral, till TT.

Olyckan inträffade i ett industriområde.

Toppnyheter

EU-valet Svenska slutspurten
Jan Björklund kampanjar och röstar. TT
EU-valet Svenska slutspurten

Jan Björklund inte orolig: ”Vi är ett spurtparti”

Liberalernas partiledare Jan Björklund och hustrun Anette Brifalk var på morgonen och röstade i Bromma där de bor. Björklund fick frågan om han är nervös för att partiet ska åka ur EU-parlamentet eftersom man haft det motigt i opinionen under valrörelsen.

– Inte det minsta. Vi är ett spurtparti, säger han.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ägnade valdagens förmiddag åt att kampanja i Botkyrka söder om Stockholm. Han är nervös men också förhoppningsfull.

– Det känns ju bra utifrån mätningarna. Jag utgår från att vi ökar med åtminstone ett mandat, kanske två. Och det skulle vara succé naturligtvis, säger Åkesson till TT.

42 min
Stora bilden till vänster: Markus Erlandsson. Lilla bilden längst ner: Martin Barkestedt och sonen Vicent. TT
EU-valet Svenska slutspurten

Väljare: ”Jag ser det som en medborgerlig plikt”

Just nu går svenskarna till valurnorna för att rösta i EU-valet tillsammans med miljontals andra européer.

– Jag ser det som en medborgerlig plikt, säger Markus Erlandsson, som var först ut att rösta på morgonen i Östra Torn i Lund till TT.

I en annan del av landet resonerade väljare på liknande sätt.

– Alla val är viktiga i en demokrati, säger Martin Barkestedt som tog med sonen Vicent för att rösta till EU-valet i matsalen på Lerums Gymnasium.

8 min
Stefan Löfven och hustrun Ulla Löfven. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska slutspurten

Stefan Löfven har röstat: Det känns alltid högtidligt

Statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven har röstat i EU-valet i vallokalen i riksdagshuset.

– Det känns alltid högtidligt att gå att rösta. Därför gör vi vår medborgerliga plikt även när det regnar, säger statsministern i Expressen TV.

Löfven har under hela valrörelsen varnat för framväxten av högerextrema krafter. Utanför vallokalen tog han åter upp frågan:

– Det handlar om huruvida EU ska gå mot demokrati, eller mot splittring och extremism.

Under dagen kommer Löfven bland annat att kampanja i Skärholmen.

2 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Angela Merkel och Emmanuel Macron. TT.
EU-valet Europa röstar

Giganterna till valurnorna – miljoner européer röstar

Samtidigt som svenskarna lägger sina röster i EU-valet går medborgare i majoriteten av EU-länderna till valurnorna. Fler än 20 länder röstar i dag, däribland unionens största medlemsländer, Tyskland och Frankrike.

Med Tysklands 96 mandat i Europaparlamentet är mer än var åttonde parlamentariker tysk. Frankrike har 74 platser.

Sju medlemsstater har redan röstat men inga officiella resultat kommer att redovisas förrän vallokalerna stängt i kväll i övriga Europa, skriver TT.

3 tim
Emmanuel Macron, Jordan Bardella och Marine Le Pen. TT.
EU-valet Europa röstar

”Macron kan tvingas sparka minister vid en valförlust”

Mycket står på spel för Frankrikes president Emmanuel Macron under dagens EU-val, rapporterar AFP.

Om högernationalistiska Nationell samling, som leder i opinionsmätningarna, vinner över presidentens La république en marche, kommer pressen vara stor på Macron att sparka premiärministern, uppger anonyma källor inom partiet för nyhetsbyrån.

– Symboliskt skulle det betraktas som ett fördömande av någon så pro-europeisk om han förlorade EU-valet i sitt eget land, säger Sébastien Maillard, direktör för tankesmedjan Jacques Delors-institutet.

37 min
Socialdemokraternas ordförande Andrea Nahles. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Sista mätning: Tyska S ser ut att tappa över tio platser

Socialdemokraterna i Tyskland (SPD) får 17,5 procent av rösterna, visar en sista opinionsmätning inför EU-valet som Europe Elects har delat på Twitter. I det förra EU-valet fick SPD stöd av 27,3 procent av tyskarna.

Om resultatet infriar sig ser partiet ut att tappa över tio mandat. Enligt Politicos beräkningar kommer partiet att falla från 27 platser till 16 i parlamentet.

Jämfört med förra valet ser miljöpartiet De gröna och nationalistiska Alternativ för Tyskland ut att bli stora vinnare. Båda partierna går framåt med cirka sex procentenheter. Störst i mätningen blir Angela Merkels kristdemokrater CDU med 30 procent.

Tyskland är det land i Europa med flest platser i Europaparlamentet. Av 751 parlamentariker är 96 tyska, vilket gör att mer än var åttonde parlamentariker kommer från landet.

Igår 22:46
Läs mer om EU-valet
EU-valet Omni guidar
Statsvetarprofessorn Marie Demker. TT
EU-valet Omni guidar

Checklistan: Tänk på parti, kandidat och partigrupp

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har gjort en checklista med saker som osäkra väljare ska tänka på när de går till vallokalen.

Till att börja med tycker hon att man ska bilda sig en uppfattning om vilka frågor som EU-parlamentet ens fattar beslut om.

Den andra punkten är att fundera ett varv på vilken kandidat som man vill rösta på. Marie Demker betonar att det är viktigare att personkryssa i EU-valet än i riksdagsvalet.

– Fundera på hur trovärdiga och erfarna de verkar, säger hon till TT.

Till sist tycker hon att det är viktigt att fundera över den partigrupp EU-parlamentet som partiet och kandidaterna vill ansluta sig till om de blir valda.

1 tim
Viktor Orbán och Matteo Salvini. TT.
EU-valet Omni guidar

Här är länderna att hålla koll på i ett splittrat val

Italien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Storbritannien och Österrike är de viktigaste länderna att hålla ett öga på i kampen om posterna i Europaparlamentet, skriver AP.

Nyhetsbyrån AP lyfter bland annat italienska Matteo Salvinis planer på att göra främlingsfientliga partiet Lega till störst i Italien – och möjligen också i Europa. Om Salvini når stora valframgångar kan det leda till att Ungerns Viktor Orbán väljer att lämna den konservativa gruppen EPP och i stället försöker forma en ny mer, radikal allians tillsammans med Salvini.

Valet i Frankrike beskrivs som en ”episk kamp” mellan EU-positiva presidenten Emmanuel Macron och högernationalistiska Marine Le Pen, medan Tysklands styrande partier ser ut att tappa mark, enligt nyhetsbyrån.

1 tim
Läs mer om EU-valet
Helg Långläsning
CARL RECINE / BILDBYRÅN
Helg Långläsning

Så hjälpte dataanalys Liverpool till toppen igen

När Jürgen Klopp var ny som tränare i Liverpool kom klubbens analysansvarige Ian Graham in till honom i hopp om att bevisa hur man kunde använda sig av hans arbete på ett framgångsrikt sätt.

Som exempel hade han bland annat med sig analysen från en match som Klopps tidigare klubb Dortmund dominerat, men förlorat med 2–0.

– Ah, du såg den matchen. Det var galet. Vi dödade dem. Du såg det! sa Klopp.

Men Graham hade inte alls sett matchen – utan bara förlitat sig på analys av saker som passförsök, skott och tacklingar för att bedöma prestationen.

I ett långt reportage i New York Times skildras Ian Grahams framgångsrika arbete med klubben under Jürgen Klopps ledning och hur dataanalysen hjälpt klubben att nå världstoppen igen – både när det gäller vilka spelare som ska värvas in och hur taktiken ska utformas.

Läs hela texten i länken nedan.

3 min
Bernie Sanders då och nu. TT
Helg Långläsning

Hemligheten bakom Bernie Sanders stora förmögenhet

När Bernie Sanders dök upp på den politiska scenen under det tidiga 80-talet blev han snabbt känd för sin nedtonade stil. Han bar inga eleganta kläder, körde en rostig Volkswagen och hyrde en oglamorös lägenhet. I intervjuer berättade han om livet som ensamstående tonårsfar och hur han fick slita för att få pengarna att räcka hela månaden.

Numer är Sanders däremot mångmiljonär med flera bostäder. I ett längre reportage undersöker Politico varifrån Bernie Sanders, som i sin politiska gärning arbetar för att minska de ekonomiska klyftorna i USA, egentligen har fått sin egen förmögenhet ifrån och hur den kan påverka väljarnas bild av honom i det kommande presidentvalet.

Läs reportaget via länken nedan.

5 tim
Illustrationsbild. Det är inte mannen på bilden som är mannen i texten. Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Trollet på internet var en man som hette Phil

2017 började journalisten Hussein Kesvani få islamofobiska inlägg på Twitter postade från en användare som kallade sig ”True brit”. Många av inläggen beskyllde islam för att vara en ”satanistisk” och ”ondskefull” religion.

Först trodde han att meddelandena kom från en bot som automatiskt postade inläggen till honom men när han väl frågade varför ”True brit” skickade dem till honom fick han svar.

I ett reportage i The Guardian beskriver Kesvani hur han efter veckor av samtal över internet kom överens om att möta trollet. Det visade sig vara en man som hette Phil och som hade förlorat sin fru, sitt jobb och som börjat ägna mängder av timmar online.

Läs texten i länken nedan.

5 tim
Läs mer om Helg
EU-valet Opinionsläget
Valaffischer från Tyskland. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Opinionsläget

Opinionsmätningar missar valresultat med 2 procent

EU-valet ser ut att bli en kamp mellan högernationalister och EU-vänliga partier, men det finns flera hakar med opinionsundersökningar, skriver Politico.

Bland annat väljer flera länder parlamentariker baserat på röster i lokala valkretsar, där få opinionsundersökningar görs, vilket skapar vita fläckar i sammanvägningarna. Valsystemen ser olika ut i olika länder, där vissa har procentspärrar för inval till parlamenten, andra inte. I många länder är det också möjligt att kryssa in en annan kandidat än de listade, vilket gör att politiker som skapar engagemang på gräsrotsnivå kan väljas in från ingenstans.

Enligt Politico missar undersökningarna resultaten med i snitt 2,2 procent.

2 tim
Jan Björklund kampanjar i Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Statsvetare: Det kan gynna L med lågt valdeltagande

Liberalerna har balanserat på fyraprocentspärren under valrörelsens slutspurt – men om EU-valdeltagandet blir lågt kan detta faktiskt gynna partiet. Det menar statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors som intervjuas i Dagens Industri.

”Det är ett sista trumfkort man har kvar på hand, att man faktiskt har väljare som går och röstar”, säger han.

S-debattören och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tar också upp det svenska valdeltagandet när han intervjuas i Expressen TV. Han menar att något som skulle kunna tala för ett ökat valdeltagande är att det verkar som att en stor del av den svenska befolkningen har tagit till sig att EU handlar om politik på en överstatlig nivå.

3 tim
HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Opinionsläget

Mätning: Svenskarna vill inte ge mer makt till EU

En majoritet av de svenska väljarna, 76 procent, vill inte att EU ska kunna besluta i fler frågor än i dag. Det visar en opinionsundersökning som Ipsos gjort på uppdrag av DN.

Enligt mätningen vill endast runt var tionde svensk flytta mer beslutsmakt från Sverige till EU, skriver DN.

Frågan som ställts har dock inte med Sveriges medlemskap i EU att göra. Den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet visade på att det finns en stark opinion för att Sverige ska vara med i unionen.

6 tim
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
EU-valet Röster om valet
Till vänster: Marine Le Pen och Jordan Bardella från franska högerpopulistiska partiet Nationell samling. Till höger: Stefan Löfven. TT
EU-valet Röster om valet

”Låt inte extremisternas röster väga dubbelt”

Opinion Den som inte röstar i valet till Europaparlamentet låter de extrema krafternas röster väga dubbelt, skriver statsminister Stefan Löfven (S) på Expressen Debatt.

Han pekar på att högerextrema och nationalkonservativa krafter har vuxit sig starkare sedan det förra valet för fem år sedan. Om extremisterna lyckas samarbeta i EU-parlamentet kan de stoppa viktiga initiativ för löntagares och kvinnors rättigheter, ett ambitiöst klimatarbete och ökad säkerhet, skriver Löfven. De kan också skynda på en utveckling där grundläggande demokratiska principer inte längre respekteras, tillägger han.

”Varje demokrat som väljer att stanna hemma låter de extrema krafternas röster väga dubbelt. I dag är det val, i morgon är det för sent”, avslutar statsministern.

1 tim
Arkivbild. Vallokal. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Röster om valet

Ledare: Hylla demokratins grovjobbare på valdagen

Opinion Det är valdag i Europa, vilket är något som även märks på landets ledarsidor.

Dagens Nyheters ledare ägnar uppmärksamhet åt ”demokratins grovjobbare”, alla dem som delar ut flygblad, står i valstugor och anordnar seminarier.

”Alla dessa eldsjälar har en sak gemensamt: De tycks övertygade om att samhällsförändring börjar med personliga möten” skriver DN.

Ledarskribenten Jenny Wennberg på Arbetarbladet uppmanar väljare att gå till valurnorna i dag för att stoppa rasister och abortmotståndare från att få ett ökat inflytande.

Hans Stigsson på Norrköpings-Tidningar menar att den svåraste motståndaren för borgerliga partier är sofflocket eftersom de rödgröna oftare är bättre på att mobilisera väljare att rösta.

”Därför är det viktigt att borgerliga väljare i allmänhet och moderata i synnerhet går och röstar på söndag” avslutar han.

2 tim
Tre högljudda EU-kritiker under ett möte förra veckan: Italiens Matteo Salvini, Frankrikes Marine Le Oen och Nederländernas Geert Wilders. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Röster om valet

Analys: Populister ger inget mys – men en ökad skärpa

Många oroar sig för att EU-kritiska och nationalistiska krafter ska få ökat inflytande i EU efter valet. Men i en analys skriver SVT:s Christoffer Wendick att en ny, riktig opposition kan stärka parlamentet. Han hänvisar till nederländaren Luuk van Middelaar som i en ny bok argumenterar för att EU blir mer trovärdigt med mer strid och ifrågasättande.

Wendick skriver att populistpartiernas ledamöter inte kommer att höja mysfaktorn i parlamentet.

”Men blir de en riktig opposition i sakfrågor kommer det dominerande blocket runt mitten att tvingas vässa sina argument, reagera snabbare och tänka igenom besluten bättre”, skriver han.

I SvD blickar Theresa Küchler framåt och går igenom vilka frågor det nya parlamentet kommer att få sätta tänderna i. Hon nämner bland annat att de nya kommissionärerna ska godkännas och att budgeten ska klubbas.

Hon skriver också att klimatfrågan kommer att bli viktig de kommande åren och att EU måste enas om hur man ska se på det pågående handelskriget. Ska man gå i klinch med Trump eller sträcka ut en olivkvist?

”Det kan bli en stormig femårsperiod”, slår hon fast.

Igår 21:23
Läs mer om EU-valet